Bose QuietComfort 45 review

koptelefoon Bose QuietComfort 45 review
8.8

€254,00 €349,95

Beste deal op: amazon.nlAmazon.nl
Bose QuietComfort 45 review
Bose QuietComfort 45 review
€254,00 €349,95
Goede ANC
Hoog draagcomfort
EQ in app
Lange batterijduur
Meerdere hoofdtelefoons koppelen

Goed klinkende over-ear met actieve Noise Cancelling

De QuietComfort hoofdtelefoons van Bose behoren tot de best verkochte noise cancelling hoofdtelefoons. Met het nieuwe Bose QuietComfort 45 (QC 45) model wil de fabrikant daar niet snel verandering in brengen. We zijn daarom benieuwd welke verbeteringen er mogelijk zijn ten opzichte van de voorganger, de Bose QuietComfort 35 II (review), en of het de moeite waard is om van merk te veranderen, zo niet van model. Dat is waar we achter willen komen.

Vergelijk nu prijzen bij:

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Bose QuietComfort 45 draadloze noise cancelling Bluetooth-hoofdtelefoon met microfoon voor oproepen – Zwart
Laatste updates:
 • €234,00 - 03/08/2023
 • €235,00 - 03/08/2023
 • €234,00 - 02/08/2023
 • €238,95 - 01/08/2023
Sinds: 01/08/2023
 • Hoogste prijs: €238,95 - 01/08/2023
 • Laagste prijs: €234,00 - 02/08/2023
Laatste Amazon prijsupdate was: 13/07/2024 02:09
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
koptelefoon Bose QuietComfort 45 review

Bose QuietComfort 45: de verschillen met de QuietComfort 35

De behuizingen zijn hetzelfde, wat duidelijk een voordeel is, want bijna geen enkele hoofdtelefoon in deze klasse biedt zo’n aangenaam draagcomfort bij een gewicht van 240 gram. Bose heeft ook niets veranderd aan de fluweelzachte kunstlederen oorkussens, de mechanisch verstelbare hoofdband of de plaatsing van de bedieningsknoppen. Ook onveranderd is de mogelijkheid om de hoofdtelefoon op te vouwen tot de kleinst mogelijke ruimte, waardoor de QC 45 een ideale reisgenoot is.

Nieuw, en op papier al beter, is de batterijduur tot 24 uur, Bluetooth 5.1, een extra microfoon voor betere spraakverstaanbaarheid en een nieuwere driverarchitectuur.

Verschillen met de belangrijkste concurrenten

Functioneel gezien komt de Bose QuietComfort 45 veel slanker over dan bijvoorbeeld een Sony WH-1000XM4 (review): De QC 45 heeft geen luchtdruksensoren, Auto Pause of Hi-Res audio. De Bose Muziek App (iOS, Android) biedt ook alleen de meest noodzakelijke instellingen, maar is allesbehalve overladen. Dit is bijna net zo spartaans als een Apple AirPods Max (bij de test), die qua bediening het bestaande (Apple) audioapparaat volgt.

De QuietComfort in de 2021 editie wordt als vanouds bediend via knoppen en is – zoals hierboven al kort aangestipt – ook niet voorzien van sensoren. Als je de Bose QuietComfort 45 neerzet, blijft hij gewoon afspelen. Ook kan het geen binaurale ervaring creëren, zoals Apple doet met head tracking. Sommige mensen zullen dat missen, maar de Bose fanbase waarschijnlijk niet.

Als het aankomt op Bluetooth codecs, geeft Bose de functiejagers ook de koude schouder. AptX of LDAC worden niet meegeleverd, dus HD audio wordt grotendeels alleen ondersteund via AAC. Net als bij Sennheiser en Sony kan analoge audio worden ingevoerd via een meegeleverde 3,5 mm naar 2,5 mm kabel en kan Noise Cancelling worden geactiveerd. Voor reizigers is dit goed nieuws.

Het geluid van de Bose QuietComfort 45

Bose heeft de drivers van de QuietComfort 45 geoptimaliseerd volgens eigen, wat vage uitspraken. De eigen Triport geluidsarchitectuur is ontworpen om het akoestische volume van de oorschelpen te vergroten en zo een dieper, voller geluid te produceren met dezelfde afmetingen. Daarnaast moet een altijd actieve EQ het geluid optimaliseren afhankelijk van volume en genre.

Bose QuietComfort 45 bediening geluid

Bij het luisteren naar onze Spotify afspeellijst leek de Bose QuietComfort 45 aanvankelijk neutraal, zelfs een beetje karakterloos. Hij speelt verschillende genres af zonder bijzondere problemen, altijd met een echt goede geluidstextuur. Bij elektronische muziek zijn de basmuren strak in de kelder zonder overheersend te zijn. Bij klassieke muziek passen de ruimte en diepte bij het podium, terwijl rockklassiekers als Motörhead’s “Ace of Spades” door de QC 45 het middenoor in worden geduwd, zoals het hoort bij gitaarstijlen.

In een directe vergelijking kon ik luisteren naar de Bose QuietComfort 45 met de Apple AirPods Max en de Bowers & Wilkins PX7 (review), die ik altijd graag gebruik voor referentiedoeleinden. De Bose QC 45 komt op mij over als een product dat zo perfect mogelijk wil klinken. De textuur klopt, hoeken en randen zijn hem vreemd. Fijnere nuances, die een PX7 nog wel kan trekken, zijn minder waarneembaar. Zelfs een ultradiepe trek uit de baskelder, die de AirPods Max nog steeds zonder veel moeite het gehoororgaan in kan dreunen, is met de QC 45 niet bijzonder indrukwekkend. Een zeker understatement is hier zeker aanwezig, en zo doet de Bose QuietComfort 45 me meer denken aan een model in een perfecte geluidsjurk die op iedereen indruk wil maken.

Hoe goed is de Noise Cancelling van de Bose QuietComfort 45?

De Noise Cancelling van Bose is een van de beste op de markt, zoals de QC 45 op indrukwekkende wijze bewijst. Gelijkmatige omgevingsgeluiden zoals het achtergrondgeluid van een stad worden eenvoudig weggedrukt door deze hoofdtelefoon. En zelfs het piepen van een tram wordt hooguit waargenomen als een stil geluid. Als er muziek wordt afgespeeld, hoor je bijna helemaal niets. Bij de QC 45 van Bose komt dit enerzijds door de hoge passieve demping. Maar de kwaliteit van de ANC elektronica doet hier goed werk. Vergeleken met de AirPods Max heeft de QC 45 in dit opzicht een kleine voorsprong; de Sony WH-1000XM4 was helaas niet beschikbaar voor ons. Beide modellen lijken me hier echter op gelijke hoogte te staan. Wat opvalt: zelfs zonder muziek zorgt de Bose QuietComfort 45 voor een bijna griezelige stilte. De lichte inherente ruis van de hoofdtelefoon wordt gereduceerd tot het absolute minimum, maar is wel waarneembaar.

Natuurlijk biedt de QC 45 ook een transparantiemodus, door de fabrikant “Aware Mode” gedoopt. In mijn oren zijn de Apple AirPods Max hier de absolute koplopers. Maar: De Bose opent ook de akoestische barrière zodat zowel muziek luisteren als gesprekken voeren mogelijk is, en – vooral – een echte akoestische sfeer wordt overgebracht via het gesloten hoofdtelefoonsysteem.

In de praktijk

Als universele metgezel was de QC 45 in staat om verschillende alledaagse situaties aan te kunnen, en dat deed hij verrassend goed. Het lage gewicht en de compacte afmetingen zijn prettig. De oortelefoon, die als een embryo kan worden opgevouwen, wordt geleverd in een stevig etui en neemt weinig ruimte in in handbagage. Qua energie gaat de QC 45 in mijn ervaring twee tot drie dagen mee met een volle lading bij normaal gebruik. In de testcase betekende normaal: af en toe een wandeling, videogesprekken, snoozetijd met muziek en licht huishoudelijk werk met mijn favoriete podcasts – in totaal misschien vier uur per dag.

Waar je op moet letten is dat je de automatische uitschakeling activeert, want door het ontbreken van enige sensortechnologie blijft de QC 45 in werking als je hem neerlegt en zelfs als je hem inpakt, totdat de batterij leeg is.

Bose QuietComfort 45 bediening

Het koppelen via Bluetooth verloopt soepel, waarbij de Bose QuietComfort 45 ook twee Bluetooth-verbindingen tot stand kan brengen, zodat bijvoorbeeld inkomende gesprekken via een smartphone kunnen worden aangenomen, zelfs als er een verbinding met bijvoorbeeld een computer tot stand is gebracht.

De spraakkwaliteit tijdens videogesprekken was erg goed. Langere Google Meet sessies waren duidelijk en verstaanbaar voor zowel mij als de deelnemers aan het gesprek. Na ongeveer een uur is er een verlangen om het oor en de handset te luchten, in ieder geval voor een korte tijd. Hoe licht en comfortabel ze ook zijn, door de bijna hermetische luchtafdichting is het op den duur iets warmer onder de oren.

Als reishoofdtelefoon beviel de QC 45 ook goed. Treinreizen met geactiveerde Noise Cancelling waren comfortabel en aankondigingen van luidsprekers konden goed worden opgepikt en waargenomen via de Aware functie. In de stad moet je deze functie altijd aan laten staan. De omgeving werd akoestisch goed weergegeven door de QC 45, hoewel de Apple AirPods Max hier veel sterker zijn en natuurlijker klinken.

De stembegeleiding is meertalig en kan via de app worden geselecteerd. Als Engels al grappig is, nodigt de kunstmatige Duitse vrouwenstem uit tot een glimlach. Je kunt – en moet – hem gewoon uitzetten, want het oplaadniveau van de batterij en informatie over met welk apparaat je op dat moment verbonden bent, kun je ook via de app bekijken.

Bose QuietComfort 45 wit koptelefoon

Bose werkt samen met Google Assistant, maar de QC 45 geeft Apple Siri de koude schouder. Via de bijbehorende Google app kun je dan vragen naar het weer of het volgende restaurant. De spraakopdrachten worden geactiveerd door de middelste knop op het rechter oortje ingedrukt te houden.

Ik vind de bediening via de knop nog steeds een betere keuze. Ik heb het zwaaien en tikken op aanraakgevoelige koptelefoons nooit prettig gevonden. Mijn voorkeur gaat uit naar de Bose QuietComfort 45, waarmee ik al na een korte “gewenningsperiode” met een gerust hart overweg kan met dit kleine maar fijne technische apparaat.

Conclusie: moet je de Bose QuietComfort 45 kopen?

Langer luisteren, sneller opladen, beter klinken – Bose heeft een goede productserie nog beter gemaakt en besteedt consequent zorg aan de Bose QuietComfort 45.

Van puur muziekgenot tot alledaagse luistertaken tot een werkinstrument in het thuiskantoor – iedereen die op zoek is naar een goed klinkende, compacte, gebruiksvriendelijke en betrouwbare alledaagse hoofdtelefoon vindt met de Bose QuietComfort 45 wat hij zoekt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Bose QuietComfort 45 draadloze noise cancelling Bluetooth-hoofdtelefoon met microfoon voor oproepen – Zwart
Laatste updates:
 • €234,00 - 03/08/2023
 • €235,00 - 03/08/2023
 • €234,00 - 02/08/2023
 • €238,95 - 01/08/2023
Sinds: 01/08/2023
 • Hoogste prijs: €238,95 - 01/08/2023
 • Laagste prijs: €234,00 - 02/08/2023
Laatste Amazon prijsupdate was: 13/07/2024 02:09
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
8.8Expert Score
Goed klinkende over-ear met actieve Noise Cancelling

Met de Bose QuietComfort 45 streeft de fabrikant naar consistente productzorg: de nieuwe over-ears hebben actieve Noise Cancelling (ANC, ruisonderdrukking), een lange batterijlevensduur en een geweldig geluid. Vergeleken met de concurrentie moeten ze het echter stellen zonder een aantal belangrijke functies. Is dat wel genoeg?

Geluid
8.6
Bediening
9.2
Prijs/kwaliteit
8.1
Functies
9.2
Positive
 • Goede ANC
 • Hoog draagcomfort
 • EQ in app
 • Lange batterijduur
 • Meerdere hoofdtelefoons koppelen
Minpunten
 • ANC kan niet volledig worden uitgeschakeld
 • Geen aptX-ondersteuning

Bose heeft er de tijd voor genomen, maar met de laatste firmware-update (vanaf 16.02.2022) heeft de fabrikant een instelbare equalizer toegevoegd. Wil je meer bas, meer aanwezige stemmen of minder hoge tonen? Dat is nu mogelijk. Natuurlijk kun je ook gewoon presets selecteren. Om de update uit te voeren, moet je dit doen met de Bose Music App (iOS en Android): open de app, tik op “Install update” en volg gewoon de instructies.

Bose QuietComfort 45 hoofdtelefoon inhoud

Technische specificaties

 • Type: Over-ear
 • Bouw: gesloten
 • Transducerprincipe: dynamisch
 • Gewicht zonder kabel: 240 g

Omvang van de levering

 • 3,5-mm-auf-2,5-mm-Audiokabel
 • USB-C oplaadkabel
 • Transportkoffer

Speciale functies

 • Verkrijgbaar in zwart en wit
 • BT-codecs: SBC, AAC
 • BT-versie: 5.1

BluetoothKoptelefoon.com
Logo