JBL Live 660NC review

koptelefoon JBL Live 660NC review
7.9

€88,40

Beste deal op: amazon.nlAmazon.nl
JBL Live 660NC review
JBL Live 660NC review
€88,40
Draagcomfort
Batterijlevensduur incl. snellaadtechnologie
Aangenaam lichtgewicht
Degelijke Active Noise Cancelling

Met de JBL Live 660NC heeft JBL als het ware de JBL Live 650NC uit 2019 een opvolger gegeven. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit nog steeds Over-Ears hoofdtelefoons met Noise Cancelling uit de “Live-serie”. Qua design is er in ieder geval op het eerste gezicht weinig veranderd; het enige opvallende is dat de koptelefoon nu bijna volledig monochroom is, dus alleen zwart, waar voorheen extra koperkleurige elementen zaten.

Onder de motorkap zijn er meer veranderingen: de batterijduur is verhoogd van 30 uur zonder Active Noise Cancelling naar maximaal 40 uur en de snelheid van de snellaadfunctie is verdubbeld. Voor de rest is de hoofdtelefoon aangepast aan de tijd, zodat USB-C nu ook beschikbaar is en de huidige Bluetooth 5.0 standaard ook wordt gebruikt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 13:29
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Verpakking

De verpakking van de JBL LIVE 660 NC lijkt erg op die van de JBL LIVE 650 BTNC. Dat is niet verwonderlijk, want dit zijn dezelfde hoofdtelefoons en dit is als het ware het opvolgmodel.

Zoals gebruikelijk bij JBL is de stevige zwarte hoofdverpakking van onderen in een bedrukte buitenverpakking gestoken. Op de voorkant toont JBL zoals gebruikelijk een afbeelding van het product, in dit geval de JBL LIVE 660NC. Natuurlijk ontbreken de gebruikelijke zaken als de naam van de fabrikant en de productnaam hier niet. JBL vermeldt ook de belangrijkste kenmerken van de JBL LIBVE 660NC, die aan de rechterkant doorlopen. Last but not least vind je linksonder het Bluetooth-logo, samen met de twee logo’s van de stemassistenten (Google Assistant en Amazon Alexa), evenals de informatie over de maximale batterijduur van maximaal 50 uur (zonder Active Noise Cancelling) in de rechterhoek.

JBL Live 660NC verpakking inhoud

Op de typische zwart/grijze achterkant van JBL geeft het bedrijf informatie over de belangrijkste kenmerken van de nieuwe hoofdtelefoon. Dit is ook de eerste keer dat de JBL LIVE 660NC in zijn geheel wordt gepresenteerd. Natuurlijk ontbreken noch de naam van het bedrijf “JBL”, noch de naam van de hoofdtelefoon. Op het linker derde deel van de verpakking staan enkele belangrijke kenmerken van de JBL hoofdtelefoon in tekstvorm. Rechtsonder word je opnieuw geïnformeerd over de details van de batterij. Hier leer je dat er een snellaadfunctie is, zodat slechts 10 minuten opladen genoeg zou moeten zijn voor maximaal 4 uur muziek luisteren. Verder laat JBL weten dat de batterijduur voldoende is voor 40 uur met Active Noise Cancelling en 50 uur zonder Active Noise Cancelling, zoals al op de voorkant staat vermeld.

Meteen na het doorknippen van de verzegeling aan de onderkant kan het binnenwerk uit de zojuist beschreven buitenverpakking worden getrokken. Daarna zit er een plakstrip op de zwarte, stabiele verpakking, die moet worden doorgeknipt en het onderste deel kan naar boven of naar achteren worden geopend. Hierdoor wordt de JBL LIVE 660NC onthuld, die in een effen zwart plastic inzetstuk zit. Verder vind je de typische oranje JBL oplaadkabel (USB-A naar USB-C) en de 120 cm lange 2,5 mm naar 3,5 mm jack kabel in een kleine uitsparing eronder. Last but not least zit er een transportzakje onder het inzetstuk, met daarin de gebruikelijke papieren notities in de vorm van een beknopte handleiding en diverse instructies.

Design

De JBL LIVE 660NC is het nieuwe “vlaggenschipmodel” onder de LIVE hoofdtelefoons. Dit is de nieuwe generatie of opvolger van de JBL LIVE 650BTNC, die ik een paar jaar geleden heb getest. Dit betekent dat je weer een over-ear hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling (Active Noise Cancelling) in handen hebt, die is uitgerust met de nieuwste technologie, zoals USB-C en de nieuwste Bluetooth, en een verbeterde batterij.

Vergeleken met een kleiner on-ear model uit de LIVE serie, heeft de JBL LIVE 660NC aanzienlijk grotere en ovale oorschelpen. Tegelijkertijd zijn de met kunstleer beklede oorkussens dikker, omdat ze rond de oren rusten in plaats van erop. Dit betekent dat het hele oor bedekt is bij het Over-Ears model, wat zorgt voor een betere reductie van omgevingsgeluid vanaf het begin. Tot zover niets bijzonders, want dit is eigenlijk het grote verschil tussen alle over-Ears hoofdtelefoons en on-Ears hoofdtelefoons.

JBL Live 660NC design hoofdtelefoon

Het ontwerp van de JBL LIVE 660NC lijkt erg op dat van de JBL LIVE 650BTNC, dus JBL heeft de materiaalkeuze hier niet veranderd en de LIVE serie is visueel grotendeels ongewijzigd. Zoals gebruikelijk gebruikt JBL veel plastic voor het materiaal van de behuizing, wat zorgt voor een prettig gewicht en geen slechte zaak is, want het materiaal voelt nog steeds hoogwaardig aan. Bovendien vertrouwen veel andere leveranciers ook op een plastic behuizing, zelfs voor veel duurdere hoofdtelefoons.

Alle elementen die regelmatig worden belast en bewogen zijn ook versterkt met staal, zodat niets een lange levensduur in de weg staat. Deze elementen zijn onder andere het verstelmechanisme van de hoofdband en de binnenkern in de hoofdband. Het uiterlijk van de LIVE 660NC oogt sportief, maar tegelijkertijd modern, dankzij de textielen hoofdband die we al kennen van het voorgaande model. Zoals gebruikelijk staat het JBL-logo op beide buitenzijden van de oorschelpen, maar dit keer is het in de oorschelp verwerkt en niet in een hoogglans afwerking, maar in een discrete en hoogwaardige matte look. Het JBL logo is ook te vinden in het midden van de hoofdband, die gemaakt is van plastic en bedrukt of gelijmd is.

koptelefoon JBL Live 660NC review

Ik mocht opnieuw het matzwarte model testen, dat nu niet meer wordt geleverd met de licht koperkleurige accenten. Dit keer zijn de bijbehorende elementen (ring rond de oorschelpen en hoofdbanduiteinde) van een iets lichter grijs/zwart gemaakt. Dit zorgt nog steeds voor een elegant en tegelijkertijd tijdloos slot dat eigenlijk bij elke outfit past. Als je liever andere kleuren hebt dan donkergrijs/zwart, is de JBL LIVE 660NC ook verkrijgbaar in wit en een donkerder blauw. Dit zijn precies dezelfde kleuren als het vorige model.

In alle drie de kleurmodellen hebben alle zichtbare plastic elementen een matte afwerking. Alleen de eerder genoemde smallere ring aan de buitenkant van de oorschelpen en de uiteinden van de hoofdband zijn afgewerkt in een andere kleur om het ontwerp te breken. In het geval van zwart en blauw is dit een iets lichtere metallic tint, terwijl het in het geval van wit in een contrasterend zilver is gehouden. Ik vind het witte model dus veel mooier dan wanneer hij helemaal in het wit zou zijn, maar persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan donkere kleuren omdat ik ze, zoals gezegd, met elke outfit kan combineren.

De metalen hoofdbandverstelling heeft in totaal 11 roosters en de twee oorschelpen kunnen zowel 90° gedraaid als ingeklapt worden. Dit betekent dat de hoofdtelefoon, als hij niet wordt gebruikt, op een relatief ruimtebesparende manier kan worden opgeborgen in de meegeleverde ongevoerde opbergtas, en als hij in een rugzak wordt opgeborgen, neemt hij niet zoveel ruimte in beslag.

Fabricage

In tegenstelling tot zijn voorganger vind ik de JBL LIVE 660NC van een hogere kwaliteit, omdat hij over het algemeen beter aanvoelt. De oorkussens en de hoofdband zijn aangenaam gevoerd, wat zorgt voor een comfortabel draagcomfort.

Toch vind ik het een beetje jammer dat JBL alle bedieningselementen en knoppen op de rechter oorschelp heeft geplaatst. Dus zelfs na een week regelmatig dragen heb ik nog tijd nodig om de juiste knoppen te vinden. De knoppen voelen erg hetzelfde aan als je ze voelt, dus persoonlijk had ik het fijner gevonden als ze over beide oorschelpen waren verdeeld. Op die manier hoef je niet constant de juiste knop te voelen, wat ook een wrijvend geluid veroorzaakt dat irritant is op de achtergrond bij het luisteren naar muziek. Verder veroorzaken de knoppen een klikkend geluid, wat heel goed is als haptische feedback, maar juist dit klikkend geluid wordt doorgegeven aan de binnenkant van de oorschelp, zodat je het ook hoort als je naar muziek luistert.

Zoals vaak het geval is in de industrie, gebruikt JBL geen echt leer voor de oorkussens, maar een zogenaamd PU-leer. Dit is een imitatieleer dat heel zacht aanvoelt en net als de textielbekleding van de hoofdband een aangenaam zachte vulling van traagschuim heeft.

Draagcomfort

Ik ben erg tevreden over het draagcomfort van de JBL LIVE 660NC. Net als bij het vorige model zijn de oorgaten groot genoeg voor grotere oren. De hoofdband heeft aan beide zijden een verstelmechanisme met 11 standen, zodat je de grootte van de hoofdtelefoon heel precies kunt aanpassen. Voor de rest is de contactdruk aangenaam en gelijkmatig verdeeld rond de oren dankzij de goed gevoerde oorkussens. Het is precies deze contactdruk die zorgt voor een uitstekende isolatie van het omgevingsgeluid om je heen, zelfs zonder Active Noise Cancelling, wat nog verder wordt verbeterd door de Active Noise Cancelling.

Draagcomfort van de JBL Live 660NC

Met een totaalgewicht van net geen 265 gram is de JBL LIVE 660NC slechts iets zwaarder dan zijn voorganger. Toch is dit een van de lichtere Over-Ears hoofdtelefoons die ik minder zou aanraden voor sportieve activiteiten. De reden hiervoor is dat ik niet graag Over-Ears koptelefoons draag op warme dagen, omdat je snel gaat zweten onder de oorschelpen, omdat de lucht hier niet meer echt kan circuleren. Bovendien zou het permanent bevestigde oorstukje van textiel snel doorweekt raken met zweet en niet meer uitgewassen kunnen worden, dus ik zou de voorkeur geven aan een model dat bekleed is met kunstleer.

Bediening

Net als het vorige model heeft de JBL LIVE 660NC in totaal zes knoppen of schuifregelaars. Deze bevinden zich allemaal aan de rechterkant van de hoofdtelefoon. Dit is goed voor rechtshandigen, maar linkshandigen hebben hier een nadeel, omdat ze altijd hun linkerhand voor hun gezicht moeten houden om de rechterkant te bereiken. Het aanraakvlak om met de stemassistent te spreken, evenals de USB-C oplaadpoort en een kleine status-LED zijn te vinden op de linker oorschelp. Deze laatste geeft hier aan dat de batterij momenteel succesvol wordt opgeladen en wanneer deze vol is.

bediening JBL Live 660NC hoofdtelefoon

Om de muziek te starten en het volume aan te passen, blijft JBL fysieke knoppen gebruiken op dit model. Beginnend bij de onderkant, kan de 2,5 mm aansluiting op de rechter oorschelp gebruikt worden om de meegeleverde AUX-kabel aan te sluiten. De knoppen zijn vervolgens op dezelfde manier gerangschikt als op de JBL LIVE 400BT en zijn voorganger, de JBL LIVE 650BTNC. Op slechts een paar millimeter afstand vind je de 3-knops bediening voor het verhogen of verlagen van het volume of het pauzeren van de muziek. Als je de knop volume omhoog 2 seconden ingedrukt houdt, kun je een nummer vooruit spoelen en met de knop volume omlaag kun je een nummer terug spoelen. Op slechts een paar millimeter afstand zit ook de aan/uit-schuif. Je zet de hoofdtelefoon aan/uit door hem omhoog te duwen en twee seconden ingedrukt te houden. De plus- en minknoppen kunnen ook worden gebruikt om inkomende gesprekken aan te nemen of te weigeren.

Met de spraakassistent moet dit in de JBL Headphones app worden bepaald. Als je bent ingelogd met je Amazon of Google inloggegevens, kun je de vragen direct stellen. Dit doe je door op het JBL logo in het midden aan de linkerkant te tikken. Het enige stomme hierbij is dat je je vinger op het oppervlak moet houden totdat je klaar bent met je vraag. Naast de eerder genoemde assistenten kunnen gebruikers van iOS-apparaten ook tegelijkertijd toegang krijgen tot Siri. Hiervoor moet je echter twee keer achter elkaar op de afspeel/pauzeknop drukken.

Geluid

Zoals gebruikelijk voor Over-Ears hoofdtelefoons, gebruikt JBL een 40 mm driver aan elke kant of oorschelp van de LIVE 660NC. Volgens JBL beslaat het frequentiebereik van deze drivers 16Hz tot 20kHz, wat iets boven het gemiddelde ligt, aangezien de standaard 20 Hz tot 20kHz is. De lagere frequentierespons zorgt dus, puur op basis van de technische gegevens, voor een diepere bas dan zijn voorganger, maar ik zal je vertellen of dit klopt in mijn persoonlijke geluidsindruk. Allereerst is er de impedantie, die JBL opgeeft als 32 ohm, wat betekent dat bedraad muziek afspelen via de smartphone zonder problemen mogelijk is (mits je huidige smartphone nog een jack-aansluiting heeft). Het maximale volume van de JBL LIVE 660NC is absoluut voldoende, hoewel er een paar modellen zijn die een nog hogere maximale output bieden, maar wat hier wordt aangeboden is eigenlijk absoluut voldoende. Wat nog ontbreekt bij alle hoofdtelefoons in de LIVE serie zijn hoogwaardige audiocodecs. De LIVE 660NC ondersteunt immers alleen de standaard SBC-codec en niet aptX (Android) of AAC (Apple).

Geluid JBL Live 660NC

De installatie van de “JBL Headphones” app die JBL gratis ter beschikking stelt, is niet verplicht om de hoofdtelefoon te gebruiken. Je hebt hem alleen nodig als je het geluid wilt aanpassen via de 10-staps EQ-regeling of de firmware van de hoofdtelefoon wilt bijwerken, als er een firmware-update beschikbaar is. Als je dit niet wilt, kun je de hoofdtelefoon gewoon gebruiken zoals hij is. Maar nu komen we bij het belangrijke punt van een hoofdtelefoon, de geluidsevaluatie en zoals altijd ga ik in op de afstemming zoals die door de fabrikant vanuit de fabriek is ingesteld, ook al kan die via EQ worden bijgesteld.

De JBL LIVE 660NC klinkt typisch JBL uit de fabriek. Dus zoals gewoonlijk domineert het lage frequentiebereik (de bas) hier, waardoor je een vol warm geluid krijgt, gewoon de typische warme geluidsafstemming. De bas biedt een goed volume en een fatsoenlijke basrespons, maar dit is precies wat veel andere fabrikanten ook heel goed voor elkaar krijgen. Het is immers makkelijker om een warm, basgedreven geluid te produceren met de grote 40 mm drivers die meestal standaard worden geïnstalleerd dan een gebalanceerd geluid met een goede dynamiek, waarin de lage, midden en hoge tonen bijna gelijk zijn.

geluid van de JBL Live 660NC

Daarom kan bij de JBL LIVE 660NC worden gezegd dat de hoge en middentonen hier ook goed zijn, maar desondanks is de krachtige bas nog steeds het meest aanwezig en valt daarom het meest op. Als er diepe bas of drums in een muziekstuk zitten, dan is de JBL LIVE 660NC in zijn element, maar als het gaat om rockmuziek in het bijzonder, als het zanggedeelte erin komt en de gitaren aanslaan, dan wordt het geheel voor mij een beetje uitgewassen, zij het slechts subtiel. Desondanks zal het geluidsbeeld veel mensen aanspreken vanwege de warmere afstemming, want vooral jongeren kunnen vrijwel nooit genoeg bas in hun koptelefoon hebben.

Toen ik aan de telefoon zat, kon ik de persoon met wie ik sprak heel duidelijk verstaan en mijn stem werd ook goed en verstaanbaar overgebracht, dus de microfoon is verder verbeterd ten opzichte van het vorige model. Toch heeft de hoofdtelefoon nog steeds een zwak punt, want in luidere omgevingen hebben de microfoons veel te doen en dan is de verstaanbaarheid veel slechter, omdat de microfoons hier ook mijn eigen stem veranderen of gedempt laten klinken en deels vervormen. Aan de andere kant kan ik geen kritiek hebben op de latency. De film die werd afgespeeld op de smartphone en het geluid dat werd afgespeeld op de hoofdtelefoon liepen absoluut synchroon, maar nu met de nieuwste Bluetooth heeft bijna geen enkele fabrikant hier problemen mee.

Functies

Net als de voorganger en zoals de aanduiding “NC” in de productnaam verraadt, is de JBL LIVE 660NC een Over-Ears hoofdtelefoon met een actieve Noise Cancelling functie. Het omgevingsgeluid wordt dus niet alleen verminderd door de dikke kussens, maar ook door extra microfoons die het geluid detecteren en wegfilteren via de extra elektronica. Deze microfoons, die aan de buitenkant van de oorschelpen zijn bevestigd, nemen het externe omgevingsgeluid zoals gebruikelijk op en spelen het faseverschoven af. Dit vermindert achtergrondgeluiden zoals een vliegtuigmotor of motoren aanzienlijk.

functies JBL Live 660NC koptelefoon

De Active Noise Cancelling zorgt voor slechts een zeer minimaal achtergrondgeluid, dat echter gemakkelijk gemaskeerd wordt, zelfs bij het luisteren naar de stilste muziek. JBL heeft de Active Noise Cancelling dus verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, want met de JBL LIVE 650BTNC was een duidelijker achtergrondgeluid te horen. Helaas kan de intensiteit van de Active Noise Cancelling niet worden geregeld; alleen Active Noise Cancelling aan of uit is van toepassing. Zonder Active Noise Cancelling kan de hoofdtelefoon door zijn gesloten ontwerp al scoren met een goede afscherming van extern geluid. Als je Active Noise Cancelling inschakelt, wordt straatgeluid of een ventilator om je heen nog duidelijker verminderd, maar niet zo goed als bijvoorbeeld bij Bose of Sony. Desondanks is de Active Noise Cancelling acceptabel voor de prijs. Wil je echter heel goede Active Noise Cancelling, dan kun je misschien beter een ander model kopen, dat wel duur zal zijn.

Naast Active Noise Cancelling biedt de JBL LIVE 660NC ook twee verschillende transparantiestanden. Beide zijn standaard geworden bij JBL en zijn geïntegreerd in elke hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling. De eerste is Ambient Aware, de klassieke transparantiemodus, waarmee de gebruiker de omgeving kan waarnemen door de omgevingsgeluiden te versterken via de extern gemonteerde microfoons. Daarnaast is er TalkThru, dat stemmen nog duidelijker benadrukt tijdens gesprekken en zo een gesprek mogelijk maakt ondanks dat de hoofdtelefoon is ingeschakeld. Beide transparantiemodi gaan echter gepaard met meer achtergrondgeluid, wat ook het geval is bij veel andere fabrikanten en om functionele redenen niet kan worden vermeden.

Accessoires

Net als zijn voorganger levert JBL de LIVE 660NC in een dunne, ongevoerde draagtas. Deze dient zijn doel en beschermt de hoofdtelefoon tegen krassen wanneer deze wordt opgeborgen in een rugzak of koffer. Bovendien kan de hoofdtelefoon worden opgevouwen en kunnen de oorschelpen naar binnen worden gedraaid, waardoor hij veel flexibeler in de tas kan worden opgeborgen. Een andere praktische functie is dat de hoofdtelefoon in de tas kan worden opgeborgen, net als de oplaadkabel en de aansluitkabel.

JBL Live 660NC accessoires

App

Ondertussen zijn alle hoofdtelefoons die JBL op de markt brengt compatibel met de eigen en gratis app “JBL Headphones”. Dit geldt natuurlijk ook voor de JBL LIVE 660NC en zoals altijd is de app beschikbaar voor zowel iOS als Android smartphones als gratis download in de respectievelijke AppStore.

Ondertussen zijn alle hoofdtelefoons die JBL op de markt brengt compatibel met de eigen en gratis app “JBL Headphones”. Dit geldt natuurlijk ook voor de JBL LIVE 660NC en zoals altijd is de app gratis te downloaden voor zowel iOS als Android smartphones in de respectievelijke AppStore.

Als je de firmware van de hoofdtelefoon wilt updaten of persoonlijke instellingen wilt maken via de equalizer, dan is de app absoluut noodzakelijk. Als je zonder kunt of wilt, hoef je de app niet te installeren.

JBL Live 660NC app

Als je de app voor het eerst opstart, word je heel eenvoudig stap voor stap door de setup en het menu genavigeerd. Bovendien wordt alles heel goed uitgelegd in elk instellingenvenster. Als dit is gebeurd, kom je na elke start van de app terecht op het startscherm, waarop alle compatibele hoofdtelefoons die je bezit worden weergegeven. Tenminste, als ze zijn ingeschakeld en je ze eerder via Bluetooth met je smartphone hebt gekoppeld.

Als je hier op de JBL LIVE 660NC klikt, kom je in het instellingenmenu, waar je direct onder de afbeelding van de hoofdtelefoon de resterende batterijduur in procenten kunt zien. Direct daaronder kun je ook de Active Noise Cancelling in- of uitschakelen en overschakelen naar de modus Ambient Aware of TalkTru. Daarnaast is het mogelijk om de EQ-instellingen aan te passen of je eigen geluidsprofiel te maken en op te slaan, direct vanaf hier in het onderste gedeelte. Daaronder vind je nog meer instellingsopties, waaronder Smart Audio & Video. Hier kun je kiezen of je de voorkeur geeft aan muziek voor het beste geluid of overschakelen naar de videomodus voor een perfecte geluidssynchronisatie.

Met Voice Aware kun je bepalen hoeveel je je eigen stem wilt horen, bijvoorbeeld als je een telefoongesprek voert, want als dit is uitgeschakeld, praat je onbedoeld heel hard, een typisch probleem als je een zeer goed isolerende koptelefoon draagt, wat hier heel goed wordt voorkomen. Last but not least is Auto Play & Pause belangrijk, zodat wanneer je dit activeert, de muziek automatisch wordt gepauzeerd en hervat wanneer je de JBL LIVE 660 NC opzet. Dan zijn er nog de twee belangrijke instellingen Power Saving en Voice Assistant, met de laatste kun je de gewenste spraakassistent instellen, terwijl je onder Power Saving de automatische uitschakeling zonder muziekweergave kunt bepalen.

Het tandwieltje rechtsboven brengt je naar een ander submenu. Hier kun je nog een paar instellingen doen, bijvoorbeeld de taal wijzigen, maar alles wat belangrijk is kun je vinden op de hierboven beschreven hoofdpagina.

Bluetooth

JBL gebruikt de nieuwste Bluetooth 5.0 versie voor de LIVE 660NC, maar zoals gebruikelijk is er geen ondersteuning voor aptX en AAC. Daarom ondersteunt dit nieuwe model alleen de SBC audiocodec met een lagere bitsnelheid. Het Bluetooth bereik is net geen 15 meter, wat een goede en absoluut voldoende waarde is.

De verbinding met Google Fast Pair compatibele Android apparaten is erg snel. Je hoeft alleen maar de hoofdtelefoon aan te zetten of in de koppelstand te zetten en dan op het pop-up venster te tikken dat op de smartphone verschijnt en het koppelen is voltooid. Voor iOS-apparaten gaat het koppelen zoals gebruikelijk direct via de Bluetooth-instellingen, wat ook vrij snel en eenvoudig gaat.

bluetooth van JBL Live 660NC

De JBL LIVE 660NC biedt de mogelijkheid van een zogenaamde multi-point verbinding. Dit is iets dat JBL al in tal van andere hoofdtelefoons heeft geïntegreerd en is erg voordelig als je thuis meerdere apparaten gebruikt. De meerpuntsverbinding maakt het mogelijk om meerdere apparaten tegelijk of tegelijkertijd te gebruiken. Dit wordt bereikt doordat de JBL LIVE 660NC verbinding kan maken met twee apparaten tegelijk. Als je bijvoorbeeld een video bekijkt op je iPad en toevallig een telefoongesprek ontvangt, wordt de muziek automatisch gepauzeerd en wordt het telefoongesprek via je smartphone gevoerd, omdat telefoongesprekken altijd voorrang krijgen. Als je bijvoorbeeld wilt overschakelen van het afspelen van muziek op de iPad naar de iPhone, is het voldoende om de muziek op de iPad te pauzeren en op play te drukken op de iPhone. Hiervoor is het wel nodig dat je beide apparaten al via Bluetooth met de JBL LIVE 660NC hebt gekoppeld.

Batterij

Met de LIVE 660NC belooft JBL een batterijlevensduur tot 40 uur met Active Noise Cancelling geactiveerd. Zonder Active Noise Cancelling gaat de batterij bijna 10 uur langer mee, zodat een maximum van 50 uur mogelijk is. Dat klinkt heel goed, want JBL heeft de batterijduur opnieuw aanzienlijk verlengd ten opzichte van het voorgaande model. Hier zit een lithium-polymeer batterij (3,7 V DC, 750 mAh) in, die 50 mAh krachtiger is dan zijn voorganger. Dit betekent dat de gebruiksduur aanzienlijk is verbeterd, niet alleen door de grotere prestaties, maar ook door het optimaliseren van het energiebeheer.

Natuurlijk hangt de opgegeven looptijd af van twee factoren: hoe hoog je het volume instelt en of je Active Noise Cancelling gebruikt of niet. Over het algemeen haalde ik geen 40 uur met Active Noise Cancelling, maar de 36 uur die ik haalde zijn nog steeds erg goed en meer dan voldoende.

Zodra de batterij van de hoofdtelefoon helemaal leeg is, duurt een volledige oplaadbeurt iets minder dan 2 uur. Als je per ongeluk vergeet de batterij op te laden, heeft JBL ook een snellaadfunctie geïntegreerd, dus slechts 10 minuten opladen is genoeg om de batterij weer op te laden voor een volle 4 uur muziek luisteren. Net als bij veel andere hoofdtelefoons is het bij de JBL LIVE 660NC helaas nog steeds zo dat je er niet mee naar muziek kunt luisteren terwijl hij wordt opgeladen.

Batterijduur JBL Live 660NC

Conclusie: moet je de JBL LIVE 660NC kopen?

Ik vind het ontwerp van de JBL LIVE 660NC erg mooi, net als zijn voorganger – geen wonder, ze lijken erg op elkaar. Het gevoel is verbeterd zodat de hoofdtelefoon over het geheel genomen van hoge kwaliteit is en JBL is er ook in geslaagd om de batterijduur aanzienlijk te verbeteren. JBL adverteert het geluid als het typische JBL signature geluid, d.w.z. het typische versterkte basbereik van het bedrijf, wat het bedrijf zeker heeft bereikt. Zowel de hoge als de middentonen zijn echter wat minderwaardig, omdat ze een beetje naar de achtergrond verdwijnen.

Qua bediening zou ik de knoppen over beide oorschelpen hebben verdeeld, omdat de knoppen nog steeds dicht bij elkaar zitten en het even wennen is om de juiste knop in te drukken of te vinden. Alle knoppen voelen hier bijna identiek aan, wat het geheel er helaas niet beter op maakt. Misschien was het logischer geweest om de touch-interface uitgebreider te gebruiken, maar over het geheel genomen kun je na een tijdje goed overweg met de hoofdtelefoon en krijg je een goede Over-Ears hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling voor je geld.

Prijs/prestaties

In de test overtuigde de JBL LIVE 660NC ons met zijn goede draagcomfort en nog betere batterijduur. Natuurlijk verschillen smaken als het gaat om het geluid, maar naar mijn smaak was JBL een beetje te goed met het “versterkte” basbereik. Er zijn echter zeker mensen die daar juist van houden. Ondanks een paar zwakke punten is de JBL LIVE 660NC een goede middenklasse Over-Ears hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling die dient als een zeer goede opvolger van de JBL LIVE 650NCBT. Met een RRP van €199 heeft JBL deze hoofdtelefoon precies hetzelfde geprijsd als zijn voorganger, maar ze zijn nu bij sommige online retailers verkrijgbaar voor iets minder dan €90, afhankelijk van de kleur, wat ze veel interessanter maakt.

7.9Expert Score

Geluid
8.1
Bediening
8
Prijs/Kwaliteit
7.5
Functies
8
Positief
  • Draagcomfort
  • Batterijlevensduur incl. snellaadtechnologie
  • Aangenaam lichtgewicht
  • Degelijke Active Noise Cancelling
Minpunten
  • Nog steeds geen hoogwaardige audiocodecs
  • Bedieningsknoppen te identiek ontworpen

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 13:29
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo