Waarom veroorzaken oordopjes gehoorschade en hoe kan je het voorkomen?

Je hebt het waarschijnlijk al tig keren gehoord: ‘oordopjes zijn slecht voor je gehoor’. Maar is dat ook echt zo? Het is geen geheim dat het luisteren naar iets met een hoog volume serieuze gehoorschade kan veroorzaken, maar hoe erg?

Oordopjes werden in de jaren 80 ontwikkelt, maar ze werden pas populair toen Steve Jobs en Apple de eerste versies van de iPod uitbrachten. We hebben een kijkje genomen naar de geruchten over koptelefoons en gehoorschade en hebben onderzoek naar de waarheid gedaan, zodat jij dat niet hoeft te doen.

»» bekijk hier onze bluetooth koptelefoon TOP 10 »

Hoe lopen we gehoorschade op?

De oren zijn aardig gevoelige organen. Wanneer geluiden voor het eerst bij onze oren naar binnen gaan, gaan deze via ons gehoorkanaal naar het trommelvlies, welke hierdoor vibreert. Deze vibraties gaan verder naar het slakkenhuis, waarna vloeistof de vibraties naar kleine haartjes draagt, welke de gehoorzenuwen stimuleren die verbonden zijn met het brein, welke de vibraties interpreteert als geluid.

Wanneer de kleine haartjes in ons oor beschadigt raken vindt gehoorschade plaats. Hoe wordt die schade veroorzaakt? Nou dit gebeurt wanneer je lange tijd luistert naar een hoog volume. Schade vindt plaats bij ongeveer 85dB, wat iets luider is dan een gemiddelde vuilniswagen. Volgens sommige onderzoeken luistert de gemiddelde persoon naar oordopjes met een volume van 110 – 120dB.

Wat nog erger is, is het feit dat zodra je gehoorschade hebt, je dit voor altijd zal hebben, je kan het niet ongedaan maken.

Wat voor rol spelen oordopjes?

Hoe dichter het geluid bij je trommelvlies zit, hoe luider het is voor je oren. Wanneer je oordopjes in doet kan het volume met 9dB verhoogt worden, wat zeker niet weinig is.

Het design van oordopjes speelt ook een rol. Terwijl over-ear koptelefoons een sluiting rond je oren kunnen creëren en ongewenst geluid buiten kunnen houden, zijn er bij oordopjes een hoop manieren hoe geluid naar binnen kan komen. Het resultaat van dit? Men zet het volume nog hoger, zodat ze boven het geluid van de metro, straat of vliegtuig naar hun muziek kunnen luisteren.

Om die reden kan het dragen van meer professioneel ontworpen in-ear koptelefoons veiliger zijn voor je oren. Deze veroorzaken een sluiting in je gehoorkanaal, welke voorkomen dat geluid van buiten naar binnen kan komen, wat betekent dat je naar muziek kan blijven luisteren zonder het volume zo hoog te zetten dat je gehoorschade oploopt.

»» bekijk hier onze bluetooth koptelefoon TOP 10 »

Wat kan ik doen om mijn gehoor te besparen?

Naast simpelweg het volume lager zetten, zijn er een aantal dingen die je kan doen om je gehoor zolang mogelijk goed te laten werken. Dit zijn een aantal van die dingen:

  • Draag een over-ear koptelefoon
  • Limiteer de hoeveelheid tijd dat je naar muziek luistert met oordopjes
  • Koop oordopjes die een goede sluiting bieden
Gehoorschade voorkomen

Conclusie

Oordopjes hebben zeker een plaats. Hun gemak is ongeëvenaard. Zorg er echter wel voor dat je dat gemak niet boven je gezondheid plaatst.

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo