Het is al bijna drie jaar geleden dat de Franse dronefabrikant Parrot uit de hemel neersteeg om zich te wagen aan op de markt van kwalitatieve draadloze koptelefoons. De originele Parrot Zik ziet er niet alleen stijlvol, minimalistisch en luxueus uit, maar verbergt een geheime schat aan technologische snufjes onder de motorkap en trekt een dunne lijn tussen traditionele koptelefoons en state-of-the-art wearables.
Drie generaties later en de continue queeste van het bedrijf om te innoveren resulteerden in een gestroomlijnd design en geweldige mobiele app die nog meer klasse aan deze geweldige hoofdtelefoon toevoegen. De meest recente Parrot Zik 3 komt met een hele lijst aan indrukwekkende features, van doodstille actieve ruisonderdrukking tot Qi draadloos opladen en zelfs ondersteuning voor Apple Watch. En oh ja, muziek kunnen ze ook nog afspelen als de beste. Maar zorgen alle deze snufjes ervoor dat je deze koptelefoon hoe dan ook in huis moet halen? Dat kom je te weten in onze Parrot Zik 3 review!

Vergelijk prijzen bij:

 

Parrot Zik 3 review:

Ontwerp zet grote ogen op

Onze Parrot Zik 3 review gaat van start met het prachtige ontwerp waarmee de Zik al jarenlang bijdraagt aan de populariteit van de Franse fabrikant: een streling voor het oog, een mix tussen klassiek, modern en luxe, samen met fluweelzachte pads die als muziek in je oren klinken (letterlijk!). De derde generatie stelt niet teleur en zet de traditie verder, met een relatief bescheiden upgrade aan het ontwerp. Het karakteristieke metaal glanzend metaal wordt behouden, samen de armen, de hoofdband en de oorschelpen. Echter werd het soepele leer aan de buitenkant vervangen door een diamantvormige stikking of een regenboog van kleuren.

parrot zik 3 bluetooth hoofdtelefoon

Hoewel de Zik 3 er op het eerste zicht technologisch vrij eenvoudig uitziet, kan men een schat aan functies onder het design terugvinden. In de padding van de rechteroorschelp kan men twee zogenaamde Presence Sensors terugvinden, waardoor de hoofdtelefoon de muziek en ruisonderdrukking automatisch uitschakelt wanneer de gebruiker de koptelefoon afzet. Net zoals heel wat andere gelijkaardige draadloze Bluetooth koptelefoons komt de Parrot Zik 3 bovendien men een touchsensor waarmee men de muziek kan pauzeren, telefoontjes opnemen, een nummer overslaan en het volume aanpassen door te drukken of te glijden met je vinger. Het geheel is erg gevoelig, maar na een tijdje wen je er wel aan.

Daarnaast kan men een geavanceerde zesdelige (!) microfoon in de koptelefoon terugvinden die niet alleen wordt ingezet om het omgevingsgeluid te neutraliseren, maar tevens om het juist een boost te geven in “Street Mode” wanneer je je bijvoorbeeld op straat bevindt en aandachtig wil zijn voor het verkeer, ongetwijfeld een plus voor deze Parrot Zik 3 review.

Een magnetische cover op de linkeroorschelp verbergt de verwijderbare batterij die (vreemd genoeg) manueel moet ingebracht en opgeladen worden wanneer men de Zik 3 uit de verpakking haalt. De gebruiksduur van het toestel is de laatste jaren sterk verbeterd, maar met een batterijcapaciteit van zeven uur stelt Parrot ons nog steeds wat teleur. Echter zorgt het intuïtief design ervoor dat je eenvoudig een nieuwe accubatterij kan inbrengen als je beslist om die aan te kopen. Maar wees nu eerlijk, als je 400 euro over hebt voor een luxueuze bluetooth koptelefoon zal een batterijtje van 15 euro er ook wel bij kunnen.

De belangrijkste feature die verborgen zit onder de motorkap is de sensor waarmee je het apparaat draadloos kan opladen. Geen gedoe met kabels of externe opladers: gewoon even een uurtje op de draadloze oplader en je bent good to go. Hierbij moeten we wel opmerken dat je zelf een Qi draadloze adapter moet aanschaffen, aangezien de koptelefoon komt met een micro-USB kabel en adapter, naast de 3.5mm kabel en draagbare opbergcase.

Vergelijk prijzen bij:

parrot zik 3 draadloze koptelefoon

Hoewel de Parrot Zik 3 zich duidelijk richt op draadloze gebruikers, komt het toestel ook met niet één, maar twee manieren waarop je het toestel offline kan gebruiken; Met de standaard 3.5mm kabel kan je zonder de batterij analoog luisteren naar je muziek, terwijl de micro-USB poort zowel dient als oplaadpoort als digitale invoer voor high-res audio tot 192 kHz aan 24 bit.

Ten slotte kan men de aan-|uitschakelaar terugvinden op de rechteroorschelp, wat tevens de enige knop is. Een druk op de knop en je koptelefoon wordt automatisch verbonden met het bronapparaat & de actieve geluidsonderdrukking wordt aangeschakeld. Dat allemaal zorgt ervoor dat heel wat gebruikers omvergeblazen worden door de functionaliteit van deze koptelefoon, en let op, want onze Parrot Zik 3 review is nog maar net van start gegaan!

 

Mobiele app gelukkig geen kleinigheid

Je moet geen ingenieur zijn om de mobiele applicatie voor Android en iOS in te stellen. Echter word je wel blootgesteld aan een heel doolhof aan opties, van aanpasbare ruisonderdrukking en DSP tot een volledig programmeerbare preset (equalizer) die per nummer of album ingesteld kan worden.

Eigenaars van de vorige Zik-modellen zullen de basic interface van de applicatie herkennen die begint met de startpagina, een batterij-indicator en knoppen om de ruisonderdrukking, equalizer en DSP aan-|uit te schakelen. Voor de een of andere reden schakelt Parrot de Concert Hall functie (DSP) automatisch aan, waardoor je de applicatie moet opstarten of een snoer inbrengen om het snufje uit te schakelen.

parrot zik app

Vergelijk prijzen bij:

Wie naar links veegt komt op een tabblad terecht die is toegewijd aan de presets van de equalizer en de ruisonderdrukking. Voordat je begint te luisteren vraagt de app naar je GPS-locatie zodat deze naar eigen zeggen de ruisonderdrukking kan aanpassen naargelang je globale locatie. Geen idee wat het precies inhoudt en eerlijk gezegd geven we ook niet om. Met het oranje draaischijfje in het middel kan je de actieve geluidsonderdrukking uitschakelen, op basic of op max zetten. Hetzelfde geldt voor de “Street Mode” functie die we eerder hebben aangehaald.

De equalizerpagina ziet er uniek uit, maar wie even de tijd neemt kan er al snel mee overweg. Met de presets zoals Deep en Vocal kan je het geluid helderder of donkerder doen klinken door het oranje van het centrum naar de optie te slepen. Je kan ook in Producer-modus gaan en een volledig parametrische EQ aanschakelen, maar dat raden we enkel de audiofielen onder jullie aan.

Ten laatste kan je nog een heleboel features terugvinden in de Instellingen-sectie, gelijkaardig aan de interface van je smartphone. Met verschillende vensters kan je de puntjes op de i zetten, zoals wanneer je toestel automatisch uitschakelt (na 5 min, 10 minuten…), de ruisonderdrukking tijdens telefoongesprekken, aan-|uitschakelen van de Presence Sensor en zelfs text-to-speech in heel wat verschillende talen.

Uiteraard kan je een heleboel van deze functies niet terugvinden op de mobiele applicatie voor de Apple Watch, maar dat vinden wij helemaal niet erg. Het feit alleen al dat de Zik 3 voortaan Apple Watch ondersteunt is een mooie extra op zich. De batterij nagaan en de DSP & ruisonderdrukking wijzigen gaat in een handomdraai op je pols.

We kunnen simpelweg stellen dat de Zik 3 zich kan wagen aan de Bose QC25 wat betreft de geluidsonderdrukking, en dat is dan ook de absolute leider van de markt. Qua comfort voelt de Zik 3 zijdezacht & stevig aan en kan je het apparaat overal mee naartoe nemen, maar dan moet je er wel bij nemen dat het leer geleidelijk aan zal verslijten.

 

Ietwat kunstmatig geluidsprofiel

Uiteraard mag ook de geluidskwaliteit niet aan onze Parrot Zik 3 review ontbreken. Qua geluid kunnen we kwijt dat de Parrot Zik 3 ontzettend helder in de oren klinkt – zeker wanneer je beslist om analoog via het snoer te luisteren. Je merkt dan ook een zekere kunstmatige kwaliteit op wanneer je naar ieder nummer luistert via Bluetooth, maar het merendeel van de tracks klinkt wel met de timbres van natuurlijke instrumenten terug in je gehoorschelpen. Als je net zoals ons bent, dan zal je al gauw merken dat je urenlang zal zitten prutsen aan de DSP-instellingen om het geluid nog iets beter te doen klinken. Maar vergis je niet, zelfs met alle digitale effecten uitgeschakeld klinkt de Parrot Zik 3 koptelefoon als spreekwoordelijke engeltjes die op je tong plassen.

Dat gezegd zijnde: je moet er nu helemaal niet van uit gaan dat de Zik 3 via Bluetooth geen sterke prestaties kan neerzetten. Het gehele bereik is goed gebalanceerd, met een heldere, stevige bass op de achtergrond. Zelfs wanneer de verbinding het even laat afweten merk je dat de Zik zijn uiterste best doet om alsnog een degelijk resultaat uit te voeren. Het prijskaartje is relatief vrij hoog, maar er is dan ook geen enkel apparaat die momenteel aan de Zik kan tippen.

parrot zik 3 wireless headset

Wanneer we de Zik vergelijken met de flagshipmodellen van Sennheiser kunnen we enkel kwijt dat de koptelefoons weinig verschillen en je aankoop eerder afhankelijk zal zijn van je persoonlijke voorkeur. Zo slaagt de Momentum Sennheiser er iets beter in om de subtielere achtergrondelementen wat scherper te doen klinken (goed bij tracks zoals Reckoner van Radiohead), maar het echte verschil zit hem in de ‘kleur van de muziek’ – de Momentum biedt een donkerder, uitgediept palet aan met instrumenten die organisch en natuurlijk klinken. Zo produceert Winter Birds van LaMotagne een gitaargeluid dat erg rijk en warm klinkt in contrast met de Zik 3.

Hoe dan ook zullen heel wat gebruikers tevreden zijn met de Zik 3, aangezien het toestel het qua geluidskwaliteit perfect kan opnemen tegen de QC 25 van Bose en de koptelefoon daarbovenop met heel wat extra digitale snufjes komt.

 

Conclusie Parrot Zik 3 review

Onze Parrot Zik 3 review afsluiten doen we door het toestel nog eens kort samen te vatten. De nieuwe Zik biedt een verbazingwekkend aantal nieuwe snufjes aan als aanvulling op het luxueuze, comfortabele design. Dankzij de state-of-the-art noise cancellation kan deze draadloze koptelefoon zich rekenen tot de één van de beste Bluetooth hoofdtelefoons die je vandaag de dag op de markt kunt vinden naast de Bose Quietcomfort 35. Hoewel het geluidsprofiel van de Zik 3 ons niet volledig ligt, zullen er ongetwijfeld heel wat gebruikers verzot zijn om de Parrot Zik 3 te gebruiken als een innovatieve wearable.

Vergelijk prijzen bij:

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo