Sony WH-1000XM5 review

koptelefoon Sony WH-1000XM5 review
9.3

€306,00

Beste deal op: bol.combol.com
Sony WH-1000XM5 review
Sony WH-1000XM5 review
€306,00
Uitstekende Noise Cancelling
Hoog draagcomfort
Veel instelmogelijkheden in de app
Spotify Tap
Bluetooth codec LDAC

Eersteklas Bluetooth-hoofdtelefoon met eersteklas Noise Cancelling en overtuigend geluid

Elke twee jaar brengt Sony een nieuw topmodel Over-Ears hoofdtelefoon uit met Bluetooth, Noise Cancelling en een groot aantal comfortfuncties om de harten van haar klanten te veroveren. Het was dan ook geen verrassing dat Sony nu de vijfde generatie ingaat met de WH-1000XM5.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 29/05/2024 06:30
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Het nieuwe model wordt geleverd in de milieubewuste gerecyclede verpakking van alle nieuwe Sony producten. Het ontwerp van de hoofdtelefoon zelf is ook aanzienlijk herzien: de Over-Ears zien er nu veel slanker, iets discreter, verfijnder en eleganter uit dan de voorganger WH-1000XM4 (review). Het matgrijze of matzwarte oppervlak van de behuizing, dat al bekend is van de voorgangers, draagt ook bij aan de hoogwaardige indruk. Er zijn ook andere ontwerpvernieuwingen: De oorschelpen kunnen alleen nog gedraaid worden, maar niet meer ingeklapt. De schuimrubberen bekleding met kunstlederen hoes is ook iets dunner dan voorheen. De hoofdband is veel slanker, aan beide zijden gewatteerd en natuurlijk in lengte verstelbaar. Tot slot wordt een decoratieve draagtas meegeleverd, die iets groter is dan die van het vorige model.

Sony WH-1000XM5 hoofdtelefoon inhoud

Het gewicht van 250 gram is laag en nauwelijks veranderd. Dat laatste geldt ook voor de batterijduur, die volgens de fabrikant 30 uur bedraagt met geactiveerde Noise Cancelling (40 uur zonder ANC), met een oplaadtijd van ongeveer 3,5 uur via de USB-C aansluiting op het linkeroordopje. De snelle oplaadtijd is indrukwekkend en levert binnen drie minuten tot drie uur afspeeltijd op. De spreektijd is met 24 tot 32 uur ook voorbeeldig. In tegenstelling tot echte draadloze systemen kan de WH-1000XM5 in de praktijk dagenlang gebruikt worden.

In het nieuwe model gebruikt Sony kleinere dynamische drivers, die nu een diameter van 30 mm hebben in plaats van 40 mm en werken met een koolstofvezel membraan. Voor noise cancelling wordt nog steeds de eigen QN1 processor gebruikt, die hier wordt aangevuld met een andere eigen chip (V1). Qua codecs biedt Sony het HiRes-geschikte LDAC formaat naast SBC en AAC, maar net als bij de voorganger is er geen licentie voor de aptX formaten. In plaats daarvan is er de eigen geluidsverbetering DSEE Extreme.

Sony WH-1000XM5 microfoon

Zoals verwacht wordt de beproefde “Headphones Connect” app (iOS/Android) weer gebruikt, waarmee de uitgebreide functies gemakkelijk kunnen worden bediend en firmware updates kunnen worden uitgevoerd (firmware versie 1.1.1).

Gebruik

Voor mij biedt de Sony WH-1000XM5 een blijvend goede pasvorm met een hoog draagcomfort en tegelijkertijd een goede passieve demping – zelfs van contactgeluid. Mijn partner gaf daarentegen de voorkeur aan de vorige versie voor langere luistersessies. Het koppelen gaat razendsnel en indien nodig kunnen er zelfs twee ontvangers met elkaar worden verbonden (multipoint) om bijvoorbeeld een telefoongesprek aan te nemen terwijl je een film kijkt.

De buitenkant van de rechteroorschelp fungeert als multifunctioneel aanraakveld. Dubbelklikken met één vinger start en pauzeert het afspelen en coördineert telefoongesprekken. De geselecteerde spraakassistent wordt opgeroepen door erop te tikken en deze ingedrukt te houden. Daarnaast is er de zogenaamde snel-attentie-modus voor het tijdelijk oproepen van de transparantiefunctie (zie Noise Cancelling). Horizontaal vegen op het aanraakvlak activeert titelsprongen, terwijl verticaal vegen het volume verandert. Dit werkt allemaal erg goed.

Sony WH-1000XM5 hoofdtelefoon review

De onderste van de twee mechanische knoppen aan de linkerkant van de handset dient als aan/uit-schakelaar, start de koppeling en geeft het batterijniveau aan tijdens gebruik. De tweede knop daarboven schakelt configureerbaar door de Noise Cancelling modi. Dubbele en driedubbele klikken voor deze knop kunnen worden geconfigureerd in de app.

In plaats van meerdere commando’s vertrouwt Sony al enige tijd op automatische functies. Het afspelen van muziek kan bijvoorbeeld worden gepauzeerd of zelfs worden uitgeschakeld als het oortje wordt verwijderd. Net zo slim is de Speak-to-Chat functie, die het afspelen van muziek onderbreekt, overschakelt naar de transparantiemodus en zo een gesprek mogelijk maakt. Na een instelbare tijd, minimaal 5 seconden, keert de hoofdtelefoon terug naar de vorige stand.

Het gedeelte “Services” is vrij nieuw: App-specifieke functies kunnen hier worden opgeroepen, maar tot nu toe heeft alleen Spotify hier gebruik van gemaakt. De Spotify app kan direct worden geopend door op een knop te drukken zonder de smartphone op te hoeven pakken.

De Sony WH-1000XM5 biedt ook een breed scala aan andere functies: naast de spraakassistent in de smartphone kunnen ook Alexa en Google worden gebruikt voor stembediening – met bijbehorende meerwaarde. Verder worden Google Fast Pair en Microsoft Swift Pair ondersteund voor handig koppelen. De statusmeldingen zijn beschikbaar in verschillende talen. Daarnaast is het mogelijk om de eigen activiteiten en luistergewoonten bij te houden.

Een relevante verbetering is de gesprekskwaliteit tijdens telefoongesprekken. Naar mijn mening zet Sony hier een nieuwe standaard, want de stem wordt met uitzonderlijke nauwkeurigheid en zuiverheid uit het omgevingsgeluid gehaald en doorgegeven aan de gesprekspartner met behulp van twee directionele microfoons aan elke kant van de handset en AI-algoritmes. Alleen al deze functie maakt het apparaat tot de eerste keuze voor conferenties en frequente telefoongesprekken.

Noise Cancelling

Op het gebied van noise cancelling (ANC) loopt Sony al jaren voorop. Zoals verwacht levert de WH-1000XM5 werkelijk uitstekende prestaties. Het circuit maakt gebruik van geavanceerde algoritmes en meerdere microfoons om efficiënt omgevingsgeluid te onderdrukken, vooral laagfrequent en statisch geluid. Maar zelfs typgeluiden van een computertoetsenbord en gemompelde spraak, bijvoorbeeld in de trein, verdwijnen ver naar de achtergrond – dit is precies waar de kwaliteit van het circuit duidelijk wordt. Bovendien optimaliseert Sony de Noise Cancelling zelfs automatisch op basis van de pasvorm en luchtdruk van de omgeving, waardoor een duikklokeffect gelukkig wordt vermeden.

noise cancelling Sony WH-1000XM5

Het resultaat is dat er, met of zonder muziek, een overtuigende stille ruimte wordt gecreëerd waarmee je onderweg, maar ook op kantoor, de omgeving kunt blokkeren. De Noise Cancelling zelf is alleen schakelbaar en, in tegenstelling tot sommige concurrenten, niet instelbaar in intensiteit. Ik vond dit echter niet storend, vooral omdat het circuit ook verrassend ongevoelig is voor windruis en dus gewoon zowel buiten als binnen werkt.

Een beproefde functie is de transparantiefunctie, die de microfoons gebruikt om omgevingsgeluid door te geven aan de drivers, waardoor de interactie met de omgeving verbetert. De functie kan permanent worden geactiveerd, maar ook tijdelijk door de palm van de hand over de rechter oorschelp te plaatsen (Quick Attention Mode), om spontaan te kunnen reageren. Daarnaast is er de al genoemde automatische functie “Speak to Chat”. In tegenstelling tot Noise Cancelling kan het niveau van extern geluid worden aangepast en, indien nodig, worden gekanaliseerd naar spraakfrequenties.

Maar dat is nog niet alles: net als zijn voorgangers maakt de WH-1000XM5 gebruik van intelligente functies. Deze omvatten schakelen op basis van bewegingspatronen (treuzelen, lopen, rennen, in transport) en schakelen op basis van locatie. Voor elk patroon en elke locatie is het ook mogelijk om individueel een bedieningsmodus in te stellen (ANC aan/uit, transparantiemodus) en zelfs het niveau en de focus op stemmen voor de transparantiemodus. En ondertussen kunnen zelfs de equalizer presets van de app en de Speak-to-Chat functie tegelijkertijd worden geschakeld.

Geluid van de Sony WH-1000XM5

Als je je zorgen maakt over het basbereik vanwege de kleinere drivers, wees dan gerust. De gesloten constructie levert nog steeds een bas die tot in de diepste kelder reikt. Over het algemeen klinkt de WH-1000XM5 gebalanceerd en krachtig over het hele frequentiebereik. Zelfs op gemiddelde niveaus overtuigt het resultaat me met luisterplezier. Als je in een rustige omgeving zit, is de geluidservaring echt indrukwekkend. Zelden heb ik een Bluetooth hoofdtelefoon gehoord die zo overtuigend klonk.

Sony WH-1000XM5 audio

Mijn luistertests werden uitgevoerd met een iPhone 8 en de voor LDAC geschikte Sony Xperia 10. Opvallend is dat de geactiveerde Noise Cancelling bijna geen invloed heeft op het geluid.

De bassen zijn krachtig en gearticuleerd. Adel Tawil’s “Katsching” laat indrukwekkend horen hoe precies de WH-1000XM5 de tonaliteit en het verval van een diepe 808 basdrum volgt. Er is hier geen einde aan de druk, maar zonder afleidende dreunen. De Sony hoofdtelefoon is niet slank, maar heeft een zeer aangenaam ontwerp, waarbij smaakvolle correcties in beide richtingen kunnen worden gemaakt via de duidelijke basregeling van de app-equalizer.

Stemmen en akoestische instrumenten worden betrouwbaar en authentiek weergegeven. Hetzelfde geldt voor vervormde gitaren en dichte metalmixen, die veel hoofdtelefoons en luidsprekers op de proef stellen. De WH-1000XM5 deed het uitstekend met mijn testselectie van AC/DC (“Fire Your Guns”), Alice in Chains (“Check Your Brain”), Meshuggah (“Bleed”) en Slayer (“Repentless”), ook al miste de laatste track een beetje transparantie. Hier kan de geïntegreerde 5-bands equalizer met extra duidelijke basregeling en twee door de gebruiker te definiëren geheugenlocaties helpen met een lichte versterking van de 6,3 en 10 kHz banden. Over het algemeen is dit echter niet nodig.

koptelefoon Sony WH-1000XM5 review

De rijkdom aan details is weelderig en loopt door tot in de hoge tonen. Er valt hier veel subtiliteit te ontdekken. Daarnaast is er een snelheid die de definitie maar ook de ruimtelijkheid van de gereproduceerde opnames ondersteunt. Ik merk geen storende ongewenste hardheid.

Een echt goede prestatie, die ook gemakkelijk te begrijpen was met de AAC codec. Zoals verwacht bereikt de WH-1000XM5 echter niet de lichtheid van open audiofiele constructies.

Sony levert deze door en door indrukwekkende geluidsprestaties in het alledaagse leven en in de lucht, waarbij de efficiënte en geluidneutrale Noise Cancelling altijd zorgt voor een uitstekende signaal-ruisverhouding.

Op het gebied van stereo en ruimtelijke weergave gaat de testunit nog een stap verder dan zijn voorganger. De breedte en precisie van het stereopanorama en de geleverde ruimtelijke informatie is bovengemiddeld in deze prijsklasse.

Kraftwerk’s “Geiger Counter/Radioactivity” (3-D The Catalogue) verbaast met kamervullende driedimensionaliteit en een breed stereopanorama met verbluffende animaties. Galm- en echo-effecten zijn heel goed te verstaan. Hetzelfde geldt voor “Celestion Echos” van Boris Blank en Malia: hier slaagt de Sony WH-1000XM5 erin een enorme ruimte te creëren, die echter de filigrane articulaties van Malia’s stem niet in de weg staat. Zelfs vocale verdubbelingen zijn duidelijk waarneembaar.

Sony’s topmodel pluist ook niet op het dynamische vlak. “Can’t Let Go” van Robert Plant en Alison Krauss reproduceert een fantastische opname van een echte band met een vintage geluid. Hetzelfde geldt voor het puur akoestische “Strange Place for Snow” van het Esbjörn Svensson Trio met zijn impulsieve drum- en pianoaccenten. Een ander positief punt dat me opviel tijdens de test was hoe duidelijk de Sony hoofdtelefoon verschillen tussen mixen naar voren bracht – zeker geen vanzelfsprekendheid.

Lezers van oudere Sony tests zullen zich mijn kritische opmerkingen over de automatische geluidsverbetering “DSEE” herinneren. In deze test moet ik mijn mening herzien: Het inschakelen van de functie geeft zelfs Tidal masterbestanden extra druk en aanwezigheid. Wat er op de achtergrond gebeurt blijft onduidelijk, ook of het mogelijk een intelligente loudness functie is. In de praktijk vind ik het resultaat gewoon beter.

gebruik Sony WH-1000XM5

De WH-1000XM5 kan echter ook zonder Bluetooth worden gebruikt via de meegeleverde kabel. In de puur passieve modus is het geluid te vlak en te middentonig. Deze modus wordt meer aanbevolen als noodscenario wanneer de batterij leeg is. Door de elektronica in te schakelen, wordt duidelijk hoe duidelijk deze ingrijpt in de geluidsafstemming. Dit geeft het geluid meer basis, volheid en breedte, en de beste geluidsresultaten worden bereikt in deze actieve, bedrade modus.

Tot slot biedt Sony ondersteuning voor het “360 Reality Audio” formaat. Hiervoor levert de fabrikant zelfs een eigen app (360 Spatial Sound Personalizer), waarmee de eigen oren worden opgenomen en meegenomen in de HRTF functie. Ik mis echter meer details over de optimalisatie. In principe kunnen dergelijke meerkanaals audiobestanden, bijvoorbeeld van Tidal, naar elke hoofdtelefoon worden overgezet. Hetzelfde geldt voor het Dolby Atmos formaat, dat de WH-1000XM5 natuurlijk ook kan afspelen, bijvoorbeeld van Apple Music of in combinatie met Sony’s Bravia XR TV. Qua geluid vind ik de resultaten nog steeds overwegend teleurstellend, wat waarschijnlijk te wijten is aan de verwerking van het bronmateriaal. Hoewel er een verbeterde ruimtelijkheid wordt gecreëerd, leidt dit bijna altijd tot een minder directe luisterervaring.

Vergelijking: Sony WH-1000XM5 vs. WH-1000XM4

Sony WH-1000XM5 vs. WH-1000XM4

Het voorgaande model, de Sony WH-1000XM4, klinkt niet echt slechter en de Noise Cancelling is ook niet ouderwetser. De WH-1000XM5 heeft eerder een klein voordeel in beide disciplines, wat een verandering niet per se rechtvaardigt. Afgezien van het nieuwe ontwerp is het belangrijkste voordeel de verbeterde gesprekskwaliteit. Sony heeft de verkoopprijs met ongeveer tien procent verhoogd, maar deze blijft onder de AirPods Max van Apple (zie review). Tegelijkertijd zijn de prijzen van de twee voorgaande modellen verlaagd.

Conclusie: Moet je de Sony WH-1000XM5 kopen?

Aan de buitenkant is de nieuwe Sony WH-1000XM5 slanker en eleganter dan zijn voorganger. Het geluid is even overtuigend als altijd en is naar mijn mening zelfs iets beter dan zijn voorganger. Tegelijkertijd kun je zien dat Sony voortdurend werkt aan het verbeteren van de kwaliteit en het gebruiksgemak van de WH-1000 serie.

Sony boekt ook (kleine) vooruitgang met de uitstekende Noise Cancelling, terwijl de gesprekskwaliteit tijdens telefoongesprekken zelfs aanzienlijk is geoptimaliseerd.

Met deze prestaties verdedigt Sony zijn leidende rol op het gebied van hoofdtelefoons met Noise Cancelling – zelfs tegen Apple. Vooral de ondersteuning van LDAC zou geluidskenners tevreden moeten stellen. Met de Sony WH-1000XM5 haal je dus een allround coherente en kwalitatief hoogwaardige Over-Ears hoofdtelefoon in huis die de concurrentie een stap voor is. Toch is de winst op het gebied van geluid en Noise Cancelling vrij klein in vergelijking met de voorgangers. Wie een WH-1000XM3 of WH-1000XM4 heeft, hoeft niet per se te upgraden. Toch blijft Sony’s nieuwe topmodel mijn aanbeveling in dit marktsegment, terwijl zijn voorgangers net zo aantrekkelijk zijn gezien de aanzienlijk lagere prijzen.

9.3Expert Score
Eersteklas Bluetooth-hoofdtelefoon met eersteklas Noise Cancelling en overtuigend geluid

De Sony WH-1000XM5, die aan de buitenkant is vernieuwd, verdedigt zijn rol als uitstekend klinkende Over-Ears hoofdtelefoon met toonaangevende Noise Cancelling. Hoewel de winst in de belangrijkste disciplines ten opzichte van de voorgangers vrij klein is, is er merkbare vooruitgang op het gebied van gesprekskwaliteit. Met een adviesprijs van 419 euro is Sony’s nieuwe topmodel geen koopje, maar het is absoluut competitief met zijn concurrenten en een fantastische metgezel voor het dagelijks leven.

Geluid
9.6
Bediening
8.3
Prijs/kwaliteit
9.2
Functies
9.9
Positief
 • Uitstekende Noise Cancelling
 • Hoog draagcomfort
 • Veel instelmogelijkheden in de app
 • Spotify Tap
 • Bluetooth codec LDAC
Minpunten
 • Vrij hoge prijs
 • Geluid niet zo gedetailleerd als de XM4
 • Geen aptX
 • Oren worden snel warm
 • Niet langer opvouwbaar!

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 29/05/2024 06:30
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Technische gegevens

 • Type: Over-ear
 • Bouw: gesloten
 • Transducerprincipe: dynamisch
 • Audio zendbereik (ontvanger): 4 – 40.000 Hz
 • Impedantie: 50,8 Ohm
 • Geluidsdrukniveau (SPL):107,55 dB
 • Druk gemiddeld van grote en kleine kop: 496 g
 • Gewicht met kabel: 262 g
 • Gewicht zonder kabel: 248 g
 • Kabellengte: 120 cm
 • Merk: Sony

Omvang van de levering

 • Aansluitkabel
 • USB-kabel
 • Tas

Speciale functies

 • Verkrijgbaar in zwart en zilver
 • BT-codecs: SBC, AAC, LDAC
 • BT-versie: 5.2
 • BT-profielen: A2DP, AVRCP, HSP, HFP

BluetoothKoptelefoon.com
Logo