Sony MDR-1000X review

Een draadloze over-ear koptelefoon met actieve noise cancelling. Dit is zeker niet een nieuw gebied voor een bedrijf zo groot als Sony, maar dit is een weloverwogen beslissing om dit deel van de markt te proberen te domineren. De Sony MDR-1000X is hier om de alomtegenwoordige Bose van de troon te stoten, van wie op elke trein en vliegtuig de koptelefoons wel gebruikt worden.

De release van deze nieuwe koptelefoon is ook een goed moment. Apple heeft namelijk de traditionele 3.5mm koptelefoon aansluiting gedumpt voor hun nieuwe iPhone en als je niet gebruikt wilt maken van adapters, dan zal je voor een goed draadloos alternatief moeten kiezen. De vraag naar een goede draadloze koptelefoon is nog nooit zo groot geweest. Het grootste obstakel van Sony is de Bose QuietComfort 35, welke overheerst in dit deel van de markt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Maar Sony biedt je niet alleen stilte en vrijheid om rond te lopen, maar heeft ook een aantal handige trucjes om je meer controle over het afspelen en isolatie te geven. Deze vaardigheden maken Sony een formidabele uitdager voor de troon. En volgens ons is de Sony MDR-1000X de nieuwe koning in dit deel van de markt. Je leest er alles over in deze Sony MDR-1000X review.

 

Sony MDR-1000X review

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Licht en comfortabel
  • Uitstekende noise cancelling
  • Superieure geluidskwaliteit
  • Aanpasbaar ANC niveau
  • Uitstekende microfoon voor telefoongesprekken
  • Lange batterijduur

Negatief

  • Het duurt even voordat je de touch besturing volledig onder de knie hebt

 

Belangrijkste features

  • Actieve noise cancelling (ANC)
  • Bluetooth
  • Capactieve touch besturing
  • Hard case en vliegtuig adapter
  • Backup 3.5mm bedrade verbinding

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony MDR-1000X review:

Design

Deze koptelefoon ziet er erg mooi uit met een minimalistische huisstijl en een gestroomlijnde silhouet. Vanaf een afstand zien ze er een beetje standaard uit, maar zodra je dichterbij komt zie je dat Sony iets luxueus aanbiedt. De constructie is voornamelijk van plastic, maar het voelt stevig in plaats van zwak aan. Er is gepolijst metaal op de hoofdband en de oorschelpen en kussens zijn gehuld in een erg geloofwaardig synthetisch leer dat erg fijn aanvoelt.

De Sony MDR-1000X ziet er echter niet alleen geweldig uit, maar hij voelt ook goed aan. Het polyurethaan schuim in de oorkussens is erg zacht en vormt zich rond je hoofd. De hoofdband heeft precies de juiste hoeveelheid druk om te blijven zitten en voelt altijd aangenaam. De koptelefoon is ook licht genoeg om uren te gebruiken. We droegen hem tijdens een continentale vlucht en konden in slaap vallen.

De bouwkwaliteit is goed. Er zijn geen krakende geluiden en de hoofdband rekt uit met duidelijke klikken. Vergeleken met de relatief standaard plastic constructie van de Bose QC35, voelt en ziet de Sony MDR-1000X er veel meer luxueus uit. Ga voorzichtig met ze om (er wordt een hard case meegeleverd) en je zou er jaren van moeten kunnen genieten.

Vergelijk prijzen nu bij:

Beste Sony MDR-1000X Review

 

Features Sony MDR-1000X 

Ondanks het ingetogen uiterlijk heeft de koptelefoon een hoop te bieden. De linker oorschelp heeft een NFC chip om snel een Bluetooth verbinding tot stand te brengen met een smartphone en de rechter oorschelp heeft een touch gevoelige besturing.

Naar voren en achteren swipen om een ander liedje uit te kiezen en op en neer swipen om het volume aan te passen is makkelijk genoeg. De dubbele tap commando om te pauzeren en af te spelen vergt een beetje oefening (je moet precies de juiste plek raken), maar we hadden het aardig snel onder de knie.

Verborgen aan de zijkanten van de oorschelpen zijn een microUSB poort voor het opladen en een 3.5mm aansluiting om de koptelefoon bedraad te gebruiken wanneer de batterij na 20 uur leeg is. Het feit dat Sony voor een 3.5mm aansluiting kiest, betekent dat het vinden van een vervanging veel makkelijker is dan bij de Bose QuietComfort serie, welke 2.5 naar 3.5mm kabels gebruiken.

De fysieke knoppen vind je hier ook terug, met verhoogde randen, zodat je ze in kan drukken zonder te kijken. Tot dusver is niks speciaals, maar wat de Sony MDR-1000X onderscheidt van zijn concurrenten, is het feit dat je via deze knoppen toegang hebt tot slimme modi, welke je een ongeëvenaarde controle geven over hoe je luistert. Wanneer je een modus selecteert, dan laat de koptelefoon weten welke je uitgekozen hebt.

Vergelijk prijzen nu bij:

De persoonlijke NC optimalisatie analyseert de vorm van je hoofd en past het geluid aan voor elke gebruiker. De Ambient Sound modus geeft je de mogelijkheid om wat geluid door te laten, voor wanneer je niet volledig van de buitenwereld afgesloten wilt worden. De Quick Listen modus laat je alles duidelijk horen zonder dat je de koptelefoon af hoeft te doen.

Intern beloofd de DSEE HX verwerking om de kwaliteit van muziekbestanden met een lage kwaliteit te verhogen. Deze koptelefoon is compatibel met aptX Bluetooth voor een meer kwalitatieve streaming, maar je krijgt ook de eigen LDAC codec van Sony. Het bedrijf beweert dat deze drie keer meer data dan conventionele Bluetooth verstuurt, maar het werkt alleen maar met bepaalde apparaten, zoals Xperia smartphones en Walkman digitale audio spelers.

Goedkoopste Sony MDR-1000X Review

 

Noise cancelling

Tot op heden is Bose de onverslagen koning van noise cancelling. Nou dat is niet meer het geval. We hebben de Sony MDR-1000X nu bijna twee weken gebruikt en durven te zeggen dat de technologie van Sony net zo goed is als die van Bose om de buitenwereld te blokkeren.

Zoals elke ANC koptelefoon is de Sony MDR-1000X beter om constant geluid met lage frequenties te blokkeren, maar hij is ook geweldig om het volume van al het andere te verlagen. We probeerde hem uit in een vliegtuig en de luide motoren konden we nagenoeg niet meer horen. Tijdens onze dagelijkse rit met de trein behaalde we zelfs nog betere resultaten.

Ook de drukke straten in de grote steden kunnen niet opboksen tegen de noise cancelling. Trams, bussen en weg werkzaamheden konden allemaal onze muziek niet storen. Het enige waar de koptelefoon problemen mee had is het geluid van wind, wat de microfoon in de war brengt. We hebben echter nog geen enkele ANC koptelefoon gevonden die hier immuun voor is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Er is geen gesis of gezoem dat zo vaak voorkomt bij draadloze en noise cancelling koptelefoons. Net als bij de Bose QC35 is de ANC technologie van Sony zo effectief, dat het voelt dat de koptelefoon actief stilte in je hoofd drukt. Je zal een verandering in druk opmerken, wat een beetje raar voelt in het begin, maar je zal er aan gewend raken en de sensatie lost op wanneer je muziek afspeelt.

De effectieve noise cancelling maakt deze koptelefoon ook ideaal voor gesprekken. We voerden een telefoongesprek naast een drukke weg, maar de koptelefoon was in staat om onze koptelefoon te isoleren boven het geluid van het verkeer uit, waardoor het gesprek duidelijk verstaanbaar was.

 

Extra modi

De persoonlijke NC optimalisatie feature die we eerder genoemd hebben is een rare en wonderlijke manier om het geluid te kalibreren op basis van de gebruiker. Hij houdt rekening met de vorm van je hoofd en of je veel haar hebt of een bril draagt. Je activeert de feature door de NC knop in te drukken en het duurt een paar seconden voordat de kalibratie afgerond is. Het betekent dat je makkelijk het profiel kan veranderen wanneer je wel of geen bril draagt, zonder dat je gebruik hoeft te maken van een aparte app.

Je hoort een paar testtonen, net als AV ontvangers dit doen om het geluid van surround speakers te kalibreren. De klanken stuiteren rond de zijkant van je hoofd, voordat ze ontvangen worden door de interne microfonen. De koptelefoon analyseert deze data en past het geluid vervolgens aan. Het werkt echt. Toen we een bril droegen sloten de schelpen niet goed af rond onze oren en het geluid werd hierdoor beïnvloedt. De kalibratie neemt dit mee en past de toonbalans aan.

De Ambient Sound modus is ook handig, voor wanneer je door de stad loopt en passerende auto’s of fietsers in de gaten wilt houden. Je kan zelfs kiezen om alles behalve stemmen te blokkeren, wat perfect is voor huilende baby’s of vliegveld oproepen.

De Quick Listen modus is onze favoriet. Houdt je hand op de rechter oorschelp en de muziek zal wegvallen, zodat je het geluid van de buitenwereld hoort totdat je loslaat. Het is ideaal voor wanneer een stewardess vraagt wat je wilt drinken of wanneer een collega naar je bureau toeloopt om iets te bespreken. Nu kan je snel een gesprek voeren zonder dat je de koptelefoon af hoeft te doen. Het is echt een bruikbare feature, die we veel vaker gebruikte dan we in eerste instantie hadden gedacht.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkope Sony MDR-1000X Review

 

Geluidskwaliteit Sony MDR-1000X

De Sony MDR-1000X is makkelijk de beste noise cancelling koptelefoon die we tot op heden gebruikt hebben. Het is een genot om met ze te luisteren, dankzij de combinatie van een ritmische precisie en een harde dynamiek. Die vaardigheid en impact is iets wat je gewoonweg niet krijgt bij de Bose QC35, welke meer vriendelijk is. Sony biedt ondertussen het soort genot en energie die je mogelijk aanspoort om te gaan dansen wanneer je denkt dat niemand kijkt.

De articulatie van de koptelefoon is ook goed. De scheiding van detail is indrukwekkend, met duidelijk leidende randen die je niet laten twijfelen wat er met de instrumenten gebeurd. De instrumenten krijgen daarnaast genoeg ruimte. De MDR-1000X klinkt verrassend ruimtelijk gezien het gesloten design.

De toonbalans is goed. Deze koptelefoon focust niet op een specifiek onderdeel van het frequentie bereik, wat ze erg divers maakt. De treble is helder zonder te hard te klinken. Het midden bereik is direct en expressief, met voldoende emotie in de stemmen. De bas is meer dan voldoende en laag, zonder definitie te verliezen of de rest te overstemmen. Dat is iets waar zelfs de duurdere Sennheiser Momentum 2.0 Wireless problemen mee heeft, welke soms te rijk overkomt.

Vergelijk prijzen nu bij:

We hebben deze koptelefoon uitgetest met alle muziekgenres en we zijn tot de conclusie gekomen dat hij echt getalenteerd is voor het geld en zonder duidelijke tekortkomingen. Dat Sony het voor elkaar heeft gekregen om zo’n goed gebalanceerde koptelefoon te creëren ondanks de enorme hoeveelheid technologie is echt indrukwekkend.

En dat is alleen maar de draadloze prestatie. Verbind de kabel en de prestaties zijn zelfs nog beter met een voller geluid en meer subtiliteit in de texturen. Je krijgt echter niet de besturing, aangezien de touch besturing alleen maar werkt met Bluetooth.

Je kan blijven luisteren wanneer de batterij leeg is met de 3.5mm kabel, alleen zonder versterking en noise cancelling. De geluidskwaliteit daalt (helderheid en energie voornamelijk), maar het algehele karakter houdt stand. Vergeleken met de Bose QC35 is het geluid van de Sony MDR-1000X voller en beter gedefinieerd wanneer de batterij leeg is.

 

Moet je de Sony MDR-1000X kopen?

Ja, absoluut. De Sony MDR-1000X heeft het voor elkaar gekregen om de legendarische Bose van de troon te stoten op het gebied van noise cancelling koptelefoons, wat al erg indrukwekkend is.

Sony biedt echter niet alleen noise cancelling die tegen de krachtpatsers op dit gebied kan opboksen, maar ook een hoop intelligentie. De Ambient Sound en Quick Listen modi zijn echt bruikbare features, welke je een flexibiliteit geven die niet normaal is voor koptelefoons.

Vergelijk prijzen nu bij:

En dan is er de geluidskwaliteit, wat normaal gesproken een tweede zorg voor noise cancelling koptelefoon is. Het is duidelijk dat Sony een hoop werk heeft verricht op het gebied van audio, omdat de Sony MDR-1000X geweldig klinkt. Ja hij kost zo’n €50 meer dan de Bose QuietComfort 35, maar dit is hij dubbel en dwars waard.

Combineer deze twee aspecten en je hebt een persoonlijke bubbel met kwalitatieve muziek. Dat is de droom van elke forens.

Sony MDR-1000X

 

Conclusie van deze Sony MDR-1000X review

Zonder twijfel de beste noise cancelling koptelefoon op de markt en hij is nog draadloos ook.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo