Verschil tussen In-ear, On-ear en Over-ear koptelefoons: Welke moet je kopen?

Koptelefoons zijn er in verschillende vormen en afmetingen, maar er zijn echter drie primaire soorten: in-ear, on-ear en over-ear koptelefoons. Er zijn aardig wat verschillen tussen elke, zelfs afgezien van het duidelijke verschil in afmetingen.

Maar welke soort zou je moeten kopen? We hebben dit artikel geschreven om je te helpen bij je besluit welke koptelefoon het beste bij je behoeften past.

»» bekijk hier onze bluetooth koptelefoon TOP 10 »

1. Over-ear koptelefoons

Over-ear koptelefoons, welke ook wel bekend zijn als oor omsluitende koptelefoons, worden grotendeels gezien als degene met de hoogste kwaliteit en daar is een goede reden voor. Groter is altijd beter toch?

Geluid

Over het algemeen bieden over-ear koptelefoons een beter geluid dan hun kleinere broertjes en daar is maar een reden voor. Grotere drivers betekent dat de koptelefoon makkelijker een diepere en duidelijke bas kan creëren, wat een belangrijk aspect is van goed klinkende muziek. In andere woorden, als je op zoek bent naar de best klinkende en meest gedetailleerde koptelefoon mogelijk, dan zou je een over-ear koptelefoon moeten kopen.

Afgezien van de drivers bieden over-ear koptelefoons ook een goed niveau geluidsisolatie, aangezien ze een betere sluiting om je oren kunnen creëren. Over-ear koptelefoons en in-ear koptelefoons zijn ongeveer gelijk op het gebied van geluidsisolatie (in-ear modellen kunnen een sluiting in je gehoorkanaal creëren).

Comfort

Over-ear modellen klinken niet alleen het beste, maar zijn vaak ook het meest comfortabel. Dat komt omdat hij compleet om je oren zitten en ze voeren geen druk uit op of in het oor. De soort schuim die gebruikt wordt in een koptelefoon heeft een grote impact op het geluid, maar sommige hebben premium traagschuim, wat extreem comfortabel is.

Mobiliteit

Over-ear koptelefoons zijn over het algemeen de beste modellen voor thuisgebruik (ze zijn niet erg mobiel). Dat komt omdat ze gewoon groter zijn. Uiteraard zijn er modellen die goed opgevouwen kunnen worden voor gebruik in een vliegtuig of onderweg, maar als je op zoek bent naar mobiliteit, dan moet je mogelijk voor een van de andere twee soorten kiezen.

Over-ear koptelefoon

 

2. On-ear koptelefoons

Een on-ear koptelefoon is ietwat een compromis, maar hij is een handige compromis voor veel personen die mobiele koptelefoons willen die goed klinken.

Geluid

On-ear koptelefoons klinken niet zo goed als over-ear modellen, maar desalniettemin bieden ze vaak nog steeds een geweldig geluid. De drivers van on-ear koptelefoons zijn over het algemeen nog steeds redelijk groot, dus ze kunnen nog steeds een mooie en diepe bas creëren. Geluidskwaliteit is bij dit soort koptelefoons meer afhankelijk van de fabrikant dan de afmetingen.

Op het gebied van geluidsisolatie bieden on-ear koptelefoons meestal de minste, aangezien ze niet volledig rond je oren of in je gehoorkanaal sluiten en de vorm van je oor voorkomt vaak een sluiting op je oor. Er zijn echter nog steeds geweldige ruisonderdrukkende koptelefoons zoals de AKG N60NC.

Comfort

On-ear koptelefoons zijn niet zo comfortabel als over-ear modellen, maar afhankelijk van het soort en de hoeveelheid schuim die gebruikt wordt, zijn ze nog steeds aardig comfortabel. On-ear koptelefoons zitten zoals de naam aangeeft op je oor, dus die druk kan minder comfortabel zijn gedurende lange periodes en als de koptelefoon een harde sluiting heeft.

Mobiliteit

On-ear koptelefoons zijn veel meer mobiel dan over-ear modellen en het doel van deze is over het algemeen een goed klinkende koptelefoon bieden die nog steeds mobiel is. Vanwege die focus op mobiliteit, leveren fabrikanten van deze modellen vaak dingen mee, zoals een opbergdoos en ze zorgen ervoor dat de koptelefoon makkelijk opgevouwen kan worden.

On-ear koptelefoon

 

3. In-ear koptelefoons

In-ear koptelefoons of oordopjes zijn populair geworden door de opkomst van de iPod en andere MP3 spelers. Ze zijn ook aardig handig in een hoop situaties.

Geluid

In-ear koptelefoons hebben over het algemeen het slechtste geluid van de drie categorieën, wat grotendeels komt doordat de drivers erg klein zijn. In-ear koptelefoons zijn vaak erg klein en middelmatig. Daarmee willen we echter niet zeggen dat in-ear koptelefoons of oordopjes altijd slecht klinken, maar om een model te krijgen die goed klinkt zal je wel wat meer geld neer moeten leggen.

Sommige in-ear koptelefoons bieden een goede geluidsisolatie, vooral wanneer ze geleverd worden met traagschuim dopjes, welke een betere sluiting creëren.

Comfort

In-ear koptelefoons zijn ook het minst comfortabel van de drie, wat komt doordat ze in je gehoorkanaal zitten. Tijdens lange periodes zal je steeds meer merken dat ze er zitten, dus als je van plan bent om uren muziek te luisteren, dan kan je misschien beter een andere soort kopen.

Mobiliteit

Dus waarom zou je een in-ear koptelefoons of oordopjes kopen als ze niet zo goed klinken en niet zo comfortabel zijn? Mobiliteit! Dit zijn de soort koptelefoons die je in je broekzak of een klein vakje in je rugzak kan doen, dus ze zijn perfect als je alleen maar een koptelefoon wilt voor de bus- of treinrit naar het werk.

In-ear koptelefoon

 

Conclusie

Elke soort koptelefoon heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus ze zijn allemaal handig voor verschillende personen, in verschillende situaties. Alhoewel we niet echt kunnen zeggen dat een type beter is dan de ander, kunnen we je wel de informatie geven zodat je je eigen besluit kan maken.

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo