Sennheiser RS 180 review: onweerstaanbaar voor audioliefhebbers
Voordelen
De Sennheiser RS 180 is een full-size, lichtgewicht, draadloze koptelefoon met Kleer-technologie die urenlang comfortabel te dragen is.
Nadelen
De onhandig geplaatste knoppen op de rechterspeaker vereisen wat oefening in gebruik, en zijn ambitieuze prijskaartje kan samen met een gebrek aan digitale input sommige kopers ontmoedigen.
Conclusie
Het geluid van de Sennheiser RS 180 kan zich meten met dat van vergelijkbaar geprijsde koptelefoons met snoer, waarmee de RS 180 onweerstaanbaar zou moeten zijn voor audioliefhebbers met een hekel aan kabels.
Vergelijk nu prijzen bij:
Sennheiser heeft een goede reputatie op het gebied van draadloze hoofdtelefoons, en de RS 180 laat zien dat ze zich hieraan willen houden. Hoewel hij vrij duur is klinkt de koptelefoon geweldig en is hij opvallend comfortabel om te dragen. Sommigen zullen schrikken van de prijs, maar de accuraatheid van het geluid van de RS 180 kan zich meten met de twee keer zo dure topmodellen van Sennheiser. Daarmee is het een prima koop voor thuisgebruikers die een draadloze koptelefoon zoeken voor een redelijk bedrag.
Ontwerp en functies
De RS 180 biedt 2.4-2.8 GHz draadloze Kleer-technologie die geluid verstuurt met CD-kwaliteit, zonder detailverlies, met 16-bit/44.1-kHz resolutie. Het systeem werkte over het algemeen foutloos, maar het geluid viel af en toe weg als ik ver van het zendstation verwijderd was en voor mijn computer zat. Verder merkte ik nergens in de kamer of in mijn appartement storingen op.
De RS 180 is een koptelefoon met open ontwerp, dus het heeft de neiging geluid te lekken en kan door iedereen in de buurt gehoord worden. Dit kan hem minder geschikt maken voor gebruik in bed, en als dat een probleem is kan de gesloten draadloze RS 170 een betere keuze zijn.
De glanzend grijze, metallic afwerking van de RS 180 ziet er strak uit, en het grootste gedeelte van de plastic behuizing voelt stevig aan, behalve het punt waar de speakers aan de hoofdband zitten. Er lijkt enige speling in het scharnier te zitten, wat op de lange termijn breukgevoelig zou kunnen blijken. De vervangbare oorvormige (in plaats van ronde) oorkussens zijn bedekt in velours, en het geheel is ongewoon licht met slechts 216 gram. Daarmee is de RS 180 uitzonderlijk comfortabel om langere tijd te dragen.
De RS 170 wordt aangedreven door een enkele NiMH (nikkel-metaalhydride) AAA-batterij in iedere speaker, en het bedrijf zegt dat een compleet opgeladen headset tot 24 uur muziek kan afspelen.
De volumeknoppen, aan/uitknop, en links/rechts-balansknoppen zitten erg dicht op elkaar en zijn daarom niet erg ergonomisch. De aan/uitknop zit tussen de volumeknoppen, en de volume-omlaagknop is veel kleiner dan de anderen, dus ik heb meerdere keren tijdens de eerste paar films per ongeluk het systeem uitgezet toen ik het volume wilde wijzigen. Na een paar uur gebruik maakte ik een stuk minder fouten.
Het donker zilveren plastic zend- en laadstation dient ook als hoofdtelefoonhouder. De verbindingen zijn beperkt tot een enkele 3.5mm analoge input en stereo RCA output, maar je kunt op de zender een televisie, Blu-rayspeler, computer, laptop, of tablet aansluiten. De lader wordt geleverd met vier stopcontactadapters, voor gebruik in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, en Europa.
De aanwezigheid van slechts één inputkanaal kan voor sommige kopers onhandig zijn, maar ik vind het in de praktijk niet echt een beperking zolang je de RS 180 gebruikt in combinatie met een televisie of AV receiver. Waarschijnlijk zijn al je geluidsbronnen, zoals de televisieontvanger, games, Blu-rayspeler, en dergelijke, al aangesloten op je televisie of AV receiver; als dat zo is hoef je die alleen aan te sluiten op de RS 180. Als je absoluut staat op een digitale verbinding kun je gaan voor Sennheiser’s RS 220, een draadloze koptelefoon met twee digitale inputkanalen.
Onder de accessoires vindt men een 3.5mm male-to-male analoge kabel, een kabel met 3.5mm female naar stereo-male RCA, en een adapterplug voor conversie van 3.5mm naar 6.3mm.
De RS 180 is de enige draadloze hoofdtelefoon van Sennheiser die ik ooit getest heb waarin Automatic Level Control (ALC) zat, een functie die het volume voor films en televisieshows constant houdt. Ik denk dat veel RS 180-gebruikers ALC zullen kunnen waarderen voor stillere scènes in films die lastig te verstaan zijn, doordat de technologie de minder harde gedeeltes van een geluidstrack luider maakt zonder de harde gedeeltes te versterken. Het is een uitstekende functie, en Sennheiser zou hem op alle draadloze koptelefoons moeten zetten. Je kunt ALC aan- en uitzetten vanaf het laadstation.
Sennheiser verkoopt losse sets van de RS 180 zonder het laadstation, en je kunt tot vier sets gebruiken per station. De RS 180 wordt geleverd met een garantieperiode van twee jaar, waarvoor een aankoopbewijs van een gecertificeerde verkoper vereist is.
Prestaties
De RS 180 is weliswaar draadloos, maar zo klinkt hij (over het algemeen) niet. Daarmee bedoel ik dat dat hij geen achtergrondgeluid of gesis produceert, maar het geluid viel wel af en toe weg als ik de kamer overstak en ver weg was van de zender. Omdat het een apparaat op batterijen betreft kan het maximum volumeniveau niet op tegen dat van koptelefoons met draad, dus je kunt beter iets anders zoeken als je films, games, of muziek écht hard wil afspelen.
De Blu-ray van het concert “U2: 360° At the Rose Bowl“ laat zien hoe goed de RS 180 een groot geluidsveld kan simuleren. Het gevoel dat je in een enorme zaal met 92.000 gillende fans van U2 zit komt goed over, en de impact van het brede dynamische bereik van de muziek is sterk. In vergelijking geeft de goedkopere gesloten RS 170 van Sennheiser een veel minder ruimtelijk gevoel aan de audio.
Stereohoofdtelefoons zoals de RS 180 kunnen het gevoel van een echt ruimtevullend surroundsysteem niet helemaal namaken, maar de koptelefoon klinkt toch opmerkelijk ruimtelijk. Op de DVD van “King Kong” is er bijvoorbeeld een scène waarin de waterval aan de rechterkant van het beeld steeds verder weg klinkt terwijl de camera naar links draait. De RS 180 zorgde dat ik ín de film zat, maar de gesloten RS 170 zat meer in mijn hoofd en klonk in dezelfde scène minder realistisch. Verder toont de diepe bas van de RS 180 zijn ware kracht als Kong door de jungle rent.
De trouwheid aan geluid van de RS 180 is ook goed te horen tijdens het luisteren naar klassieke muziek van CD. De audio is bijna vergelijkbaar met de prestaties van open koptelefoons met kabel, zoals de Sennheiser HD 580.
Conclusie Sennheiser RS 180 review
De RS 180 mag dan redelijk duur zijn, maar de combinatie van functies, comfort, en de kwaliteit van een koptelefoon met draad maken hem tot een aantrekkelijke koop voor iedereen die op zoek is naar een draadloze koptelefoon van topkwaliteit.
Vergelijk nu prijzen bij:
Ben je er nog niet uit? Lees ook
LEES OOK: