Sennheiser RS 220 review: één van de best klinkende draadloze koptelefoons

koptelefoon Sennheiser RS 220 close

Voordelen

De Sennheiser RS 220 is een grote, full-size koptelefoon die geavanceerde, draadloze DSSS-technologie gebruikt voor uitzonderlijke geluidskwaliteit.

Nadelen

De glanzend zwarte constructie van de RS 220 past niet bij zijn aanzienlijke prijskaartje, en de digitale verbinding werkt niet met Dolby of DTS-signalen.

Conclusie

De Sennheiser RS 220 is een van de best klinkende draadloze koptelefoons op de markt, maar zijn fantastische audio weegt niet op tegen de behoorlijke prijs. Andere modellen in dezelfde productlijn bieden vergelijkbare prestaties voor minder.

Vergelijk goed de aanbiedingen bij:

Coolblue en Bol.com

 

Sennheiser RS 220 review zijkantDe Sennheiser RS 220 was ontworpen als ontwerpstelling en gebruikt dezelfde essentiële elementen als de Sennheiser 600-serie van koptelefoons met draad. Zijn plastic constructie voelt zijn prijs onwaardig aan, maar het materiaal blijft stevig en houdt het gewicht met 331 gram lager dan dat van de meeste modellen met snoer.

Hoewel ik moet toegeven dat de RS 220 de best klinkende koptelefoon is die ik ooit gehoord heb, is de Sennheiser RS 180 bijna even goed. Tenzij je alleen met het beste tevreden bent, kun je beter je geld uitsparen en de RS 220 kopen.

 

Ontwerp en functies

De RS 220 is een koptelefoon met een open ontwerp, dus mensen in de buurt zullen zijn geluid kunnen horen. Dat kan een probleem zijn bij gebruik in bed, en als dat lastig is kun je beter voor de gesloten Sennheiser RS 170 gaan. Het voordeel van de RS 220 is echter dat ze de drager niet isoleren, zodat je het omgevingsgeluid niet mist.

De oorkussens van zwart velours en de kunstlederen beklede hoofdband bieden uitstekend comfort, en ik ben blij dat de vervangbare oorkussens niet rond, maar ovaal zijn. Op die manier passen ze beter over de vorm van je oren. Het glimmend zwarte zend- en laadstation dient tegelijk als koptelefoonhouder. Je kunt deze aansluiten met RCA analoog, coax, en Toslink optische input en output (de analoge en digitale input klonk hetzelfde over de koptelefoon).

De verbindingsmogelijkheden lijken niet erg royaal voor een high-end draadloos koptelefoonsysteem, maar het is beter dan het aanbod op de goedkopere edities van Sennheiser. De zender kan worden aangesloten op een AV receiver, televisie, Blu-rayspeler, computer, laptop, tablet, etc. Vier stopcontactadapters worden meegeleverd; voor gebruik in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, en Europa.

Sennheiser RS 220 review koptelefoon

De ingenieurs van Sennheiser hebben voor de RS 220 DSSS-technologie (Direct Sequenced Spread Spectrum) gekozen voor de draadloze lossless verbinding, een ander type technologie dan de draadloze KLEER-systemen in de RS 170 en RS 180. Alle drie de koptelefoons hebben 2.4-2.8 GHz verbindingen, en bieden “CD-kwaliteit,” 16-bit/44.1-kHz resoluties, maar volgens de bedenkers van Sennheiser klinkt DSSS beter dan KLEER.

Een nadeel van de DSSS is dat het meer energie verbruikt dan KLEER, dus de RS 220 heeft met 6 tot 8 uur een stuk minder speeltijd dan de 24 uur van de RS 170 en RS 180. Net zoals die twee koptelefoons wordt de RS 220 aangedreven door een enkele NiMH (nikkel-metaalhydride) AAA batterij in iedere speaker.

De koptelefoon heeft officieel een draadloos bereik tot 91 meter zonder obstakels tussen de set en de zender, en 30 meter met. De RS 220 werkte prima in alle kamers van mijn appartement van 93 vierkante meter, en ik heb op geen enkel moment last gehad van geluidjes, gezoem, of storingen.

Naar aanleiding van zijn digitale input verwachtte ik dat de RS 220 Dolby TrueHD en DTS Master Audio zou ondersteunen, maar hij kan geen enkel type Dolby- of DTS-signaal ontcijferen. Als je de digitale input van de RS 220 wil gebruiken zal je je AV receiver, speler, of televisie PCM digitale signalen moeten laten sturen naar het zendstation.

Vergelijk goed de aanbiedingen bij:

Coolblue en Bol.com

Als je dat om de een of andere reden niet kunt doen zal je de analoge 3.5mm input moeten gebruiken. Ik heb naar analoog en digitaal geluisterd en kon geen verschil ontdekken, behalve dat het maximum volume over de analoge verbinding iets hoger is.

Sennheiser RS 220 aansluitingen

De rechterspeaker heeft verhoogde knoppen voor het veranderen van het volume en de links/rechtsbalans, terwijl de linkerspeaker de aan/uitknop en inputknop herbergt. De lay-out is logisch, en makkelijker in gebruik dan die van de RS 170 en RS 180. Je hoort ook een bliepje als de RS 220 zijn maximumvolume bereikt.

Onder de accessoires zijn een digitale coaxkabel met RCA-connectors, een analoge stereokabel met RCA-connectors, en een adapter van stereo 3.5mm plug naar twee female RCA-jacks te vinden. De RS 220 heeft een garantie van twee jaar, waarvan het gebruik een aankoopbewijs van een gecertificeerde verkoper vereist.

Helaas kun je geen extra RS 220 koptelefoons kopen om te gebruiken met het zendstation – Sennheiser verkoopt geen RS 220s a la carte. Als je zoiets nodig hebt kun je absoluut beter voor de draadloze RS 170 of 180 modellen gaan, waarmee je tot vier koptelefoons kunt gebruiken met een enkel laadstation.

 

Prestaties

De RS 220 klinkt precies zoals je zou verwachten van een koptelefoon voor audioliefhebbers, maar is ook nog draadloos. Dat is opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid, en de RS 220 is nog een stuk verfijnder en helderder dan de minder dure modellen. Toch is het verschil tussen de koptelefoons niet gigantisch.

De RS 220 laat een groter, ruimer geluidsveld merker, en de hoge tonen zijn helderder en beter verwerkt. CD’s met klassieke muziek klinken bijzonder goed, en “Old Ideas” van Leonard Cohen benadrukt de muzikale kwaliteit van de RS 220.

Sennheiser RS 220 display

De koptelefoon deed het nog beter met films, en ik kreeg rillingen bij het bekijken van de apocalyptische “Perfect Sense”. Het levendige geluid van de koptelefoon trok me de film in op een manier die weinig speakers kunnen evenaren. Het voelde alsof er niets tussen mijn oren en het geluid zat.

Toen ik de intensiteit wat opvoerde met het concert “The Raconteurs: Live in Montreux” uit 2008 op Blu-Ray bleek de RS 220 het sonische geweld van de rockband met gemak aan te kunnen. Na te wisselen naar de RS 170 vertoonde het geluid wat moeite bij hoog volume, maar de koptelefoon speelde wel iets luider dan de RS 220, zij het met lagere audiohelderheid.

De vergelijking van de RS 220 met andere draadloze koptelefoons is belangrijk, maar de échte test begon toen ik mijn bedrade Sennheiser HD 580 aansloot, een familielid van de HD 600 en het apparaat dat volgens Sennheiser als bronmateriaal diende voor het designteam van de RS 220. Beide koptelefoons klinken open en ruim, waarbij de bron van buiten de oorkappen lijkt te komen in plaats van in mijn hoofd vast te zitten.

De toonbalans van de RS 220 is ook rijker, terwijl de HD 580 dynamisch levendiger en scherper is, zoals blijkt uit een test met Eminem’s DVD “Live From New York City. De bas van de RS 220 is accuraat en duidelijk, maar waarschijnlijk is het voor liefhebbers van dreunende bas niet voldoende. De HD 580 kan in ieder geval een stuk harder spelen dan de RS 220.

Sennheiser RS 220 stukken

Dat kun je verwachten van een koptelefoon op batterijen, maar ik kwam erachter dat de RS 220 ook erg zachte stukken niet hard genoeg kon afspelen. In andere woorden, zelfs op maximaal volume klonken die stukken niet erg hard. Het zal vast genoeg zijn voor de meeste kopers, maar mensen met gehoorproblemen zouden deze beperking als frustrerend kunnen ervaren.

Dit was bij de RS 180 geen probleem, en die koptelefoon heeft ook de ALC-functie (Automatic Level Control) waarmee het volume van de zachtere stukken op te voeren is – daarom raad ik eerder de RS 180 aan voor mensen met beperkt gehoor (het is ook nog eens een fantastisch klinkende koptelefoon).

 

Conclusie Sennheiser RS 220 review

De RS 220 is duur, en het geluid van de RS 180 komt dicht genoeg in de buurt als je budget niet onbeperkt is. Aan de andere kant is de RS 220 het zeker waard als je de soort consument bent die de beste draadloze koptelefoon op aarde wil hebben. Behalve het maximale volume is de geluidskwaliteit bijna gelijk aan de van de Sennheiser 600 met kabel, en dat is voor een draadloze koptelefoon, ongeacht de prijs, erg bijzonder.

Vergelijk goed de aanbiedingen bij:

Coolblue en Bol.com

 

Ben je er nog niet uit? Lees ook

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo