Verklarende woordenlijst

Op de verpakking van je bluetooth koptelefoon of op de website van de fabrikant vindt je enkele specifieke termen. Hieronder staan enkele verklaringen:

Frequency responseFrequency-response specificaties zijn redelijk nutteloos voor het voorspellen van de geluidskwaliteit van luidsprekers, maar ze zijn nog nuttelozer bij koptelefoons. Fabrikanten hebben al meerdere malen sterk overdreven met deze specificaties waardoor ze eigenlijk irrelevant zijn. Zelfs de goedkoopste koptelefoons beschikken soms zogezegd over extreem lage basrespons – 15Hz of 20 Hz – maar klinken bijna altijd licht en helder. In het algemeen beschikken de grotere koptelefoons over de beste bas.

Total harmonic distortion: Het is waar dat koptelefoons met een lagere totale harmonische vervorming (THD) beter klinken dan deze met een hoge THD. Maar de opgegeven THD cijfers – “minder dan 1 percenté – zijn niet echt nuttig bij het voorspellen van geluidskwaliteit. Luister naar opnames van simpele akoestische gitaarstukken om de vervorming van de ene koptelefoon tegen de andere te vergelijken. Sommige zullen merkbaar beter klinken dan anderen.

Impedance: In de meeste gevallen is het voor een koptelefoon met een lagere elektrische impedantie (= weerstand) makkelijker om een hoger volume te produceren. Maar ook hier staat een lage impedantie niet garant voor een hogere volumewaarden; andere factoren kunnen het maximum volume limiteren. Omdat de meeste MP3-spelers een zwak vermogen hebben – de iPod vormt hier een uitzondering op – moeten slimme kopers eerst de geluidssterke checken voor ze eender welke koptelefoon kopen. Om zeker te zijn moet je luisteren met jouw muziekspeler.

 

 

BluetoothKoptelefoon.com
Logo