Sennheiser RS 170 review: één van de goedkoopste Sennheisers
Voordelen
De Sennheiser RS 170 is een full-size koptelefoon met draadloze Kleer-technologie, die geluid van CD-kwaliteit levert.
Nadelen
Sommige gebruikers zullen even nodig hebben om te wennen aan de onhandig geplaatste knoppen op de rechterspeaker, en het laadstation ondersteunt geen digitale input.
Conclusie
De RS 170 gaat verder met Sennheiser’s eeuwige toewijding aan helder geluid, en ze zijn hun geld zeker waard voor iedereen die draadloos naar zijn TV, AV receiver, of gameconsole wil luisteren.
Vergelijk nu prijzen bij:
Lees de Sennheiser RS 170 review
De Sennheiser RS 170 is een draadloze koptelefoon met een station dat dienst doet als zender en acculader. Een van de beste dingen die een reviewer kan zeggen over een draadloze koptelefoon is dat hij niet klinkt als een draadloze koptelefoon, en de RS 170 slaagt daar absoluut in. De verbinding is beperkt tot een enkele analoge input, wat voor sommige mensen een dealbreaker kan zijn, maar het idee is dat je de zender aansluit op de televisie of de AV receiver. Vervolgens stuur je alle andere geluidsbronnen, zoals de TV-ontvanger, Blu-rayspeler, of gameconsole aan op de televisie of AV receiver. Als je zoiets van plan was is de RS 170 zeker het overwegen waard.
Ontwerp en functies
Dankzij zijn plastic constructie weegt de RS 170 slechts 216 gram, exclusief batterijen. De satijnen zwart-met-zilveren koptelefoon voelt stevig genoeg aan, behalve op het punt waar de speakers aansluiten op de hoofdband. Er lijkt op de scharnieren aardig wat speling te zitten, wat het op de lange termijn breukgevoelig zou kunnen zijn.
De zachte, beklede hoofdband en verwijderbare kunstlederen oorkussens voelen luxe aan, en hun ovale vorm past beter op het oor dan de ronde oorkussens die veel andere koptelefoonproducenten gebruiken.
De RS 170 wordt aangedreven door een enkele NiMH (nikkel-metaalhydride) AAA-batterij in iedere speaker, en het bedrijf zegt dat een compleet opgeladen headset tot 24 uur muziek kan afspelen.
Het zwarte plastic zend- en laadstation doet ook dienst als koptelefoonhouder. Sommige kopers zullen worden afgeschrikt door de enkele 3.5mm analoge input, maar ik vind het eigenlijk geen beperking zolang je de RS 170 gebruikt met een televisie of AV receiver. In dat geval kan de gebruiker al zijn geluidsbronnen (zoals de televisieontvanger, gameconsole, of Blu-rayspeler) in zijn televisie of AV receiver steken, en de RS 170 gewoon verbinden met de analoge stereo-output van dat apparaat.
Als je absoluut staat op een digitale verbinding kun je gaan voor Sennheiser’s RS 220, een draadloze koptelefoon met twee digitale inputkanalen. Ten slotte wordt het laadstation van de RS 170 ook nog geleverd met vier stopcontactadapters, voor gebruik in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, en Europa.
De volumeknoppen, aan/uitknop, Surround Sound Simulator, en Dynamic Bass Boost-knop zitten erg dicht op elkaar, en zijn daarom niet erg ergonomisch. De aan/uitknop zit bijvoorbeeld tussen de volumeknoppen, dus ik heb een paar keer de koptelefoon uitgezet toen ik probeerde het volume aan te passen.
De Surround Sound Simulator- en Dynamic Bass Boost-knop zijn kleiner en nog lastiger te vinden op gevoel, dus het kan even duren voordat je ze kan gebruiken zonder je te vergissen.
Sennheiser geeft ook toegang tot de basregulator en surroundfuncties vanaf het laadstation.
De RS 170 biedt 2.4-2.8 GHz draadloze Kleer-technologie die geluid verstuurt met CD-kwaliteit, zonder detailverlies, met 16-bit/44.1-kHz resolutie. Het systeem werkte over het algemeen foutloos, maar het geluid viel af en toe weg als ik ver van het zendstation verwijderd was en voor mijn computer zat. Verder merkte ik nergens in de kamer of in mijn appartement storingen op.
Onder de accessoires vindt men een 3.5mm male-to-male analoge kabel, een kabel met 3.5mm female naar stereo-male RCA, en een adapterplug voor conversie van 3.5mm naar 6.3mm. Sennheiser verkoopt ook extra RS 170 koptelefoons zonder het zendstation; je kunt er vier gebruiken per station.
De RS 170 heeft een garantieperiode van twee jaar, en vereist een aankoopbewijs van een geautoriseerde verkoper.
Prestaties
Ik had niet het idee dat ik vergeeflijk moest zijn over de geluidskwaliteit van de RS 170 omdat hij draadloos is: het is een goed klinkende, gesloten koptelefoon. Punt. De elektronica van de RS 170 voegen geen achtergrondgeluid of gesis toe, maar het geluid viel af en toe weg als is een kamerlengte verwijderd van het laadstation voor mijn computer zat. Sennheiser zegt dat de koptelefoon zonder obstakels een bereik van 80 meter heeft, en de RS 170 werkte zelfs buiten mijn appartement, tot ongeveer 6 meter van de deur vandaan.
De meeste stereokoptelefoons met surroundsimulatie hebben de neiging hol of bewerkt te klinken, maar de RS 170 vertoont zulke problemen niet. De Surround Sound Simulator-functie verspreidt het geluid beter dan standaard stereo, en zit dus minder vast in mijn hoofd. De Dynamic Bass Boost werkt ook goed, en zorgt dat het basgeluid voller klinkt zonder te overdrijven.
De RS 170 speelde aardig hard, zelfs iets harder dan Sennheiser’s topmodel, de RS 220, tijdens de DVD “Live From New York City” van Eminem. Afgezien van het maximum volume produceert de RS 220 diepere bas en beter geluid in zijn geheel. De meeste koptelefoons met batterijen zijn beperkt in hun volume vergeleken met koptelefoons met draad, dus ik zou een bedrade headset aanraden als je graag naar echt harde films, games, of muziek luistert.
Met zijn gesloten ontwerp klinkt de RS 170 meer “ingeperkt” en niet zo volumineus als het open systeem van de Sennheiser RS 180. De RS 180 zorgt dat de verkeerscènes uit de stadsomgeving van Fight Club van ver weg lijken te komen, terwijl de RS 170 de ruimtelijkheid vermindert en het geluid dichterbij brengt. Toch is de geluidskwaliteit van de de RS 170 erg helder en prettig om naar te luisteren tijdens een lange film. Bij het wisselen tussen de twee koptelefoons viel op dat de RS 180 een rijkere geluidsbalans heeft en diepere, beter gedefinieerde bas biedt dan de RS 170.
Een belangrijk voordeel van de RS 170 is dat het geluid alleen gehoord kan worden door de drager van de koptelefoon. Dat maakt hem ideaal om in bed te dragen, waarbij hij niemand in de buurt tot last zal zijn. In vergelijking zijn de RS 180 en de RS 220 erg hoorbaar voor anderen.
Conclusie Sennheiser RS 170 review
De Sennheiser RS 170 mag dan een van de goedkoopste Sennheisers zijn, ik raad hem toch vol enthousiasme aan (zelf voor kieskeurige audioliefhebbers) vanwege zijn brede stereoprojectie en indrukwekkende volumeniveaus. Het mag dan wel niet de best klinkende koptelefoon van Sennheiser zijn, maar de RS 170 is zeker zijn prijs waard voor prijsbewuste kopers.
LEES OOK: