Sony WH-CH720N review
Over-Ears hoofdtelefoon met Noise Cancelling en Bluetooth 5.2
De verschillende generaties van de Sony WH-1000 serie hebben de lat hoog gelegd voor efficiënte Noise Cancelling, maar vallen niet binnen elk budget. De Sony WH-CH720N zou daar verandering in moeten brengen, want dit is een duidelijk laaggeprijsde Over-Ears die gebruik maakt van een behoorlijk vergelijkbare Noise Cancelling. Daar zijn we wel benieuwd naar …
De Sony WH-CH720N is verkrijgbaar in mat wit, blauw en zwart en is met 192 gram een echt lichtgewicht. De plastic constructie voelt robuust genoeg voor dagelijks gebruik en ziet er aantrekkelijk uit. Het doet inderdaad denken aan de WH-1000XM5 en WH-1000XM4 modellen, maar de afwerking is, zoals verwacht, minder hoogwaardig. De kunstlederen bekleding is bijvoorbeeld minder stevig en in het geval van de oorschelpen is de afwerking niet helemaal vlekkeloos. Wat betreft de verpakking let Sony nu op een zo min mogelijk vervuilende oplossing en kiest volgens de fabrikant bij de constructie voornamelijk voor gerecycled plastic materiaal – zeker geen vanzelfsprekendheid.
Vergelijk nu prijzen bij:
In dit artikel:
Wat kan de Sony WH-CH720N?
Het argument om de Sony WH-CH720N te kopen is Noise Cancelling en de bijbehorende omgevingsfunctie, waarmee je de omgeving terug naar je oren brengt voor betere oriëntatie en communicatie. Op dit gebied zou de betaalbare nieuwkomer zich kunnen meten met de kwaliteit van de huidige topmodellen van Sony. Daarnaast is er een aanzienlijke batterijlevensduur tot 35 uur, mogelijke kabelbediening en multipoint ondersteuning. Voor de geluidsweergave worden dynamische drivers met een diameter van 30 mm gebruikt, hoewel ze niet hetzelfde zijn als bijvoorbeeld de WH-1000XM5, die neodymium magneten gebruikt.
Er zijn duidelijke besparingen in de audiocodecs. De WH-CH720N biedt de basis SBC en AAC, maar heeft geen eigen LDAC codec van hoge kwaliteit. Het kan echter wel bedraad gebruikt worden en dus zonder de beperkingen van Bluetooth draadloos.
Het testapparaat heeft ook geen aanraakbediening en vertrouwt in plaats daarvan op een reeks functieknoppen op de oorschelpen. Afgezien van de praktische tijdelijke omgevingsmodus van de WH-1000 modellen, zie ik dit niet per se als een nadeel, maar eerder als een smaakvoorkeur.
De gratis “Headphones Connect” app (iOS, Android) is beproefd. Naast updates (firmware versie 1.08) biedt deze een aanzienlijke uitbreiding van de functionaliteit, waaronder een visualisatie van de batterijstatus. Hier kan bijvoorbeeld de eigen geluidsverbetering voor het MP3-formaat “Digital Sound Enhancement Engine” (DSEE) worden geactiveerd of de eerder genoemde multipoint-verbinding om de hoofdtelefoon afwisselend met twee spelers te gebruiken. Verder kan het afspelen van het Sony 3D-audioformaat “360 Reality Audio” worden geoptimaliseerd voor verschillende streamingdiensten. De nadruk ligt echter vooral op de bediening van de functies Noise Cancelling en ambient en de 5-bands equalizer met extra duidelijke basregeling, die verschillende voorinstellingen en bewerkbare gebruikersinstellingen heeft.
De Sony WH-CH720N in de praktijk
Het draagcomfort is goed dankzij de lichtgewicht en in lengte verstelbare hoofdband met padding en de eveneens gevoerde, draaibare en kantelbare oorschelpen. De kunstleren buitenkant is zacht, met een stevige pasvorm die zelfs tijdens langere luistersessies niet in de weg zit. De hoofdtelefoon is niet opvouwbaar en moet om de nek worden gedragen of worden opgeborgen als hij niet wordt gebruikt. Een draagtas wordt niet meegeleverd.
Zoals gezegd worden zowel knoppen op de oorschelpen als de app gebruikt om de functies te bedienen. Aan de onderkant van de linker oorschelp zit de aan/uit-schakelaar, die gebruikt kan worden om de koppeling te starten. Hier vind je ook de USB-C oplaadpoort en de mini-jack voor eventuele kabelbediening.
Aan de rechterkant zit een multifunctionele knop met daaromheen nog twee volumeregelaars. Er is ook een speciale knop die schakelt tussen de noise cancelling modi (instelbaar via de app).
De multifunctionele knop neemt de start/stop-functie en het overslaan van nummers over als je naar muziek luistert. Hij wordt echter ook gebruikt om telefoongesprekken te voeren en om een spraakassistent in de smartphone op te roepen. Naast Siri worden ook Alexa en Google ondersteund.
Over telefoongesprekken gesproken: De WH-CH720N maakt gebruik van voor spraak geoptimaliseerde richtmicrofoons die ook tegen wind beschermd zouden zijn. In de praktijk is de gesprekskwaliteit goed en is het testapparaat een betrouwbare partner, niet alleen onderweg, maar ook in het dagelijkse kantoorgebruik. Hier moet naast de multipoint verbinding ook de Noise Cancelling worden benadrukt, die de focus legt op gesprekken of gewoon op het werk.
Een belangrijk aankoopargument voor mobiele hoofdtelefoons is de levensduur van de batterij. Sony claimt een gebruiksduur tot 35 uur voor de WH-CH720N met geactiveerde Noise Cancelling maar zonder DSEE. Dat zou genoeg moeten zijn voor dagenlang reizen. In de praktijk kan ik deze specificaties ruwweg bevestigen, wat betekent dat de hoofdtelefoon voldoet als het gaat om de gebruiksduur bij alledaags mobiel gebruik.
Tot slot zijn de koppelingssnelheid, de stabiliteit van de radioverbinding en het bereik ook perfect praktisch.
Zo goed is de Noise Cancelling van de Sony WH-CH720N.
De Sony WH-CH720N heeft twee microfoons per kant en een signaalprocessor met lage latentie (V1), die ook goede resultaten geeft in de WH-1000XM5. De extra QN1 processor die is geïnstalleerd in de WH-1000XM4 en WH-1000XM3 ontbreekt echter. Desondanks zijn de prestaties overtuigend. Met één druk op de knop creëer je een stille kamer die het omgevingsgeluid effectief verlaagt zonder een duikerbeleffect te creëren. Statische en vooral laagfrequente geluiden verdwijnen grotendeels, maar ook grote delen van achtergrondgesprekken en andere geluiden. Het bijbehorende comfort is opmerkelijk, bijvoorbeeld als je met de trein reist. Natuurlijk zijn er ook grenzen. Het kenmerkende gekletter van het eigen computertoetsenbord verdwijnt bijvoorbeeld niet, maar wordt in ieder geval aanzienlijk verminderd. Een laag achtergrondgeluid is ook hoorbaar, maar dit wordt meestal overstemd in het dagelijks leven en bij het luisteren naar muziek. Het circuit kan niet omgaan met directe wind, die ongewenste achtergrondgeluiden veroorzaakt. Hoewel de Noise Cancelling niet in intensiteit kan worden aangepast, behaalt Sony hier een topresultaat gezien de prijsklasse. De Ambient functie, die geluiden van buitenaf via de microfoons op een instelbaar niveau terugleidt naar de drivers, met indien nodig extra aandacht voor spraak, is ook overtuigend. Dankzij de speciale schakelaar kan deze functie snel genoeg worden geactiveerd.
Onverwacht voor mij is er ook adaptieve Noise Cancelling ingebouwd in de WH-CH720N. Noise Cancelling kan worden in- en uitgeschakeld voor vier bewegingspatronen (wandelen, lopen, transport) of worden omgeschakeld naar de instelbare Ambient functie. Deze omschakeling kan automatisch plaatsvinden en zelfs leren van het gedrag van de gebruiker. Er is ook een optie om het schakelen te laten plaatsvinden op basis van locatiegegevens. Voor mij is het eenvoudige, handmatige schakelen op de hoofdtelefoon meestal voldoende, en bepaalde modi kunnen ook via de app worden uitgeschakeld.
Het geluid van de Sony WH-CH720N
Gezien de expliciet lage prijs moet men zich onthouden van audiofiele geluidsclaims. Toch levert de dynamische Over-Ears een opmerkelijke prestatie. Hij klinkt evenwichtig en krachtig, met een lichte nadruk op de lage tonen, wat geen nadeel hoeft te zijn bij mobiel gebruik.
De passieve ruisonderdrukking is al goed, dus je kunt de Noise Cancelling thuis zeker uitschakelen. Onderweg creëert het circuit echter in de meeste situaties een verbeterde stille ruimte, waardoor de focus op de muziek komt te liggen en er ook niet echt geluidsverlies optreedt.
De Sony WH-CH720N levert rijke niveaus wanneer dat nodig is, zonder uit de pas te lopen. In de lage tonen levert hij indrukwekkende prestaties. Op Adel Tawil’s “Katsching” kun je de verschillende toonhoogten en vervalfasen van de gestemde TR-808 perfect verstaan. Hij reikt tot in de lage bas en blijft ook daar voldoende contouren houden. Hoewel de bas vrij krachtig is in dergelijke producties, lijdt het middengebied er niet onder. De stem van Tawil blijft altijd duidelijk verstaanbaar. Hetzelfde geldt voor de ietwat spacey stem van Whitney Houston op “Until You Come Back”. Individueel opgenomen akoestische instrumenten zorgen ook voor de nodige nabijheid en een door en door realistisch timbre. Als het aankomt op akoestische jazz, is het goede dynamische bereik van de hoofdtelefoon ook duidelijk.
Zelfs bij dichtere mixen zoals Daft Punk’s “Get Lucky”, houdt de WH-CH720N het hoofd koel en lost het samenspel van de vele instrumenten meer dan bevredigend op. Ook hier valt op dat de lage tonen de middentonen niet overstemmen. In plaats daarvan brengt het niet alleen de details naar voren, maar ook het geluidskarakter van de mix. AC/DC’s “Can’t Stand Still” klinkt veel strakker en opener. Tot slot heeft de hoofdtelefoon de testronde met verschillende metalproducties met goed resultaat doorstaan.
Last but not least is de testunit open en gedetailleerd in de hoge tonen. Hardheid wordt vermeden en leidt nauwelijks af, zelfs bij producties als “Toxic” van Britney Spears. De snelle respons resulteert in een transparant geluidsbeeld dat ook de breedte van het podium veilig weergeeft, inclusief eventuele bewegingen. Een edele zilverachtige toets in de boventonen hoef je in deze prijsklasse niet te verwachten, evenmin als een expliciet uitgewerkte ruimtelijke diepte.
In dit verband wil ik het nut van de equalizer benadrukken, waarmee het basisgeluid naar smaak kan worden aangepast. Ik heb de twee hoge tonen iets verlaagd om een zekere scherpte uit het geluid te halen.
Passieve weergave via een kabelverbinding moet worden beschouwd als een terugvalscenario voor situaties waarin de batterij leeg is. In dit geval klinkt de hoofdtelefoon gedempt in de hoge tonen en dreunend in de middentonen. Als de elektronica weer wordt ingeschakeld, klinkt het geluid meteen luider, pittiger en transparanter. Het wordt duidelijk hoezeer de signaalprocessor ingrijpt in het geluid, wat niet noodzakelijkerwijs iets zegt over de kwaliteit van de basisconstructie.
De sonische winst met hoogwaardig bronmateriaal (hier Tidal Master via AAC) via het DSEE circuit is daarentegen klein en soms nauwelijks waarneembaar. Ik meende een iets betere contour in de weergave en vervolgens een betere resolutie in de details te bespeuren en heb de schakeling daarom in de automatische stand gelaten.
Conclusie: Moet je de Sony WH-CH720N kopen?
Wie tot nu toe niet heeft geïnvesteerd in de Sony WH-1000XM5 kan nu het kleine broertje Sony WH-CH720N kopen, die een uitstekende prijs-prestatieverhouding heeft. Je krijgt een krachtig klinkende over-ear hoofdtelefoon met efficiënte noise cancelling en omgevingsfunctie, die een geweldige partner is voor op reis, in het openbaar vervoer of op kantoor, maar je kunt jezelf ook thuis trakteren op wat rust en stilte. In ruil daarvoor moet je het stellen zonder de aanraakbediening en lever je in op de drivers en de afwerking. Wie op zoek is naar een budget over-ear model moet hier eens een kijkje nemen.
Vergelijk nu prijzen bij: