Sennheiser RS 195 review

Sennheiser RS 195 review koptelefoon
8.1

€350,99

Beste deal op: bol.combol.com
Sennheiser RS 195 review
Sennheiser RS 195 review
€350,99
  • Voordelen: Comfortabele draadloze koptelefoon met audioprestaties van hoge kwaliteit. Meerdere aanpasbare audiomodi die verschillende frequenties goed benadrukken. Kan audio verschuiven om het ene oor luider te maken dan het ander.
  • Nadelen: Duur. Omvangrijk ontwerp is niet voor iedereen.
  • Conclusie: De Sennheiser RS 195 is erg goed in zijn werk: zorgen dat mensen met gehoorproblemen draadloos kunnen luisteren naar televisie en stereo.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 12/07/2024 14:03
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Sennheiser RS 195 review

Mij werd laatst gevraagd of ik een koptelefoon voor thuisgebruik kon aanraden die mensen met gehoorproblemen kan helpen om te genieten van televisie, films, en muziek in hun eigen woonkamer. Vandaar deze Sennheiser RS 195 review – voor zover ik zulke producten gezien heb de meest elegante oplossing op de markt. De koptelefoon communiceert met een radiozender die een signaal stuurt tussen de 2,4 en 2,48 GHz – WiFi of Bluetooth is dus niet nodig. Er zijn meerdere modi waarmee de gebruiker bepaalde frequentiebereiken of muziekelementen kan opvoeren of aanpassen, en zelfs details zoals audioverschuiving naar de linker- en rechterkant kunnen worden bepaald. Omdat gehoorproblemen veel vormen kunnen aannemen is het niet te garanderen dat de RS 195 voor je zal werken, maar het is zeldzaam om een systeem te zien met zoveel mogelijkheden. Natuurlijk kan de koptelefoon ook worden gebruikt in een “normale” luisterstand, zonder aanpassingen aan de audio. De prijs van rond de €400 kan voor sommigen een afknapper zijn, maar de Sennheiser RS 195 is zijn geld zeker waard voor degenen die door gehoorgebreken ontevreden zijn met hun thuisbioscoop.

Sennheiser RS 195

Ontwerp

Het complete systeem is dan misschien niet mooi, maar Sennheiser wist op zijn minst de koptelefoon zelf cool te maken. De oorkappen met over-ear-ontwerp zijn aan de flinke kant, maar zijn voorzien van prima bekleding waardoor de koptelefoon tijdens lange luistersessies comfortabel blijft. De basis is het lompste onderdeel van het ontwerp, en doet dienst als zowel zend- als laadstation. Voor zijn formaat is het gewicht vrij laag, en het ding is vrij makkelijk per ongeluk om te gooien – de plaatsing is dus belangrijk (het bereik is ongeveer 100 meter, dus je hebt behoorlijk wat speelruimte). De zender doet ook dienst als houder en laadstation voor de twee inbegrepen AAA-batterijen, die zich in de oorkappen achter de verwijderbare oorkussens bevinden.

De echte ontwerpkunst van de Sennheiser RS 195 zit hem echter in de functionaliteit en het gebruiksgemak. Simpel gezegd is dit een product dat het een stuk aangenamer zal maken om met gehoorproblemen thuis te luisteren naar muziek en televisie. Je kunt niet alleen verschillende geluidsprofielen (A tot en met G) inladen om bepaalde frequenties op te voeren, maar je kunt desgewenst ook het geluid verschuiven naar het linker- of rechteroor. Verder kun je kiezen uit instellingen waarmee dialoog wordt versterkt en ander omgevingsgeluid wordt weggesneden, of kun je het dynamisch bereik van de audio vergroten. Je kunt ook luisteren in een standaardmodus waarin niets wordt opgevoerd, en waarin het een gewone audiostroom wordt.

De koptelefoon zelf beschikt over een Modusknop, waarmee je kunt wisselen tussen de verschillende luistermodi (al zijn de profielen A tot en met G alleen in te stellen via het laadstation). De volume- en aan/uitknoppen zijn te vinden op de rechterspeaker. Met LED-lampjes op de koptelefoon en het laadstation is te achterhalen in welke luistermodus je zit.

Het systeem wordt geleverd met een digitale optische kabel, zodat je de output van je televisie of geluidssysteem direct naar het station kunt geleiden, samen met een 3,5mm-kabel voor de aux-input. Met een schakelaar op het achterpaneel kun je wisselen tussen de twee geluidsbronnen.

De Sennheiser RS-serie

Prestaties

Normaal gesproken zouden we hier het geluidsbeeld bespreken van de RS 195, maar de bedoeling van de RS 195 is juist om het geluidsbeeld aan te passen om luisteraars met gehoorproblemen te helpen. We kunnen echter wel een paar woorden laten vallen over de audioprestaties. Tijdens nummer met veel diepe bas, zoals “Silent Shout” van The Knife, levert de RS 195 diepe, strakke basrespons, zelfs bij hoge volumes, zolang er geen bijzondere luistermodi zijn ingeschakeld. Dit is misschien niet iets waarnaar mensen met gehoorproblemen op zoek zijn, maar het is een teken van wat de koptelefoon kan doen; dit betekent niet dat gebruikers worden weggeblazen door dreunend basgeluid.

Sennheiser RS 195 review

Tijdens nummers in de stijl van singer-songwriters, zoals Bill Callahan’s “Drover,” begint de koptelefoon met een helder, gebalanceerd geluidsbeeld. Het rouleren tussen de modi van A tot G voert steeds andere bereiken op: “A” richt zich op het lage midden, en tegen de tijd dat je bij “G” bent wordt het hoge bereik versterkt. Voor gebruikers zonder gehoorproblemen klinken die modi abnormaal, maar als je wel luisterproblemen hebt kun je met een van deze acht instellingen vaststellen welk frequentiebereik het probleem vormt. Je kunt, om de dynamica van de mix een beetje te versterken, de Muziekmodus selecteren bovenop het frequentiebereik van het A-G-wiel.

Al je naar televisie of film kijkt kan de dialoogmodus de tekst versterken van het programma dat je bekijkt, en nog steeds blijven focussen op het frequentiebereik dat je hebt geselecteerd. Als dit allemaal ingewikkeld klinkt, wees dan gerust – het is makkelijker om het systeem zelf af te stellen dan om het uit te leggen, en zodra je de Sennheiser RS 195 eenmaal heb ingesteld op je eigen behoeftes zul je hem niet vaak hoeven aan te passen.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 12/07/2024 14:03
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Als je de instellingen voor gebruikers met gehoorproblemen niet nodig hebt produceert Sennheiser een prima (en betaalbaarder) draadloos koptelefoonsysteem, de Sennheiser RS 175, die misschien beter past bij je behoeftes. Als je alleen maar op zoek bent naar een goed klinkende draadloze koptelefoon met Bluetooth zijn de Harman Kardon BT en de AKG K845BT twee van onze favorieten, die ook nog eens de mobiliteit bieden van Bluetooth. Als je echter last hebt van je gehoor zal de RS 195 zeker weten zorgen voor een prettigere ervaring tijdens het luisteren naar televisie en muziek in je eigen huis. Geen systeem is perfect, maar Sennheiser heeft de RS 195 uitgerust met genoeg variabelen om het geluidsbeeld aan te passen op je specifieke behoeftes.

8.1Expert Score
Onze score

De Sennheiser RS 195 is erg goed in zijn werk: zorgen dat mensen met gehoorproblemen draadloos kunnen luisteren naar televisie en stereo.

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo