Zoals de naam al aangeeft is de Bose QuietControl 30 de eerste actieve noise-cancelling koptelefoon van het bedrijf die je de controle geeft over hoeveel omgevingsgeluid je wilt blokkeren. Dat betekent dat je in tegenstelling tot andere ANC koptelefoons van het bedrijf, zoals de QuietComfort 35, je kan besluiten hoe weinig of hoeveel ANC je wilt. Alhoewel niet iedereen een fan is van nekband koptelefoons, biedt de QuietControl 30 een goed alternatief voor het over-ear en in-ear ANC aanbod van Bose, zelfs als de hoeveelheid actieve noise-cancelling niet kan tippen aan deze andere modellen. In deze Bose QuietControl 30 review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Bose QuietControl 30 review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Aanpasbare ANC zodat je meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt
- Oordopjes zijn erg comfortabel
- Erg draagbaar
Negatief
- ANC prestatie niet zo goed als alternatieven
- Nekband design kan oncomfortabel zijn
Belangrijkste features
- Aanpasbare actieve noise-cancelling
- 10 uur batterijduur
- Prijs tijdens deze Bose QuietControl 30 review:
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Bose QuietControl 30 review:
Design en comfort
Nekband koptelefoons hebben altijd al een beetje voor verdeelde meningen gezorgd. Persoonlijk zijn we er nooit echt grote fans van geweest. We hebben er meerdere in onze handen gehad de afgelopen jaren en we zijn niet alleen kritisch vanwege het uiterlijk, maar ook hun praktische gemak. In het geval van de QuietControl 30 kunnen we de keuze in ieder geval begrijpen, aangezien hij ANC en draadloze elementen heeft.
Het probleem dat wij hebben met dit soort koptelefoons, is dat de band die achter je nek langs loopt niet altijd even praktisch is. Hij is ontwikkeld om achter je nek te zitten, maar de band heeft altijd de neiging om geleidelijk aan rond je nek te draaien of hij blijft achter dingen haken.
BEKIJK OOK: Onze bluetooth headset TOP 5
Als je een shirt met kraag of driedeling pak draagt, dan kan het lastig zijn om de band comfortabel te krijgen. En nu het kouder begint te worden is er mogelijk ook nog een sjaal waar je rekening mee moet houden. Dit is uiteraard niet een probleem voor iedereen, maar wel iets om in gedachten te houden.
Bose verkoopt al een in-ear koptelefoon in de vorm van de bedrade QuietComfort 20, maar deze heeft een redelijk zware doos in de buurt van de 3,5mm aansluiting waar alle ANC besturingen en batterij in zit. Bij de Bose QuietControl 30 zit alle ANC technologie in de nekband, terwijl je de koptelefoon via Bluetooth met je audiobron verbind.
De band is gemaakt van rubber, waar je van zou verwachten dat dit het draaien van de band een beetje tegen zou houden, maar dat is niet het geval. De nekband betekent echter wel dat je de oordopjes uit kan doen zonder er zorgen om te hoeven maken, maar het is jammer dat ze geen magneten hebben, zodat ze niet rondslingeren.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Op de band vind je een aan/uit knop en verborgen microUSB poort om de koptelefoon op te laden. De standaard mediabesturingen en microfoon kan je terugvinden aan de kabel die met het rechter oordopje verbind. Langs de rand van de afstandsbedieningen zitten nog meer besturingen om de hoeveelheid actieve noise-cancelling aan te passen, zodat je dit kan verminderen wanneer nodig. Erg handig als je op moet letten wat er gezegd wordt of wat er om je heen gebeurd.
Je kan dit ook besturen via de Bose Connect smartphone app, welke ook zorgt voor de firmware upgrades van de koptelefoon. Toen we de koptelefoon voor het eerst opstartte moesten we dit doen, maar we hebben geen idee wat bijgewerkt werd.
De oordopjes zijn echt super comfortabel en hun design zal bekend zijn bij iedereen die al eens in-ear koptelefoons van Bose heeft gebruikt. De ovaal gevormde oordopjes zijn gemaakt van een zacht silicone materiaal en verschillende afmetingen worden meegeleverd om ze passend te maken voor alle oren.
Er zijn wingtips die helpen om de oordopjes in je oren te houden en we hadden nooit problemen dat ze loskwamen. De oordopjes zitten niet erg strak in je oren, dus er is niet veel passieve isolatie, maar daarvoor heb je de actieve noise-cancelling.
Alhoewel de oordopjes goed in je oren zitten, raden we af om met de QuietControl 30 te rennen. De nekband stuitert op en neer en werkt erg afleidend. Bose heeft ook koptelefoons zonder ANC, maar met zweetbestendigheid, zoals de SoundSport Pulse, welke hier beter voor zijn.
Een handige hard case wordt meegeleverd om de koptelefoon op te bergen. We raden aan om hier gebruik van te maken en de koptelefoon niet snel in je rugzak te gooien, aangezien de band zodoende geplet kan worden.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Actieve noise-cancelling en geluidskwaliteit
In tegenstelling tot de QuietComfort 35, merkte we bij de QuietControl 30 de lichte in-ear druksensatie die gepaard gaat met zoveel ANC koptelefoons. Het is niet erg oncomfortabel en je vergeet het snel wanneer je muziek af begint te spelen.
De hoeveelheid ANC in de maximale stand is niet zo goed als die van de QuietComfort 35 of de fantastische Sony MDR-1000X. Het verschil is niet enorm, maar iets meer onregelmatig omgevingsgeluid leek ons te bereiken. Gezien de aard van ANC koptelefoons, zullen ze nooit al het geluid kunnen blokkeren.
Maar toen we de QuietControl 30 in de bus of trein gebruikte, verrichte hij nog steeds uitstekend werk om de meer voorspelbare geluiden van de motor en vibraties te verwijderen. Zelfs in een kantooromgeving kom je er achter hoe luid de airconditioner en klakkende keyboards zijn.
De mogelijk om de hoeveelheid ANC aan te passen leek niet zo handig te zijn als we hadden verwacht. We verlaagde dit bijna nooit en maakte constant gebruik van de maximale instelling. Als je echter meer op je omgeving wilt of moet letten, dan zijn er in totaal 12 niveaus, welke uiteenlopen van volledig open tot maximale ANC.
Handsfree bellen is erg goed, wat geholpen wordt door de hoeveelheid microfoons die gebruikt worden voor de ANC. Bellers konden onze stem duidelijk horen en de ANC hielp om ervoor te zorgen dat we hen ook hoorde.
Als je al eens andere Bose koptelefoons hebt gebruikt, dan heb je waarschijnlijk al een aardig goed idee hoe de QuietControl 30 klinkt. Er is geen verkleuring, maar hij klinkt een beetje levenloos.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Wij vinden persoonlijk dat er niet genoeg bas aanwezig is, vooral wanneer je de koptelefoon vergelijkt met de QuietComfort 35, welke veel beter omging met de lagere frequenties. De lagere frequenties worden ook niet echt gescheiden van de mids en het geluid mist diepte. Daarmee willen we niet zeggen dat je niet zult genieten van het geluid. De oordopjes klinken nog steeds prima, maar alleen niet zo goed als de QuietComfort 35.
Er is geen Bluetooth aptX ondersteuning, wat een beetje jammer, maar waarschijnlijk niet een heel groot gemis is. Op de achtergrond werkt de standaard Bose volume geoptimaliseerde EQ, welke bedoeld is om de audioprestaties te reguleren, ongeacht het volume. Dit verricht erg goed werk om je muziek niet dun en leeg te laten klinken wanneer je het volume moet verlagen.
Batterijduur Bose QuietControl 30
Volgens Bose houdt de QuietControl 30 het tien uur uit, wat aardig klopt. We konden bijna een week forensen volmaken voordat we hem op moesten laden. Een microUSB kabel wordt meegeleverd voor het opladen en deze kan je in de meegeleverde hard case stoppen.
In tegenstelling tot vele draadloze Bose koptelefoons is er jammer genoeg geen bedrade passieve modus waar je op terug kan vallen als de batterij leeg is.
Moet je de Bose QuietControl 30 kopen?
Als je het nekband design niet erg vindt, dan biedt de Bose QuietControl 30 een redelijke actieve noise-cancelling en fatsoenlijke geluidskwaliteit. De form factor is veel meer draagbaar dan die van on-ear koptelefoons, dus je zal het mogelijk op prijs stellen dat je deze oordopjes makkelijker in je rugzak kan stoppen.
Persoonlijk vinden we echter dat €299 iets te duur is, aangezien de hoeveelheid ANC niet zo goed is als de QuietControl 35. Als je daarnaast regelmatig in een vliegtuig zit, dan is het belangrijk om te onthouden dat je niet zoals de bedrade QuietComfort 20 en QuietComfort 35 een bedrade optie hebt om met het in-flight entertainmentsysteem te verbinden en ook geen passieve audio modus voor wanneer de batterij leeg is. Dus als je van plan bent om je koptelefoon in zo’n scenario te gebruiken, dan kan je beter naar iets anders op zoek gaan.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Conclusie van deze Bose QuietControl 30 review
De QuietControl 30 is een redelijk alternatief voor de meer traditionele actieve noise-cancelling koptelefoons.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
LEES OOK: