Jabra Elite 3 review

Jabra Elite 3 review modellen
8.7

€60,02 €85,94

Beste deal op: amazon.nlAmazon.nl
Jabra Elite 3 review
Jabra Elite 3 review
€60,02 €85,94
Goed geluid
Ondersteuning voor aptX
Goede, stevige pasvorm in het oor
Duidelijke app
Beschermingsklasse IP55

Echte draadloze in-oortjes met goed geluid en transparantiemodus

Met de Elite 3 wil Jabra zijn doelgroep uitbreiden: de nieuwe in-ears zijn de meest betaalbare true-wireless hoofdtelefoons van de fabrikant tot nu toe en zijn met 79 euro gericht op een publiek voor wie Noise Cancelling of draagherkenning minder belangrijk zijn dan moderne geluidsafstemming. Zal de twist werken?

Wie denkt dat dit gewoon simpele True Wireless In-Ears zijn, heeft het mis. Ondanks de gereduceerde functieset en prijs, ondersteunt de Elite 3 niet alleen SBC, maar ook Qualcomm’s aptX codec – AAC daarentegen is weggelaten. Wat niet is weggelaten is een transparantiemodus, app- en Amazon Alexa-ondersteuning en Google Fast Pair.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:32
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Jabra Elite 3 oplaadcase

Kenmerken

De Elite 3 is verkrijgbaar in vier kleuren: lichtbeige, donkergrijs, paars en marineblauw, en wordt geleverd in een 100% duurzame, recyclebare en onschadelijke verpakking (volgens de fabrikant) met drie paar siliconen oorstukjes in de maten S, M en L, een oplaadetui, een korte USB-C naar USB-A kabel (ongeveer 20 cm), een garantieverklaring en een folder met de gebruikelijke waarschuwingen.

Jabra Elite 3 review modellen

De afwerking is typisch goed, ook al voelt het extreem kleine en lichte plastic oplaaddoosje (net geen 34 gram) een beetje “goedkoop” aan. De in-ears zelf wegen slechts 4,6 gram per stuk en steken niet uit de oren dankzij hun aangenaam slanke ontwerp. Hun passieve ruisonderdrukking is erg goed en dankzij de IP55 bescherming zijn ze zonder problemen bestand tegen stof en spatwater.

Jabra Elite 3 draadloze in-ear oortjes

Levensduur van de batterij

Jabra schat de batterijduur op maximaal zeven uur bij één keer opladen, en het etui kan de hoofdtelefoon dan tot drie keer vullen, wat ons een totale batterijduur van 28 uur oplevert. Natuurlijk zijn dit waarden die zijn gemeten onder standaardomstandigheden. In de praktijk haalden we zelfs meer dan zeven uur bij een gematigd volume van ongeveer 60 procent. De snellaadfunctie van het etui is hier ook praktisch: na slechts tien minuten opladen in het etui is er een uur extra batterijduur beschikbaar.

Jabra Elite 3 batterij levensduur

Bediening

Jabra heeft besloten geen touchbediening te gebruiken voor de bediening, maar vertrouwt in plaats daarvan op klassieke knoppen om in te drukken. Dit heeft natuurlijk voordelen, want door op de oortjes te drukken verklein je de kans dat je per ongeluk commando’s activeert. Het is echter onvermijdelijk dat je de kleine oorstukjes steeds een beetje in je oor duwt.

De linkerknop deactiveert de HearThrough modus, start Spotify of Alexa – afhankelijk van de configuratie – of verlaagt het volume. Als de Jabra’s gekoppeld zijn met iOS-apparaten, werkt de Spotify/Alexa snelkoppeling niet, maar een dubbele druk activeert Siri (of Google Assistant als er niets anders is geconfigureerd onder Android). De rechterkant zorgt voor het afspelen tijdens het luisteren naar muziek (afspelen, pauzeren, nummer vooruit/achteruit en volume verhogen).

Jabra Elite 3 bediening

Tijdens telefoongesprekken reageren beide kanten (bijna) hetzelfde: beantwoorden, ophangen, weigeren, microfoon dempen of aanzetten en het volume veranderen.

Wie de Elite 3 individueel wil gebruiken, kan dat eenvoudig doen door een oortje in de behuizing te parkeren. De enkele in-ear blijft zonder onderbreking spelen, alleen de bediening verandert als alleen de linker wordt gebruikt. HearThrough is logischerwijs gedeactiveerd, net als het verlagen van het volume. Het afspelen kan nu hier worden hervat of gestopt, wat in stereomodus was voorbehouden aan het rechter in-ear. Twee keer drukken om Spotify op te roepen werkt niet meer, maar als deze functie was toegewezen aan de spraakassistent in de Jabra Sound+ app, kan deze gewoon worden opgeroepen. Als in plaats daarvan alleen het rechter oorstukje in het oor wordt gestoken, blijven alle functies hetzelfde als in stereomodus – inclusief volumeverhoging.

Jabra Sound+ App

Dankzij de app-connectiviteit kan de Elite 3 geconfigureerd worden, althans gedeeltelijk. De gratis app voor iOS en Android maakt het onder andere mogelijk om de linker dubbelklik te wisselen tussen Spotify en Alexa/voice assistance of de HearThrough modus te deactiveren. Het is echter ook mogelijk om te kiezen tussen zes EQ presets, hoewel het handmatig wisselen van EQ banden hier helaas niet mogelijk is. Dat laatste is extreem jammer, want afgezien van de “Neutral” instelling heeft geen enkele andere preset ons echt overtuigd qua geluid. We hadden het graag zelf gedaan. Als je je hoofdtelefoon kwijt bent, kun je “Find My Jabra” gebruiken om hem terug te vinden via een kaart en tonen. De mogelijkheid om de firmware bij te werken, de batterijstatus uit te lezen of de basisfuncties van de hoofdtelefoon te leren kennen via een snelgids ronden de reeks functies af.

Geluid

De geluidskwaliteit van de Elite 3 is modern: Het basbereik wordt versterkt, wat het luisteren naar moderne muziek leuk maakt, maar toch lijkt het nooit overdreven of vertroebelt het totaalbeeld. Bij het beluisteren van nummers met extreem lage bastonen hebben de 6 mm drivers nauwelijks moeite om de hoge energie op vol volume adequaat over te brengen, de tonaliteit blijft behouden en we konden ook geen vervormingen ontdekken. De scheiding tussen de hoge bas en de lage middentonen lijkt echter een beetje vaag op sommige tracks.

Jabra Elite 3 geluid en bouw

De middentonen zijn onopvallend en samen met de hoge tonen, die gedetailleerd maar niet scherp klinken, resulteert dit in een totaalbeeld dat de moeite waard is om naar te luisteren en nooit uitputtend overkomt. Naar onze smaak zouden zowel de hoge tonen als de middentonen wel wat meer uitstraling mogen hebben en wat sneller mogen klinken. De fijnste, boventoonrijke details van een mix worden vaak door de Elite 3 opgeslokt. Het zijn dus geen fijne geesten – maar gezien de prijs is dit al klagen op hoog niveau.

HearThrough-Modus

Jabras Transparenzmodus arbeitet solide, hebt das Grundrauschen dabei aber merklich an – bei Stille oder sehr leisen Passagen kann das störend sein. Dabei erreicht er zwar nicht die Natürlichkeit eines Apple AirPods Pro, künstlich wie bei einigen Mitbewerbern klingt es glücklicherweise aber nicht.

Telefonie

Tot slot richten we onze aandacht op de telefonie. Vier ingebouwde microfoons willen zorgen voor helder geluid met weinig achtergrondgeluiden, wat in de praktijk niet honderd procent lukte. Onze stem was altijd verstaanbaar en vrij natuurlijk, maar typische audio-artefacten of achtergrondgeluiden kwamen nog steeds door bij de persoon met wie we aan het praten waren, zij het gedempt. Een mooie oplossing: als je aan de telefoon praat, kun je je eigen stem vervagen dankzij de transparantiemodus, waardoor je veel natuurlijker kunt spreken.

Conclusie: Moet je de Jabra Elite 3 kopen?

8.7Expert Score
Jabra is in zijn opzet geslaagd

Voor net geen 80 euro biedt de Elite 3 goed geluid, handige dagelijkse functies zoals transparantie en monomodus en directe toegang tot Spotify en Alexa. Natuurlijk is het jammer dat de AAC-codec is weggelaten, dus iOS-gebruikers moeten het doen met SBC. We hadden ook graag een aanpasbare equalizer gehad om het geluid nog beter af te kunnen stemmen op de eigen voorkeuren. Maar voor velen zal dit niet nodig zijn – de Jabra Elite 3 klinkt al goed uit de doos. We raden ze daarom aan als “waar voor je geld”!

Geluid
8.3
Bediening
9.1
Prijs/Kwaliteit
8.3
Functies
9
Positief
  • Goed geluid
  • Ondersteuning voor aptX
  • Goede, stevige pasvorm in het oor
  • Duidelijke app
  • Beschermingsklasse IP55
Minpunten
  • Geen ondersteuning voor AAC

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:32
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste draadloze oordopjes of ga onmiddellijk voor een bluetooth koptelefoon.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo