» Klik hier voor de nieuw Bowers & Wilkins P7 review

  • Voordelen: Fantastische geluidskwaliteit met rijke, duidelijke lage en kristalheldere hoge tonen. Slim, aantrekkelijk ontwerp met veilige, comfortabele pasvorm. Bedrade, passieve modus zet automatisch de accu uit.
  • Nadelen: Duur. Inbegrepen kabel ontbreekt afstandsbediening.
  • Conclusie: De Bowers & Wilkins P5 Wireless is een van de duurdere Bluetooth koptelefoons op de markt, en met een goede reden – hij zet fantastisch geluid neer in een slim, aantrekkelijk ontwerp.

Vergelijk prijzen bij:

Er is geen gebrek aan koptelefoons met Bluetooth voor ongeveer €400, maar het product dat wij ontvingen voor onze Bowers & Wilkins P5 Wireless review bevindt zich misschien wel aan de top van deze hoofdtelefoon-toren. Met een prijs van €399,99 is deze koptelefoon op zijn zachtst gezegd een aanzienlijke investering. We komen echter veel te vaak koptelefoons in dit prijsbereik tegen die hun prijs proberen goed te praten met een enorm aantal functies. De P5 Wireless verdient zijn prijs op twee manieren: Het is een prachtig, goed doordacht product, dat ook nog eens garant staat voor geluid waaraan weinig draadloze koptelefoons zich kunnen meten.

 

Ontwerp

Bowers & Wilkins P5 Wireless

Net zoals de ontwerpveranderingen die ieder jaar worden gemaakt aan een sportwagen zijn de veranderingen aan de meeste producten van Bowers & Wilkins, als die een update krijgen, subtiel. De kenmerkende details van de P5-serie zijn er allemaal – zwarte on-ear lederen kussens met veel schuim en geperforeerd leer, gespannen over twee 40mm-speakers, het aluminium frame dat de oorkappen indraait als een spiraaltrap, en de zwartlederen hoofdband waarvan de stiksels doen denken aan een luxueuze leren handschoen. De minimalistische, stijlvolle serie van P5 bevindt zich met gemak tussen de mooiste koptelefoons van het afgelopen decennium.

De pasvorm is, zodra je alles goed hebt afgesteld, behoorlijk comfortabel. (Je kunt de koptelefoon te strak dragen – de truc zit hem erin dat je de hoofdband kunt afstellen met heel weinig druk op je hoofd. De P5 Wireless blijft al met lichte druk op je oren zitten, als een zachte klem.)

De aan/uitknop van de Bowers & Wilkins P5 bevindt zich op de rechterspeaker, en doet ook dienst als de Bluetooth-koppelknop. Het koppelen ging snel en makkelijk met een iPhone 5s, en de koptelefoon maak automatisch opnieuw verbinding als hij wordt aangezet. Op de rechterspeaker vind je ook een microfoongat voor telefoongesprekken, en drie besturingsknoppen – twee voor het aanpassen van het volume (de knoppen werken samen met, en niet los van, het volume van je mobiele apparaat), en een centrale knop voor het pauzeren of doorspoelen van de muziek, en het beheren van je telefoongesprek.

Een microUSB-kabel is aan te sluiten op de rechteroorkap om op te laden. Het is jammer dat een koptelefoon van deze prijs niet wordt voorzien van een stopcontactadapter – je zult je computer of een eigen adapter moeten gebruiken.

De P5 Wireless kan ook worden gebruikt in een passieve, bekabelde modus – het linker oorkussen kan makkelijk worden afgedraaid, en de inbegrepen 3,5mm-kabel kan vervolgens net onder de speaker worden gestoken (waar hij wordt vastgehouden door het oorkussen dat op zijn beurt wordt vastgehouden door magneten). Het is een strak ontwerp, dat ook zorgt dat je kabel niet per ongeluk losraakt, maar ik heb het gevoel dat veel gebruikers zouden willen dat B&W ook een afstandsbediening in de kabel hadden ingebouwd om telefoongesprekken op te nemen. Tegen deze prijs is dat een opvallend gebrek.

Vergelijk prijzen bij:

De Bowers & Wilkins P5 Wireless heeft met leer beklede speakers

De rest van het ontwerp is echter vrijwel allemaal precies goed – de verwijderbare kabel, bijvoorbeeld, schakelt de koptelefoon uit als je hem inplugt, waardoor je zoveel mogelijk accuduur bespaart. Je zou denken dat meer producenten die functie standaard zouden hanteren, maar verrassend veel luxueuze modellen hebben dit niet.

De P5 Wireless is voorzien van een aantrekkelijke draagtas met een zwart, gewatteerd oppervlak en een magnetische sluiting – de koptelefoon kan bij de scharnieren plat worden geklapt om makkelijk de tas in te schuiven.

B&W beweert dat de P5 Wireless 17 uur meegaat op een accu, maar de resultaten veranderen op basis van je volumeniveau.

 

Prestaties Bowers & Wilkins P5

Bij nummers met veel sub-basmateriaal, zoals “Silent Shout” van The Knife, zorgt de P5 Wireless voor een diep, rijk basgeluid dat zowel krachtig als strak overkomt. Bij de hoogste, onverstandige geluidsniveaus vervormt het nummer niet, en bij meer redelijke volumes blijft het basgevoel tastbaar en duidelijk. De lage tonen zijn niet overdreven, maar ze worden zekere een beetje opgevoerd – waarvoor wordt gecompenseerd met een helder bereik aan hoge tonen.

Bij Bill Callahan’s “Drover,” een nummer met minder diepe bastonen, zorgt de P5 Wireless voor een prachtig gebalanceerd geluidsbeeld. Callahan’s baritonstem is hier helderder dan rijk, wat ideaal is – zijn stem heeft geen extra hulp nodig bij de lage middentonen. De drums in dit nummer, die vaak opzichtig en nadrukkelijk overkomen als de bas wordt opgevoerd, klinken hier natuurlijk, vol, en rijk. Ze zijn zowel niet te dun als geen subwooferachtige aanval op het gehoorsysteem; de aanwezigheid in het lage gebied verankert de mix eerder dan dat het overweldigend werkt.

De kickdrum in Jay-Z en Kanye West’s “No Church in the Wild” wordt voorzien van de perfecte hoeveelheid middelhoge tonen om de doordringende natuur aan te houden, waardoor het makkelijk door de verschillende lagen van de mix snijdt. De sub-bastonen die regelmatig in deze mix zitten worden met prettig veel kracht neergezet – het is een diep, onheilspellend basgeluid, dat niet alle koptelefoons nauwkeurig kunnen neerzetten. We horen vaak alleen de raspende boventonen van de synthesizerhits, of een overdreven sub-bas die de mix overhoop gooit. De stemmen krijgen hier precies de goede heldere middelhoge en hoge nadruk – alles is helder, nooit te sissend.

Klassieke nummers, zoals de openingsscène in John Adams’ The Gospel According to the Other Mary, worden opgesierd door een licht opgevoerd laag bereik, waardoor de instrumenten met een lager register iets meer resonantie en ruimtediepte genieten. Maar nummers die op een iets transparantere manier zijn opgenomen en verwerkt neigen meestal van nature naar de midden- en hoge tonen, en de P5 Wireless laat die frequenties schitteren – de opgedreven lage tonen verstoren hier niet de structuur van de mix, maar voegen simpelweg wat kracht en trilling toe aan sommige stukken.

 

Conclusie Bowers & Wilkins P5 review

Er zijn niet veel Bluetooth koptelefoons op de markt die beter gebalanceerd en voller klinken dan de Bowers & Wilkins P5 Wireless, maar een prijs van €400 is een behoorlijke investering. Rond deze prijs is de Sennheiser Momentum Wireless een andere uitstekende optie met Bluetooth. Dit apparaat voegt ruisonderdrukking toe, maar kost ook meer. Een beperkter budget kan zich misschien beter inleven in de AKG K845 BT, de Harman Kardon BT, en de Jabra Move Wireless – allemaal Bluetoothopties, die zich natuurlijk niet kunnen meten met het geluid van de P5, maar die voor hun prijs een goede ervaring bieden. Zelfs voor €400 is de P5 Wireless echter iedere cent waard – het is één van de beste koptelefoons met Bluetooth die we hebben getest, en met gemak onze persoonlijke favoriet.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo