Sony WH-1000XM3 review
We zullen maar direct met de deur in huis vallen: de Sony WH-1000XM3 is zonder twijfel de beste noise-cancelling hoofdtelefoon die je op dit moment kan kopen. De Sony WH-1000XM2 die ongeveer een jaar geleden uitgebracht werden waren al uitstekend, maar deze derde generatie profiteert van kleine aanpassingen in enorm veel gebieden. Het zijn allemaal kleine verbeteringen, welke samen een significante upgrade maken. Voor zo’n €400 kan je geweldige noise-cancelling hoofdtelefoons kopen, zoals de B&W PX en Bose QuietComfort 35 II. Geen van deze biedt echter zo’n uitstekende combinatie van geweldig geluid, goed doordachte functies en bijna angstwekkende kwaliteiten om omgevingsgeluid tegen te houden. In deze Sony WH-1000XM3 review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.
Vergelijk nu prijzen bij:
Belangrijkste functies
- Accuduur tot 30 uur
- Snel opladen: 5 uur gebruik in 10 minuten
- USB-C opladen
- Bluetooth 4.2
- 3.5mm hoofdtelefoonuitgang
Ontwerp
De Sony WH-1000XM3 is duidelijk een afstammeling van de 1000XM2 en de 1000X daarvoor; de algehele vorm en uitstraling is hetzelfde. En waarom ook niet? Het origineel had een elegant, maar ergonomisch ontwerp die er goed uitzag en net zo aanvoelde. Maar er zijn meerdere aanpassingen die je zal missen als je snel een blik werpt.
De zwarte versie is iets donkerder (minder grijs), terwijl ‘Champagne goud’ van de 1000XM2 nu ‘Platina zilver’ is. De Sony merknaam en de rand rond de noise-cancelling (NC) microfoons zijn ook ingekleurd. De zwarte versie heeft bronzen accenten, terwijl de zilveren versie toepasselijk meer flitsend is met een koperen kleur.
Er is ook een meer subtiel profiel. De hoofdband buigt meer direct en past dichter bij het hoofd. Dat is gedaan om wat Sony het ‘Mickey Mouse effect’ noemt te verminderen, waarbij het gat tussen je hoofd en de hoofdband je er een beetje ‘grappig’ uit doet laten zien.
De WH-1000XM3 is comfortabeler dan zijn voorganger en dat blijft hij ook veel langer. We gaven hem voor deze Sony WH-1000XM3 review mee aan een collega tijdens een twee uur durende vlucht en hij had geen een keer het gevoel dat hij de koptelefoon moest verwijderen. Hij viel op een gegeven moment zelfs in slaap en de laatste keer dat dit gebeurde was tijdens onze review van de Bose QuietComfort 35 II.
Het verbeterde comfort wordt mogelijk gemaakt door aanpassingen aan de vulling en het gewicht. De vulling is dikker en de oorschelpen zijn zo’n 20% groter geworden. De ruimte voor je oren is groter en dieper. Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een over-ear hoofdtelefoon is.
Het gewicht van de koptelefoon is van 275 naar 255 gram gegaan. 20 gram lijkt niet veel, maar het verschil is zeker te merken wanneer je beide gebruikt. Na een paar uur gebruik zal je nek je zeker bedanken. Met deze reductie in gewicht is Sony nu verder verwijderd van de B&W PX (335 gram) en een stuk dichterbij de Bose QC35 II (234 gram).
Het chassis is nog steeds grotendeels van plastic. Hij is fijn afgewerkt en niet te opvallend, maar sommige personen zullen mogelijk de voorkeur geven aan het aluminium en nylon van de B&W PX of het leer van de Sennheiser Momentum Wireless. De scharnieren zijn ook soepeler en stiller en de knoppen (aan/uit/koppelen en NC) zijn steviger.
De Sony WH-1000XM3 heeft namaakleer op de hoofdband en oorschelpen. Het getextureerde plastic op de achterkant van de oorschelpen is vervangen door een soepelere met een rubberen afwerking (ons is verteld dat dit gedaan is om minder lawaai te creëren tijdens gebruik).
Dit is een van de aanpassingen waar we niet helemaal zeker van zijn tijdens deze Sony WH-1000XM3 review. Een getextureerde afwerking zal veel minder snel lichte krassen en vingerafdrukken laten zien, vooral wanneer je nagaat dat dit interactieve oppervlaktes zijn (daar verderop meer over). Ga echter voorzichtig met je hoofdtelefoon om (wat je altijd zou moeten doen) en hij blijft er gaaf uitzien. We hebben hem voor deze Sony WH-1000XM3 review nu een paar weken intensief gebruikt en hij ziet er nog steeds als nieuw uit.
Als je de koptelefoon in een rugzak stopt voor het reizen, dan raden we aan om de meegeleverde case te gebruiken. Deze is ook verbeterd. De buitenkant heeft nu een stevigere nylon afwerking en de binnenkant heeft eindelijk een compartiment voor kabels.
Vergelijk nu prijzen bij:
Functies
De WH-1000XM3 is de meest functierijke koptelefoon die we tot op heden getest hebben. De 1000XM2 had de prijs daarvoor al in handen en de 1000XM3 gaat verder waar dat model gebleven is.
Laten we dit gedeelte van deze Sony WH-1000XM3 review beginnen met de nieuwe dingen. De grootste verandering is verbeterde NC- en geluidsprestaties. Binnenin zit een nieuwe chip, welke HD Noise Cancelling Processor QN1 genoemd wordt. Deze chip heeft vier keer betere signaalverwerkingsprestaties als de oude chip.
De meeste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn gemaakt om geluide met een lage frequentie tegen te houden, zoals motoren van vliegtuigen en auto’s. De QN1-chip is volgens Sony beter in het verwerken van midden en hoge frequenties, wat theoretisch betekent dat de WH-1000XM3 beter is in het tegenhouden van stemmen en geluiden anders dan motoren.
De nieuwe chip beïnvloedt ook de geluidsprestatie. Hij kan 32-bit signaalverwerking aan, en er zijn een DAC en analoge versterker toegevoegd. Sony heeft ons verteld dat dit leidt tot een hogere signaal-tot-ruis-verhouding en minder verstoring. Zodoende kan dus het maximale gehaald worden uit de kwalitatieve codecs, zoals LDAC en aptX HD.
De koptelefoon heeft ook een nieuw oplaadsysteem. De oude micro-USB oplaadpoort is vervangen met de nieuwe USB-C standaard. Dat is geweldig, want gebruikers van de nieuwste Android smartphones kunnen twee vliegen in een klap slaan met de oplaadkabel. Alhoewel USB-C een welkome aanvulling is, lijkt dit alleen maar voor opladen te zijn. We konden tijdens deze Sony WH-1000XM3 review er niet achter komen of hij net als de B&W PX voor muziek gebruikt kan worden.
De snelle oplaadfunctie is ook flink verbeterd. Tien minuten opladen geeft je vijf uur accuduur, in tegenstelling tot 70 minuten. Volledig opladen wanneer de accu leeg is neemt drie in plaats van vier uur in beslag. De accuduur blijft 30 uur met draadloos en NC ingeschakeld (nog steeds toonaangevend in de industrie).
De automatische uitschakeling, welke bedoeld is om de accu te besparen wanneer er geen geluidssignaal gedetecteerd wordt, kan nu aangepast worden. Met de Headphones Connect app van Sony kan je de tijd aanpassen wanneer deze functie ingeschakeld wordt. En als je gewoon NC wilt zonder naar muziek te luisteren, dan kan je de functie uitschakelen. We kunnen bevestigen dat dit geweldig is voor slapen tijdens een vlucht.
En de laatste nieuwigheid is dat de linker oorschelp nu drie extra microfoons heeft. Deze zijn bedoeld voor het opvangen van je stem (tijdens telefoongesprekken) en zijn gescheiden van de microfoons die gebruikt worden voor NC.
Dit waren de nieuwe functies en eigenschappen die Sony aan dit nieuwe model heeft toegevoegd. Nu zullen we in deze Sony WH-1000XM3 review verdergaan met het bespreken van de functies die overgenomen zijn van de 1000XM2 en de originele 1000X. Deze worden nog steeds gebruikt, omdat het gewoon goede ideeën zijn en ze worden ook goed geïmplementeerd.
De achterkant van de linker oorschelp heeft een NFC-chip voor snel koppelen via bluetooth. Ook dit model maakt gebruik van bluetooth 4.2. De rechter oorschelp heeft een touch besturingspad. Je veegt links en rechts om te schakelen tussen nummers, op en neer om het volume te veranderen en een dubbele tik is voor afspelen en pauzeren. Het touchpad reageert beter dan bij de voorgangers.
Houd de palm van je hand over de pad en je zal de ‘Quick Attention’-modus activeren. Hiermee wordt het volume flink verlaagd en de omgevingsgeluiden worden binnen gelaten. Dit is ideaal voor een snel gesprek met een steward(ess) of voor het luisteren naar een omroep, allemaal zonder dat je de koptelefoon van je oren af hoeft te halen.
Standaard is NC ingesteld op het hoogste niveau, maar dit kan je aanpassen in de app. Nog beter, is dat de hoofdtelefoon samenwerkt met de bewegingssensors in je telefoon en kan verschillende NC-niveaus bieden op basis van wat je doet: zitten, wandelen, rennen of forensen.
Voor deze Sony WH-1000XM3 review hadden we de NC voor wandelen ingesteld op 50%, zodat we konden horen wat er om ons heen gebeurde. In de trein wilde we echter profiteren van de maximale NC. Deze automatisering werkt, want zodra we in een trein stapte en deze begon te rijden, hoorde we een pieptoon waarna de NC op 100% werd gezet.
Er is ook een handige ‘Personal NC Optimizer’ functie, welke de vorm van je hoofd analyseert en vaststelt of je een bril draagt of veel haar hebt. De koptelefoon stelt de NC vast door een paar testgeluiden af te spelen en uit te vogelen wat er rond je oren gebeurt.
Voor deze Sony WH-1000XM3 review gebruikte we de koptelefoon met en zonder bril, om te zien of deze functie werkte. Persoonlijk merkte we zeker verschil op en de noise-cancelling werkte met bril veel beter vergeleken met andere NC-hoofdtelefoons.
De Optimizer houdt schijnbaar ook rekening met de atmosferische druk, maar we konden niet vaststellen of dit ook het geval was. Veranderingen in druk kunnen volgens de experts een impact hebben op de effectiviteit van ruisonderdrukking.
We probeerde de Optimizer uit op de grond en de Headphones Connect app gaf aan dat de atm 1.0 was (standaard atmosfeer). Toen we de app nog een keer op 10 km hoogte gebruikte, daalde de atm naar 0,8. De hoofdtelefoon had duidelijk een verschil gemeten, maar we hoorde geen verschil in hoe de NC werkte.
Vergelijk nu prijzen bij:
Noise-cancelling prestaties
De ruisonderdrukking van deze koptelefoon is zo goed dat het bijna surrealistisch aanvoelt. We weten niet wat voor magie Sony in de QN1-chip heeft gestopt, maar het werkt zeker weten. Sony overdrijft ook niet wanneer ze zeggen dat de afhandeling van midden tot hoge frequenties verbeterd is.
Voor deze Sony WH-1000XM3 review probeerde een collega de hoofdtelefoon uit tijdens een drukke beurs en vergeleek hem met de voorganger. De 1000XM2 presteerde zeker niet slecht, maar hij merkte duidelijk een verbetering op. Het is echt ongelofelijk hoeveel de de stemmen gedempt worden.
Dat was echter voornamelijk achtergrondgeluid, aangezien er niet iemand naast onze testpersoon stond te schreeuwen. De echte test was tijdens een vlucht. Met de hoofdtelefoon op kon onze testpersoon horen dat er een paar tieners achter hem met elkaar aan het ‘communiceren’ waren, maar de NC verrichte uitstekend werk om hun aanwezigheid te verminderen en het was veel moeilijker om te horen waar ze het over hadden.
De brullende motoren van het vliegtuig hielpen hier mogelijk bij, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen, aangezien die ook niet gehoord werden. Een aardig geslaagde test dacht onze testpersoon. Toen het vliegtuig echter geland was en hij opstond, zag hij echter dat het een hele klas was. De WH-1000XM3 had het dus voor elkaar gekregen om het lawaai van 20 tieners te verlagen naar twee.
In ons kantoor lieten we de hoofdtelefoon een andere uitdaging ondergaan. Het getik van toetsenborden en de geweldige gesprekken van onze collega’s. Met de 1000XM3 op het hoofd hoorde we hier niks van.
Tot slot lieten we iemand de hoofdtelefoon testen bij een drukke rotonde met voorbijrazende bussen, vrachtwagens en auto’s. Geen enkel voertuig kreeg het voor elkaar om de muziek te verstoren, terwijl we de NC niet eens op maximaal hadden staan. Wind was trouwens een veel minder groot probleem tijdens deze Sony WH-1000XM3 review (de achillespees van NC-hoofdtelefoons).
Geluidsprestaties
Op het gebied van geluidskwaliteit heeft de toevoeging van een analoge versterker zeker geholpen. We waren al grote fans van de 1000XM2, maar dit nieuwe model is duidelijk beter. Het eerste wat ons tijdens deze Sony WH-1000XM3 review opviel, wat het schonere, sterkere geluid.
Instrumenten en stemmen zijn voller en beter gedefinieerd. Alles komt duidelijker en meer direct over. Vooral de basafdeling is strakker en biedt een groter gevoel van aanzet. Daarmee willen we echter niet zeggen dat alles hyperactief en sterk is. De koptelefoon kan ook delicaat en sierlijk zijn wanneer dat nodig is. Hij heeft geen problemen om tussen verschillende genres te schakelen.
Er is ook een groter gevoel van ruimte. Het geluid is groter en meer open. Instrumenten hebben ruimte om te ademen, in plaats van dat ze allemaal om aandacht vragen. De onderscheiding is beter dan ooit, maar het is nooit zo erg dat dit klinisch of gescheiden aanvoelt. De verschillende elementen vullen elkaar erg goed aan.
Niets van dit alles heeft echter de bekende energie en ritmische precisie van Sony beïnvloed. Voeg hier de geweldige dynamiek aan toe en je zal een geweldige luisterervaring krijgen. Als we moeten muggenziften, dan moeten we stellen dat de B&W PX meer detail aan het hogere uiteinde heeft. We verliezen echter maar al te graag wat textuur voor een algeheel beter geluid.
We raden zeker aan om gebruik te maken van de LDAC en aptX HD codecs, als je apparaat deze ondersteunt natuurlijk. Deze codecs hebben hogere transfersnelheden van data en we merkte het verschil zeker op tijdens deze Sony WH-1000XM3 review.
We gebruikten de hoofdtelefoon met een LG G7 en in het bluetoothmenu en de Headphones Connect app konden we de prioriteit van geluidskwaliteit of verbindingsstabiliteit instellen. Bij de eerste wordt de muziek via LDAC naar de hoofdtelefoon gestuurd, bij de laatste via AAC. Deze laatste klinkt minder gedetailleerd, minder dynamisch en meer gesloten.
Tenzij je je in een gebied bevindt met een hoop radiostoring, raden we aan om voor de hoogste kwaliteit te kiezen. De bescherming tegen verstoringen is namelijk uitstekend. Tijdens deze Sony WH-1000XM3 review hebben we geen een keer meegemaakt dat het signaal wegviel.
Waarom moet je de Sony WH-1000XM3 kopen?
Dit is de beste draadloze koptelefoon die je op dit moment kan kopen. Sony had al uitstekend werk verricht met de 1000XM2 om op sommige gebieden beter te presteren dan de concurrentie. Met dit nieuwe model is er echter op nagenoeg alle gebieden niks beters te vinden. Voor iedereen die op zoek is naar een oase van stilte tijdens het forensen of in luidruchtige ruimtes, is dit dé hoofdtelefoon.
Zoals we al aangaven tijdens deze Sony WH-1000XM3 review is deze koptelefoon niet beter in alles, maar er is geen enkel model dat zo’n goede allrounder als deze hoofdtelefoon is. De Bose QC35 II biedt een geweldige noise-cancelling, maar deze is lang niet zo sterk als het model van Sony en het geluid mist balans. De B&W PX biedt meer treble en een veel betere bouwkwaliteit, maar de NC komt niet eens in de buurt van de 1000XM3.
Vergelijk nu prijzen bij:
Conclusie van deze Sony WH-1000XM3 review
Verreweg de beste noise-cancelling hoofdtelefoon die je momenteel kan kopen.