Kan je niet beslissen of je een draadloze of bekabelde koptelefoon wil, of één met of zonder actieve noise cancellation? Als je over het geld beschikt is dit allemaal mogelijk met de Sennheiser MM 550-X, een extreem goed ontworpen koptelefoon die geschikt is voor praktisch elke situatie waar je jezelf ooit in zal bevinden. Hij klinkt ook geweldig.
Het is niet de beste koptelefoon die we ooit gehoord hebben voor €350 – op dat vlak winnen bekabelde modellen nog steeds – maar hij klinkt zeker en vast fantastisch, zelfs via Bluetooth. De actieve noise cancellation van Sennheiser is wat minder succesvol, omdat het niet de meest effectieve is die we ooit gehoord hebben en ook de anders goddelijke geluidskwaliteit te veel aantast. Maar zelfs dan is deze koptelefoon makkelijk aan te raden.
Vergelijk nu prijzen bij:
Pluspunten
- Ongelooflijke geluidskwaliteit bij draadloos gebruik.
- Briljant ontworpen besturing.
- Heel comfortabel.
- Robuust, plooibaar design
Minpunten
- Heel duur.
- Prestaties van de noise cancellation zijn sterk, maar niet top.
- Geluidskwaliteit daalt sterk wanneer je noise cancellation inschakelt.
Conclusie
Hij is niet de beste op vlak van noise cancellation, maar de hoogwaardige Sennheiser MM 550-X is sterk in de vorm van een comfortabele, geweldig klinkende, draadloze Bluetooth koptelefoon.
LEES OOK:
Sennheiser MM 550-X review
Ontwerp, accessoires en besturing
De MM 550-X is een gesloten, circum-aurale koptelefoon met een gewicht van 178 gram batterij inbegrepen. De earcups en de hoofdband zijn beiden stevig gevoerd, en de zachte vulling voelt wel comfortabel aan. Je krijgt al redelijk veel passieve noise-cancelling gewoon al van de dichte afsluiting die de earcups van de MM 550-X met je hoofd vormen. Deze koptelefoon is ook wat lichter dan sommige grotere bekabelde koptelefoons, zoals de gerespecteerde Sennheiser HD 650 en de Bose QuietComfort 15. Toch voelt hij nog heel robuust aan; vooral de plastieken, plooibare scharnieren in de hoofdband en rond de earcups lijken mij zeer stevig.
Sennheiser levert er ook enkele accessoires bij. Naast de koptelefoon zelf en de oplaadbare batterij krijg je ook een USB-oplaadkabel, een voedingsstekker met adapters voor verschillende landen, een stereokabel (2,5mm tot 3,5mm) voor bekabeld gebruik, een ¼-inch koptelefoon adapter, een reisadapter voor gebruik met de dubbele mono aansluitingen op vliegtuigen, en een robuuste stoffen opbergtas met ritssluiting. De handleiding is een PDF file die op een bijgeleverde CD-ROM staat
De besturing is heel simpel, zelfs wanneer je de koptelefoon op je hoofd draagt. Het midden van de extra grote controletoets op het rechteroorstuk beweegt in vijf richtingen en is groot genoeg voor een volledige vingertop, en beschikt over een verhoogde plastieken rand, zodat je hem niet kan missen. Naar boven/beneden duwen controleert het volume, naar links/rechts verandert de track, deze besturing is beschikbaar op alle toestellen die afstandsbediening ondersteunen via Bluetooth. Je kan de track toets ook ingedrukt houden om de track voort/terug te spoelen. De onderzijde van het rechteroorstuk herbergt de Bluetooth, Noisegard en SRS knoppen (straks meer hierover), alsook een 2,5mm aansluiting voor als je de koptelefoon bekabeld wil gebruiken.
Het linkeroorstuk heeft enkel een bedekte USB-aansluiting voor het opladen. Houdt de multifunctionele knop voor vijf seconden ingedrukt en de MM 550-X gaat over in koppelmodus. Je kan het niet missen: niet alleen de controletoets licht afwisselend rood en blauw op, maar de SRS en Bluetooth knoppen lichten ook op. Ik had geen problemen op de MM 550-X te koppelen aan een Apple iPhone. De multifunctionele knop doet ook dienst voor het accepteren, afwijzen en het beëindigen van gesprekken, en je kan ook een gesprek dat aan de gang is overzetten van je telefoon naar je koptelefoon – of het draaien van een nummer via spraakherkenning activeren door de Bluetooth knop ingedrukt te houden.
Geluidskwaliteit en noise cancellation
Sennheiser’s grote troef bij de MM 550-X is apt-X geluidscodering, wat volgens de fabrikant voor een draadloze geluidskwaliteit zorgt die niet te onderscheiden is van een verbinding via kabel met de hoogste kwaliteit. Er zit echter een addertje onder het gras: dit werkt alleen als jouw geluidsbron ook apt-X gebruikt. Bij mijn iPhone is dit niet het geval, maar dan nog had ik zowel draadloos als bekabeld voortreffelijke klank. Ze klinken beiden praktisch hetzelfde. Ik hoorde heel minieme sporen van compressie bij draadloos gebruik, met een minder vol geluidsbeeld en soms wat ruwheid, maar ik moest echt mijn best doen om dit te horen. Buiten dat kleine minpuntje was de geluidskwaliteit in het algemeen eigenlijk uitstekend. Bij “Silent Shout” van The Knife, onze standaard track voor het testen van de bas, hoorde ik een minieme hoeveelheid verstoring bij het hoogste volume, maar dit was niet het geval bij normale volumes—of zelfs iets daarboven. Over het algemeen klonk hij warm, met volle lage tonen, uitzonderlijke basextensie, vlotte middentonen en luchtige boventonen die er niet bovenuit staken maar toch over voldoende detail beschikten. Bij “The Lost Art of Keeping a Secret” van Queens of the Stone age was het makkelijk om de vele gitaren en andere instrumenten te horen terwijl de ritmesectie ook goed hoorbaar bleef.
Het ingedrukt houden van de Noisegard knop voor twee seconden activeert het actieve geluidscompensatie systeem van de MM 550-X. Hij doet dit via een paar kleine microfoons naast de earcups die focussen op omgevingsgeluid tussen 20 Hz en 1KHz, en gebruikt dit geluid dan als blauwdruk om een tegengesteld geluid te creëren om het omgevingsgeluid te neutraliseren. Druk deze knop een tweede keer in en Noiseguard wordt uitgeschakeld.
Met behulp van Noisegard slaagt de MM 550 –X er in om enkele sterke kantoorventilators van verschillende groottes het zwijgen op te leggen. Maar je kon ze nog steeds meer horen dan met bijvoorbeeld de Bose QuietComfort 15. Mijn grootste probleem met Noiseguard was de verslechtering van de geluidsweergave; het veranderde de MM 550-X op vlak van geluidskwaliteit in een middelmatige koptelefoon die je voor pakweg €50 kan open. De warmte van de klank verdween en ik hoorde typische kenmerken van geluidscompensatie bij de middentonen, en ook de geweldige basextensie van de MM 550-X ging bijna volledig teniet. Bose QuietComfort zijn zeker ook niet muziekneutraal, maar ze compenseren de actieve noise cancellation toch beter.
TalkThrough, andere functies, conclusies
De TalkThrough functies neemt de audio die opgenomen is door de kleine microfoons en speelt deze af via de earcups. Op deze manier kan je alles horen dat zich rondom jou afspeelt zonder de koptelefoon af te zetten, maar verder verwijderde omgevingsgeluiden worden toch nog weggefilterd. Je activeert dit door vluchtig op de NoiseGuard knop te drukken in plaats van hem ingedrukt te houden. Wanneer je dit activeert wordt de muziek gepauzeerd zodat je tegen iemand in je omgeving kan praten; schakel TalkThrough weer uit en de muziek zal verder afspelen.
Hiernaast heb je nog de SRS knop, en die doet wat je van hem verwacht. Met SRS WOW HD ingeschakeld, worden boventonen in de 5 KHz regio benadrukt, alsof je naar een cassette luistert in een auto, hierdoor klinken deze tonen weinig gedetailleerd. Deze knop versterkt ook de bas nog harder, maar geeft ook extra troebelheid, wat te vergelijken is met een ingeschakelde “bass” controle bij een goedkoop muzieksysteem zonder veel korreligheid. Mijn advies: Schakel het niet in.
In mijn testen was de MM 550-X niet echt goed in het regelen van telefoongesprekken. Ik hoorde de andere beller, maar hun stem klonk robotachtig, en ik kon amper horen wat ik zelf zei door de strakke afdichting van de earcups. Ik hoopte dat TalkThrough dit probleem kon oplossen, maar als je dit activeert tijdens een telefoongesprek heb je net hetzelfde voor als bij muziek – de geluidsbron wordt gedempt en de externe microfoons worden ingeschakeld, dus je kan de beller niet meer horen.
Volgens Sennheiser staat de batterij garant voor 8 uur continu luisteren met Bluetooth en NoiseGuard (actieve noise cancellation) ingeschakeld, 10 uur via Bluetooth zonder NoiseGuard en 20 uur in bekabelde modus met NoiseGuard ingeschakeld. Hij gaat eeuwig mee als je hem bekabeld gebruikt zonder noise cancellation, omdat hij dan werkt zoals een gewone koptelefoon. De LED indicator flikkert rood wanneer de batterij bijna leeg is.
Nog een klein minpuntje: Je moet opletten wanneer je de micro USB-oplaadkabel ontkoppelt. Anders trek je de batterij gewoon uit het linkeroorstuk, wat niet echt aangenaam is wanneer je dit niet merkt en vertrekt zonder dat de batterij in de koptelefoon steekt. Maar er zit een reden achter dit design: Je kan de batterij altijd opladen, of hij nu wel of niet in de koptelefoon zit, omdat de batterij zelf over een micro USB-poort beschikt.
Sennheiser MM 550-X review
In het geheel gezien is de Sennheiser MM 550-X een extreem veelzijdige koptelefoon. Je betaalt natuurlijk wel voor al deze technologie, en niet al je geld gaat naar de eigenlijke geluidskwaliteit. De MM 550-X klinkt wel goed genoeg om je geld als goed gespendeerd te beschouwen, zeker wanneer je hem draadloos gebruikt. Zijn actieve noise cancellation, hoewel niet wereldschokkend, is redelijk effectief; als je echt het beste wil en geen draadloze koptelefoon nodig hebt, is de AKG K 490 NC of de oudere Bose QuietComfort nog steeds een betere keuze op dit vlak. Als je niet specifiek Bluetooth compatibiliteit of actieve noise cancellation nodig hebt, is de Sennheiser RS 220, met zijn voortreffelijk geluid en comfort, nog steeds onze eerste keuze op vlak van hoogwaardige draadloze koptelefoons, hoewel deze eigenlijk voor thuisgebruik ontwikkelt is. De Sennheiser MM 100 is een goedkopere en praktischere draadloze optie die nog altijd mooie prestaties levert. En als je een in-ear ontwerp niet erg vindt, klinkt de draadloze Sony XBA-BT75 erg goed en is heel makkelijk mee te nemen, hoewel hij nog steeds wat groot is in vergelijking met standaard stereo oortjes.
Vergelijk nu prijzen bij: