De nieuwe Bowers & Wilkins draadloze hoofdtelefoon is het eerste exemplaar die over de zogenaamde noise-cancelling beschikt. De Britse producent koos voor de naam PX, omdat het helemaal anders is dan de P7 en de P9 Signature. Het concept gaat veel verder dan ooit tevoren en kan alvast met zekerheid ‘intelligent’ genoemd worden. Hoe intelligent? Wij gingen op onderzoek uit en noteerden onze bevindingen in deze Bowers & Wilkins PX Review.
In een notendop
Moet je de Bowers & Wilkins PX kopen? We knallen de voor- en de nadelen van zijn heftige beats even op jou los. Beslis vooral zelf.
Positief:
- Uitmuntende geluidskwaliteit;
- Luxueuze uitstraling;
- Instelbare noise-cancelling van het hoogste niveau;
- Degelijke batterij;
- Instelbare pass-through.
Negatief:
- De instelbare functionaliteiten optimaliseren is niet altijd even eenvoudig;
- Het ontwerp is beduidend zwaarder;
- Accuduur is sterk afhankelijk van het volume en het gebruik van noise-cancelling
Bowers & Wilkins PX review:
Design
Het design van de Bowers & Wilkins PX doet sterk denken aan die van zijn voorgangers: metalen onderdelen, lederen afwerking en ergonomisch ontworpen. De oorschelpen zijn nog steeds ecliptisch ontworpen om een betere afscherming te garanderen. Er zijn dan misschien wel enkele wijzigingen aangebracht in dit design, maar toch schreeuwt hij gewoon Bowers & Wilkins uit. De lederen afwerking werd beperkt tot de oorschelpen en de onderzijde van de hoofdtelefoon. Verder wordt nog steeds gekozen voor aluminium modellen met als enig verschil dat ze nu geanodiseerd zijn. Het voordeel hiervan? Een nog langere levensduur. De PX straalt dankzij zijn verbeterd design een nog luxueuzer gevoel uit dan zijn voorgangers en dat mag echt wel de nodige bejubeling krijgen. Het enige nadeel? Als we hem vergelijken met andere hoofdtelefoons binnen zijn prijsklasse, dan voelt hij toch wel een stuk zwaarder aan. Wat ons betreft hoeft dat lang geen nadeel te zijn. Na het gebruik deponeren we hem gewoon opnieuw in onze rugzak, maar wanneer je hem de hele dag mee moet sleuren – dan kan dat natuurlijk wel tellen.
Positief:
- Bowers & Wilkins blijft trouw aan zijn rijk verleden;
- Ontworpen voor een nog langere levensduur;
- Straalt een luxueus gevoel uit.
Negatief:
- Opmerkelijk zwaarder dan andere toestellen binnen zijn prijsklasse.
Onder de ‘motorkap’
Bowers & Wilkins noemt de PX een ‘intelligent’ model. Waarom? Hij past zich automatisch aan aan jouw omgeving. Dat zeggen ze toch: want in de praktijk is het toch vaak wat klungelen met de instelbare noise-cancelling. Niet dat dat zo’n groot nadeel hoeft te zijn: je kan perfect instellen dat je die krijsende baby op de trein niet hoeft te horen, maar je kan er anderzijds ook voor kiezen om toch wat omgevingsgeluiden door te laten indien je over straat huppelt. Ook voor zij die de hoofdtelefoon op het werk gebruiken is er goed nieuws: een instelbare pass-through om stemgeluid alsnog door te laten. Om echt de kracht van de PX te vatten, moeten we echter ook onder de ‘motorkap’ kijken.
Onder de motorkap vinden we een systeem die aptX HD ondersteunt en een 99%-lossless encodering biedt. Hij is dan ook ideaal voor het afspelen van muziek van de hoogste kwaliteit. Die kwaliteit doet dan ook denken aan de pure kwaliteit van de opname, zonder aan kwaliteit te moeten inboeten door de vele overzettingen naar allerhande digitale media. Wat ons betreft hebben wij alvast niks aan te merken op de geluidskwaliteit van de PX. Integendeel: hij wist ons al bij de eerste seconde te overbluffen. Toch moeten we zeggen dat het bij hoge tonen soms even wennen was, aangezien die tonen nadien nog even zijdezacht verder uitdeinen. Wow, dat zijn we echt niet gewoon van hoofdtelefoons binnen deze prijsklasse.
De PX maakt gebruik van nieuwe driver units die gebaseerd zijn op die van de P9. Wat goed is, dat hoor je niet te veranderen. De vibraties van de bassen lijken de audiodetails niet te ondermijnen en dat kan ons uiteraard altijd bekoren. Levensecht is hij nog net niet, maar hij komt akelig dicht in de buurt.
Positief:
- Instelbare noise-cancelling;
- Instelbare pass-through;
- Uitmuntende geluidskwaliteit;
- Ondersteunt aptX HD;
- Beluister muziek in al zijn details.
Negatief:
- De uitmuntende geluidskwaliteit moet “even wennen”;
- Niet “levensecht”, maar toch bijna.
Batterijduur
Als we het hebben over draadloze toestellen, dan verdient ook de batterijduur de nodige portie kritisch onderzoek. We plugden hem in en lieten hem tot het maximale opladen. Even uittestten wees uit dat we hem 22 uur in draadloze modus konden gebruiken en maar liefst 33 uur indien we hem in de kabel plugden. Wanneer we ook noise-cancelling inschakelden en het volume opkrikten, dan bleek hij wel een stuk minder lang mee te gaan. Voor de praktische gebruiker ronden we de cijfers dan ook af op 20 – 30 uur, afhankelijk van het persoonlijk gebruik.
Dat is zeer sterk voor een draadloze hoofdtelefoon, waardoor je er zeker enkele dagen mee verder kan. Toch stelt het ons een klein beetje teleur, aangezien andere toestellen zoals de Skullcandy Crusher het toch bijna 30% beter lijken te doen. Anderzijds: die Crusher past dan weer geen noise-cancelling toe. Samengevat: je krijgt een erg goede accuduur, maar het is zeker niet de beste van de klas.
Positief:
- 22 uur draadloos muziek beluisteren;
- 33 uur klassiek muziek beluisteren.
Negatief:
- Accuduur neemt sterk af bij hogere volumes of noise-cancelling;
- Er zijn varianten met een hogere accuduur.
In de praktijk getest
De Bowers & Wilkins PX voert de noise-cancelling aan als stokpaardje van dit toestel. Zoals steeds onderwerpen wij dit dan ook aan een uitgebreide praktijktest. Volgens hen zou het toestel in staat moeten zijn om alle geluiden in een vliegtuig weg te filteren. Wij hebben zelf geen vliegtuig en een enkele trip naar Spanje was zeker leuk geweest, maar in de praktijk vroegen we hulp aan een bevriende steward. Hij testte de PX uit in volle vlucht, in de buurt van enkele drukke kinderen en tijdens een van de verzoekjes door een andere collega. We lieten hem tevens de vergelijking maken met de kwalitatief hoogstaande Bose QuitComfort 35. Het resultaat? Hij merkte helemaal geen verschil. De actieve noise-cancelling van de PX is dan ook van de hoogste kwaliteit.
Uiteraard namen ook wij hier geen genoegen mee en testten we de PX uit in het eigen kantoor en in het centrum van de stad. Beide keren was de test meer dan geslaagd, maar toen we begonnen spelen met de profielen in de applicatie werd het al een stuk ingewikkelder. Vooral op de fiets vonden we het moeilijk om te bepalen in welke mate we omgevingsgeluiden wensten uit te schakelen. Veiligheidshalve besloten we dan ook maar om noise-cancelling niet te gebruiken. Het moet even wennen om een ideale filtergraad te bekomen, maar de tijd zal waarschijnlijk de nodige ervaring met zich meebrengen.
Positief:
- Noise-cancelling van het hoogste niveau;
- Bewezen effectiviteit in kantooromgevingen, vliegtuigomgevingen en stadscentra.
Negatief:
- Niet zo eenvoudig om de profielen af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren.
Conclusie Bowers & Wilkins PX review
De Bowers & Wilkins PX belooft een intelligent toestel te zijn en dat is het duidelijk ook. Zijn noise-cancelling mag er echt wel wezen en kan echt wel opwegen tegen de beste modellen die op de markt beschikbaar zijn. De geluidskwaliteit zelf? Niet levensecht, maar het komt écht wel akelig dicht in de buurt. Vooral zijn ondersteuning voor aptX HD zit daar vast voor iets tussen. In de praktijk is het vaak wel even sukkelen met de applicatie en is het niet altijd even eenvoudig om een ideale filtering van de omgevingsgeluiden te bekomen. Natuurlijk moet dat ook gewoon wennen en zal het zich na verloop van tijd goed uitwijzen. Zijn ergonomisch design voelt goed aan en maakt het eenvoudig om hem te deponeren, alhoewel hij toch een klein beetje te zwaar lijkt te zijn. De Bowers & Wilkins PX kopen? Wij zouden het je alvast niet afraden.
Meer informatie en specificaties? Neem dan een kijkje op de website van Bowers & Wilkins.
LEES OOK: