Je hoeft niet eens iets te weten van audio om bekend te zijn met Sennheiser. Het Duitse audiobedrijf dat zichzelf sinds haar oprichting in 1945 heeft weten te ontwikkelen tot een wereldbekend merk. Dit merk wordt niet alleen verkozen door veel audioprofessionals, maar ook door een groot deel van de consumenten – met dank aan de prijs/prestatieverhouding.

Aan de consumentenkant van zaken hebben ze ook een breed aanbod aan stijlen, zodat je onafhankelijk van je voorkeur het perfecte product kunt kiezen ; over-ear of on-ear. Met zoveel opties is het geen wonder dat men het blijft vragen: “Wat is de beste Sennheiser koptelefoon?”. Wij hebben gelukkig de antwoorden.

Sennheiser MOMENTUM Wireless

Sennheiser Momentum Wireless

[Lees hier de uitgebreide Sennheiser MOMENTUM Wireless review] Sennheiser heeft een enorme hit aangeboord met de MOMENTUM-reeks. Al snel na hun
begin, een paar jaar geleden, werden de koptelefoons opgenomen tussen de favorieten van de fans – en eerder dit jaar heeft Sennheiser eindelijk besloten de kabels van het geheel te knippen. Wij waren even enthousiast als de rest van de wereld. Na een eigen test was er geen twijfel meer mogelijk dat dit een van de beste koptelefoons is die ze ooit hebben gemaakt. De actieve ruisonderdrukking was uitzonderlijk goed, en als je op zoek bent naar functies heeft dit model ze allemaal.

Deze Sennheiser koptelefoon is een van de weinige modellen in de Bluetooth 4.0-club die gebruik kunnen maken van zowel AptX als NFC, zodat je hem gemakkelijk kunt verbinden door de speaker even aan te raken met jouw geschikte apparaat naar keuze. Zo niet, dan kun je nog altijd de ouderwetse aanpak gebruiken door even door de Bluetoothinstellingen te scrollen. Als je apparaat niet geschikt is voor draadloos gebruik kun je nog altijd een 3,5mm-audiokabel inpluggen. Dit is ook nuttig als de accu van de koptelefoon het begeeft.

De accu zou het zo’n 21 uur moeten volhouden met gebruik van ruisonderdrukking, wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor de meesten. Sommige mensen (zoals ikzelf) vergeten hem echter terug in te pluggen als hij aan het eind van zijn Latijn raakt, dus het is fijn om te weten dat je altijd terug kunt vallen op deze optie. Ik weet uit eigen ervaring hoe frustrerend het is om te vertrekken met een koptelefoon in de verwachting er een hele dag mee te doen, om vervolgens te merken dat hij halverwege de file uitvalt. Hier zal dat in ieder geval geen probleem zijn, zolang je de meegeleverde audiokabel niet óók vergeet.

Daarnaast is hij ook uitgerust met een nieuwe NoiseGuard-technologie, die gebruik maakt van vier minieme microfoons om zoveel mogelijk van de buitenwereld af te weren. Als jij houdt van stilte tijdens het luisteren naar muziek, maar vaak merkt dat je in een lawaaiige situatie zit, is dit misschien iets voor jou. Het helpt ook de geluidskwaliteit te verbeteren, omdat er minder afleidend lawaai rondmaalt in de speakers.

De geluidskwaliteit is uitstekend. Dit model biedt weliswaar een flinke hoeveelheid bas, maar het neigt meer naar een nauwkeurig geluidsbeeld – als je op zoek bent naar een diepe en overdreven bas kun je beter ergens anders kijken. Als je echter nauwkeurig geluid zoekt is dit model daarvoor prima geschikt, draadloos of niet. Het frequentiebereik bevindt zich tussen de 16 Hz en 22 kHz, dus het zou geen probleem moeten zijn om alle details van je muziek op te pikken.

Met betrekking tot bouwkwaliteit zien we een ontwerp dat bekend zal overkomen als je al eerder een product van MOMENTUM hebt gezien.

Er is een roestvrij stalen, verstelbare hoofband met leer en zachte oorkusens. Over het algemeen voelt hij stevig en verrassend licht en comfortabel aan, vooral als je nagaat hoe groot hij is.

Nu we het toch hebben over formaat – de MOMENTUM Wireless kan worden opgevouwen bij de scharnieren om makkelijk te worden opgeborgen, en wordt geleverd met een mooie harde draagkoffer. De Wireless is beschikbaar in ivoor of zwart, en kost €499. Er zijn een paar exemplaren geweest met Bluetoothproblemen, waardoor het product even van de markt is, maar zorg dat je er een haalt zodra dat mogelijk is. Lees onze volledige Sennheiser MOMENTUM Wireless review als je meer te weten wilt komen.

Vergelijk goed de prijzen bij

Sennheiser Urbanite XL Wireless

Sennheiser Urbanite XL wireless koptelefoon

[Lees hier de uitgebreide Sennheiser Urbanite XL Wireless] Als je op zoek bent naar nog een geweldige draadloze Sennheiser koptelefoon, maar dan voor iets minder, kun je kijken naar de Urbanite XL Wireless. Zoals de naam al doet denken is dit de draadloze versie van de geüpdate Urbanite. Eén van de redenen dat je hiervan waarschijnlijk nooit gehoord hebt, is dat hij bijna tegelijk met de populairdere MOMENTUM-serie werd uitgegeven. Ze hebben zichzelf misschien een beetje te grazen genomen, maar de consument is uiteindelijk de winnaar – concurrentie is concurrentie, ook al komt het van hetzelfde bedrijf.

Naast elkaar gehouden lijkt de Urbanite XL in geen enkel opzicht op de MOMENTUM Wireless, maar ze delen wel een paar dezelfde luxefuncties. Zo heeft dit model ook Bluetooth 4.0 met de beruchte AptX-codex voor een stream van hogere kwaliteit, en kan hij worden ingeklapt bij de scharnieren om gemakkelijk te worden opgeborgen. Daarnaast heeft de Urbanite ook een aantal functies waarmee hij zichzelf onderscheidt van zijn populairdere neefje.

De Urbanite XL is ontwikkeld met de levensduur in gedachten. Hij is flexibel genoeg om hem met een gerust hart een tas in te kunnen gooien. Ze zijn er zo zeker van dat deze koptelefoon het niet begeeft dat Sennheiser niet eens een draagkoffertje meelevert, alleen een tas om hem in te stoppen. Hij is alleen beschikbaar in het zwart, en de verstelbare hoofdband is bedekt met een stof die behoorlijk prettig vastzit.

Op de rechterspeaker tref je een aanraakpaneel aan waarmee je intuïtief het volume en de nummers kunt besturen. Door op en neer te vegen kun je, zoals je zou verwachten, het volume aanpassen, terwijl je de muziek kunt pauzeren of hervatten met een korte aanraking. Er zijn ook andere bewegingen, waarmee je bijvoorbeeld nummers kunt door- of terugspoelen terwijl je het bronapparaat veilig in de zak laat zitten waar hij hoort. Er zit een accu in waarmee je ongeveer 24 uur muziek kunt afspelen, en een 3,5mm-aansluiting om over een kabel te luisteren als de accu het heeft begeven.

De geluidskwaliteit is nog steeds aan de nauwkeurige kant, maar tijdens tests kwamen we tot de conclusie dat dit apparaat iets vrolijker klinkt – sommige aspecten van het geluid worden opgevoerd, maar op een goede manier.

Toch zou je deze Sennheiser koptelefoon waarschijnlijk niet willen hebben als je in een studio aan het mixen bent (daarvoor tref je hieronder een model aan), maar voor degenen onder ons die gewoon een stevige koptelefoon zoeken om rustig te luisteren of voor op reis is dit een geweldige optie. Met een beoordeling van 4,2 van de 5 sterren verdient deze koptelefoon zeker een plek op ons lijstje met favorieten.

Vergelijk de prijzen bij:

Sennheiser HD800 (géén bluetooth)

Sennheiser HD800 review

Draadloze koptelefoons zijn geweldig als je onderweg bent, of als je Bluetooth verkiest voor het gemak, maar wat als je een audiofiel bent die gewoon op zoek is naar het allerbeste geluid dat Sennheiser kan bieden? Dan wil je de HD800 hebben. Deze open koptelefoons geven het meest nauwkeurig mogelijke geluid met een geluidsbeeld dat erbij past. De hoofdtelefoons worden met de hand in elkaar gezet in Duitsland, dus dit is het apparaat voor jou als je robots niet vertrouwt (al denk ik dat robots waarschijnlijk wel de individuele onderdelen maken, maar goed).

In tegenstelling tot de MOMENTUM Wireless of Urbanite XL is de HD800 voorzien van een kabel. Die kabels eindigen in een speciale verwijderbare kop die aangesloten moet worden aan een audiointerface, dus je kunt het wel vergeten om deze aan te sluiten op je mobiele apparaat.

Er is ook een luxe kabel, die je voor €379 kunt krijgen van Sennheiser en die het best overweg kan met de HDVA 600- en HDVD 800-versterkers (beide van Sennheiser), waarmee je geluid te horen krijgt waarvan je niet wist dat het kon bestaan. Daarbij moet gezegd worden dat die allebei ook meer dan €1500 kosten, dus als je een paar duizend wilt uitgeven aan het beste geluid op aarde kun je net zo goed gaan voor de complete verzameling. Hoe dan ook – iedere audiointerface zou moeten werken.

De HD800 heeft één van de grootste transducers die ooit in een koptelefoon zijn gestoken, en komt met een frequentiebereik van 14Hz – 44,1kHz. Ik begrijp niet helemaal waarom iemand naar vleermuizensonar zou willen luisteren over een koptelefoon, maar zo kom je er tenminste achter of je het fysiek kunt horen. Hij weegt ongeveer 330 gram zonder de audiokabel, die een lengte van 3m heeft en eindigt in een jack van 1/4″.

Als je het advies van Sennheiser wilt opvolgen, en wilt “genieten van geluid in perfectie”, kun je de HD800 bemachtigen voor een bescheiden €1599. Maak je geen zorgen, je krijgt er een draagkoffer bij. Hij krijgt een beoordeling van 4,8 van de 5 op externe sites, waarvan 83% een perfecte 5. Het is misschien pijnlijk om je banksaldo €1600 te zien inzakken, maar je zult zeker geen spijt hebben als je het geluid hoort dat hieruit komt.

»» Klik hier voor info, prijzen & gebruikersreviews

Sennheiser koptelefoon HD650 (géén bluetooth)

Sennheiser HD650 review

Oké, dus je bent op zoek naar een luxe koptelefoon met hoge nauwkeurigheid, maar je hebt geen behoefte om een maand huur van een appartement in Amsterdam op te offeren voor een koptelefoon? Overweeg dan eens een andere koptelefoon van Sennheiser, de HD650. Hij kost weliswaar ongeveer een derde van de HD800, maar het geluid is nog steeds accuraat met een prachtig breed soundstage.

Het is belangrijk om te weten dat deze Sennheiser koptelefoon ook een open ontwerp heeft – je kunt hem dus weliswaar aansluiten op een mobiel apparaat om hem onderweg te gebruiken, maar niet iedereen zal kunnen genieten van de muziek van de persoon naast hen. Geloof me, ik spreek uit jaren slechte ervaring in de metro van New York. Het is heel irritant. Hoe dan ook is deze Sennheiser koptelefoon ongelofelijk voor thuis- of studiogebruik. Afhankelijk van waar je werkt kom je er misschien zelfs op kantoor mee weg.

Dit model is alleen beschikbaar in het lichtgrijs, maar het heeft een strak, minimalistisch ontwerp met twee ovaalvormige oorkappen. Vanwege het open ontwerp kun je de speakers duidelijk zien zitten, waardoor de koptelefoon er in mijn bescheiden mening behoorlijk cool uitziet. De speakers zelf maken gebruik van een speciale zijdesoort die verstoring vermindert en helpt om een breder, nauwkeuriger frequentiebereik te ontwikkelen (10Hz-39,5kHz om precies te zijn). Iedere oorkap heeft ook luxueuze bekleding waardoor je deze koptelefoon nog kunt dragen tijdens de langste studiosessies.

De audiokabel van 3 meter wordt in zowel de rechter- als de linkerspeaker gestoken. Dit betekent dat hij uniek is, net zoals die van de HD800, en dat je een nieuwe zult moeten kopen bij Sennheiser als je hem kwijtraakt. De kabel loopt uit in een 1/4″ jack, dus als je op zoek bent naar 3,5mm zul je een adapter nodig hebben. De HD650 kost €499 en heeft op externe sites een beoordeling van 4,6/5 sterren – dat komt erop neer dat hij geweldig is.

Vergelijk prijzen bij:

Sennheiser CX 5.00 in-ears (géén bluetooth)

Sennheiser CX 5.00 review koptelefoon

Over-ears zijn geweldig enzo, en Sennheiser maakt ook uitstekende in-ear modellen, maar als je jezelf niet failliet wilt kopen om de oortjes van je smartphone te vervangen is de CX 5.00 een goede keuze. De MOMENTUM in-ears zijn ook goed, maar kosten iets meer. Daarmee zijn dit de oortjes met de beste prijs/prestatieverhouding op de markt. Ze zorgen voor een flink deel van de complete Sennheiser-geluidservaring in een verpakking die makkelijk in je broekzak past, en zijn niet zo duur dat je week verpest is als je ze kapot maakt (al geldt dat misschien niet voor je dag).

Ze hebben een knoopbestendige kabel van 1,2m, en oortjes die zijn ontworpen om goed te blijven zitten. Als jij vaak problemen hebt met oortjes die niet goed blijven zitten zou dit dus een oplossing moeten zijn. Als in-ears zijn ze van nature geluidsisolerend, dus er dringt niet genoeg omgevingsgeluid door om je muziekervaring te verpesten. Je hoort weliswaar nog steeds iemand op de toeter slaan als je oversteekt, maar dat is een voordeel. Ik heb misschien voorrang als voetganger, maar ik weet vrij zeker dat ik het gevecht met een auto nog steeds zou verliezen. Om dit te laten werken moeten de oortjes goed passen, dus Sennheiser levert 4 verschillende oordopjes mee (XS, S, M en L). Waarschijnlijk zal een daarvan precies zijn wat je nodig hebt.

Met betrekking tot geluidskwaliteit heeft de CX 5.00 een frequentiebereik van 16Hz-22kHz, dus je krijgt (door de beperkingen van het formaat) misschien geen dreunende bas mee, maar het lage bereik klinkt behoorlijk vol en nauwkeurig. Ze halen de 118dB – behoorlijk veel voor oortjes, vooral als je nagaat dat de pijngrens 120dB is, dus je hoeft ze niet tot hun uiterste te drijven voor een comfortabel luisterniveau.

De 1,2m lange audiokabel eindigt in een haakse 3,2mm-aansluiting die bijdraagt aan de levensduur van de draadjes in de kabel. Ergens in het midden van die kabel tref je de ingebouwde afstandsbediening en microfoon aan, waarmee je controle krijgt over het volume en de nummers. De volledige functionaliteit hangt wel af van het soort apparaat dat je gebruikt. Als je Android of een ander apparaat zonder iOS gebruikt ga je voor de CX 5.00G. Daarmee kun je niet alleen het volume bepalen, maar ook nummers pauzeren en afspelen, doorspoelen naar het volgende nummer, en telefoongesprekken opnemen.

Als je een Apple-apparaat gebruikt kun je beter kiezen voor de CX 5.00i, waarmee je alle functionaliteit van de 5.00g krijgt met een beetje extra. Je kunt terugspoelen, versneld afspelen, teruggaan naar vorige nummers, en zelfs een telefoongesprek ophangen en opnemen met verschillende klikcombinaties. De CX5.00 is beschikbaar in het wit of zwart voor €89, en heeft een beoordeling op externe sites van 3,7/5. Als je op zoek bent naar een goed paar oortjes voor je telefoon is dit de beste keuze.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo