Jabra Elite Sport review

Jabra betreedt voor de eerste keer de volledig draadloze oordopjes markt met de Elite Sport. Het bedrijf was echter niet tevreden met alleen de draden verwijderen (elk oordopje werkt onafhankelijk van elkaar zonder kabels die hen met elkaar verbinden) en heeft daarom ook een hartslagmeter toegevoegd, wat een feature is die het bedrijf van de Sport Pulse geleend heeft en de eerste volledige draadloze oordopjes zijn die dit aanbieden. Bragi, Samsung en Motorola hebben recentelijk allemaal hun eigen modellen uitgebracht, dus Jabra heeft een stevige concurrentie. Het is belangrijk om te onthouden dat dit echter workout oordopjes zijn, dus verwacht niet dat je ze elke dag, de hele dag draagt. In deze Jabra Elite Sport review zal je ontdekken wat deze oordopjes zoal te bieden hebben.

Opgelet! Deze koptelefoon is niet meer leverbaar. Bekijk hier de opvolger: Jabra Elite Active

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 03/07/2024 18:36
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Jabra Elite Sport review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Zitten erg goed in je oren
 • Goede geluidskwaliteit
 • Geïntegreerde media afspeel besturingen
 • HearThrough modus om meer bewust te zijn van wat er in je omgeving gebeurt
 • Goed gemaakte oplaad case
 • Nauwkeurige hartslagmeter

Negatief

 • Een maximale batterijduur van drie uur is waarschijnlijk niet genoeg voor een marathon
 • Met de oplaad case kan je de oordopjes maar twee keer opladen
 • Duur

Belangrijkste features

 • 2×2 microfoons met noise-cancelling (tijdens gesprekken)
 • Drie uur batterijduur + een extra zes uur via de oplaad case
 • VO2 max berekening
 • Hartslagmeter
 • Coaching via de oordopjes
 • Prijs tijdens deze Jabra Elite Sport review: 

Jabra Elite Sport review:

Design en comfort

De oordopjes zijn redelijk groot, maar ze hangen niet te veel uit je oren. Er is een primair oordopje waar je de hartslagmeter en multifunctionele besturingen op terug kan vinden om gesprekken aan te nemen of weigeren en muziek af te spelen en pauzeren. Ook is er een snelkoppeling naar de Jabra Sport Life app, welke ingedrukt kan worden tijdens een workout voor status updates. Op het tweede oordopje vind je de besturingen terug voor het aanpassen van het volume en nummers over te slaan.

Beste Jabra Elite Sport Review

Je kan het primaire oordopje op zichzelf gebruiken voor wanneer je je andere oor vrij wilt houden of simpelweg een handsfree oordopje wilt. Muziek wordt in dit geval mono afgespeeld, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de helft van de ervaring mist.

De twee oordopjes communiceren met elkaar via near field magnetic induction en het tweede oordopje gaat automatisch aan wanneer deze binnen bereik van het primaire oordopje is. Met het primaire oordopje verbind je met je smartphone via Bluetooth.

Comfort is altijd belangrijk op het gebied van koptelefoons die voor fitness bedoeld zijn, ongeacht of deze draadloos zijn of niet en de Jabra Elite Sport presteert erg goed op dit gebied. De oordopjes worden geleverd met verschillende silicone en schuim oordopjes en wingtips, zodat je kan experimenteren om ze goed passend te krijgen.

De silicone oordopjes hebben niet echt veel isolatie, dus deze zijn mogelijk beter voor hardloopsessies, zodat je beter bewust bent van wat er om je heen gebeurd. De schuim oordopjes blokkeren veel meer omgevingsgeluid en zijn daarom geweldig als je traint in een luidruchtige sportschool.

Er is ook een handige HearThrough modus, welke de microfoon gebruikt om geluid van buitenaf naar binnen te laten. Je kan dit instellen om je muziek te pauzeren en alleen maar omgevingsgeluid binnen te laten of extern geluid binnen te laten boven je muziek uit. Dit is ook een handige manier om een gesprek te voeren zonder de oordopjes te hoeven verwijderen, alhoewel dit op sociaal vlak natuurlijk nog steeds als onbeschoft gezien kan worden.

De wing tips hebben drie verschillende afmetingen. Voor ons werkte de medium het beste. Zodra we de oordopjes in onze oor deden, waren we nooit bang dat ze los zouden komen. We hebben de oordopjes zowel tijdens het hardlopen en trainen in de sportschool gebruikt en in beide gevallen vielen ze geen een keer uit onze oren.

Goedkope Jabra Elite Sport Review

Zoals je zou verwachten zijn de oordopjes waterbestendig en hebben een IP67 certificering, dus ze kunnen zonder problemen zweet aan. Je kan ze zelfs tot 30 minuten in 1m water dompelen. Dit is echter alleen maar bedoeld om aan te geven hoe uitvoerig ze getest zijn, in plaats van een aanbevolen gebruiksscenario.

Fitness tracking en app

De Jabra Sport Life app is een erg populaire app en kan gebruikt worden met alle sport koptelefoons van het bedrijf. Maar wanneer je hem gebruikt met de Jabra Elite Sport, dan zijn er een aantal nieuwe features beschikbaar die we nog nooit eerder hebben gezien.

Hardlopers kunnen net als bij de Sport Pulse hun VO2 max volgen door testen van 15 minuten uit te voeren terwijl je binnen een bepaalde hartslagzone blijft. Aan het einde wordt een VO2 max score gegeven (welke aangeeft hoeveel zuurstof je kan gebruiken tijdens intense oefeningen). Dit is een geweldige manier om je progressie gedurende een bepaalde periode bij te houden.

De Fitbit Charge 2 vertelde ons dat we in de ‘Uitstekend’ categorie zaten met een score van 60, maar met de Elite Sport behaalde we alleen maar een ‘Goed’ met een score van 49. Het is niet erg belangrijk dat scores van verschillende apparaten niet hetzelfde aangeven, zolang de metingen op hetzelfde apparaat consistent zijn. We deden drie aparte VO2 max testen en elke keer kwamen we op dezelfde score uit.

Goedkoopste Jabra Elite Sport Review

Sinds we de Charge 2 getest hebben, is onze training meer gefocust op kracht, dus het is niet een verrassing dat onze cardio fitheid gedaald is. Genoeg motivatie om dat weer op te pakken.

Er zijn andere testen die profiteren van de hartslagmeter, zoals rustende hartslagtesten en de Cooper test, waarbij je zover mogelijk moet hardlopen gedurende 12 minuten. Aan het einde krijg je dan een score gebaseerd op het uithoudingsvermogen van je lichaam.

Als je alleen maar een stukje wilt hardlopen, dan is dat uiteraard ook mogelijk, waarbij de Sport Life app je sessie volgt via de GPS van je telefoon. Je kan ook interval sessies doen of je richten op specifieke hartslagzones of tempo. Je kan ook uit andere activiteiten kiezen, zoals fietsen, wandelen of zelfs skiën en (rol)schaatsen.

Speciaal voor de Elite Sport zijn tempo schattingen. Door gebruik te maken van je gepersonaliseerde fitheidsniveau kan je een geschatte snelheid voor standaard race afstanden krijgen, zoals 10km, halve marathon en marathons. Je krijgt ook herstel aanbevelingen als onderdeel van je trainingsplan.

Naast de meer standaard sport tracking kan je ook kiezen voor aanpasbare cross-training workouts, welke bestaan uit zowel lichaamsgewicht als apparaat oefeningen. Je kan kiezen uit circuits met namen zoals CardiCore, BellyBurn, UpperBodyPump en YouVsBarbell. Deze zijn erg leuk om te doen en een fijne afwisseling van het standaard buiten trainen. Het is alleen jammer dat er geen automatische herhalingsteller is, zoals bij de Jabra Sport Coach Special Edition, maar je kan jammer genoeg niet alles hebben.

Op het gebied van fitness apps is de Sport Life app een van de beste vergeleken met de concurrentie. Je hoeft echter niet noodzakelijk deze app te gebruiken voor je workouts. De hartslagmeter van de oordopjes werken ook prima samen met andere apps, zoals Strava, voor het geval je daar de voorkeur aangeeft en simpelweg de hartslagdata via je oordopjes wilt ontvangen. Het is fijn dat je zelf een keuze kan maken.

Op het gebied van nauwkeurigheid bleek de hartslagmeter van de Elite Sport bijna net zo nauwkeurig te zijn als de hartslagmeter die we op onze borst hadden. De rust hartslag verschilde maar een paar slagen en tijdens een vaste hardloopsnelheid was het verschil ook minimaal. Alleen tijdens sprint trainingen liep hij iets achter op de snellere verwerking van ons borst hartslagmeter.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 03/07/2024 18:36
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Geluids- en gesprekskwaliteit Jabra Elite Sport

We waren zeer verrast door de geluidskwaliteit van de Elite Sport. Het geluid is warm en rijk en heeft een goed onder controle gehouden bas. Een hoop sport koptelefoons die we gedurende de jaren in onze handen hebben gehad lijken vooral op bas of een heldere treble te focussen en vergeten al het andere.

Deze oordopjes hebben een goede balans. Dit betekent dat hip hop de energie in het lage uiteinde heeft die het verdient, vooral wanneer je probeert om energie te krijgen door de muziek. Terwijl een rustige mediterende klassieke muziek een respectvolle teerheid heeft terwijl je aan het hardlopen bent en gewoon even wilt relaxen.

Jabra Elite Sport Review

Er zijn een paar eigenaardigheden die het waard zijn om op te merken en dit is meer gericht technologie van volledig draadloze oordopjes, dan geluidskwaliteit. Af en toe is er een vertraging, waarbij je eerst muziek uit het primaire oordopje hoort en dat de secundaire snel aangaat na geactiveerd te worden. Dit is meestal het geval wanneer er een lange tijd geen geluid uit de oordopjes is gekomen en ze beide op moeten starten.

Het volgende punt komt misschien niet als een verrassing gezien de Bluetooth headset herkomst van Jabra, maar de handsfree bel ervaring was uitmuntend. Ondanks hun afmetingen konden de oordopjes onze stem erg helder opvangen, ongeacht of we een of twee oordopjes gebruikte. In elk oordopje zitten twee microfoons, waarbij eentje voor je stem en de andere voor het opvangen van omgevingsgeluid voor noise cancellation tijdens gesprekken is. De oordopjes zullen ook dynamisch schakelen naar de microfoons die de beste gesprekskwaliteit bieden.

Jabra Elite Sport

Batterijduur en opladen

Batterijduur is altijd een minpunt bij volledig draadloze oordopjes en dat is ook bij de Jabra Sport Elite het geval. De batterijduur is maximaal drie uur. Gelukkig wordt er een oplaad case meegeleverd die nog eens zes uur batterijduur biedt, aangezien je de oordopjes hiermee twee keer op kunt laden.

De case kan je opladen via een microUSB en je hoeft alleen maar de oordopjes er in te doen en ze worden direct inductief opgeladen. De oordopjes schakelen automatisch in en uit wanneer je ze uit de case haalt of hier in doet, wat erg fijn is.

Het is ook mogelijk om snel op te laden. 15 minuten opladen biedt je namelijk alweer een uur gebruik.

De oplaad case zelf is goed gemaakt en zorgt ervoor dat je oordopjes beschermt zijn en je deze niet snel kwijtraakt. Hij is ook niet al te groot. Nu we dat echter gezegd hebben, hadden we geen probleem gehad met een iets grotere case als dat zou betekenen dat we meer dan twee keer op konden laden. Misschien niet zo groot als die van de Sol Republic Amps Air, welke een ongelofelijke 15 keer op kan laden, maar iets groter was geen probleem geweest.

Moet je de Jabra Elite Sport kopen?

De Jabra Sport Elite oordopjes doen hun naam eer aan, aangezien ze tot op heden de meest geavanceerde sport oordopjes van het bedrijf zijn. Een aantal van de beste onderdelen van voorgangers zijn eruit gehaald en deze heeft Jabra in een volledig draadloze form factor gestopt.

Er zijn een aantal minpunten, zoals de matige batterijduur, maar de case helpt om dit probleem deels op te lossen door twee keer opladen mogelijk te maken. Als je alleen maar op zoek bent naar oordopjes voor je trainingssessies, dan zou drie uur voldoende moeten zijn in de meeste gevallen.

De Jabra Sport Life app is een geweldige toevoeging en de VO2 metingen, tempo schatting en trainingsplannen zijn allemaal erg handig om je te helpen bij het verbeteren van je fitheid.

Voor €250 is de Elite Sport ongetwijfeld een flinke investering en duurder dan veel andere volledige draadloze concurrenten, welke wel minder features hebben. Dus tenzij je de nieuwe toevoegingen en die super handige form factor nodig hebt, kan je misschien beter een kijkje nemen naar de Jabra Sport Pulse, welke je nu voor zo’n €130 kan kopen.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 03/07/2024 18:36
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Conclusie van deze Jabra Elite Sport review

De Jabra Elite Sport zijn werkelijk waar fantastische volledig draadloze oodropjes voor fitness en sport enthousiastelingen.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste draadloze oordopjes of ga onmiddellijk voor een bluetooth koptelefoon.
BluetoothKoptelefoon.com
Logo