Plantronics BackBeat Sense review

  • Voordelen: De Plantronics BackBeat Sense is een lichtgewicht, comfortabele on-ear draadloze koptelefoon die voor Bluetooth erg goed geluid neerzet en beschikt over een flink aantal functies, waaronder een dubbele microfoon en sensor die weet of de koptelefoon op een hoofd staat op niet. De accuduur is goed, en de koptelefoon werkt goed als headset for telefonie. De meegeleverde draagtas is goed.
  • Nadelen: Het lage bereik is misschien niet sterk genoeg voor mensen die op zoek zijn naar zwaardere bas.
  • Conclusie: Voor minder dan €200 is de goed ontworpen Plantronics BackBeat Sense één van de beste on-ear draadloze Bluetoothkoptelefoons op de markt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Plantronics BackBeat Sense review

Plantronics gaat Beats voorlopig nog niet vervangen, maar door de jaren heeft het bedrijf – dat vooral bekend staat om zijn monoheadsets voor bedrijven en callcenters – langzaamaan de consumentenmarkt voor koptelefoons bestookt met een aantal behoorlijk goede producten, vooral op Bluetoothgebied.

We hebben hoge punten toegewezen aan de BackBeat Fit, een draadloze sportkoptelefoon, en konden ook de BackBeat Pro waarderen (een Bluetoothkoptelefoon die draadloze verbinding combineert met actieve ruisonderdrukking. In 2015 krijgen we voor het eerst de kans om een Plantronics BackBeat Sense review te schrijven, een mobielere on-ear Bluetooth koptelefoon van €180 die in het zwart en wit verkrijgbaar is, en die misschien wel de beste van het stel is.

Plantronics Backbeats Sense review

Om te beginnen is het gewicht laag (140 gram), en is de koptelefoon voor een on-ear model erg comfortabel – voorzien van een “zelfverstellende” hoofdband (het frame is van metaal) en oorkussens met traagschuim die duidelijk met “L” en “R” zijn gelabeld. Ik vond hem ongeveer even comfortabel als de Bose Soundlink On-Ear Bluetooth (dat is, voor de duidelijkheid, een flink compliment).

Ik kon ook de functieset waarderen. Net zoals de Parrot Zik en Zik 2.0 is de Sense voorzien van een sensor die doorheeft wanneer je de koptelefoon wel of niet op hebt. De muziek wordt automatisch gepauzeerd wanneer je de koptelefoon afzet, en gaat verder zodra je hem opnieuw opzet. (De sensor kan worden uitgeschakeld, maar daarvoor moet je de klantenservice bellen om een code te krijgen – een aantal opeenvolgende knoppen.)

De koptelefoon maakt gebruik van Bluetooth v4.0, en ondersteunt koppeling aan twee Bluetoothbronnen tegelijk (waartussen je kunt wisselen). De Sense zegt ook te beschikken over een extra groot bereik – tot 100m in plaats van de standaard 10m met een Bluetoothapparaat van Klasse 1 (zoals de meeste recente smartphones).

Voor zulk bereik zul je echter in een open veld moeten gaan staan. In een typische binnenomgeving, zoals een open kantoor met obstakels, krijg je eerder 15-20 meter bereik dan honderd. Toch betekent dat dat hij in iedere kamer of tuin van redelijk formaat zou moete blijven werken.

Plantronics BackBeat Sense bluetooth koptelefoonDiegenen met een telefoon die AptX ondersteunt zullen blij zijn dat de BackBeat Sense AptX ondersteunt, waardoor de audio over Bluetooth beter zou moeten klinken (het daadwerkelijke effect is betwistbaar, maar sommige mensen zweren erbij).

Zoals je zou verwachten van een product van Plantronics werkt de Sense ook als een headset, en doet hij dat goed. Hij is voorzien van een dubbele microfoon, zodat je je eigen stem kunt horen in de koptelefoon tijdens het spreken. Je kunt ook een knop onderop de linkerspeaker indrukken om je muziek te pauzeren, en de wereld om je heen te horen via de microfoon. Dit is misschien handig als je wilt dat mensen denken dat je naar je koptelefoon luistert, terwijl je eigenlijk naar hen luistert.

Er zijn een paar andere knoppen – een knop om telefoongesprekken op te nemen of te beantwoorden op de rechterspeaker, en een pauzeerknop naast door- en terugspoelknoppen op de linkerspeaker. Je kunt het volume aanpassen met een ring op de linkerspeaker. Alles bij elkaar zijn de knoppen goed geplaatst, en duur het niet heel lang om te bepalen hoe alles werkt.

Het is handig om te weten dat ik de Sense ook heb aangesloten op een Apple iMac via Bluetooth, en dat ik geen problemen had met de verbinding. Ik kon nummers echter niet terug- of doorspoelen met de knoppen op de koptelefoon (de pauzeerknop werkte prima).

De enige functie die ik mis is ruisonderdrukking. Niet iedereen heeft hier behoefte aan (net zoals Bluetooth heeft ruisonderdrukking de neiging om geluidskwaliteit negatief te beïnvloeden), maar als je ernaar op zoek bent produceert Plantronics ook de €300 Voyager Focus UC, een duurder model met een hangende microfoon en PC-verbinding via een USB-dongel. Deze lijkt sterk op dit model, en zou vergelijkbaar moeten klinken, maar biedt ook ruisonderdrukking.

Plantronics BackBeat Sense

Op het gebied van accessoires is de Sense voorzien van een prettige canvas draagtas met twee compartimenten – de grootste is voor de koptelefoon, de kleinere is bedoeld voor de meegeleverde audio- (ja, je kunt de Sense met een kabel gebruiken als hij leeg is) en USB-kabel.

 

Prestaties

Er zijn een paar prima on-ear koptelefoons met Bluetooth, meestal duurder dan de Sense. Aan de budgetzijde van het spectrum tref je de Creative Sound Blaster Jam van €50 aan, die misschien wel het beste geluid voor je Bluetoothgeld biedt. Aan de andere kant kunnen de bouwkwaliteit, het comfort, en het functieaanbod zich niet meten met deze Plantronics en andere duurdere Bluetoothkoptelefoons.

Plantronics BackBeat Sense koptelefoonOnder de betere vind je de voorgenoemde Bose SoundLink Bluetooth On-Ear, de Beats Solo 2 Wireless, Samsung Level On Wireless, en Sol Republic Tracks Air Wireless. Aan de duurdere kant vind je de Bang & Olufsen BeoPlay H8, Bowers & Wilkins P5 Wireless, en Sennheiser Momentum On-Ear Wireless – allemaal €400 of meer, een behoorlijk bedrag voor een koptelefoon met Bluetooth (rekening houdend met het feit dat vrijwel alle koptelefoons met Bluetooth beperkingen hebben op het gebied van geluidskwaliteit, zelfs de duurste modellen).

De BackBeat Sense komt over als een behoorlijk goed gebalanceerde koptelefoon, met voldoende bas die echter niet indrukwekkend overkomt en goede helderheid (hij zou het goed moeten doen bij verschillende muziekgenres). Het is een prettig, relatief natuurlijk geluid, dat behoorlijk hard kan maar het beter doet onder ongeveer 75% van het maximum. Ik zou het niet luchtig noemen, maar het ontwerp is vrij open voor een on-ear model (ruisonderdrukking is goed; de oorkussens sluiten vrij veel omgevingsgeluid uit).

De Bose komt waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt, met een prijs van €250, dus ik heb wat extra tijd besteed aan de vergelijking van de twee. De Bose is iets warmer, vooral in het middenbereik (stemgeluid), en iets vergevingsgezinder (lees: iets vlakker) met iets bottere bas bij hoge volumes. De Bas is strakker op de Plantronics, maar er is minder van – als basliefhebber zul je er misschien niet genoeg aan hebben. Voor mij had het voldoende kracht voor een paar techno- en hiphopnummers, en hij hield zich redelijk staande bij een van onze martelnummers, “Wild Heart” van Bleachers.

Ik heb hem ook getest tegen de Bowers & Wilkins P5 Wireless. Ik hou van het geluid van die koptelefoon – en hij ziet eruit en klinkt als een dure koptelefoon – maar de stereoverdeling was minder goed dan die van de Plantronics, die minder dan half zo duur is.

Kort gezegd is dit een prima klinkende Bluetooth-koptelefoon voor de prijs. Sommige mensen houden misschien meer van de warmere, gladdere tonen van de Bose SoundLink Bluetooth On-Ear, maar anderen zullen genieten van het iets duidelijkere geluidsprofiel van de Sense.

 

Conclusie Plantronics BackBeat Sense review

De Plantronics BackBeat Sense is een goed ontworpen on-ear Bluetooth koptelefoon die comfortabel te dragen is, over veel functies en goed geluid beschikt, en lang meegaat op een acculading. Als je op zoek bent naar een draadloze on-ear koptelefoon moet je deze zeker in overweging nemen.

Vergelijk prijzen bij:

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo