Noise cancelling technologie wordt elk jaar beter, aangezien koptelefoon fabrikanten betere manieren ontdekken om het geluid rond ons te blokkeren, zodat we van een meer pure muziek luisterervaring kunnen genieten. Maar hoe werkt een noise-cancelling koptelefoon nu juist? Er zijn twee soorten noise-cancelling/ruisonderdrukkende koptelefoons: actieve en passieve modellen. Hieronder zullen we uitleggen hoe beide soorten werken en welke beter is tijdens welke situaties.
»» bekijk onze Noise-cancelling koptelefoon TOP 5 »
Passieve ruisonderdrukkende koptelefoons
Passieve noise cancelling koptelefoons maken niet gebruik van een hoop technologie om te werken. In principe hebben alle koptelefoons wel passieve ruisonderdrukking. Dat komt, omdat passieve ruisonderdrukking simpelweg werkt door geluid te blokkeren, op dezelfde manier als oordopjes doen.
De soort schuim die gebruikt wordt op de oorschelpen van de koptelefoon heeft een significante impact op hoeveel geluid koptelefoons kunnen blokkeren en hetzelfde geldt voor het design van de koptelefoon. Closed-back koptelefoons kunnen bijvoorbeeld veel meer geluid blokkeren dan open-back modellen. In dit artikel kan je meer lezen over closed-back en open-back modellen.
Passieve ruisonderdrukkende koptelefoons zijn het beste in het blokkeren van hoge frequenties, aangezien die frequenties moeilijker door de schuimlagen komen die gebruikt worden in over-ear koptelefoons. Over het algemeen wordt zo’n 15 – 20dB geblokkeerd door deze koptelefoons. Dit is zeker weten een goede hoeveelheid, maar niet genoeg om je luisteromgeving echt stil te maken.
Het voordeel van passieve ruisonderdrukking, is dat je geen accu nodig hebt, alleen maar schuim.
Actieve ruisonderdrukkende koptelefoons
Actieve ruisonderdrukkende koptelefoons zijn veel meer complex dan hun passieve broertjes. Dat komt omdat actieve ruisonderdrukking een microfoon gebruikt om het geluid op te nemen en dan een soort anti-geluid af te spelen in de koptelefoon zelf, waardoor het geluid van buiten geblokkeerd wordt. Om te begrijpen hoe dit werkt zullen we het eerst gaan hebben over hoe geluid in het algemeen werkt.
Geluid reist over het algemeen door de lucht via golven. Hoe hoger de golf, hoe luider het geluid. Geluid reist in andere woorden door luchtvibraties en wanneer we geluiden horen, dan horen we eigenlijk veranderingen in luchtdruk. Die verandering in luchtdruk zorgt ervoor dat ons trommelvlies vibreert en die vibraties worden vertaald naar geluid door onze hersenen.
Wanneer je een golf hoort, verwijdert een andere golf van tegenovergestelde technologie effectief de eerste golf, wat resulteert in dat je geen geluid hoort.
Bij actieve ruisonderdrukkende koptelefoons gebruikt de koptelefoon een kleine microfoon om het geluid op te pakken, dit wordt geanalyseerd met een kleine computer, welke het geluid soort van kopieert en produceert hetzelfde geluid die 180 graden gedraaid wordt (het anti-geluid van het geluid dat gedetecteerd wordt), waardoor het originele geluid geblokkeerd wordt, zodat je hem niet kan horen.
Uiteraard is het veel meer complex dan een golf. De wereld om ons heen is vol met geluiden, waarbij vele bestaan uit meerdere frequenties en klanken. Daarom hoor je bij ruisonderdrukkende koptelefoons nog steeds geluid. Actieve ruisonderdrukking wordt echter steeds beter en kunnen misschien ooit alle geluiden blokkeren die op ons afkomen.
Actieve ruisonderdrukking heeft echter wel nadelen, zoals het feit dat het aardig wat van de accuduur gebruikt. Maar als je goed bent in dingen opgeladen houden, dan zijn ze een geweldige manier om een beetje rust en ontspanning te krijgen tijdens lange vluchten. Daarnaast veroorzaken actieve ruisonderdrukkende koptelefoons ook een soort druk op de oren, waarbij dit verschilt per fabrikant en sommige personen zijn hier gevoeliger voor dan andere.
Conclusie
Ruisonderdrukkende koptelefoons kunnen extreem handig zijn voor het creëren van een goede luisteromgeving, maar het is altijd fijn om te begrijpen hoe een technologie werkt wanneer je het gebruikt. Als je nog vragen hebt, stel die dan gerust hieronder.
»» bekijk onze Noise-cancelling koptelefoon TOP 5 »
LEES OOK: