Bang & Olufsen Beoplay H4 review
Wat voorheen een van de meest luxueuze en exclusieve audiobedrijven op de markt was, brengt nu voornamelijk betaalbare producten uit in hun Beoplay serie. Bang & Olufsen producten kosten vaak meer dan een gemiddelde auto, maar ze staan er om bekend dat ze een uniek geluid creëren die de prijs rechtvaardigt. Toen we voor het eerst de Beoplay H9 koptelefoon in onze handen kregen, vonden we dat het een van de beste koptelefoons was waar we mee geluisterd hebben. Het hoge prijskaartje zorgde er echter voor dat hij buiten het bereik van de meeste consumenten was. De nieuwe Beoplay H4 draadloze koptelefoon wordt verkocht als een betaalbare alternatief voor de H9 (verkrijgbaar vanaf €299). Maar de vraag is natuurlijk of deze budget koptelefoon ook goed kan presteren. Je ontdekt het in onze Bang & Olufsen Beoplay H4 review.
Bang & Olufsen Beoplay H4 review:
Design
Zoals we gewend zijn van de Beoplay serie, is de H4 een aantrekkelijke koptelefoon. Het design is simpel van aard, maar de kwalitatieve materialen die gebruikt worden geven hem een ongelofelijk luxueus gevoel. Van het soepele lamsvel leer tot de ietwat getextureerde koperen bedekkingen op de oorschelpen, er is een hoop om van te genieten. Een van de dingen die we het meeste op prijs stellen van deze materialen, is hoe ze er allemaal ten opzichte van elkaar uitspringen. Je ogen worden aangetrokken door de witte band op het zwarte leer en simpele bruine kleuren voegen een gevoel van atmosfeer toe.
Zelfs met de luxueuze materialen is de koptelefoon verrassend licht. Hij weegt maar zo’n 227 gram, dus je zal zeker niet het gevoel hebben dat je een zware koptelefoon op je hoofd hebt.
Aan de onderkant van de rechter oorschelp zal je een micro USB oplaadpoort en een enkele knop terugvinden. Met deze enkele methode van controle kan je de koptelefoon aan of uitschakelen (lang indrukken) of van nummer veranderen. Een enkele klik pauzeert de muziek, met een dubbele klik ga je naar het volgende nummer en een korte klik gevolgd door een lange klik zorgt ervoor dat je teruggaat naar het vorige nummer. Het duurt even voordat je gewend bent aan deze besturingsmethode, maar we vonden het net zo makkelijk te leren als de methodes van concurrerende modellen. Voor de meeste zal het leren van hoe lang je de knoppen in moet drukken veel eenvoudiger zijn dan blind op knoppen te drukken die je niet kan zien.
Comfort
De H4 koptelefoon is niet gewoon comfortabel. Hem dragen is een ervaring. Het lamsvel leer is een van de zachtste die we gebruikt hebben en dit heeft een subtiele maar organische geur. Dankzij de pluche hoofdband voelt de koptelefoon bijna gewichtsloos op je hoofd.
B&O lijkt een perfecte balans gevonden te hebben met de oorschelpen. Voordat we hem op over oren gezet hadden, vonden we dat hij een beetje hard aanvoelde. Maar zodra we hem over onze oren geplaatst hadden, had hij net genoeg druk om het gewicht van de koptelefoon te verspreiden, zodat je hem niet voelt. Dit komt omdat het bedrijf het leer gevuld heeft met traagschuim. Traagschuim wordt zacht en vormbaar wanneer het verwarmd wordt, dus de warmte van de huid zorgt ervoor dat hij precies gevormd wordt volgens de exacte vorm van je hoofd. Dit is niet iets dat je bij alle koptelefoons krijgt en na het gevoeld te hebben en hoe goed het werkte, denken we dat het niet heel lang zal duren voordat dit een trend wordt.
We zijn ook fans van het oor omsluitende design. Dit betekent dat hij in plaats van op je oren er om heen zit. Dit voorkomt drukt op de gevoelige delen van je oor, zodat je de koptelefoon lange tijd kan dragen zonder ongemak.
Geluidskwaliteit van de Bang & Olufsen Beoplay H4
B&O staat bekend om een hoge kwaliteit met een uniek geluid en daarom waren we erg benieuwd hoe de H4 zou presteren. Het geluid was zeker anders dan we verwacht hadden, maar we waren zeker onder de indruk. Net als dat een artiest zijn eigen individuele stijl aan zijn/haar werk toevoegt, heeft de B&O H4 zijn eigen akoestische handtekening. Deze was erg warm en uitnodigend. De bas was erg aanwezig, maar het was anders dan de meeste koptelefoons met zware bas. In plaats van een bonkend geluid die je volledig lijkt te omvatten, was het simpelweg aanwezig en gecalculeerd. De mids, highs en lows leken allemaal te mengen in een soepele manier. Het is alsof je bedekt wordt door een deken van geluid, maar met zo’n hoge hoeveelheid detail, dat het bijna voelt alsof het een textuur heeft.
Over het algemeen wanneer we een kijkje nemen naar een koptelefoon met een gekleurd geluid (zoals deze), dan komen we er achter dat er altijd wel compromissen zijn. Wat goed klinkt met een soort muziek, hoeft niet altijd net zo goed te klinken met een ander genre. Maar tijdens het uittesten van deze koptelefoon konden we niks vinden dat niet versterkt werd door het unieke geluid. Soepele akoestische liedjes klinken bijna holografisch en de harmonieën tussen de verscheidene akoestische elementen werden met meer detail dan ooit afgespeeld. Toen we naar rap luisterde leek elke kick van de 808 de stem van de zanger perfect weer te geven.
Een van de primaire redenen waarom muziek zo goed klinkt op de Beoplay H4 koptelefoon, is de compressie. Alhoewel veel bedrijven gebruik maken van een gepatenteerde of lossy compressie, heeft B&O ervoor gekozen om de bekende AAC codec te gebruiken. In deze applicatie is het volledig lossless, dus je zal geen geluidskwaliteit missen via Bluetooth.
Geluid is uiteraard erg subjectief. Deze koptelefoon is zeker niet zo helder en analytisch als de H9, maar het verschil in geluid is meer ontwikkelt als een verbetering van je muziek. Je kan het zien als een subtiele Instagram filter voor je muziek. Tenzij je in een studio werkt of professioneel geluidswerk uitvoert, is de kans groot dat je deze koptelefoon erg fijn zal vinden.
Functionaliteit
Dit is een Bluetooth koptelefoon, dus je zal geen last hebben van frustrerende kabels. Dit betekent echter wel dat je afhankelijk bent van de limieten van draadloze technologie: bereik en accuduur. Op beide gebieden vonden we de Beoplay H4 koptelefoon beter dan gemiddeld presteerde. Voor bereik is 6 meter volgens ons een goede schatting. We ervoeren geen audio dat wegviel of stotterende audio zolang we in dezelfde kamer als de telefoon bleven. Dit betekent dat de koptelefoon geweldig werkt voor het doen van huiswerk of forensen naar het werk, zelfs als je de telefoon niet naast je hebt liggen. Het duurde even voordat we de besturing onder de knie hadden, maar zodra dit gelukt was konden we de telefoon wegstoppen en accuduur besparen.
De accu was nog een gebied waarbij we onder de indruk waren van de H4. Alhoewel je hem volledig op kan laden in 2,5 uur, zal hij je een speeltijd van 19 uur geven. Dit is niet een conservatieve schatting, zelfs met een hoog volume konden we de koptelefoon dagen achter elkaar gebruiken.
Alhoewel dit redelijk normaal begint te worden bij draadloze koptelefoons, waren we blij om te zien dat er een microfoon in de H4 zat. Het is een vergelijkbare microfoon die je in je telefoon vindt. Tijdens telefoongesprekken werd ons verteld dat onze stem duidelijk en makkelijk om te begrijpen was en in sommige gevallen iets beter dan een standaard telefoon.
Als om een of andere reden draadloze audio minder dan ideaal is (wanneer je bijvoorbeeld de vliegtuig modus hebt geactiveerd), dan is er ook nog een 3.5mm poort, zodat je hem kan gebruiken als een standaard koptelefoon.
Nadelen
Deze koptelefoon zit licht op je hoofd en knijpt niet te strak. Dit betekent dat hij minder ideaal is voor sporten, omdat hij een beetje op je hoofd kan bewegen. Alhoewel hij solide gemaakt aanvoelt, is de soepele premium afwerking gevoelig voor krassen wanneer je hem misbruikt. Om die reden zouden we het gebruik niet aanbevelen in een omgeving waar hij beschadigt kan raken.
Conclusie van deze Bang & Olufsen Beoplay H4 review
De Beoplay H4 is een van de beste draadloze koptelefoons in zijn klasse. Alhoewel je een beetje een premium prijs betaalt, presteerde hij beter dan vergelijkbaar geprijsde koptelefoons die we uitgeprobeerd hebben. Wat we het fijnste aan hem vonden, was het unieke geluid. Het was niet alleen het afspelen van de muziek, maar ook de kleuren met het bekende B&O geluid die het bedrijf al jaren populair maakt.
Als je het geld hebt, dan raden we deze koptelefoon aan voor iedere persoon die echt van muziek houdt. Deze koptelefoon zal liedjes nemen waar je voorheen van hield en een volledige nieuwe dimensie aan ze toevoegen. Maar niet iedereen zal het geluid op prijs stellen. Als je op zoek bent naar iets dat meer analytisch is, dan doe je er goed aan om de Beoplay H9 te overwegen. Hij lijkt op meer dan een manier op de H4, maar het geluid voelt een beetje beter en nauwkeuriger aan, wat iets is wat audioliefhebbers zeker op zal vallen.
Dit was niet onze eerste ervaring met het unieke geluid van B&O. We hebben ook de Beoplay M5 multi-room speaker in onze handen gehad en als je op zoek bent naar het delen van je muziek met de rest van de wereld, dan is dit mogelijk iets om te overwegen.
We hopen dat je genoten hebt van deze Bang & Olufsen Beoplay H4 review.
LEES OOK:
Bang & Olufsen Beoplay H95 - Goud - Premium Noise Cancelling Hoofdtelefoon
Over-ear | Draadloos | Noise cancelling | Met microfoon | Batterijduur: 50 uur | Geschikt voor: Dagelijks gebruik