- Voordelen: Sterke constructie; Goede geluidskwaliteit; Uitstekende accuduur; Armband inbegrepen
- Nadelen: Past zonder aanpassingen niet op sommige oren; Overgevoelige touchknoppen
- Conclusie: De Plantronics BackBeat Fit-koptelefoon heeft goed geluid, en overgevoelige maar nuttige knoppen.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Plantronics BackBeat Fit Review
Iedereen die naar muziek heeft geluisterd tijdens het sporten is onvermijdelijk ergens achter blijven hangen met de kabel, en weet dat goed bereikbare bediening belangrijk is. De Plantronics BackBeak Fit probeert beide problemen op te lossen door via Bluetooth met je telefoon te verbinden en bediening op je oren te bieden. Daarnaast is de geluidskwaliteit van deze koptelefoon van €129 erg goed, en wordt hij geleverd met een armband om je sleutels of telefoon mee te nemen in de sportschool.
Ontwerp
De BackBeat Fit-koptelefoon is gemaakt van zacht, rubberachtig plastic, en krult over je oren heen. Mijn reviewversie was turquoise, maar een neongroene variant is ook beschikbaar. Hoewel de plastic band die achter je nek loopt er zwaar uitziet, blijken de oortelefoons met 21 gram behoorlijk licht.
De knoppen op de buitenkant van de twee speakers zijn groot en plat, en bestaan uit een aan/uitknop, audioknop (pauzeren, doorspoelen, en terugspoelen), en de volume/stembesturingsknop. Zo lang de koptelefoon uit staat kun je de Bluetoothkoppeling maken door de audioknop ingedrukt te houden tot de rand rood en blauw knippert.
Bij de Plantronics BackBeat Fit worden een standaard micro-USB oplaadkabel en een armband geleverd. De armband kan dienen als drager voor de koptelefoon of voor een apparaat, zoals een smartphone. Het zakje was groot genoeg voor een iPhone met OtterBox of een Samsung S3 met een Incipiohoes, maar is niet groot genoeg voor een phablet.
Comfort en Besturing
Het was lastig om de BackBeat Fit op verschillende oren te laten passen. De enige drager die geen problemen tegenkwam had oren die enigszins uitstaken. Toch heb ik de BackBeat een paar uur achter elkaar gedragen zonder discomfort.
De oorstukken van de BackBeat Fit kunnen draaien over 40 graden, dus ze passen in de meeste oorkanalen vrij goed. Na tests op verschillende mensen kwam ik erachter dat ze goed bleven zitten, zelfs op een loopband, maar dat ze geluid niet erg goed buitensloten, waardoor omgevingsgeluid goed te horen was. Toch was de sluiting sterk genoeg om de muziek goed te kunnen horen, behalve in erg lawaaiige omgevingen.
De knoppen zijn gemakkelijk in gebruik – bijna té gemakkelijk. Tijdens het instellen van het rechteroortje zette ik de koptelefoon per ongeluk op Mute. Het volume was ook lastig te regelen. Om het volume te verhogen tik je op de volumeknop, maar om het te verlagen moet je diezelfde knop ingedrukt houden. Hierdoor gaat het volume iets omhoog voordat het weer daalt. Het bleek makkelijker om op Mute te drukken en dan het volume te regelen.
Ik kwam er ook achter dat ik de BackBeat met meerdere apparaten tegelijk kon koppelen, maar dat zorgde voor een enorm kabaal als allebei de apparaten muziek probeerden af te spelen.
De draagtas is bedoeld om binnenstebuiten te keren. Het is niet lastig om hem om te draaien, maar ik vraag me af of hij het meer dan een paar honderd keer volhoudt. De stijfheid – die weliswaar goed beschermt en vertrouwen wekt – zorgt dat ik niet zeker weet of hij het lang zal overleven. Desalniettemin is het een leuke functie, en hij biedt genoeg ruimte voor telefoons.
Audioprestaties
Ik vond de gelijkmatigheid van het geluid van de BackBeat Fit prettig. De hoogste tonen waren niet zo goed gedefiniëerd als die van andere draadloze sets, zoals de Beats PowerBeats 2, maar ik miste ze niet buiten klassieke muziekstukken, waar nuances erg belangrijk zijn. Lage- en middentonen waren in orde, maar niet zo levendig als ik had gehoopt.
Rock, pop en R&B klonken het best. Nummers van Nirvana klonken afstandelijk, maar Green Day klonk prima. Joe Satriani had eigenlijk iets meer in het bovensegment van de middentonen nodig, maar was nog steeds goed. Marvin Gaye klonk fantastisch. DJ-muziek was niet even levendig, maar het dynamische bereik was prettig. Jazz, en specifiek traditionele jazz, klonk gelijkmatig en kalmerend. Het bereik leek breed, behalve de voorgenoemde allerhoogste noten.
Omdat de BackBeat Fit Bluetooth 3.0 gebruikt, had hij een bereik van meer dan 45 meter met al mijn Bluetoothbronnen, waaronder een MacBook Air, een iPhone 5c, een Samsung S3 en een Kenwood Marine autostereo.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de BackBeat Fit was uitstekend. Ik verwachtte niets anders van Plantronics, een bedrijf dat vanaf het begin al meedoet met Bluetooth. De audiokwaliteit van gesprekken was erg goed, al betekende het gebrek aan een strakke sluiting dat ik bij veel omgevingsgeluid de oortjes aan moest drukken.
De belknop kan gesprekken afwijzen als je hem ingedrukt houdt, en je kunt stemcommando’s gebruiken (als je telefoon die ondersteunt) door de belknop in te drukken tot je de digitale assistent van je telefoon hoort.
Accuduur
Na 12 oplaadcycli heb ik besloten dat de BackBeat Fit – op gemiddeld volume – 8 uur meegaat, met een piek op 8:30 en 7:21 in het ergste geval. De levensduur nam af bij afspelen op het hoogste volume, maar het verschil was klein; maximaal 7:44, minimaal 6:09. Opladen gebeurt met een erg kort micro USB-kabeltje.
Conclusie Plantronics BackBeat Fit Review
Sportieve mensen kunnen eindelijk bevrijd worden van die vervelende kabeltjes. De Plantronics BackBeat Fit biedt uistekende geluidskwaliteit en een lange accuduur voor een draadloze koptelefoon. De af en toe vervelende knoppen wegen niet op tegen de draagbaarheid en meegeleverde armband. Als Bluetoothapparaat voor sporters is de BackBeat Fit een solide keuze.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
LEES OOK: