Sony WF-1000X review

Sony WF-1000X Review

€239,00 €299,00

Beste deal op: coolblue.nlcoolblue.nl
Sony WF-1000X review
Sony WF-1000X review
€239,00 €299,00

Draadloze oordopjes zijn gaaf, maar ze klinken vaak niet geweldig. Dat komt, omdat geluid vaak niet de prioriteit heeft. De Apple AirPods plaatsen bijvoorbeeld een hoop nadruk op een stabiele verbinding. De Jabra Elite Sport is ontwikkeld voor sporten. Maar nu zijn er de oordopjes van Sony, welke de WF-1000X genoemd worden en wel op de eerste plaats focussen op geluid. Ze hebben een paar elementen van de geweldige Sony MDR-1000X van vorig jaar meegenomen (over-ear, draadloos, ruisonderdrukking) en ze in twee kleine dopjes gestopt die klein genoeg zijn voor je oor. Ze presteren niet alleen vele malen beter dan alle draadloze oordopjes die ik tot op heden gehoord heb (ze zijn zelfs goed genoeg om een hoop bedrade rivalen te vervangen), maar ze zijn ook de eerste in hun klasse die ruisonderdrukking hebben. Je krijgt kort samengevat een geweldig geluid, totale bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om de herrie van andere personen buiten te sluiten. Ik ben al jaren niet zo onder de indruk geweest van een hoofdtelefoon. Laten we snel hieronder in deze Sony WF-1000X review kijken wat deze oordopjes je zoal kunnen bieden.

Opgelet! Deze koptelefoon is niet meer leverbaar. Bekijk hier de opvolger: Sony WF-1000XM5

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 13:29
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Sony WF-1000X review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Uitstekende ruisonderdrukking
 • Adaptieve ruisonderdrukking werkt uitstekend
 • Past comfortabel en stabiel
 • Automatisch verbinding maken/verbreken
 • Geweldig geluid

Negatief

 • Oplaadcase is een beetje groot

Belangrijkste eigenschappen

 • Ruisonderdrukking
 • Adaptieve geluidscontrole
 • Draadloos
 • Oordop ontwerp
 • Oplaadcase

Sony WF-1000X review:

Design

koptelefoon Sony WF-1000X review

Zoals nu standaard het geval is bij draadloze oordopjes, heeft het design twee elementen: de oordopjes zelf en hun oplaadcase. Ik zal beginnen met de oordopjes.

Het is een subtiel design die grotendeels in je oor zit. De oordopjes steken een beetje uit, maar niet zo erg dat het lijkt dat je een taxichauffeur bent. Alhoewel de Sony WF-1000X zeker niet zo onzichtbaar is als die oordopjes die je in spionnenfilms ziet, is het algehele effect een stuk minder opvallend dan het design van de Apple AirPods.

Goedkope Sony WF-1000X Review

Je zal een transparant stukje opmerken met een boog binnenin. Dat is een antenne die ervoor zorgt dat de oordopjes goed met elkaar communiceren (het linker oordopjes verwerkt de informatie en stuurt dit door naar de rechter).

De Sony WF-1000X past erg goed. Er zijn twee soorten oordopjes in verschillende afmetingen: de typische silicone en een sponsachtige rubber stijl. Ik hoefde niet lang te experimenteren om een te vinden die bij mij paste. Elk oordopjes weegt minder dan 7 gram en ze voelen nooit zwaar of vervelend.

Het deel van het oordopje dat in je oor gaat is lichtjes gebogen, wat helpt om hem in je oor te stoppen en hem daar te houden. Nog iets wat helpt om ervoor te zorgen dat de oordopjes goed in je oren blijven zitten, is een kleine vin (beschikbaar in twee maten), maar het is zo subtiel dat ik niet zeker weet of dit überhaupt iets doet. Maar misschien is dat ook de bedoeling.

Ik heb in ieder geval erg goed geprobeerd om de oordopjes los te schudden, maar het lukte me niet. De ‘F’ in WF-1000X staat voor ‘freedom (vrijheid)’ en dat lijkt een erg geschikte keuze. Sony geeft aan dat deze oordopjes tegen een plets water kunnen, maar niet ontwikkeld zijn voor sporten (met dagelijks gebruik in gedachten passen de oordopjes uitstekend). Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat ze uit je oren vallen als je voor de bus moet rennen.

Goedkoopste Sony WF-1000X Review

Elk oordopje heeft een knop. Het linker oordopje zorgt voor het in-/uitschakelen, koppelen en ruisonderdrukking. Het rechter oordopje bestuurt de het afspelen van muziek, gesprek aannemen/beëindigen en de slimme assistent van je telefoon (Siri/Google Assistant). Je kan echter niet het volume aanpassen op de oordopjes, dat doe je met je telefoon.

De case is een platte doos met rechthoeken en ronde uiteinden. Hij is wat groter dan ik zou willen, maar hij is gemaakt van metaal en voelt stevig aan. Ik doe hem vaak in mijn tas en niet in mijn jaszak, maar dat zou denk ik geen probleem moeten zijn.

De onderkant van de case heeft een NFC-chip voor snel Bluetooth koppelen met Android-apparaten. Alhoewel dit niet noodzakelijk is, is het een aangename toevoeging. De automatische aan/uit functie is echter onmisbaar.

Sony WF-1000X

Haal de oordopjes uit de case en ze zullen direct geactiveerd worden en automatisch koppelen met het apparaat die je het laatste gebruikt hebt. Plaats ze terug en de oordopjes gaan automatisch uit, waarbij rode lichtjes aangeven dat de case de oordopjes aan het opladen is.

Elk oordopje biedt drie uur gebruik en de case zes uur, wat je een totaal van negen uur luisteren geeft. De case zelf wordt opgeladen via USB-C. Oh en je kan ze naast goud ook in het zwart krijgen.

Functies van de Sony WF-1000X

Draadloze, ruisonderdrukkende oordopjes. Je zou mogelijk denken dat dit alles is, maar er is veel meer dan dat je mogelijk denkt.

Neem bijvoorbeeld het draadloze onderdeel. De ‘Head Connect’-app die gebruikt wordt met deze oordopjes geeft je de mogelijkheid om prioriteit te geven aan geluidskwaliteit of verbindingsstabiliteit. Dat is superhandig in gebieden met een hoop netwerken, zoals drukke kantoren of treinstations, waar een hoop verschillende soorten draadloze frequenties zijn die je verbinding kunnen verstoren. Als je merkt dat de verbinding wegvalt, dan zal dit het negen van de tien keer oplossen.

Beste Sony WF-1000X Review

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat je verbinding afhangt van je apparaat. Met een Huawei Mate 9 en iPhone 6S kon ik zo’n 10 meter weglopen om koffie te zetten, zonder ook maar haperingen. Mijn Astell & Kern AK70 deed het minder goed met ruim 3 meter.

Op het gebied van ruisonderdrukking geeft de app je ook de vrijheid om te beslissen of je alles buiten wilt sluiten, omgevingsgeluid binnen wilt laten of alleen stemmen wilt horen. Of je nu de voorkeur geeft aan inleven in je muziek of opletten op je omgeving, de keuze is aan jou.

Kan je niet kiezen? Geen probleem. De adaptieve geluidscontrole van de oordopjes maakt gebruik van gyroscopen in je telefoon om te ontdekken wat je doet en past de intensiteit van de ruisonderdrukking daar op aan. Hij schakelt tussen staan, wandelen, rennen en vervoer.

Als je de app niet gebruikt, dan heb je maar gelimiteerde controle over de ruisonderdrukking: een beetje, volledige of geen ruisonderdrukking. Je zal ook een EQ-aanpassingsfunctie missen, welke met een update in oktober toegevoegd is.

Prestatie van de Sony WF-1000X

Ik was een beetje terughoudend over deze adaptieve geluidscontrole, maar het werkt echt. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat de oordopjes weten wat je doet.

Toen ik achter mijn bureau zat en deze Sony WF-1000X review aan het schrijven was, werd de staan modus geactiveerd, wat betekende dat ruisonderdrukking aanstond, maar stemmen binnenliet. Toen ik mijn huis verliet om naar het treinstation te gaan, liet een deuntje me weten dat de wandel modus geactiveerd was. De ruisonderdrukking was aan, maar liet sommige omgevingsgeluid binnen, zodat ik de dichtstbijzijnde voertuigen kon horen en niet overreden werd.

Sony WF-1000X koptelefoon

Toen ik in de trein stapte kwam ik er te laat achter dat ik in hetzelfde wagon als een schoolreisje zat. Maar de oordopjes gaven een deuntje en schakelde over naar de vervoer modus. Ruisonderdrukking 100% en geen omgevingsgeluid. Heel erg fijn.

Afgezien van deze slimme elementen is de ruisonderdrukking erg effectief. Er is geen betere uitdaging voor ruisonderdrukkende noise-cancelling hoofdtelefoons dan een vliegtuig, dus dat is wat ik deed. Tijdens het afspelen van muziek kon ik het vliegtuig bijna niet horen.

Het was niet volledig stil, maar de oordopjes kregen het voor elkaar om het gedreun te verlagen naar fluisterstilte, wat verwaarloosd kon worden tijdens het afspelen van muziek. Ik viel zelfs in slaap. Dat is een geweldige prestatie, vooral wanneer je nagaat dat dit de eerste keer is dat Sony (of elk ander merk) ruisonderdrukking op draadloze oordopjes met deze afmetingen heeft geplaatst.

Op het gebied van geluidsprestaties ben ik ook erg onder de indruk. Dit zijn de eerste draadloze oordopjes waarbij ik niet het gevoel had dat ik kwaliteit voor gemak op moest geven of andersom.

Sony blinkt over het algemeen uit op het gebied van helderheid en detail en de Sony WF-1000X is geen uitzondering. Of je nu stemmen, piano of snaren afspeelt, het geluid heeft een hoge textuur die je geen twijfels geeft over waar je naar luistert. Het is ook een schoon geluid, vrij van het vervelende gejank waar zoveel draadloze hoofdtelefoons last van hebben.

Sony WF-1000X hoofdtelefoon review

Timing is nog iets waar de WF-1000X in uitblinkt. Alles wat ik de oordopjes liet verwerken (van Kraftwerk tot Buena Vista Social Club of Atoms for Peace and Green Day) werd met een ritmische precisie aangepakt en deed recht aan de muziek en zorgde ervoor dat mijn voet meetikte.

Voor zulke kleine dingen (uitgerust met een dynamische driver van maar 6 mm) gingen ze ook uitstekend om met dynamiek. Er is voldoende emotie in stemmen en kickdrums hebben voldoende kracht. Ik verwacht helemaal mijn review en was gewoon lekker aan het genieten van de muziek.

Het helpt dat Sony de typische neutrale klankbalans heeft behouden, welke geen enkel deel van het frequentiebereik overdrijft. Daarnaast kan je sinds oktober ook aan de EQ sleutelen in de app, maar voor mij is dit niet nodig. Het middenbereik is direct, maar vreet de aandacht niet op; de bas versterkt de muziek zonder te overdrijven.

Als ik echt een nadeel moet geven, dan zou ik een groter gevoel van bereik willen hebben. Maar het is niet zo dat het geluid krap en overvol aanvoelt. Het is makkelijk om vast te stellen waar de instrumenten horen, dankzij een solide stereobeeld.

Moet ik de Sony WF-1000X kopen?

De Sony WF-1000X blinkt uit in draadloze connectiviteit, ruisonderdrukking en geluidsprestaties, en dit allemaal in een pakket die klein genoeg is om comfortabel in je oor te zitten. Ik denk niet dat ik Sony veel meer kan vragen. Kunnen ze bedrade koptelefoons helemaal vervangen? Nee, omdat het niet altijd praktisch is. Maar als je bewegingsvrijheid wilt en je wilt dat je muziek een vrije plek van de buitenwereld is, dan hoef je niet verder te zoeken.

Conclusie van deze Sony WF-1000X review

Zonder twijfel de beste draadloze oordopjes op dit moment.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 13:29
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

LEES OOK:

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste draadloze oordopjes of ga onmiddellijk voor een bluetooth koptelefoon.
BluetoothKoptelefoon.com
Logo