Bose quietcomfort 20 review
Dure, en de beste omgevingsgeluiddempende in-ear koptelefoon
Bose is al sinds het debuut van de QuietComfort in 2000 dé producent geweest waar je moet zijn voor een omgevingsgeluiddempende koptelefoon. De
lijn is door de jaren heen geupdatet en uitgebreid met een on-ear model (de QC15s) en nieuwe oorbedekkende modellen (de QC3’s), maar de Bose QuietComfort 20 die je hier ziet is hun eerste in-ear koptelefoon met actieve geluidsdemping. Hij komt in twee varianten: de standard QC20 is voor niet-Appleproducten en de QC20i is ontworpen voor gebruik met Appleproducten. Beide koptelefoons kosten maar liefst € 220.
Vergelijk nu prijzen bij:
- De plussen: De Bose QuietComfort 20 en 20i zijn compacte in-ear koptelefoons die goed klinken en heel comfortabel dragen, en bovendien omgevingsgeluiden verrassend goed blokkeren. Het blokkeren van omgevingsgeluid wordt van stroom voorzien door een geïntegreerde oplaadbare lithiumbatterij die een batterijduur van tot 16 uur heeft.
- De minnen: De koptelefoons zijn duur en klinken niet zo goed als vele koptelefoons van concurrenten in dezelfde prijsklasse. De oplaadbare batterij kun je niet vervangen.
- Waar het op neer komt: Ondanks enkele minpunten, waaronder de prijs, biedt de Bose QuietComfort 20 de beste omgevingsgeluiddemping in een in-ear koptelefoon. Mensen die veel reizen en op zoek zijn naar een compacter alternatief voor een full-size NC koptelefoon, zoals de Bose QuietComfort 15 zullen waarschijnlijk in de verleiding komen deze koptelefoon te kopen.
Waarom zou je zoveel poen uit willen geven voor een koptelefoon als deze? Wel, daar zijn wat goede redenen voor, die ik je hier eerst zal vertellen. Daarna noem ik ook enkele minpunten aan het product, die al dan niet deal breakers voor je zouden kunnen zijn.
Vergelijk nu prijzen bij:
De voordelen
Om te beginnen past de QC20 goed in je oor en draagt hij heel comfortabel. Hij weegt slechts een paar gram en wordt geleverd met een opbergzakje met rits dat slechts een fractie van de grootte van de hoes die bij de oorbedekkende QC 15 hoort. Hierdoor is deze koptelefoon erg geschikt voor op reis. Het design is vergelijkbaar met de Bose’s MIE2i koptelefoon, die je niet gewoon in je oor duwt zoals vele in-ear koptelefoons. De dopjes rusten min of meer losjes in je oor, waardoor de koptelefoon zo comfortabel draagt.
De koptelefoon zelf volgt Bose’s TriPort design, met extra ruimte om de gepatenteerde voodoo van Bose tot z’n recht te laten komen en twee microfoons die het omgevingsgeluid scannen. Zoals met alle noise cancelling koptelefoons wordt dit externe geluid – denk aan vliegtuigmotoren, geroezemoes op een station – gecompenseerd door een spiegelende geluidsgolf, zodat je in alle rust van je muziek genieten kunt. De processing chip in de QC20 is een nieuw model, exclusief voor Bose.
De QC20 is vergelijkbaar met Bose’s MIE2i koptelefoon en heeft dezelfde oordopjes.
De Bose quietcomfort 20 wordt geleverd met drie verschillende maten flexibele “StayHear+” oordopjes, waarvan elk een haakje heeft waarmee het vast kan blijven zitten aan de buitenkant van het oordopje. Ik heb de grootste variant geprobeerd, die bij mij net wat voller zat. Dit maakt de demping van omgevingsgeluid ook effectiever.
De lithium ion batterij is verwerkt in de control pod op het snoer. Hij is oplaadbaar via een standaard Micro-USB kabel en Bose beweert dat de batterij 16 uur mee kan. In tegenstelling tot de QC15 echter, zal de QC20 geluid blijven maken (zonder omgevingsgeluiddemper) als de batterij leeg is. (dat geluid is prima in de passive mode; alles klinkt echter levendiger en dynamischer als je de geluidsdemper aan hebt)
Bij de splitsing van de Y-kabel die naar de linker- en rechteroordopjes gaat zit nog een kleinere afstandsbediening waarmee je het volume kunt bijstellen. Deze afstandsbediening heeft ook de microfoon waarmee je telefoongesprekken kunt voeren en een schakelaartje voor toggling, door Bose “Aware Mode” genoemd. Wanneer je deze modus hebt aanstaan, wordt er aanzienlijk minder omgevingsgeluid gedempt, zodat je de buitenwereld kunt horen. Bijvoorbeeld om met een stewardess te praten. Dat is een aardig feature en ik vind dat de koptelefoon het goed deed als headset.
De omgevingsgeluiddemper is vrij indrukwekkend. Je zou niet denken dat een wat losjes zittend oordopje als dit, zoveel geluid binnenbrengt als het doet, goed zou werken als demper. Maar het werkt goed. De koptelefoon dempte een heleboel geluid van het straatlawaai en hoewel het metrogeluiden niet helemaal kan dempen, doet de koptelefoon dit prima.
