Sony WF-1000XM5 review

Keuze redactie koptelefoon Sony WF-1000XM5 review
9.3

€236,99

Beste deal op: amazon.nlAmazon.nl
Sony WF-1000XM5 review
Sony WF-1000XM5 review
€236,99
Lange levensduur van de batterij
Eenvoudige, comfortabele bediening
Goede pasvorm en hoog draagcomfort

Al twee jaar lang staan de hoogwaardige in-ears van Sony op de eerste plaats in onze beste keuzelijst. Nu moeten de nieuwe Sony WF-1000XM5 deze positie voor de toekomst veiligstellen. We hebben getest of dit lukt.

Goed geluid, goede Noise Cancelling, uitgebreide instelmogelijkheden: De Sony WF-1000XM4 in-ear hoofdtelefoon liet in onze test nauwelijks tekortkomingen zien. De vraag is wat ze in de volgende generatie willen verbeteren. We nemen de opvolger Sony WF-1000XM5 onder de loep.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 13/07/2024 02:09
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Sony WF-1000XM5 in-ears oordopjes

Sony WF-1000XM5: Wat is er veranderd?

In de loop der jaren heeft Sony veel lof gekregen, niet alleen voor het geluid van zijn hoofdtelefoons, maar vooral voor hun Noise Cancelling. Ook in onze test bewees de Sony WF-1000XM4 dat hij je uitstekend afschermt van je omgeving – alleen in het bijzonder hoge frequentiebereik toonde hij zwakte. Met een extra microfoon en een speciale Noise Cancelling chip wil Sony dit in de volgende generatie verbeteren. Daarnaast zijn er nieuwe, grotere drivers, diverse comfortfuncties en extra’s à la head tracking voor 3D audio. We vragen ons af: zijn dit echt grote veranderingen of eerder kleine aanpassingen die Sony doet voor de WF-1000XM5? Voordat we hier in de test op ingaan, kun je een overzicht krijgen van de concurrentie voor in-ear hoofdtelefoons in onze beste keuzelijst.

Ontwerp: Kleiner, lichter – en gladder

Het ontwerp is niet fundamenteel veranderd. De Sony WF-1000XM5 worden geleverd als oordopjes zonder steeltje, dus net als de Samsung Galaxy Buds2 Pro zijn het knopjes in het oor. Of je het ontwerp in principe mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van type. Wij vinden oordopjes er vaak een beetje lomp uitzien. Dat geldt ook voor de voorgaande in-ears, hoewel die al wat gewicht hadden verloren ten opzichte van hun voorgangers. Met de WF-1000XM5 zijn ze weer een handje geholpen: Van de ongeveer zeven gram gewicht per oordopje blijft er bij de nieuwe generatie 5,9 gram over. Zowel de hoofdtelefoon zelf als de behuizing zijn ook kleiner geworden.

design Sony WF-1000XM5 in-ear

De nieuwe Sony hoofdtelefoon is verkrijgbaar in twee kleuren, zilver en zwart. Beide zijn voorzien van onopvallende accenten in een subtiele, licht rosékleurige goudkleur. In plaats van volledig mat zoals zijn voorgangers, glanst de plastic behuizing van de WF-1000XM5 aan de zijkanten. Dit ziet er mooi uit, maar brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, zoals de test liet zien: De oordopjes zijn glad en bieden weinig grip als je ze uit de behuizing wilt tillen. Het inbrengen van de oordopjes in het oor vergt ook enige oefening. In het begin is er een zeker risico dat de oordopjes uit je vingers glippen en eraf vallen.

Sony WF-1000XM5 beschermcase

Betere pasvorm

Een beetje voorzichtigheid is dus geboden, maar over het algemeen beoordelen we het nieuwe ontwerp positief. Als we de WF-1000XM5 vergelijken met andere in-ears, merken we al snel dat ze, in tegenstelling tot hun voorgangers, ook probleemloos in kleinere oren passen. Dit komt niet alleen door de nieuwe behuizing, maar ook door de grotere leveringsomvang: de WF-1000XM5 worden geleverd met in-ear oordopjes in vier verschillende maten, waarvan één extra klein. Voor het materiaal is opnieuw traagschuim gebruikt.

Sony WF-1000XM5 oordopjes pasvormen

De Sony WF-1000XM5 in de soundcheck

Tot zover de eerste indruk: de WF-1000XM5 zit lekker in het oor, wat betekent dat we eindelijk kunnen gaan luisteren. Ook hier beweert Sony een handje te hebben geholpen: Een nieuwe driver, genaamd “Dynamic Driver X”, moet daarvoor zorgen. Met 8,4 millimeter is hij groter dan de zes millimeter driver van de voorgangers. Een nieuwe chipset zou ook effect hebben op het geluid.

Sony WF-1000XM5 oordopjes

Om te controleren of Sony het geluid echt ingrijpend heeft veranderd, gooien we alt-J’s album An Awesome Wave op Qobuz. We beginnen met Breezeblocks. Het is meteen duidelijk dat Sony serieus met geluid bezig is. Het eerste dat opvalt is de volle, zeer natuurlijke stem van de zanger. Zodra het refrein begint, laten de WF-1000XM5’s ook een uitstekende controle horen. De instrumenten en harmonieën zijn helder en duidelijk gescheiden, bijeengehouden door de diepe en aanwezige, maar niet overheersende baslijn. Later in het nummer komen de hoge tonen erbij en ook deze worden natuurlijk en aangenaam getransporteerd.

Een tweede testnummer: Crazy, Classic, Life van Janelle Monáe. We hebben de verschillende zanglijnen nog nooit zo harmonieus samen horen komen. Dit komt waarschijnlijk ook doordat de in-ears een heel breed geluidsveld creëren. Alle instrumenten krijgen alle ruimte, het nummer waaiert uit tot ver buiten het gebied tussen de ogen, waar de muziek de neiging heeft te blijven hangen met in-ears.

3D-audio met head tracking

Van Apple tot Sonos: de bekendste audiomerken hebben 3D audio voor zichzelf ontdekt. Sony doet zelfs mee met zijn eigen formaat, genaamd Sony 360 Reality Audio, dat net als Dolby Atmos Music en Apple Spatial Audio nummers meer diepte moet geven door speciale mixen. Als je geïnteresseerd bent, kun je het zelf ervaren met de Sony WF-1000XM5 – mits je aan een paar voorwaarden voldoet. Je hebt bijvoorbeeld een premium abonnement nodig op een streamingdienst die nummers in 360 Reality Audio aanbiedt. De grootste zijn Tidal, Deezer of nugs.net. Bij Tidal heb je zelfs het duurdere HiFi Plus abonnement nodig, dat ongeveer 20 euro per maand kost.

Sony WF-1000XM5 wit in-ears

Nieuw is dat de hoofdtelefoon nu ook dynamische head tracking kan doen, wat betekent dat het geluid met je hoofd meebeweegt. Dit betekent dat als je voor je computer zit en je hoofd draait, geluiden nog steeds duidelijk herkenbaar van het scherm komen. Dit is even wennen en naar onze mening nogal irritant voor het luisteren naar muziek. Voor films en videogames kan het echter spannend zijn om de functie tenminste één keer uit te proberen.

Noise Cancelling: zelfs hoge frequenties worden geëlimineerd

Voor een goede Noise Cancelling moet je er eerst voor zorgen dat je in-ears goed in je oren passen. Dit hangt er ook vanaf of je de juiste maat oorstukjes gebruikt. Dit alleen al schermt je gehoorgang af – passieve ruisonderdrukking. Actieve ruisonderdrukking wordt dan verzorgd door de microfoons en processor van de hoofdtelefoon. De resultaten met de Sony WF-1000XM5 zijn de moeite waard om te beluisteren (of niet te beluisteren): zelfs hoge frequenties zoals het geklepper van een toetsenbord bezorgen de TWS hoofdtelefoon weinig problemen. De enige geluiden die ons bereiken in een druk kantoor zijn luide gesprekken met collega’s – en zelfs die verdwijnen als we zachte muziek aanzetten.

De tegenhanger van Noise Cancelling is de transparantiemodus. Hier worden de geluiden om je heen opzettelijk versterkt, zodat ze je zelfs via je in-ears bereiken. De weergave door de WF-1000XM5 is heel natuurlijk. We vinden het vooral handig dat de hoofdtelefoon de muziek automatisch pauzeert en de transparantiemodus inschakelt als je één oortje uit je oor haalt. Het is dus geen probleem om naar een collega te luisteren die je vanaf de zijkant tikt.

Sony WF-1000XM5 zwart wit

Gebruik: Acht uur batterijduur, zelfs in de regen

Natuurlijk moeten in-ears je ook kunnen vergezellen in de regen of naar de sportschool – misschien in transparante modus in plaats van met Noise Cancelling. Daarom hebben de Sony WF-1000XM5 een IPX4 classificatie, wat betekent dat ze niet beschermd zijn tegen zand en stof, maar tegen spatwater van alle kanten. Ze kunnen tot op zekere hoogte tegen zweet en regen, maar echt nat mogen ze niet worden.

De batterij moet ook meespelen bij het volgende bezoek aan de sportschool. Met de Sony WF-1000XM5 hoef je je zelfs op langere reizen geen zorgen te maken. Ze spelen acht uur lang, zelfs met ANC ingeschakeld. Als Noise Cancelling is uitgeschakeld, gaat de batterij zelfs twaalf uur mee. In de industrievergelijking zet Sony de toon in deze discipline: de Sennheiser Momentum True Wireless 3 of de Apple AirPods Pro 2 halen beide “slechts” zes uur met ANC ingeschakeld.

Sony WF-1000XM5 opladen case

De batterij is ongewijzigd ten opzichte van zijn voorgangers. Net als bij de WF-1000XM4 geeft Sony ook bij de behuizing een totale gebruiksduur tot 24 uur op. Alleen het opladen gaat iets sneller bij de WF-1000XM5. Met slechts drie minuten opladen zouden de oordopjes een uur extra muziek afspelen. We hebben de oplaadtijd niet gemeten, maar in de test bewezen de in-ears dat ze verrassend snel opladen.

Sony WF-1000XM5 case

Bluetooth: natuurlijk met LDAC

Naast Noise Cancelling kan de gebruikte Bluetooth codec ook invloed hebben op de levensduur van de batterij. De Sony WF-1000XM5 geeft je de keuze tussen SBC en AAC en de Sony codec LDAC met bijzonder hoge maximale overdrachtssnelheden. Opmerking: Apple gebruikers kunnen alleen SBC en AAC gebruiken.

Overigens zijn multipoint verbindingen dit keer direct vanaf de verkoop mogelijk en worden ze niet toegevoegd via een software update, zoals bij de WF-1000XM4 en LinkBuds S het geval was.

Bellen met de Sony WF-1000XM5

Bluetooth hoofdtelefoons, en vooral in-ears, hebben geen goede reputatie als het gaat om gesprekskwaliteit. Voor de test stelden we onszelf op een weg op. Net als de Technics EAH-AZ80 belooft de WF-1000XM5 stem en omgevingsgeluid te scheiden en je stem alleen geïsoleerd weer te geven. Dit werkt, we horen geen windruis of passerende auto’s. Als je iets harder spreekt, is je stem ook duidelijk verstaanbaar.

Zodra er echter een auto vlak langs ons rijdt, haperen de Sony in-ears. De microfoons geven nog steeds geen ruis weer, maar onze stem vervormt zo erg dat we niet meer verstaanbaar zijn. In stillere omgevingen vinden we de gesprekskwaliteit van de WF-1000XM5 relatief goed voor in-ears, maar op drukke wegen is het lastig. De XM5 zijn daarom alleen geschikt als in-ears voor telefoneren met kleine compromissen.

Bediening: nadeel van de voorgangers nu opgelost

De eerste koppeling via Bluetooth werkt zonder grote problemen in de test met zowel een iPhone als een Android mobiele telefoon. We halen de hoofdtelefoon uit het hoesje en hij verschijnt in de Sony Headphones Connect app en in het Bluetooth menu van de mobiele telefoons. Als je later een tweede koppeling wilt maken, vind je een extra koppelingsknop op de achterkant van het hoesje. Houd deze ingedrukt, waarna de LED-indicator op de voorkant van het hoesje blauw oplicht en je verbinding kunt maken.

Sony WF-1000XM5 bediening

Hieronder gaan we dieper in op de app. Eerst is het echter belangrijk voor ons hoe we de Bluetooth hoofdtelefoon bedienen zonder een mobiele telefoon in de hand te nemen. Sony heeft hier echt veel verbeterd. Met de WF-1000XM4 was het niet mogelijk om het volume, Noise Cancelling en het afspelen van muziek (d.w.z. nummers overslaan in de afspeellijst) tegelijkertijd te bedienen. Je moest het altijd zonder een van de opties doen, omdat de hoofdtelefoon simpelweg geen gebaren had voor alle commando’s. Dit probleem is opgelost met de WF-1000XM5, zodat niets een handige bediening in de weg staat. Door op het linkeroorstuk te tikken schakel je van ANC naar de transparantiemodus. Door één keer rechts te tikken stop je de muziek, door twee keer te tikken ga je één nummer vooruit in de afspeellijst en door drie keer te tikken ga je één nummer terug.

Je kunt ook het volume veranderen, maar dit is een beetje ingewikkeld: Vier tikken links verlaagt het volume, vier tikken rechts verhoogt het niveau. Hoofdtelefoons zoals de AirPods Pro 2, die ook veegbewegingen toestaan, kunnen dit beter. De WF-1000XM5 geeft je ook weinig ruimte voor personalisatie: je kunt de bediening in de app spiegelen, dat wil zeggen alle commando’s van het rechter naar het linker oortje verschuiven en andersom. Met de app kun je geen individuele commando’s wijzigen.

Sony WF-1000XM5 in-ear hoofdtelefoons

App met equalizer

Daarnaast is de Sony Headphones Connect app, die we ook kennen van de Sony WH-1000XM5, erg uitgebreid. Hier kun je niet alleen de bediening en de Noise Cancelling modus personaliseren. Je vindt er ook een normale equalizer en een equaliser test, die zich nog in de bètafase bevindt. Hier schakelt de Sony app heen en weer tussen geluidsprofielen en vraagt je welke je beter vindt. Aan het eind krijg je een equalizerprofiel dat je kunt opslaan. Je kunt ook een foto van je oor maken en de vorm van je oor laten analyseren. Dit helpt je om de 360 Reality Audio perfect af te stellen. Een functie die we al kennen van de WH-1000XM4 Over-Ears. Of en zo ja, hoeveel de vorm van je buitenoor invloed heeft op het geluid van in-ears is Sony’s geheim.

Sony WF-1000XM5 vs. WF-1000XM4: Is de meerprijs gerechtvaardigd?

Als je moet beslissen of je de nieuwste in-ear hoofdtelefoon met ANC koopt of voor het oude model van Sony gaat, springt één ding er meteen uit: de prijs. Terwijl je de Sony WF-1000XM4 in een koopje voor ongeveer 160 euro kunt bemachtigen, wil Sony voor de WF-1000XM5 net geen 320 euro hebben.

Sony WF-1000XM4 vs Sony WF-1000XM5
Sony WF-1000XM4 vs Sony WF-1000XM5

Op het gebied van geluid vinden we dat de nieuwe generatie het een stuk beter doet. Je krijgt een helder, gedetailleerd geluid dat qua karakter verschilt van zijn voorgangers. Er is meer aandacht voor heldere hoge en middentonen en minder voor een volle bas. Natuurlijke stemmen, een breed geluidsbeeld en een bas die misschien te subtiel is voor sommige smaken, maar toch vol, ronden nummers af en creëren een aangenaam, warm en uitnodigend geluidsbeeld dat indrukwekkender is dan dat van zijn voorgangers. Ook deze zit aan de bovenkant van het in-ear assortiment, maar voor audiofielen raden we de WF-1000XM5 aan.

Op het gebied van Noise Cancelling, bediening en ontwerp zien we de WF-1000XM5 ook vooraan staan, zij het met een minder duidelijke marge. Natuurlijk moet je zelf beslissen of je de glanzende behuizing mooi vindt, maar de pasvorm en het draagcomfort zijn zeker verbeterd. Ook qua bediening maakt de WF-1000XM5 sprongen voorwaarts. Als de 319 euro je niet deren, raden we je aan om voor het nieuwste model te gaan. Als de prijs je budget te boven gaat, kun je zonder zorgen de voorganger kopen, want ook hier krijg je een uitstekende hoofdtelefoon.

Conclusie: Moet je de Sony WF-1000XM5 kopen?

De Sony WF-1000XM5 heeft grote schoenen te vullen. Naar onze mening slagen ze daarin. Met een gedetailleerd en helder geluid, een breed geluidsbeeld en een diepe, zij het wat subtiele bas, leveren ze een veel voller geluid dan je zou verwachten van kleine in-ears. Het Noise Cancelling systeem kan relatief goed overweg met moeilijke frequenties en de bediening is herzien. Het is nog steeds een beetje onhandig dankzij het ontbreken van veegbewegingen, maar het geeft je vingertoppen tenminste meer controle.

De vraag blijft of de in-ears de prijs van meer dan 300 euro waard zijn. In onze lijst van de beste staan de nieuwe met een flinterdun verschil bovenaan. Sony heeft met de WF-1000XM5 niet echt een grote sprong voorwaarts gemaakt. Vooral de verbeterde pasvorm is een overtuigend argument om ze te kopen, net als het verbeterde geluid. Er is echter sterke concurrentie van Bose, Sennheiser, Apple – en zelfs van Sony zelf, met de nog steeds uitstekende WF-1000XM4 – voor aanzienlijk minder geld.

9.3Expert Score
Gedetailleerd, helder geluid met uitstekende noise cancelling

De Sony WF-1000XM5 combineren gedetailleerd, helder geluid met uitstekende Noise Cancelling. Ze maken geen echte sprong voorwaarts ten opzichte van hun voorgangers, maar je krijgt wel kleine, lichtgewicht in-ears die gemakkelijk te gebruiken zijn en boordevol extra’s zitten.

Geluid
9.3
Bediening
9.4
Prijs/Kwaliteit
9.2
Functies
9.4
Gedetailleerd, gebalanceerd geluid
  • Lange levensduur van de batterij
  • Eenvoudige, comfortabele bediening
  • Goede pasvorm en hoog draagcomfort
Minpunten
  • Hoge prijs
  • Behuizing niet erg gripvast

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 13/07/2024 02:09
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Technische gegevens

Technische gegevens
Bluetooth-versie5.3
Audio-codecsSBC, AAC, LDAC, LC3
Batterijcapaciteit / looptijdOordopjes: 8 uur (ANC aan), 12 uur (ANC uit) / Totale gebruikstijd met etui: 24 uur.
Aansluitingen van de laadkofferUSB-C, Qi
SnellaadfunctieJa (3 min. opladen voor 60 min. afspelen)
RuisonderdrukkingJa
Controle appSony hoofdtelefoon aansluiten
Water- en stofbeschermingIPX4
Gewicht5,9 g (één oordopje)
Prijs319 euro

Veelgestelde vragen

Heeft de Sony WF-1000XM5 een ambient modus?

Ja, de Sony WF-1000XM5 heeft een Ambient Sound Mode. Deze kan worden geactiveerd door één keer op de linkeroordop te tikken of via de Sony Headphones Connect app.

Heeft de Sony WF-1000XM5 een microfoon?

Ja, de Sony WF-1000XM5 heeft zes microfoons, drie op elke oordop.

Kan ik de Sony WF-1000XM5 draadloos opladen?

Ja, je kunt de Sony WF-1000XM5 opladen met elke draadloze Qi-oplader.

Kan de Sony WF-1000XM5 verbinding maken met meerdere apparaten?

Ja, de Sony WF-1000XM5 ondersteunt Bluetooth multipoint. Je kunt maximaal twee apparaten tegelijkertijd verbinden.

Werkt de Sony WF-1000XM5 met een iPhone?

Ja, de Sony WF-1000XM5 werkt met een iPhone, hoewel je beperkt bent tot streaming via de AAC Bluetooth codec.

Heeft de Sony WF-1000XM5 een microfoon?

Ja, de Sony WF-1000XM5 heeft zes microfoons, drie op elke oordop.

Zijn de Sony WF-1000XM5 geschikt voor hardlopen?

De Sony WF-1000XM5 zijn een uitstekende keuze voor hardlopers, wandelaars en sportschoolgangers. De oordopjes zijn IPX4 waterbestendig, wat betekent dat ze niet beschadigd kunnen raken door zweet.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo