Sennheiser PXC 550 Wireless review

Of je er nu fan van bent of niet, draadloze koptelefoons zijn waarschijnlijk de toekomst. Apple en andere bedrijven duwen de consumenten audio in een meer gefragmenteerde richting, waardoor het kiezen voor Bluetooth misschien je enige keuze is als je een koptelefoon wilt die met al je apparaten werkt. Zelfs als ze je ze nog moet opladen en zelfs als ze niet dezelfde kwaliteit als een bedraad model bieden, zijn ze nog steeds de meest handige manier. Hierdoor zijn er steeds meer koptelefoon bedrijven die meer inzetten op draadloze verbindingen. Een van die bedrijven is Sennheiser, die recent hun Sennheiser PXC 550 Wireless uitgebracht hebben. Dit is een draadloze noise cancelling koptelefoon die de strijd aangaat met de uitstekende Bose QuietComfort 35, welke voor iets minder verkocht wordt.

We hebben de Sennheiser PXC 550 Wireless een hele week getest en zijn super enthousiast. Alhoewel de QuietComfort in zijn geheel iets beter scoort. Is de PXC 550 de superieure keuze voor iedereen die geluidskwaliteit belangrijk vindt. We zullen het hieronder uitgebreid bespreken.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

 

Sennheiser PXC 550 wireless review:

Design en features

sennheiser pxc 550 wireless review koptelefoonDe simpele zwart en zilveren uitstraling van de PXC 550 is niet echt opvallend, maar hij ziet en voelt er enorm professioneel uit. De matte oorschelpen zijn soepel, de metalen accenten voegen een beetje flair toe en hij is erg stevig gebouwd. Hij is ook niet te groot, dus je zal er niet raar uitzien als je hem draagt.

De noise cancelling en effect modi besturingen zijn aan de kleine kant, maar ze zijn makkelijk genoeg om aan te passen nadat je de koptelefoon een paar keer gebruikt hebt. Het belangrijkste is echter dat hij comfortabel is. Zowel de hoofdband als oorkussens hebben voldoende vulling en de koptelefoon zit goed strak op je hoofd, maar niet te strak. Na verloop van tijd kan hij je oren een beetje zweterig maken, maar we hebben urenlange sessie gehouden zonder comfort ongemakken.

De QuietComfort 35 presteert net iets beter op dit gebied. Hij is lichter en de oorkussens van de PXC 550 hebben een vorm die voor personen met grote oren een issue kan zijn.

De PXC 550 zorgt echter wel voor een strakkere sluiting en de materialen voelen een beetje meer luxueus aan.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

Besturing

Hij is ook slim ontworpen. In plaats van een standaard aan/uit knop, schakel je hem in en uit door de rechter oorschelp te draaien. Het duurt even voordat je hier aan gewend bent, maar uiteindelijk vonden we het handiger dan het zoeken naar een kleine knop.

We vinden de touch besturing die in de oorschelp gebouwd is ook fijn. Swipe op en neer en je past het volume aan. Ga links en rechts en je gaat naar het volgende of vorige nummer. Geef een korte tik en hij pauzeert. Dit is niks nieuws, maar het reageert wel hartstikke goed en het maakt het makkelijk om je telefoon in je broekzak te houden terwijl je onderweg bent.

Het enige probleem, is dat het soms iets te gevoelig is. Het kwam te vaak voor dat we muziek pauzeerde of gesprekken beëindigden, omdat we noise cancelling aan of uit wilde schakelen. We geven wel de voorkeur aan deze feature, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Sennheiser PXC 550 Wireless kopen

 

Bluetooth en batterijduur Sennheiser PXC 550 wireless 

We hadden af en toe wel wat kleine verbindingsproblemen tijdens het lopen met de PXC 550, maar dat is jammer genoeg nog een realiteit van de Bluetooth koptelefoons van vandaag de dag. Een pluspunt is echter dat de koptelefoon snel en automatisch verbind met apparaten die al eerder gekoppeld zijn. We hoefden geen enkele keer door de instellingen van onze telefoon te graven om hem weer werkend te krijgen.

De batterijduur van de PXC 550 is uitstekend. Sennheiser claimt ongeveer 20 uur wanneer je noise cancelling via Bluetooth gebruikt en dat klopt wel aardig. Zoals gewoonlijk hangt dit volledig af van hoe luid je speelt, hoe vaak je de noise cancelling gebruikt en hoe sterk het effect is. Als je iemand bent die graag erg luid muziek luistert, dan zal je misschien 17-18 uur behalen. Net als bij de Bose is het maximale volume trouwens erg luid.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

Ook net zoals bij de Bose is het mogelijk om een 3,5mm kabel die meegeleverd wordt te verbinden en op de normale manier (zonder batterij) gebruik te maken van de koptelefoon. Als je nu noise cancelling gebruikt, dan zal je ongeveer 30 uur gebruik krijgen (waarbij je wederom de bovengenoemde punten in gedachten moet houden). De kabel heeft een standaard afstandsbediening met een knop voor het pauzeren van muziek.

sennheiser pxc 550 wireless opbergtasEen klacht die we hier hebben, is dat je de batterij niet kan verwijderen. Als deze dus na een aantal jaren verminderd, dan moet je een nieuwe koptelefoon kopen. Voor de prijs is dit onacceptabel en hetzelfde geldt voor de Bose, welke hetzelfde probleem heeft.

 

Noise cancelling van de Sennheiser PXC 550 wireless

Nu we het toch over noise cancelling hebben, kunnen we zeggen dat de Sennheiser PXC 550 Wireless goed is, maar niet geweldig. Het is zeker weten effectief en verricht goed werk om niet een sissend of zoemend geluid te maken tijdens gebruik, maar de QuietComfort bevindt zich nog steeds op een totaal ander niveau op het gebied van blokkeren van omgevingsgeluid.

Dit is niet onverwacht. Bose bezit een aantal belangrijke patenten op het gebied van noise cancelling technologie en hebben dat over het algemeen meer hun ding gemaakt. Als een gevolg is de QuietComfort 35 iets meer betrouwbaar voor het blokkeren van het geluid in de metro of een druk park. Als je veel vliegt of veel in chaotische omgevingen bent, dan is het verschil groot genoeg om voor de Bose te kiezen.

De NoiseGard technologie van Sennheiser is echter zeker niet slecht. Haal de schakelaar over op de rechter oorschelp en lagere frequenties verliezen wat van hun kracht. Dit effect verpest de audio niet teveel en het feit dat je het uit kan schakelen of op 50% sterkte kan zetten is een pluspunt (bij Bose is het altijd aan). Het design van de Sennheiser PXC 550 blokkeert geluid ook meer passief.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

Het is belangrijk om te onthouden dat noise cancelling waarschijnlijk meer een niche ding zou moeten zijn dan dat het nu is. Geen enkele koptelefoon met noise cancelling kan geluid volledig blokkeren. Bij de PXC 550 en de meeste andere zullen stemmen, gelach en andere hoge geluiden nog steeds gedeeltelijk te horen zijn. De QuietComfort is gewoon het beste om dit meer tegen te houden. Je zou dit soort dingen echt alleen maar moeten kopen wanneer je absoluut zeker weet dat strakke koptelefoons of oordopjes niet voldoende zijn.

Sennheiser PXC 550 Wireless review

 

Geluidskwaliteit Sennheiser PXC 550 wireless

Waar de PXC 550 wel beter presteert vergeleken met de QuietComfort 35 is geluidskwaliteit. Het geluid is gebalanceerd, soepel en constant vrij van storing. Je krijg een goede hoeveelheid detail voor een Bluetooth koptelefoon en de bas is sterk zonder overstemmend te zijn.

Sennheiser is al lange tijd een favoriete naam voor veel audioliefhebbers, dus dit is wederom niet een verrassing. Alhoewel geen enkele draadloze noise cancelling koptelefoon helder of accuraat genoeg klinkt om hardcore luisteraars tevreden te stellen, klinkt de PXC 550 geweldig gezien zijn limieten.

Het is niet een natuurlijk geluid, maar je krijgt nooit het gevoel dat een deel van een nummer domineert. Stemmen zijn duidelijk, gitaren energiek en de bas is niet opgeblazen. De QuietComfort 35 speelt luider, maar kan ook meer schel klinken en heeft moeite om de verschillende instrumenten van elkaar te onderscheiden. Bij de PXC 550 wordt nog steeds genoeg kracht geboden (relatief gesproken), maar het wordt allemaal netter gepresenteerd.

Dit betekent niet dat de Bose slecht klinkt, maar het is gewoon makkelijker om te zien waarom de PXC 550 iets duurder is.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

 

Effecten en app Sennheiser PXC 550 wireless

Je kan dat geluid ook aanpassen via een effect knop in de oorschelp of via de CapTune app van Sennheiser. Druk op die knop en je zult door drie verschillende EQ presets schakelen, namelijk Club, Movie (Film) en Speech (Spraak). De eerste verhoogt de bas en voeg een beetje meer ruimte toe. De tweede creëert een grote lage rommeling, zoals in een bioscoop. De derde legt de nadruk op treble en voegt flink wat reverb toe.

Wederom is de Sennheiser PXC 550 Wireless zeker niet de eerste die dit biedt. We snappen het hier echter, aangezien het echt verschil maakt. Een nummer gefocust op bas klinkt geweldig met het Movie effect, terwijl meer akoestische nummers je het gevoel geven dat je je in een concerthal bevindt met het Speech effect. Als je het verkeerde effect voor het verkeerde genre kiest, dan kan alles verschrikkelijk klinken, maar de mogelijkheid om de PXC 550 te veranderen in een bass-koptelefoon is geweldig.

De app maakt het daarnaast mogelijk om de EQ instellingen handmatig te verstellen en de instellingen van de koptelefoon te bekijken. Het is niet zo toegankelijk als het drukken op een knop, maar de mogelijkheid is er als je hier gebruik van wilt maken.

Goedkoopste Sennheiser PXC 550 Wireless

 

Conclusie van deze Sennheiser PXC 550 wireless review

Zoals gezegd kost de Sennheiser PXC 550 €50 meer dan de QuietComfort 35, maar hij klinkt beter, is comfortabel en houdt het net zo lang uit. Kies voor de Bose als je constant gebruik moet maken van noise cancelling, zo niet, dan zou de Sennheiser meer aangenaam moeten zijn voor dagelijks gebruik.

De beste prijs vind je bij:

Coolblue: bekijk aanbieding

 

LEES OOK:

Advertisement

BluetoothKoptelefoon.com
Logo