De control pod en oplaadbare batterij zijn verwerkt in het snoer (de batterij is niet vervangbaar)
Net als bij andere Bose koptelefoons is het geluid vrij goed, maar niet geweldig. Het geluid van Bose speelt meestal op veilig. Daarmee bedoel ik dat de koptelefoons ontworpen zijn om alles wat je ermee probeert – goed opgenomen muziek en minder goed opgenomen muziek – redelijk te laten klinken. Het geluid dat je krijgt is daarom aardig en gladjes, maar niet heel gedetailleerd. En hoewel je behoorlijk wat bas krijgt, is het toch niet een heel strakke bas.
Wanneer je actieve geluidsdemping toevoegt aan een koptelefoon – en alle digitale processen die dat met zich meebrengt – verlies je natuurlijk wat geluidskwaliteit. Noise cancelling koptelefoons klinken meestal niet zo helder en scherp als “passieve” koptelefoons en sommige voegen een licht sissen toe aan het geluid (hoewel dit met de QC20 heel minimaal is). Met andere woorden, als geluidskwaliteit voor jou boven alles gaat, dan moet je waarschijnlijk geen noise-cancelling koptelefoon kopen. Wat geluidskwaliteit betreft haalt de QC20 het niet bij andere in-ear koptelefoons in de prijsklasse van rond de € 220. Dit is simpelweg niet zo’n goede koptelefoon dat je je hele muziekcollectie erbij wilt pakken om te ontdekken hoe de koptelefoon al klinkt met al je favoriete nummers.
De koptelefoon glijdt makkelijk in de bijgeleverde hoes
Maar hoewel ik andere, beter klinkende koptelefoons tot mijn beschikking heb gehad, merkte ik toch dat ik ernaar neigde de QC20 te gebruiken als koptelefoon voor dagelijks gebruik omdat hij zo comfortabel zit en omdat hij zoveel straatgeluiden kan dempen.
Ik heb de koptelefoon ook getest tijdens een vlucht naar Curaçao en hoewel ik de geluidsdemping van de QC15 net iets beter vond, is de QC20 comfortabeler en is het in-ear oordopje geschikt om mee te slapen, omdat je je hoofd op een kussen of hoofdsteun kunt leggen zonder dat de oordopjes in de weg zitten. Je kunt echter ook zeggen dat het kleinere formaat ook een nadeel heeft: je raakt de QC20 waarschijnlijk makkelijker kwijt dan een full-size koptelefoon. Aan de andere kant ken ik ook mensen die vele grotere voorwerpen in vliegtuigen achtergelaten hebben, waaronder iPads en QC15’s.
Enkele nadelen
OK, nu dan de nadelen en die hebben allemaal te maken met de batterij en de control pod op het snoer. Om te beginnen is het een beetje ongemakkelijk de batterij aan de koptelefoon te hebben hangen. Bovendien kun je de batterij niet vervangen. Dus als de batterij op een dag op is (en dat gebeurt uiteindelijk toch), dan heb je in feite een MIE2i koptelefoon met een dongle eraan. Toen ik Bose daarnaar vroeg, kreeg ik dit gedetailleerde antwoord:
“De lithium ion batterij is niet vervangbaar. De batterij zou zijn volledige vermogen (16 uur gebruiksduur per keer dat hij opgeladen is) moeten behouden voor zo’n 500 keer opladen. Voor zware gebruikers die ongeveer iedere 2-3 dagen opladen zou dit neerkomen op ongeveer 3 jaar gebruik. Na 500 keer opladen zal de batterij nog steeds opladen en werken, maar zal hij minder krachtig zijn. Dit verlies van vermogen is normaal voor een lithium ion batterij.”
Ten slotte, zul je, als je zoals ik de geluidsdemper vergeet uit te zetten, de volgende dag met een lege batterij zitten. Voor deze prijs zou er toch eigenlijk een soort automatisch feature op moeten zitten dat deze functie uitschakelt wanneer de koptelefoon niet gebruikt wordt.
Conclusie Bose quietcomfort 20 review
Ondanks de nadelen bevalt de Bose QuietComfort 20 mij erg goed. Het geluid mag dan niet zo goed zijn als dat wat je krijgt bij concurrerende koptelefoons in deze prijsklasse, maar het geluid is niettemin goed, de koptelefoon draagt uiterst comfortabel en de geluidsdemping is uitstekend. De koptelefoon neemt bovendien niet veel plaats in je tas in.
Veel mensen zullen vinden dat deze koptelefoon te duur is en daar hebben ze misschien gelijk in. Maar voor een bepaalde groep koptelefoonkopers is de QC20 een uitstekend product dat het overwegen waard is.
Bijvoorbeeld als je vaak reist en er geen zin in hebt om een groter oorbedekkend model als de QuietComfort 15 of Beats Studio 2013 (die beter klinkt dan de QC15, maar een minder goede geluidsdemper heeft) mee te sjouwen, is de QC20 een verleidelijk alternatief. Het is ook een goede keuze voor iemand die op zoek is naar een koptelefoon met een goede geluidsdemper, maar die geen zin heeft om een full-size koptelefoon te dragen. Denk er alleen aan dat de geluidsdemper door de levensduur van de geïntegreerde lithium ion batterij niet eeuwig zal werken. Als dat geen probleem voor je is en je hebt ook geen bezwaar tegen het prijskaartje, kan ik je de QC20 zeker aanraden.
Vergelijk nu prijzen bij:
LEES OOK: