Sennheiser Momentum Wireless Review

  • Voordelen: Krachtige geluidsprestaties met intense bas en goed gevormde hoge- en middentonen. Actieve ruisonderdrukking in combinatie met audio over Bluetooth. Kan passief worden gebruikt met een kabel.
  • Nadelen:  Erg duur. Ruisonderdrukking is goed, maar niet geweldig.
  • Conclusie: De Sennheiser Momentum Wireless is een koptelefoon met Bluetooth, actieve ruisonderdrukking, en een bewerkt geluidsbeeld met veel bas.

Vergelijk goed de prijzen bij

 

Sennheiser Momentum Wireless Review

Sennheiser Momentum Wireless koptelefoonSennheiser’s nieuwste toevoeging aan haar klassieke Momentum-serie van koptelefoons is de over-ear, actief ruisonderdrukkende Momentum Wireless. (Sennheiser heeft laatst ook de Momentum Wireless On-Ear koptelefoon vrijgegeven, een ander product.) De Momentum Wireless levert meer bass dan we gewend zijn van Sennheiser, en een prijs die daar bij past. Het is één van de duurste draadloze koptelefoons – of koptelefoons met ruisonderdrukking – die we ooit getest hebben. De koptelefoon doet ongeveer alles uitstekend, of op zijn minst goed, maar de prijs lijkt nog steeds hoog. Als je een kleiner budget hebt biedt de Harman Kardon Soho Wireless uitstekende geluidsprestaties (maar geen ruisonderdrukking) voor minder dan de helft van de prijs.

 

Ontwerp

Als je bekend bent met het ontwerp van de oorspronkelijke, bekabelde Momentum, zal de draadloze variant je bekend voorkomen. De koptelefoon, die verkrijgbaar is in het zwart of gebroken wit (allebei met bruin leer), is voorzien van een leren hoofdband, zachte leren oorkussens, en roestvrij stalen accenten. Subtiele details, zoals de stof die de speakers bekleedt en de bijpassende goudkleurige stiksels op de hoofdband, zorgen mede dat de Momentum Wireless er zo luxe uitziet. Misschien de meest subtiele ontwerpsteek is de bewuste draaiing van de korte, platte kabel die de speakers met de hoofdband verbindt, en die zo een spiraal vormt.

Alle knoppen bevinden zich aan de onderkant van de rechterspeaker. Een aan/uitknop doet ook dienst als koppelfunctie voor Bluetooth, en zodra je eenmaal verbinding hebt gemaakt met je apparaat – in ons geval een iPhone 5s, wat luttele seconden kostte – maakt de koptelefoon automatisch verbinding wanneer je hem inschakelt. Een multifunctionele schuifknop bepaalt het volume, en werkt daarbij met het volume van je apparaat, dus niet los. Door snel op de schuifknop te tikken pauzeer of hervat je de muziek, meerdere tikken navigeren tussen de nummers, en door hem ingedrukt te houden worden speciale functies zoals stembesturing geactiveerd – dat deed ik eerst per ongeluk. Een microUSB-poort, voor verbinding met de meegeleverde microUSB-kabel, bevindt zich op de rechterspeaker. De microfoons, die zorgen voor de actieve ruisonderdrukking, bevinden zich op beide speakers.

Sennheiser Momentum Wireless

 

Een verwijderbare 3.5mm kabel wordt meegeleverd om passief over draad te kunnen luisteren, waardoor de Momentum Wireless iets multifunctioneler wordt. Hij draait vast in de rechterspeaker, en moet het doen zonder ingebouwde afstandsbediening voor mobiele apparaten. In tegenstelling tot sommige draadloze hoofdtelefoons met kabels schakelt de Momentum Wireless zijn stroomvoorziening niet uit zodra je hem met de kabel aansluit, dus dat zul je zelf moeten doen om de accu te sparen. De Bluetooth-verbinding wordt wel verbroken als er een kabel wordt aangesloten, en wordt weer hersteld als je hem eruit trekt. Zo kun je de ruisonderdrukking gebruiken terwijl de koptelefoon aangesloten is met een kabel. Het is echter onmogelijk om alleen de ruisonderdrukken uit te zetten; als de koptelefoon aan de kabel hangt, is de onderdrukking ook actief. Er was weinig tot geen verschil in audioprestaties over de kabel bij het wisselen tussen passieve en actieve modus.

Sennheiser zegt dat de accuduur van de Momentum Wireless ongeveer 22 uur zou moeten bedragen, maar de resultaten die je haalt zullen afhangen van de manier waarop je hem gebruikt – met name, hoe hoog je volume staat. De koptelefoon is in ongeveer 3 uur op te laden.

De koptelefoon past ingeklapt in de meegeleverde draagtas met rits, maar hij blijft behoorlijk groot, en hij zal aardig wat ruimte is je tas opeisen. Ook een verloopstuk voor in het vliegtuig en een extra beschermtas van zwarte stof  worden meegeleverd.

 

Prestaties Sennheiser Momentum Wireless

Toen Sennheiser voor het eerst kwam met zijn NoiseGard ruisonderdrukking, enkele jaren terug, was het een opvallende speler in een markt die verder door Bose werd beheerst. In 2015 blijft Bose de belangrijkste partij in actieve ruisonderdrukking, maar Sennheiser heeft hen, net zoals de meeste bedrijven, niet bij kunnen houden. De ruisonderdrukking op de Momentum Wireless houdt zeker sommige omgevingsgeluiden buiten, zoals het gezoem van de air conditioning of het gerammel van een trein, maar het voegt ook een zacht gesis toe. Dit komt zeker vaak voor, en je zult het niet kunnen horen wanneer de muziek speelt – alleen wanneer de koptelefoon aanstaat zonder geluid te spelen – maar het hoort eigenlijk niet bij een koptelefoon van deze prijs. Het zorgt dat wij ons afvragen of de Momentum Wireless niet goedkoper had kunnen zijn zonder deze redelijke, maar niet bijzonder goede functie.

Sennheiser Momentum Wireless review koptelefoonWat betreft de audioprestaties levert de Momentum Wireless, bij nummers met veel sub-basgeluid, zoals “Silent Shout” van The Knife, donderachtige lage tonen die in de smaak zullen vallen bij basliefhebbers. Hij stoort ook niet bij hogere geluidsniveaus – al zouden we verbaasd zijn als hij dat wel deed voor deze prijs. De hoge en middelhoge tonen voelen een beetje bewerkt aan, maar dat is nodig om het zware lage bereik uit te balanceren.

Bill Callahan’s “Drover,” een nummer met weinig diepe bas, geeft een beter beeld van het algemene geluid van de Momentum Wireless. De bariton van Callahan wordt geleverd met extra diepte, en met enige versterking in de lage en middellage delen waarmee zijn rijke stem wordt benadrukt. Gelukkig worden de lage tonen uitgebalanceerd door de eerder genoemde versterking in het hoge middensegment, en het stemgeluid wordt voorzien van een iets bewerkte treble waarmee het helder blijft en nooit modderig wordt. De drumtrack in dit nummer wordt nogal merkbaar opgevoerd; het is geen natuurlijk geluid, maar liefhebbers van bas zullen het kunnen waarderen. Alles bij elkaar voelt dit geluidsprofiel nogal zwaar op bas gericht aan, en iets bewerkt in de hogere segmenten. Het is krachtig en helder, maar zeker niet geschikt voor puristen die precisie zoeken.

Tijdens “No Church in the Wild,” van Jay-Z en Kanye West, maakt het bewerkte hoge middenbereik de kick drum nog scherper, waardoor het een beheersend geluid wordt dat door de drukke mix snijdt terwijl de opgevoerde bas zorgt dat de kracht behouden blijft. De sub-bas synthesizer die met de beat mee dreunt is krachtig op de Momentum Wireless, maar de kick drum dringt harder door. Het stemgeluid zweeft in dit nummer over de mix heen, en is voldoende aanwezig in het hoge middengebied om helder op de voorgrond te blijven van een rijkelijk van bas voorzien geheel.

Orkestrale nummers, zoals de openingsscène in John Adams’ “The Gospel According to the Other Mary,” blijven even helder en scherp als altijd, maar de opgevoerde bas wordt erg duidelijk. Instrumenten met een lage klank, die op neutrale koptelefoons subtiel aanwezig zijn, worden door de Momentum Wireless krachtig. Dit is, wederom, een gevormd en opgevoerd geluid dat basliefhebbers zullen kunnen waarderen, maar dat misschien niet in de smaak valt bij puristen.

Het geluidsbeeld van de Momentum Wireless voelt enigszins afwijkend aan voor Sennheiser, een bedrijf dat nooit bang is geweest voor stevige bas, maar het altijd leverde in natuurlijke, gebalanceerde doseringen. De Samsung Level Over biedt ook matige ruisonderdrukking in combinatie met draadloos geluid, maar is aanzienlijk goedkoper. En als je op zoek bent naar een simpele draadloze koptelefoon zijn de AKG K845 BT en de Harman Kardon Soho Wireless allebei veel goedkoper, terwijl ze nog steeds kwaliteit leveren. En als je je meer aangetrokken voelt tot de ruisonderdrukking, dan is de bekabelde Bose QuietComfort 25 nog steeds voorzien van de beste ruisonderdrukking in de markt. Er is niets mis met de Momentum Wireless, behalve dat hij probeert te veel te doen; door zowel ruisonderdrukkend als draadloos te zijn wordt de prijs nogal onrealistisch. Sennheiser heeft beter klinkende opties met kabel voor minder dan €500, maar als je op zoek bent naar zware bas en draadloze audio – en actieve ruisonderdrukking – dan heeft de Momentum Wireless het allemaal.

Vergelijk goed de prijzen bij

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo