Jabra Elite 7 Pro review

in-ears Jabra Elite 7 Pro review
8

€106,86

Beste deal op: bol.combol.com
Jabra Elite 7 Pro review
Jabra Elite 7 Pro review
€106,86
Hoog draagcomfort
Eersteklas app met veel functies
Beschermd volgens IP57-norm
Uitstekende gesprekskwaliteit
Zowel draadloos als via USB-C opladen

Zeer goed uitgeruste in-ears met variabele Active Noise Cancelling en gepersonaliseerd geluid

De Jabra Elite 7 Pro zijn getest door onze experts. Het nieuwe TWS model met Active Noise Cancelling biedt naar verluidt een botgeluidfunctie die geluid over het bot stuurt en zorgt voor verstaanbare telefoongesprekken. Wat kunnen de in-ears eigenlijk?

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:30
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
koptelefoon Jabra Elite 7 Pro review

Jabra heeft eind oktober 2021 tegelijkertijd de twee nieuwe in-ear paradepaardjes Jabra Elite 7 Pro en Elite 7 Active uitgebracht. In deze review laten we je kennismaken met het Pro-model van de Denen. Het heeft een speciale functie die het moet onderscheiden van alle TWS (True Wireless Stereo) concurrentie. De oordopjes kunnen de beengeluidstechnologie inschakelen voor telefoongesprekken. Dit moet de verstaanbaarheid verbeteren bij intens omgevingsgeluid, zoals wind.

Tot nu toe was de Elite 85t, die wij ook hebben getest, het vlaggenschip van Jabra voor in-ears. Dat model wordt nu vervangen. De Elite 7 Pro behoudt veel van de voordelen van het vorige model. Deze omvatten draadloos opladen voor de behuizing en ondersteuning voor Active Noise Cancelling (Active Noise Cancelling). Maar na een aantal generaties die erg op elkaar lijken, heeft Jabra het ontwerp nu aanzienlijk aangepast. Hier heeft de Elite 7 Pro meer gemeen met de eveneens nieuwe Jabra Elite 3 dan met de voorgaande modellen.

Jabra beweert dat de Elite 7 Pro 16 procent kleiner is geworden in vergelijking met het vorige kleinste model, de Elite 75t. Dit zou de pasvorm in het oor moeten verbeteren. Maar er is ook een nadeel: de luidsprekerdrivers zijn kleiner geworden. Terwijl de Elite 85t nog 12 mm luidsprekerdrivers gebruikte, heeft de Elite 7 Pro slechts 6 mm tegenhangers. Kunnen de Denen nog steeds dezelfde geluidskwaliteit uit de Earbuds halen?

Het design van de Jabra Elite 7 Pro

Visueel doet de Elite 7 Pro denken aan de Elite 3: minder rond dan de vorige generaties en meer wigvormig. Als je de twee modellen uit 2021 naast elkaar zou leggen, zou het verschil moeilijk te zien zijn. De afwerking van de Elite 7 Pro is echter nog steeds een tikje hoogwaardiger. Het gewicht van de oordopjes is ook aanzienlijk hoger met ongeveer 5,4 g per stekker. Dit is echter nog steeds lichter dan de Elite 85t, die 7 gram per oordopje wegen.

Jabra Elite 7 Pro in-ear koptelefoons

Hoe dan ook, de technologie binnenin verschilt van eerdere Jabra hoofdtelefoons: Hoewel er zes microfoons worden meegeleverd, net als bij de Elite 85t, worden deze aangevuld met beengeleidingstechnologie. Hierdoor wordt het geluid via de botten doorgegeven. In tegenstelling tot pure bone-sound hoofdtelefoons, zoals de Aftershokz Aeropex, gebruikt Jabra bone-sound alleen om de geluidskwaliteit van telefoongesprekken in rumoerige omgevingen te verbeteren.

Over het algemeen is Jabra trouw gebleven aan zijn ontwerp. Net als de andere in-ear hoofdtelefoons van het bedrijf heeft de Elite 7 Pro een discrete maar hoogwaardige uitstraling. De lichtere constructie is ook overtuigend.

Praktijktest – Bluetooth, draagcomfort en batterijprestaties

De Jabra Elite 7 Pro maakt verbinding met smartphones, tablets, pc’s en dergelijke via Bluetooth 5.2. Na de eerste koppeling “onthoudt” de koptelefoon eerder verbonden apparaten. Op dit moment ondersteunen de Earbuds nog geen multipoint voor verbindingen met twee spelers tegelijk. Volgens de Denen wordt deze functie begin 2022 in een update geleverd. Tijdens de testperiode kregen we altijd stabiele verbindingen zonder onderbrekingen of storingen.

Jabra Elite 7 Pro in-ear hoofdtelefoons

Het is jammer dat de Elite 7 Pro geen aptX ondersteunt. LDAC, dat fabrikanten als Anker nu zelfs in goedkopere oortelefoons gebruiken, schittert ook door afwezigheid. Het vlaggenschip van Jabra ondersteunt alleen de Bluetooth codecs SBC en AAC. Dit is teleurstellend voor een hoofdtelefoonmodel dat rond de 200 euro kost. Wie dus muziek met codecs van hogere kwaliteit wil uitzenden, zal helaas naar andere modellen moeten kijken.

Hoe zit de Elite 7 Pro in het oor?

Het draagcomfort van de Elite 7 Pro doet denken aan de Elite 3. Het is belangrijk dat je in het begin de tijd neemt en alle oordopjes uitprobeert. Vooral omdat de bijbehorende app Sound+ een test biedt die helpt om de juiste pasvorm te controleren. Met de juiste oordopjes voor elk oor, die links en rechts verschillende maten kunnen hebben, zit de Elite 7 Pro aangenaam luchtig maar toch stabiel. Het nieuwe ontwerp zorgt voor een stabielere pasvorm, wat zich uitbetaalt tijdens snelle bewegingen. Voor het sporten raden we echter de Elite 7 Active aan, die een coating (“ShakeGrip”) gebruiken voor een meer slipvaste pasvorm tijdens het zweten.

Jabra Elite 7 Pro in-ear inhoud

De Elite 7 Pro is ook beschermd tegen vuil en water volgens de IP57-norm. Een wandeling in de regen zou dus geen probleem moeten zijn voor de hoofdtelefoon. Zwemmen met de koptelefoon is echter taboe. Over het algemeen zijn deze in-ears prettige metgezellen die na een aantal uur nog steeds comfortabel zitten. De oordopjes worden bediend via grote, haptische bedieningspanelen. De knoppen kunnen ook opnieuw worden toegewezen in de Jabra Sound+ app. Zo kun je individueel instellen wat één of meerdere korte drukken op de knoppen achter elkaar doen of wat langer vasthouden doet.

Dit is wat de Jabra Elite 7 Pro kan op het gebied van gebruiksduur.

Jabra geeft een batterijduur op van zes uur voor telefoongesprekken en acht uur voor muziek (met Active Noise Cancelling). Beide waarden kun je prima halen op gemiddelde volumes. Het duurt ongeveer 35 uur voordat je de oordopjes weer in het stopcontact moet steken. Je kunt de oordopjes meerdere keren opladen via de oplaadcase, die ook dient als powerbank voor de oordopjes. Vijf minuten opladen is genoeg om ongeveer een uur muziek af te spelen.

Naast opladen via USB-C kan de case ook draadloos worden opgeladen via de Qi-standaard. Dit duurt echter aanzienlijk langer dan bekabeld opladen en duurt meer dan drie uur. Je kunt de oplaadstatus van de hoofdtelefoon of de case zien aan een meerkleurige LED op de voorkant van de behuizing. Als het oplaadniveau laag is, licht de LED rood op. Als de oortelefoon en het etui volledig zijn opgeladen, wordt de LED groen. Als je de firmware aan het updaten bent, knippert de LED paars totdat de update is voltooid.

Jabra Elite 7 Pro in-ear aansluiting

Active Noise Cancelling – dit is hoe goed de in-ears je beschermen

Jabra’s Elite 75t werden achteraf uitgerust met Active Noise Cancelling. De Elite 85t was toen het eerste in-ear model van de Denen dat vanaf het begin actieve noise cancelling bood. In een directe vergelijking met concurrerende modellen van Sony hoofdtelefoons, zoals de WF-1000XM4, moest de Elite 85t zijn nederlaag toegeven. De Elite 7 Pro moest hier ook terrein prijsgeven. Hoewel de passieve isolatie beter is door het compactere ontwerp, dat perfect in het oor past, blijft de actieve noise cancelling iets achter bij het voorgaande model.

Dit is verrassend, aangezien Jabra in totaal zes microfoons heeft geïnstalleerd. De Jabra Elite 7 Pro kan monotone hoogfrequente of laagfrequente geluiden niet volledig blokkeren. Het resultaat is gewoon oké. Hopelijk verbetert Jabra dit met een firmware update.

Jabra Elite 7 Pro speakers

Verwarrend genoeg kun je bij Jabra de Active Noise Cancelling zelf instellen via een schuifregelaar tijdens de eerste installatie. Maar hoe dit precies werkt, wordt niet uitgelegd. Vooral omdat dit toch alleen mogelijk is in een lawaaiige omgeving. Leuk maar een beetje een gimmick: Je kunt de ruisonderdrukking voor de linker en rechter oordop ook apart instellen.

De Elite 7 Pro biedt ook een transparantiemodus (Jabra noemt dit “HearThrough”). De intensiteit is instelbaar. In ieder geval versterken de microfoons in deze modus bewust het achtergrondgeluid. Dit kan je helpen om aankondigingen op bijvoorbeeld een treinstation te horen zonder de oordopjes uit je oren te halen.

Bediening: Afstandsbediening en Jabra Sound+ App

Net als bij zijn voorgangers is de begeleidende app van de Elite 7 Pro Jabra Sound+. De applicatie is erg netjes en biedt toch een groot aantal instelmogelijkheden. Naast de eerder genoemde test van de pasvorm (MyFit), kan er ook een luistertest worden uitgevoerd voor beide oren. Het geluid wordt dan aangepast aan je persoonlijke hoorvermogen. Daarnaast kan het geluid in de app verder worden geïndividualiseerd met een equalizer. Verschillende presets en de mogelijkheid tot handmatige fijnafstelling zijn hier beschikbaar.

Firmware-updates kunnen ook via de app worden geïnstalleerd. Daarnaast is hier ook een digitale gebruiksaanwijzing beschikbaar. De toewijzing van de oortelefoonknoppen kan ook worden aangepast. Dit is praktisch als je bijvoorbeeld niet per se spraakassistenten wilt oproepen via de oortelefoons, maar liever zo gemakkelijk mogelijk tussen nummers schakelt. In-ear herkenning kan ook worden geactiveerd in Sound+. Dan pauzeert de Elite 7 Pro automatisch het afspelen als je ze uit je oor haalt. Als je hem weer in je oor stopt, gaat de koptelefoon naadloos verder waar hij gebleven was.

Buiten de app bedien je de Jabra headphones met hun bedieningsknoppen. Hiermee kun je nummers overslaan, schakelen tussen HearThrough en Active Noise Cancelling, nummers overslaan of de stemassistent van je keuze oproepen. De haptische knoppen werken betrouwbaar. In het begin moet je er maar even aan wennen. Als je te hard op de knoppen drukt, verandert de pasvorm in het oor vanzelf.

Het geluid van de Jabra Elite 7 Pro

Helaas zijn de Jabra Elite 7 Pro qua geluid een stapje lager dan de Elite 85t. Dit had je misschien al geraden aan de hand van de specificaties. De Elite 85t gebruikt 12 mm drivers. Helaas heeft Jabra de drivers van de Elite 7 Pro verkleind tot 6 mm. Dit was waarschijnlijk de enige manier om het compactere ontwerp en de verbeterde ergonomie te bereiken. Vergeleken met het vorige model is de basweergave iets zwakker. Over het algemeen was het geluid van het vorige model wat breder en dynamischer.

Dit wil niet zeggen dat de Elite 7 Pro slecht klinkt. Vooral melodieuze muziek zoals rock, indiefolk, pop of singer-songwriter klinkt prima op de Earbuds. Of het nu Jeff Buckley, Queen of Angus & Julia Stone is: het geluid is leuk. In een directe vergelijking zijn de Elite 7 Pro echter wat ongedifferentieerder dan de Elite 85t, wat niet gecompenseerd kan worden, zelfs niet door lang met de equalizer te spelen.

Jabra Elite 7 Pro opbergcase

Als je graag luistert naar ritmische muziek zoals electro, dance of hiphop, dan zal de Elite 7 Pro je misschien een beetje teleurstellen. In dat geval kun je misschien beter kijken naar de Soundcore modellen, zoals de Liberty Air 2 van Anker. Nummers als Underworld’s klassieker “Born Slippy Nuxx” missen bijvoorbeeld de nodige basbasis. Concurrerende modellen kunnen dat veel beter.

Telefoongesprekken zijn overtuigender. Hier profiteert Jabra van zijn ervaring met het zakelijke klantensegment en zorgt voor een hoge mate van verstaanbaarheid voor beide partijen, zelfs in rumoerige omgevingen. We kunnen echter niet echt de toegevoegde waarde van de implementatie van beengeluid bevestigen. In een directe vergelijking met de Elite 7 Active, die ook de bone-sound technologie mist, konden we op zijn best slechts marginale verschillen vaststellen tijdens telefoongesprekken in de kustwind.

Conclusie: moet je de Jabra Elite 7 Pro kopen?

Als je de keuze hebt tussen de Elite 85t en de Elite 7 Pro, moet je een moeilijke beslissing nemen: Het draagcomfort van het nieuwere model is duidelijk superieur. Het voorgaande model wint het echter op het gebied van geluid en Active Noise Cancelling. Beide generaties verwerken telefoongesprekken uitstekend. Hoewel Jabra adverteert met het voordeel van de bone-sound technologie voor de Elite 7 Pro, konden we geen kwantumsprong ontdekken in de uitgebreide dagelijkse test in de herfstwind.

De batterijduur is met de Elite 7 Pro nog verder verbeterd. Het is echter jammer dat de multipoint functionaliteit pas in 2022 wordt toegevoegd. De Jabra Sound+ app blijft uitstekend en maakt uitgebreide aanpassing van geluid en functies mogelijk. In 2021 moet het echter mogelijk zijn om naast SBC en AAC ook LDAC te ondersteunen in de prijsklasse van 200 euro.

Dit klinkt misschien allemaal kritisch, maar de Jabra Elite 7 Pro zijn zeer goede in-ear hoofdtelefoons. De concurrentie is echter groot en op het gebied van geluid en Active Noise Cancelling zijn de concurrenten al verder. Dit model scoort dus vooral punten voor draagcomfort en gesprekskwaliteit.

8Expert Score
Uitstekende hoofdtelefoon voor telefoongesprekken met een lange batterijlevensduur

De Jabra Elite 7 Pro is een uitstekende hoofdtelefoon voor telefoongesprekken met een lange batterijlevensduur. Helaas blijven ze qua geluid en Active Noise Cancelling iets achter bij het voorgangermodel Elite 85t. Aan de andere kant scoort het nieuwe model met verbeterd draagcomfort. Het resultaat is een overtuigende TWS hoofdtelefoon, maar je moet je belangrijkste gebruik afwegen voordat je hem koopt.

Geluid
8.2
Bediening
9.1
Prijs/Kwaliteit
7.3
Functies
7.4
Positief
  • Hoog draagcomfort
  • Eersteklas app met veel functies
  • Beschermd volgens IP57-norm
  • Uitstekende gesprekskwaliteit
  • Zowel draadloos als via USB-C opladen
Minpunten
  • Geen hoge-resolutie geluid (aptX, LDAC)
  • Active Noise Cancelling en muziekweergave een stap terug vergeleken met het vorige model

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:30
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
in-ears Jabra Elite 7 Pro review

Technische gegevens

Technische gegevens
Bluetooth-standaard5.2
Levensduur batterij8u, laadkoffer tot 30u
Snellaadfunctie5 minuten opladen voor 1 uur afspelen
RuisonderdrukkingJa
SpraakassistentenCompatibel met Amazon Alexa en Apple Siri
CodecsAAC, SGC
Water- en stofbeschermingIP57
Aansluitingen van de laadkofferUSB-C, Draadloos opladen
GewichtOortelefoon: 5,4 g | Oplaadetui: 44 g
AfmetingenHoofdtelefoon: 19x16x18mm | Oplaadhoes: 40x25x70mm
KleurvariantenZwart, Goudbeige, Titaniumzwart
Prijs199 euro
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste draadloze oordopjes of ga onmiddellijk voor een bluetooth koptelefoon.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo