Onkyo W800BT Preview

Volledig draadloze oortjes lijken al jaren de heilige graal van de mobiele muziekliefhebber te zijn. Je ziet ze vaak genoeg in science-fictionfilms, maar in de werkelijkheid liggen ze nét buiten bereik. Er zijn een paar pogingen gedaan om dit te herstellen – zoals een paar vrij bekende campagnes op Kickstarter – maar Onkyo kan iedereen nog wel eens voorbijschieten met de W800BT. Deze oortjes, die de term ‘TrueWireless’ hebben meegekregen, zijn de eerste compleet draadloze oortjes die we hebben mogen testen.

De meeste oortjes met Bluetooth zijn met elkaar verbonden met een korte kabel, maar de W800BT’s zijn helemaal zelfstandig. Ieder oortje bevat zijn eigen speakers en circuits. Beide delen bevatten ook een eigen accu, dus er lopen helemaal geen kabels langs je nek die in de knoop raken zodra je klaar bent met luisteren. De oortjes worden op hun plaats gehouden met kleine vleugeldelen – we hebben er nog niet daadwerkelijk mee kunnen rennen, maar met een looppas op de plaats kregen we ze niet losgeschud. Ze wegen nauwelijks iets, ondanks de interne techniek, en als de oordoppen tijdens de demonstratie iets minder groot waren geweest zouden we al snel kunnen hebben vergeten dat we ze überhaupt in hadden.

Als je grote oren hebt steken de W800BT’s niet echt ver uit, maar ze zijn zeker een stuk groter dan de futuristische onzichtbare oordopjes waar we allemaal al zo lang op wachten. Het zwarte en zilveren ontwerp is ook niet echt subtiel, maar gelukkig blijven de rode en blauwe Bluetooth-LED’s niet oplichten terwijl je aan het luisteren bent. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je omstanders een lichtshow aanbiedt. Het formaat zorgt natuurlijk ook dat je ze niet snel zult verliezen.

Zelfs het voorlopige productievoorbeeld klonk erg goed – de neodynium speakers van 8,6mm geven meer dan genoeg bereik voor dance-nummers, en de bas is opvalend krachtig. Er zit ook een microfoon in het rechteroortje om telefoongesprekken mee te voeren, maar ik heb de geluidskwaliteit niet kunnen testen tijdens de probeersessie.

Volgens Onkyo kunnen de accu’s zo’n twaalf uur aan muziek verzorgen, of 30 uur in standby. De meeste draadloze oortjes op Kickstarter geven een enkele lading van 4-5 uur op, dus dit is een fantastische prestatie – en een die het grotere formaat prima verantwoordt. Zodra ze leeg zijn doet de draagtas ook dienst als een laadstation. Er zitten kleine pinnetjes op het oppervlak die verbinding maken met de oortjes, en er zit een USB-kabel in het deksel. Je zou dus altijd moeten kunnen opladen als je een PC of stopcontact weet te vinden.

Ze zijn misschien niet de kleinste, maar de W800BT’s lijken de eerste écht draadloze oortjes te worden die je ook echt kunt kopen; ze zouden deze November op de markt moeten komen. Je moet echter flink betalen voor het nieuwste van het nieuwste, want Onkyo verwacht ze te kunnen verkopen voor €300. Maar heb je een enorme hekel aan kabels, dan is dit de enige manier om er vanaf te komen zonder over te stappen naar een koptelefoon.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo