Sennheiser HD 4.40 BT review
Het succes van Sennheiser met bluetooth hoofdtelefoons is niet zo goed geweest als hun prestaties in de professionele audio- en bedrade hoofdtelefoonafdelingen. Met de HD 4.40 BT zien we eindelijk de synthese van wat we gehoopt hebben in een draadloos Sennheiser model: een uitstekend geluid (met wat extra bas toegevoegd) en de gebruiksgemakfactor die zoveel bluetooth modellen maakt of breekt. De HD 4.40 BT hoofdtelefoon kost nog geen €100 en moeten concurreren met een aantal erg sterke modellen, maar kan meer dan stand houden. Bas-liefhebbers die op zoek zijn naar een gebalanceerd geluid in een eenvoudig, minimalistisch ontwerp zullen niet teleurgesteld zijn. In deze Sennheiser HD 4.40 BT review zullen we kijken wat dit model zoal te bieden heeft.
Vergelijk nu prijzen bij:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Sterke audioprestaties met een uitstekende basdiepte en een solide helderheid van de hoge frequenties
- Mooi ontworpen en gemakkelijk te bedienen
- Uitstekende waarde voor de prijs
Negatief
- Geluid niet voor echte audioliefhebbers (maar bijna geen enkele bluetooth hoofdtelefoon kan dit bieden)
- Bijgeleverde kabel mist afstandsbediening
Ontwerp
De gesloten over ear ontwerp van de HD 4.40 BT is beschikbaar in een matzwarte afwerking die subtiel en mooi is.. Hoewel de oorkussens zacht en uitzonderlijk comfortabel zijn, kan de hoofdband iets meer opvulling gebruiken – tijdens langere luisterperiodes kan deze zijn aanwezigheid laten merken in de vorm van voelbare druk op de scalp, maar dat is niets wat een klein beetje verstellen niet kan oplossen.
Op de zijkant van de rechteroorschelp bevinden zich diverse knoppen, waaronder de aan/uit-knop, die de hoofdtelefoon ook in de bluetooth-koppelmodus plaatst (er bevindt zich ook een NFC-zone op de linkeroorschelp voor compatibele apparaten). In de buurt van de aan/uit-knop bevindt zich ook een knop/schakelaar die het afspelen en de tracknavigatie bedient door op de schakelaar te drukken of deze naar voren of naar achteren te drukken – met deze knop kun je ook telefoongesprekken beheren en spraakbedieningen oproepen op je telefoon. In de buurt van deze knop bevindt zich een speciale volumeregelaar die samenwerkt met de volumeniveaus van je mobiele apparaat. Al deze bedieningselementen zijn intuïtief en eenvoudig in te stellen. Als het zo gemakkelijk is om dit soort dingen goed te krijgen, is het een verrassing dat veel bedrijven on-ear besturingen verkeerd toepassen door te veel taken aan een enkele knop toe te wijzen.
In de rechteroorschelp zit ook een aansluiting voor de meegeleverde 3,5 mm audiokabel. Het is geweldig dat Sennheiser een kabel meegeleverd heeft, hoewel het fijn was geweest als deze een afstandsbediening en microfoon had. Als de kabel is aangesloten, wordt het bluetooth-verbindingssysteem uitgeschakeld en wordt de hoofdtelefoon onmiddellijk uitgeschakeld. In het rechteroor zit ook de aansluiting voor de micro USB-laadkabel.
Sennheiser heeft een gratis app die je kunt gebruiken onder de naam CapTune. Met de app kun je de EQ aanpassen, maar de hoofdtelefoon klinkt vrij goed zonder dit. Beschouw het als een optionele gratis extra die op geen enkele manier afbreuk doet aan de ervaring, maar ook niet veel toevoegt.
De hoofdtelefoon is voorzien van twee omnidirectionele microfoons voor een betere helderheid bij gesprekken en bij gebruik van spraakbesturing. Tijdens deze Sennheiser HD 4.40 BT boden de microfoons bovengemiddelde verstaanbaarheid: door gebruik te maken van de Voice Memos-app op een iPhone 6s, konden we elk woord dat we opnamen duidelijk verstaan tijdens deze Sennheiser HD 4.40 BT review. De microfoons kunnen echter een beetje ver weg klinken en je kan nog steeds een klein beetje bluetooth-audio degradatie horen. Maar over het geheel genomen bevindt de audiokwaliteit zich in het hogere niveau van draadloze hoofdtelefoonmicrofoons die we hebben getest.
Sennheiser schat de gebruiksduur van de accu op ongeveer 25 uur, maar je resultaten zijn afhankelijk van je volumeniveau. Naast de oplaad- en audiokabels wordt de hoofdtelefoon geleverd met een zwarte hoes met trekkoord.
Prestaties
Op tracks met een intense sub-bas inhoud levert de hoofdtelefoon een krachtige laag frequentiebereik die niet vervormt op het hoogste volume en de basliefhebbers zal aanspreken. De hogere frequenties worden hier niet over het hoofd gezien; er is een solide balans, maar al met al wordt er iets meer gefocust op bas.
Tracks met veel minder diepe bas in de mix geven ons een beter gevoel van het algehele geluid. De drums krijgen een serieuze boost in het sub-bas gebied, waardoor ze vol, rond en rijk zijn. Gezang krijgt veel laag-midden aanwezigheid, maar ontvangt genoeg van het hoge-midden om het helder en gedefinieerd te houden. Gitaarsnaren evenals de hogere percussieve klanken hebben ook een mooie helderheid. Het geluid is hier gebalanceerd met iets meer focus op de lage tonen, maar nog steeds genoeg definitie in de hoge.
Kickdrums hebben een scherp randje dat mooi wordt geaccentueerd door een enigszins gemaakt hoog-midden en hoog frequentiebereik. Ook hier merk je de extra kracht in de lage tonen weer op en sub-bas synths die het ritme vormen worden met diepte en kracht geleverd. Basliefhebbers zullen dus erg blij zijn met het geluid dat de HD 4.40 BT biedt; er is een krachtig gerommel, maar dit gaat niet ten koste van de definitie van de hoge frequenties.
Orkestrale tracks klinken levendig, zij het enigszins gemaakt door de HD 4.40 BT. Af en toe horen we wat extra sub-bas diepte, maar de lagere frequentie instrumenten klinken grotendeels natuurlijk, terwijl instrumenten zoals koperblazers, snaren en gezang met hun hogere frequenties helder en scherp is. Echte audio-experts zullen nooit houden van het geboden geluid houden, maar het is niet te gemaakt; de extra basdiepte en kleine aanpassingen van de hoge frequenties zijn de enige dingen die je als gemaakt zou kunnen bestempelen.
Conclusie van deze Sennheiser HD 4.40 BT review
De HD 4.40 BT van Sennheiser klinkt fantastisch voor een bluetooth koptelefoon van nog geen €100; er is een volle, ronde basdiepte die helemaal naar beneden gaat naar het subwooferbereik, wat afgemaakt wordt met een helder frequentiebereik. Voeg daar nog een comfortabele pasvorm en eenvoudige bediening aan toe en er is veel om van te houden. Hij presteert uitstekend ten opzichte van de concurrentie, zoals de Sony MDR-X650BT en wij persoonlijk zouden voor de Sennheiser kiezen. Als deze modellen echter iets te duur voor je zijn, dan kan je ook de goedkopere JBL E45BT overwegen.
Vergelijk nu prijzen bij: