Bang & Olufsen Beoplay H95 review

Bang & Olufsen Beoplay H95
8.3

€696,98 €905,00

Beste deal op: bol.combol.com
Bang & Olufsen Beoplay H95 review
Bang & Olufsen Beoplay H95 review
€696,98 €905,00

High-end hoofdtelefoon met adaptieve noise cancelling

De Deense high-end fabrikant Bang & Olufsen viert zijn 95e verjaardag met het speciale H95 model, dat – vanaf 2020 – al zijn ervaring en technische knowhow wil combineren in een edele ANC hoofdtelefoon.

Maar als je mee wilt doen met Bang & Olufsen en een H95 wilt dragen, moet je een flinke financiële bijdrage leveren, maar in ruil daarvoor krijg je een hoofdtelefoon die echt iets bijzonders is.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 09/06/2024 03:07
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Bang & Olufsen Beoplay H95 koptelefoon review

Fijn tastgevoel

De H95 is verkrijgbaar in lichte en donkere kleuren. Voor onze test hadden we de “Grey Mist” versie, die werd geleverd in een kleurgecoördineerde kartonnen doos met een meer nobele outfit. In een aluminium behuizing vinden we de kunstig opgevouwen hoofdtelefoon en in een “extra kamer” van de kartonnen doos in dezelfde kleur vinden we de USB-oplaadkabel, audiokabel en vliegtuigadapter.

De kabels zijn omhuld met textiel en met 1,20 meter een beetje kort, terwijl de oorkussens gemaakt zijn van het fijnste lamsleer en een onderlaag van traagschuim hebben. Ze kunnen worden verwijderd en opnieuw worden gerangschikt met een magnetische sluiting. De onderkant van de hoofdband is bekleed met textiel, de bovenkant met leer.

Alles is uitstekend afgewerkt, voelt hoogwaardig aan en je hebt meteen het gevoel dat je iets nobelers dan normaal op je hoofd draagt.

Functionaliteit ontmoet design

Ja, de H95 ziet er slim uit, en het feit dat de twee grote ringen aan weerszijden van de hoofdtelefoon er niet alleen zijn, maar ook gedraaid kunnen worden om een functie uit te voeren, is heel goed opgelost. De rechter “hoepel” regelt het volume, de linker de adaptieve Noise Cancelling. In plaats van veegbewegingen is het regelen van het volume via een ring erg prettig in het dagelijks leven. Maar ook het regelen van de transparantiemodus of de sterkte van de Noise Cancelling quasi “met links” is vooral praktisch. Het oppervlak aan de rechterkant van de handset kan worden gebruikt als pauzeknop of om gesprekken aan te nemen. Door naar voren te vegen ga je naar een nummer in de afspeellijst, door naar achteren te vegen ga je naar het begin van een nummer en door nog een keer te vegen ga je naar het vorige nummer in de afspeellijst.

Bang & Olufsen Beoplay H95 case

Dan is er een kleine knop aan de linkerkant – vlakbij de oorlel – om de stemassistent van je keuze op te roepen, wat probleemloos werkt op zowel iOS als Android. Er zit ook een knop op de rechterschelp om de H95 in te schakelen en te koppelen. Het vouwmechanisme van de jarige is ook heel mooi opgelost: Je vouwt de H95 op als een origami, wat helpt om ruimte te besparen als je hem meeneemt in je handbagage of in de aluminium koffer die meegeleverd wordt.

Technologie Festival voor de 95e

De twee drivers zijn ook gemaakt van het beste materiaal: titanium drivers en neodymium magneten zijn – zoals in de brochure staat – zorgvuldig geselecteerd, wat in zijn prijsklasse natuurlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. De H95 werkt zowel via line-in, dus via de kabel, als via Bluetooth 5.1 – de geïmplementeerde Bluetooth codecs zijn SBC, AAC en aptX Adaptive. De H95 is ook geschikt voor Mutipoint – een uiterst handige functie als je bijvoorbeeld tegelijkertijd verbonden bent met een computer en smartphone en dus telefoongesprekken kunt aannemen en de audio-overdracht van de computer kunt pauzeren op het moment dat er een gesprek wordt weergegeven of de telefoon overgaat.

Uit de test bleek dat bij de Apple familie – iPhone X en MacBook – het geheel heel goed werkte. In vergelijking met de Apple/Beats hoofdtelefoon startte de muziek op de Mac echter niet opnieuw op wanneer het gesprek werd beëindigd. Dankzij de nieuwste standaard (MFI voor iOS en Google Fast Pair voor Android) werd de Bluetooth-verbinding snel tot stand gebracht en vooral “onthouden” in de test met zowel Mac- als Android-apparaten, zodat koppelen op elk moment en zonder complicaties mogelijk was.

Bang & Olufsen Beoplay H95

De Bluetooth verbinding was altijd solide in kamers, zelfs over langere afstanden en met muren ertussen; alleen op 10 meter met twee muren ertussen traden er dropouts op in de audiostream.

De batterij van de H95 is een echte krachtpatser met 1.100 mAh – tot 50 uur speeltijd aan een stuk of 38 uur met noise cancelling ingeschakeld zijn topwaarden! Het oplaadniveau was altijd zodanig dat ik, dankzij maximaal twee uur volledig opladen via USB-C, genoeg tijd had om de H95 even op te frissen qua energie. Overigens is de batterij niet eenvoudig te vervangen, wat alleen mogelijk zou zijn via een reparatieservice – mocht de stroomcel het op een gegeven moment begeven.

Adaptieve Noise Cancelling

Op het gebied van ruisonderdrukking hebben de technici van Bang & Olufsen alles uit de ontwikkelingsafdeling gehaald wat erin zit. Van de in totaal acht microfoons zorgen twee microfoons aan de buitenkant en twee in elk van de oorschelpen ervoor dat geluid van buitenaf zo goed mogelijk wordt onderdrukt. Als ANC is geactiveerd, is alleen een licht sissend geluid hoorbaar in de hoofdtelefoon, zodat de H95 ook kan worden gebruikt als snooze-hulp in rumoerige omgevingen.

De H95 rekent niet af met het helse lawaai van bouwplaatsen in de buurt – die de aannemers voor mijn kantoor al wekenlang praktisch gratis aan mijn huis leveren – maar de jarige hoofdtelefoon reduceert het stadslawaai of het monotone gebrom en gezoem van verkeerslawaai zodanig dat je al van stil kunt spreken. Het is echter niet zo stil als bij de concurrenten. Ik herinner me een veel sterker effect bij de Sony WH-1000XM4 (review), de Bowers & Wilkins PX7 (review) en ook de Beats Solo Pro (review) laten zien dat de ANC van de H95 niet tot de beste behoort. Wat natuurlijk wel prettig is, is dat het geluid in merkbare stappen wordt gedempt door middel van de linker instelring, hoewel niet continu. In de middelste stand – akoestisch gesignaleerd – zijn ANC en transparantie uitgeschakeld.

Beheer via app

Zoals inmiddels gebruikelijk biedt Bang & Olufsen ook een app voor administratieve taken en het instellen van dingen, waarvoor de Denen een nieuwe app hebben opgezet – de oude B&O-versie wordt niet meer ondersteund. Naast bedieningshulpen, FAQ’s, contact voor ondersteuning, enzovoort, is er ook een geluidsmatrix met zeven instelbare voorinstellingen – erg leuk. Ook belangrijk: de aanduiding van het batterijgeheugen in procenten. Helaas moet er een account worden aangemaakt om de app te kunnen gebruiken. Helaas wordt niet gevraagd in hoeverre je dit wilt doen. Zonder de app is het mogelijk om de H95 te gebruiken, maar het biedt niet het nodige comfort.

Feestelijk muziekconcert

Laten we overgaan naar het hoogtepunt van een hoofdtelefoontest, het geluid. Dankzij de goede passieve externe demping en de behoorlijk effectieve Noise Cancelling biedt de H95 in eerste instantie goede voorwaarden om je akoestisch terug te trekken en ook om medemensen zo min mogelijk te storen. Je kunt met veel boem naar muziek luisteren zonder anderen te storen. Je kunt echter niet met z’n tweeën luisteren, zoals met de Apple/Beats hoofdtelefoons, maar OK; we hadden het over terugtrekken.

Laten we beginnen met iets elektronisch: “773” van “Compilerbau” is een synthesizertrack met stemmen, kunstmatige ruimtes, knallen en ruimte-effecten, die de H95 op alle afspeelvolumes met vertrouwen in het oor brengt. Vette bassen, heldere hoge tonen en een allround aanwezigheid in het middenbereik zijn leuk bij het luisteren naar mijn favoriete elektronische afspeellijsten.

Ook bij een jazzconcert is luisterplezier gegarandeerd. De gesloten ruimte werd vakkundig gevuld met geluid, waarbij zowel diepte als breedte garant stonden voor een aangename luisterervaring.

Bang & Olufsen Beoplay H95 koptelefoon over-ear

Voor de klassieke test “zette” ik de Prélude uit Wagners Rheingold op, waarin de muziek aanvankelijk heel ingetogen is, om al snel uit te barsten in een orkestraal monster, dat onder een hoofdtelefoon soms wat “druk” kan overkomen – maar gelukkig niet met de H95. Ook hier zorgt het gesloten systeem voor een uiterst aangenaam akoestisch podium. Tot nu toe heb ik Spotify tracks afgespeeld op de H95 via Bluetooth op mijn Mac of onderweg via de iPhone, maar ook FLAC bestanden van mijn computer, wat hij naar volle tevredenheid deed. In eerste instantie had ik geen behoefte aan kwaliteitsverbeterende maatregelen en was ik benieuwd hoe de H95 zou omgaan met HighRes materiaal, gevoed via de meegeleverde kabel met een Pioneer XDP-30R (review) en zijn erkend goede DAC.

De H95 lijkt het analoge signaal door te geven aan de DSP waar de audiostream via Bluetooth wordt verwerkt. Bij het beluisteren van dezelfde bestanden via de Mac – eerst draadloos, daarna via de kabel – vertoonde een strijkkwartet van Mozart een zeer grote overeenkomst. Ook hier zijn er luisteraars – zoals de eerder genoemde PX7 – die hoorbaar voorrang geven aan het analoge signaalpad en net dat beetje kwaliteit naar boven halen dat een aptX Adaptive Codec niet doet.

Bij het luisteren naar een HighRes signaal via de stream en analoog via de computer, vertoonde de H95 bijna geen hoorbaar verschil. De drivers gaven hetzelfde signaal door via de Pioneer DAC met de verwachte hoge resolutie, maar lieten ook de indruk achter van dezelfde geluidstextuur – die uiterst aangenaam en van hoge kwaliteit is bij de Bang & Olufsen.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 09/06/2024 03:07
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
8.3Expert Score
High-end hoofdtelefoon met adaptieve noise cancelling

De Bang & Olufsen H95 is een geweldige hoofdtelefoon, maar naar mijn mening rechtvaardigt hij de hoge prijs niet helemaal: Zeer goed geluid, mooi uiterlijk, hoge functionaliteit, vooral door de goede bediening op het oortje zelf, zeer goede batterijprestaties en edele materialen worden tenietgedaan door slechts middelmatige Noise Cancelling en een prijs die wel een derde lager had gekund. Maar als je in de Bang & Olufsen familie leeft en niet stopt bij uitbundige verjaardagsfeestjes, zul je van de H95 leren houden en er lang plezier van hebben. Met een beetje understatement kom je altijd een heel eind…

Geluid
8.4
Bediening
9.2
Prijs/Kwaliteit
6.6
Functies
9.1
Over-ear Bang & Olufsen Beoplay H95 review

BluetoothKoptelefoon.com
Logo