Beste koptelefoon voor DJ

We hoeven je dit waarschijnlijk niet te vertellen, maar het mixen van muziek is een kunstvorm. Om zoveel mogelijk te vangen met je geluid is een goede koptelefoon essentieel. Deze zijn echter steeds lastiger te vinden, nu dat merken van beroemdheden de markt hebben bestookt met koptelefoons voorzien van het label “Studio” of “Professional” – terwijl het in werkelijkheid gewoon dure stukken plastic zijn, verpakt in goede reclametrucs. Daarom zijn wij er: om verder te kijken dan goede marketing, en erachter te komen wat echt de beste koptelefoon voor dj mixen is.

 

Wat we Zoeken in een Koptelefoon voor DJ ‘s

De sleutelterm, met betrekking tot mixen en mastering, is “volledig accuraat geluid”. Dat moet je hebben in een koptelefoon, en dat is altijd de beslissende factor. Er zijn een paar factoren die een rol spelen in het ontwikkelen van een perfect geluidsbeeld:

  • Ten eerste moet je op zoek naar koptelefoons met een open achterkant. De open achterkant zorgt dat het geluid de koptelefoon kan verlaten, en de ruimte om je heen kan opvullen. Dit voorkomt tijdens het afspelen dat geluid zich opbouwt, een fenomeen dat de frequentie van de bas vermindert. De kleinst mogelijke geluidsopbouw is essentieel om te verzekeren dat je een duidelijk, accuraat, en direct beeld van de mix krijgt.
  • Zoek een koptelefoon met een egaal frequentiebereik. Dit zorgt dat je mix goed overkomt over verschillende afspeelapparaten. Veel koptelefoons zijn bijvoorbeeld ontwikkeld voor bepaalde situaties, bepaalde mensen, en bepaalde muziekgenres. Sommige zijn bedoeld voor persoonlijk of HiFi-gebruik, en voeren dus de bas op terwijl de hoge tonen worden ingeperkt. Dit maakt de muziek soms aangenamer en spannender, maar tijdens het mixen kan dit problemen veroorzaken – de ongelijke respons van de koptelefoon vervormt dan je waarneming van de mix. Zorg dus dat je een koptelefoon vindt die zelf de muziek niet aanpast, maar precies laat horen wat je aan het maken bent.
  • Bescherm je oren. Dit klinkt misschien verdacht ouder-achtig, maar het klopt. Als je je oren verknalt zal de beste koptelefoon op aarde geen verschil meer maken. De Amerikaanse Gezondheidsorganisatie heeft een tabel geplaatst waarin te zien is hoe lang je jezelf kunt blootstellen aan bepaalde volumes: naar 115dB kun je bijvoorbeeld beter niet luisteren voor langer dan 30 seconden.

 

De 3 Beste Koptelefoons voor DJ ‘s

Opgelet, deze koptelefoons zijn met kabel, dus niet draadloos of met bluetooth

1. Sennheiser HD 600 Open Dynamic

 Sennheiser HD 600 Open

De Sennheiser HD 600 is volgens ons de beste van de hoop. Je zult merken dat hij vaak wordt genoemd in fora op het internet, omdat Sennheiser ondertussen bijna synoniem staat aan het woord ‘koptelefoon’. De akoestische zijden speakers zorgen voor een erg rijk, vol geluid, waardoor dit apparaat ideaal is om te mixen.

Net zoals alle koptelefoons op deze lijst is de HD 600 een open model. Hij zorgt ook voor een uitzonderlijk egaal geluid. Als je onder de motorkap kijkt zie je dat de lichtgewicht aluminium spoelen verantwoordelijk zijn voor die geweldige respons. Daarnaast helpen de neodymium ferromagneten om optimale gevoeligheid en dynamica te verzorgen.

Deze koptelefoon van puristenniveau zorgt voor geluid van onvergelijkbare kwaliteit, perfect voor de serieuze mixer. Qua stijl valt hij ook niet tegen – als je dan toch een koptelefoon koopt dit jaar, zorgt dan dat het deze is.

Vergelijk prijzen bij:

 

2. Beyerdynamic DT-990-Pro

Beyerdynamic DT-990-Pro

Het grootste probleem van de Beyerdynamic DT-990-Pro zit hem in de 250 Ohms aan vermogen. Professionele mixers hebben dan ook waarschijnlijk een koptelefoonversterker nodig om hiervan volledig gebruik te maken.

Ondanks dit kleine punt is deze koptelefoon direct klaar voor gebruik. De oorkussens en hoofdband zijn absurd comfortabel, perfect voor lange mixsessies. De bas is vol, maar niet opgeblazen – precies wat je nodig hebt.

Naar onze mening is het grootste voordeel van de DT-990-Pro de waar die je voor je geld krijgt. Het is een mid-range model, en je krijgt dan ook bijna alles waarom je kunt vragen (en soms nog meer), voor een erg redelijke prijs. Je kunt dit model krijgen voor een aankoopbedrag onder dat van de andere beste koptelefoons voor DJ’s, en nog steeds genieten van fantastisch geluid. Het uitzonderlijk brede frequentiebereik (5Hz-35kHz) zorgt dat mixers van alle genresde perfecte track kunnen samenstellen.

Ga voor de Beyerdynamic DT-990-Pro als je een beetje krap bij kas zit.

Vergelijk prijzen bij:

 

3. AKG K 701 Studio Reference Headphones

AKG K 701

Onze derde keuze: de AKG K701. De K 701 stamt af van een oude familie van misschien wel de beste koptelefoons op aarde. De oude AKG K 1000 stond lange tijd bekend onder audiofielen als het beste model dat je kon kopen. Vandaag de dag is de fakkel van AKG overgedragen aan de 701, ook al is dat niet meer de beste op aarde.

De spoeltechniek met platte kabels in deze koptelefoon zorgt voor een uitzonderlijk geluid in het lage bereik. Daarnaast is er ook minder behoefte aan een extreem krachtige versterker. Als jij de soort persoon bent die zomaar aanneemt dat beroemdheden de waarheid spreken, dan is er nog een aanbeveling: beroemde producer Quincy Jones heeft gezegd dat de K 701 zorgt voor het beste geluid van alle koptelefoons die hij ooit heeft gehoord. Hij heeft zelfs zijn eigen versie gemaakt – de AKG Q701.

Vergelijk prijzen bij

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo