Sennheiser Momentum True Wireless 3 review

in-ears Sennheiser Momentum True Wireless 3 review
9.2

€252,99

Beste deal op: bol.combol.com
Sennheiser Momentum True Wireless 3 review
Sennheiser Momentum True Wireless 3 review
€252,99
Uitstekend geluid
Goede Noise Cancelling
Geluid personaliseren
Zeer goede app-integratie
Hoog draagcomfort

Versie 3 van de bekende True Wireless In-Ears – met veel verbeteringen

Als je aan draadloze in-ears denkt, heb je meestal een specifiek model in gedachten. Er zijn inmiddels duizenden kabelvrije hoofdtelefoons, en samen met Apple, Beats en Sony is Sennheiser een van de merken die synoniem staan voor True Wireless In-Ears.

De voorgangers Sennheiser Momentum True Wireless en Sennheiser Momentum True Wireless 2 nemen nog steeds topposities in in onze best kooplijst. Goed geluid en app-verbinding zorgden voor topnoteringen voor beide modellen. Zal dit zo blijven met versie 3?

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 02:04
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Design en beleving

Twee jaar na de Momentum True Wireless 2 introduceert versie 3 een iets ander ontwerp: de randen van de oorstukken zijn afgevlakt, hun ronde vorm ziet er moderner en ergonomischer uit en bespaart ook gewicht. De nieuwe oplaadbehuizing heeft wat aan gewicht gewonnen en draagt nog steeds het typische stoffen omhulsel van Sennheiser. De prestaties van de batterij zijn daarentegen hetzelfde gebleven: de in-ears kunnen zeven uur werken en de case kan ze vervolgens tot drie keer opladen, zodat een totale werktijd van 28 uur kan worden bereikt. De USB-C poort is verplaatst van de achterkant naar de voorkant, en de case kan draadloos worden opgeladen op Qi-compatibele oplaadmatten.

De hoofdtelefoon, die verkrijgbaar is in zwart, grijs en wit, is aan beide zijden voorzien van het bekende logo van de fabrikant, dat ook dienst doet als aanraakvlak voor het bedienen van de functies. Naast de verplichte siliconen oorstukken bieden de oorvinnen nu ook extra ondersteuning. Dit is een functie die we kennen van sporthoofdtelefoons. Ook deze kunnen worden verwisseld met verschillende maten, wat de eigen ooranatomie ten goede komt. En inderdaad, het draagcomfort is verbeterd: we konden de Sennheiser Momentum True Wireless 3 meerdere uren dragen zonder drukklachten te krijgen.

In tegenstelling tot wat sommige andere media beweren, is er niets veranderd op het gebied van certificering: De in-ears zijn nog steeds beschermd tegen spatwater volgens IPX4, terwijl de oplaadcase geen certificering heeft. Dit betekent dat wanneer je de hoofdtelefoon plaatst, deze droog moet zijn, net als de oplaadcase.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 inhoud

Bluetooth

De Sennheiser Momentum True Wireless 3 werken nu met de huidige Bluetooth versie 5.2. Als codecs ondersteunen ze SBC, AAC, aptX en – nu nieuw – aptX Adaptive. Deze laatste werd in 2018 geïntroduceerd door Qualcomm en biedt een dynamische compressiesnelheid, kan tot 24 bits / 48 kHz leveren en verwerkt zowel datasnelheden van 276 kBits als 420 kBits. Het voordeel is dat deze codec automatisch de prestaties aanpast, ongeacht of er films worden gestreamd, muziek wordt geluisterd of games worden gespeeld.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 koptelefoons

Het koppelen van de oortelefoons, die ook in de enkelvoudige modus werken, gaat zoals gewoonlijk: plaats ze, houd de aanraakoppervlakken drie seconden ingedrukt en selecteer dan de Sennheiser Momentum True Wireless 3 in het Bluetooth-menu van de externe speler. In onze test werkte dit betrouwbaar en zonder problemen met zowel iOS als Android. Nadat de draadloze verbinding is verzegeld, horen we een Engelssprekende dame die ons de status vertelt. Dankzij de app-verbinding kan de taal echter bijna volledig worden uitgeschakeld.

Update van 2.11.2022: Dankzij een firmware update (2.10.19) heeft de fabrikant een aantal interessante functies toegevoegd, zodat de Sennheiser Momentum True Wireless 3 nu (eindelijk) multipoint ondersteunt. De in-ears kunnen nu met twee apparaten tegelijk verbonden worden, bijvoorbeeld om snel te wisselen tussen tablet en smartphone.

De Bluetooth verbinding blijkt uiterst stabiel: in de open lucht waren de eerste drop-outs pas na meer dan 40 meter te horen; in de flat moest de vloer worden verlegd voordat de eerste drop-outs in de tegenoverliggende kamer te horen waren.

Bediening

Als het gaat om de bediening van de Sennheiser Momentum True Wireless 3 zijn er enkele veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, want de fabrikant heeft de toewijzing van de linker- en rechteroortelefoon omgedraaid. Wie overstapt van versie 2 hoeft zijn gewoontes echter niet te veranderen; de bediening kan via de app worden aangepast.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 case in ears

Tik één keer op rechts en het afspelen wordt gepauzeerd of hervat, tik twee keer om een nummer verder te gaan, tik drie keer om de spraakassistent op te roepen en houd ingedrukt om het volume te verhogen. Aan de linkerkant bedien je de transparantiemodus met één druk op de knop, met een dubbele tik spring je een nummer terug, Noise Cancelling wordt ten slotte geactiveerd met een driedubbele tik en ingedrukt houden verlaagt het volume.

Voor oproepen reageren beide luisterkanten op dezelfde manier: één keer drukken accepteert en beëindigt oproepen, twee keer drukken weigert oproepen. Dit alles werkt goed en betrouwbaar, de acties worden uitgevoerd met een vertraging van minder dan een seconde.

Slimme besturing

Update van 10.05.2023: Zoals Sennheiser heeft aangekondigd (zie nieuws), voegt de fabrikant een aantal handige nieuwe functies toe via een firmware-update. Naast een snellere apparaatverbinding, meer stabiliteit van de app, snellere OTA firmware-updates en andere bugfixes, betekenen vooral deze drie nieuwe functies een verbeterde gebruikerservaring.

  • De Smart Control app heeft nu een pasvormtest om je te helpen de ideale pasvorm te vinden voor de Momentum True Wireless 3 oordopjes. Door middel van een geleide test in de app krijg je tips over de beste manier om de oortjes in je oor te plaatsen, evenals de juiste maten oordopjes om de perfecte pasvorm te vinden voor meeslepend geluid en de meest effectieve afdichting voor actieve ruisonderdrukking. Dit zorgt voor optimaal geluid en perfect draagcomfort.
  • De nieuwe interactieve geluidspersonalisatiemodus – ontwikkeld in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Digital Media Technology IDMT in Oldenburg – creëert een gebruikersspecifiek audioprofiel voor jou. Gebaseerd op gegevens van tien jaar IDMT-onderzoek naar de fijne kneepjes van individuele luistervoorkeuren, is de functie Geluidspersonalisatie ontworpen om op onnavolgbare wijze een gebruikersspecifiek audioprofiel te kalibreren. Hierbij worden de reacties van gebruikers op benchmark geluidsvoorbeelden geëvalueerd, terwijl audioverwerkingsalgoritmen de luisterervaring vormen rond de muziekstukken die gebruikers het meest aanspreken. Na de benchmarkanalyse kun je het profiel verder verfijnen op een interactief X-Y raster, de resultaten opslaan in je profiel of het verder aanpassen zonder de analyse opnieuw te starten.
  • Voor degenen die hun audio-ervaring liever zelf kalibreren met een grafische equalizer, is de equalizer op de MOMENTUM True Wireless 3 en MOMENTUM 4 Wireless uitgebreid van drie naar vijf banden. Schuifregelaars voor laag, midden en hoog worden gecombineerd met de regelaars voor laag, midden en hoog voor een nog fijnere geluidsvormgeving. Net als alle EQ-instellingen in de Smart Control app kun je aangepaste presets en geluidsprofielen opslaan in de app om ze direct op te roepen – dit is vooral handig als je je hoofdtelefoon gebruikt met meerdere slimme apparaten of als je overstapt op een nieuw apparaat.

De goed gemaakte app dient als een soort hub voor alle Sennheiser hoofdtelefoons die via Bluetooth verbinding kunnen maken met een smartphone. Dus als je meerdere Momentum of andere compatibele Sennheiser hoofdtelefoons bezit, kun je met Smart Control deze modellen heel comfortabel beheren.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 vs 2

Niet alleen kunnen hier firmware-updates worden uitgevoerd, het is ook mogelijk om het aanraakoppervlak opnieuw toe te wijzen. Met een eenvoudige vijfbands EQ kun je het geluid afstemmen, of je kunt een geschikte EQ-curve kiezen uit zes presets. Deze kunnen worden bewerkt en opgeslagen. Daarnaast biedt de app ook individuele frequentie-aanpassing door door verschillende geluidsprofielen te klikken terwijl je favoriete muziek speelt. Je kunt deze aan het gehoor aangepaste EQ curve opslaan en zo vaak herhalen als je wilt. Hiervoor heb je wel een gratis account bij Sennheiser nodig om je eigen EQ-instellingen en geluidszones (zie hieronder) te kunnen gebruiken op verschillende apparaten.

Hier vinden we een speciale EQ preset voor intensievere bassen en een voor podcasts die zorgt voor een betere spraakverstaanbaarheid door het middengebied iets te versterken.

Daarnaast kan de transparantiemodus worden ingesteld: Hier kun je instellen of media-inhoud wordt gepauzeerd wanneer het wordt geactiveerd of dat het blijft afspelen. Met adaptieve Noise Cancelling kun je ook kiezen tussen “Uit”, “Anti-Wind” en “Aan”. Maar daarover later meer.

Ook interessant zijn de definieerbare geluidszones waarmee je kunt bepalen hoe de hoofdtelefoon zich gedraagt als je bepaalde plaatsen binnengaat of verlaat. Je kunt instellen of de Noise Cancelling, inclusief individuele EQ-instellingen, aangaat zodra je het huis verlaat.

Andere belangrijke functies van de app zijn de auto answer functie, waarmee je oproepen automatisch kunt beantwoorden zodra je de juiste handset uit het oplaadetui haalt, en de slimme pauzefunctie. Er valt niets te klagen als het gaat om het scala aan functies; Sennheiser heeft ook gedacht aan een vergrendelfunctie om de aanraakoppervlakken ongevoelig te maken voor per ongeluk aanraken.

Wat ontbreekt in de app, in tegenstelling tot de Momentum True Wireless 2, is de “Sidetone” instelling.

Transparantie modus

Zelfs in versie 3 klinkt de transparantiemodus van Sennheiser niet zo natuurlijk als we die bijvoorbeeld kennen van de Apple AirPods Pro. Toch doet het zijn werk goed, zelfs als het achtergrondgeluid duidelijk hoorbaar is.

Noise Cancelling

Sennheiser heeft het noise cancelling systeem volledig opnieuw ontworpen. Het werkt nu adaptief, dat wil zeggen dat het zich automatisch aanpast aan het geluidsniveau van de omgeving. Terwijl de puur actieve Noise Cancelling van de Momentum TWS 2 nog heel onopvallend laagfrequent omgevingsgeluid verminderde, is de adaptieve versie van de Momentum TWS 3 veel brederbandig. Stemmen komen nog steeds door, maar hun algehele niveau is verlaagd – samen met het ontbreken van lage frequenties. Daarnaast heeft Sennheiser een anti-wind functie toegevoegd die de hoofdtelefoon veel minder gevoelig maakt voor windruis. Toegegeven, ook hier kunnen we geen volledige eliminatie verwachten, maar de resultaten van deze filtering zijn desondanks succesvol.

Het inschakelen van de ANC-modus verhoogt het achtergrondgeluid niet, maar wel het basbereik.

Geluid

Natuurlijk waren we vooral nieuwsgierig naar de geluidsprestaties van de Sennheiser Momentum True Wireless 3. Hier kunnen we het licht op groen zetten: De fabrikant geeft zijn nieuwe model een uitstekende geluidsafstemming! Het basisgeluid overtuigt met helderheid en balans met een licht warm basiskarakter. Dit werkt altijd heel goed in alle genres, zonder opvallende overaccentuering van een bepaald frequentiebereik.

De dynamische 7 mm drivers met TrueResponse technologie leveren een frequentierespons van 5 Hz tot 21 kHz. Dankzij een firmware update (vanaf versie 2.10.19) is er nu een nieuwe High-Resolution Sound modus beschikbaar, die een diepte van 24 bits en een bemonsteringsfrequentie van 96 kilohertz mogelijk maakt. Belangrijk: De speler moet ook de aptX adaptieve modus ondersteunen om te kunnen genieten van audio in hoge resolutie. De nieuwe functie kan eenvoudig worden omgeschakeld via de Smart Control App, maar verkleint het Bluetooth-bereik.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 geluid

Het basbereik begint overeenkomstig laag, zonder sponzig of dreunend te klinken. Kickdrums en bas worden met de nodige precisie weergegeven en blijven altijd tonaal verstaanbaar.

De middentonen klinken natuurlijk, akoestische instrumenten worden mooi naar voren gebracht. De beweeglijkheid die al indruk op ons maakte bij de voorganger is ook hier terug te vinden: Deze in-ears reproduceren gemakkelijk de karakteristieke eigenschappen van snaarinstrumenten of percussie en mengen ze tot een harmonieus totaalbeeld.

Dit geldt ook voor de hoge tonen: Niets sist, niets klinkt overdreven. De MTWS 3 openen galmstaarten mooi, wat bijdraagt aan een breed en diep geluidsbeeld dat in staat is om details levendig naar voren te brengen.

Vergeleken met een Apple AirPods Pro slagen de Sennheiser Momentum True Wireless 3 er zelfs beter in dan hun voorgangers om het virtuele podium breder, ruimtelijker en dieper te presenteren, wat vooral merkbaar is bij live akoestische opnames.

Deze True Wireless in-ears reproduceren ook gesproken content zoals podcasts of hoorspelen met een mooie natuurlijkheid voor de verstaanbaarheid.

Tot slot beoordelen we de gesprekskwaliteit als goed – maar dit is ook altijd afhankelijk van de eigen netwerkkwaliteit.

Conclusie: Moet je de Sennheiser Momentum True Wireless 3 kopen?

Gefeliciteerd! Sennheiser heeft met de Momentum True Wireless 3 een geweldige upgrade op de markt gebracht. Met een adviesprijs van net geen 250 euro zijn ze niet alleen 50 euro goedkoper dan hun voorgangers, maar ook de noise cancelling en het draagcomfort zijn verbeterd. De geluidskwaliteit van de voorgangers was al overtuigend en de Sennheiser Momentum True Wireless 3 levert ook op dit gebied uitstekende resultaten. Dankzij de firmware update (vanaf versie 2.10.19) zijn multipoint en een hoge-resolutie geluidsmodus (24-bit/96kHz) nu beschikbaar. Zelfs de sporadische en onhandige bediening die we bekritiseerden is verdwenen dankzij de update. We geven dus volle punten voor “prijs-prestatie” en “functie”!

9.2Expert Score
Uitstekend geluid, goed draagcomfort en hoogwaardige Noise Cancelling

De Sennheiser Momentum True Wireless 3 is een absolute premium hoofdtelefoon met uitstekend geluid, goed draagcomfort en hoogwaardige Noise Cancelling. Als je op zoek bent naar een premium hoofdtelefoon zonder zwakke punten, dan zijn de nieuwe in-ears van Sennheiser een zeer goede keuze.

Geluid
9.1
Bediening
9.1
Prijs/Kwaliteit
9.6
Functies
9.1
Functies
9.3
Positief
  • Uitstekend geluid
  • Goede Noise Cancelling
  • Geluid personaliseren
  • Zeer goede app-integratie
  • Hoog draagcomfort
Minpunten
  • Transparantiemodus niet zo natuurlijk

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 02:04
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
in-ears Sennheiser Momentum True Wireless 3 review

Technische gegevens

Technische gegevens
Bluetooth-standaard5.2
Levensduur batterijTot 6,4 uur hoofdtelefoon met ANC; 28 uur met oplaadetui (volgens fabrikant)
RuisonderdrukkingJa, hybride adaptief ANC
CodecsSBC, AAC, aptX, aptX adaptief
Tegen water beschermdIPX4
Aansluitingen van de laadkofferUSB-C
GewichtHandset: 5,8 gram / Oplaadetui: 66,4 gram
Afmetingen70,1 x 44,6 x 34,8 mm
Prijs249,90 euro
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste draadloze oortjes of ga onmiddellijk voor een beste bluetooth koptelefoon.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo