Jabra Elite 85t review
Echte draadloze In-Ears met Advanced Active Noise Cancelling en perfecte app-verbinding
Jabra blijft zijn draadloze in-ears in stijgende lijn ontwikkelen en brengt na de Elite 75t, die net een Active Noise Cancelling update heeft gekregen, nu de Jabra Elite 85t op de markt, die standaard is uitgerust met een krachtiger adaptief noise cancelling systeem.
Vergelijk nu prijzen bij:
In dit artikel:
Oude bekenden
Op het eerste gezicht is de designtaal van zowel de in-ears als het laaddoosje helemaal niet veranderd. In directe vergelijking met de 75t hebben de 85t echter duidelijk aan volume gewonnen. Dit geldt zowel voor de in-ears als voor het oplaaddoosje. Een snelle blik op het gegevensblad verklaart de toename: er worden zes microfoons gebruikt in de in-ears (“slechts” vier in de 75t), waarvan er vier worden gebruikt voor de zogenaamde “Active Noise Cancelling”. Verder is de grootte van de drivers verdubbeld van zes naar twaalf millimeter. En de batterijen bieden met 7,5 uur ook meer gebruiksduur – maar alleen met uitgeschakelde Active Noise Cancelling. Met de uitgebreide annuleringstechnologie zouden de in-ears 5,5 uur moeten werken, waardoor de box netto 19,5 uur meegaat – zonder Active Noise Cancelling zelfs tot maar liefst 31 uur. Een andere nieuwe functie is dat de oplader draadloos kan worden opgeladen volgens de Qi-standaard.
Zowel de siliconen EarGels (S, M en L) als de uitstroomopeningen van de drivers hebben een nieuwe vorm gekregen. Zo zijn de nieuwe oorstukjes nu ovaal en niet meer rond, waardoor de in-ears een paar keer uit mijn oor vielen omdat ze na een tijdje los gingen zitten. Wat het probleem ook is tussen mijn ooranatomie en de nieuwe vorm, die volgens de fabrikant is gekozen na scans van duizenden oren: De verbinding is helaas niet meer de meest optimale voor mij. Maar als de in-ears op hun plaats zitten, is de mechanische isolatie erg goed, wat de onmisbare eerste stap is om adaptieve ruisonderdrukking goed te laten werken.
Koppelen via Bluetooth 5.0 gaat probleemloos en multipoint met twee bronnen is gelukkig ook weer inbegrepen. De ondersteuning voor de AAC en SBC codecs blijft hetzelfde, net als de IPX4 beschermingsklasse.
Zonder “Sound+” –
Zonder de app “Sound+”, die te downloaden is voor zowel iOS als Android, zijn de Jabra Elite 85t prima te gebruiken, maar met de app wordt alles beter omdat je bijna elke functie kunt aanraken en aanpassen. Updates voor de hardware en nieuwe functionaliteiten worden via de app geïmporteerd en beheerd. Om nog maar even de functie “MySound” te noemen, waarin je een individueel luisterprofiel kunt aanmaken, wat het basiskarakter van de 85t sterk verbetert zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan het aanpassen van de EQ. Het biedt vijf banden, talloze presets en je kunt ook je eigen setups opslaan. Bijna alle remote functies kunnen worden verdeeld en geïndividualiseerd met de linker en rechter knop op de in-ears: Overslaan, Start/Stop, oproepreacties en digitale assistent, Active Noise Cancelling en HearThrough. Het volume wordt altijd aangepast met een lange druk op de knop. Deze complete afstandsbediening heeft het immense voordeel dat de smartphone altijd in de broekzak kan blijven zitten. Als je een plug uit je oor haalt, stopt de muziek en gaat weer verder zodra je de plug er weer in doet – zelfs dit gedrag kun je in de app veranderen.
Find My Jabra is een zoekfunctie die het laatste ontkoppelpunt onthoudt, zodat je weet waar je moet zoeken naar een verloren in-ear. Daarnaast is er een interactieve weergave van de bedieningscommando’s op de in-ears en links naar de documentatie, die op het moment van de test (nog) op niets uitliep. Geavanceerde telefoonfuncties zoals een sidetone, die het volume van de eigen stem bij het oor aanpast, kunnen ook worden ingesteld. Last but not least is er een focusmodus die verschillende geluiden afspeelt, zoals bijvoorbeeld regen, branding of wind, om je te helpen concentreren of ontspannen.
Naar mijn mening is Sound+ op dit moment de beste app die bij een koptelefoon wordt geleverd, omdat hij zo uitgebreid is en het hele systeem van het apparaat tot het oor uitbreidt en verfijnt.
Advanced Active Noise Cancelling, HearThrough, Geluid
In de app kan de Active Noise Cancelling in vijf niveaus worden geregeld, hoewel het bij maximale onderdrukking niet zo fenomenaal is als de reclame belooft. De onderdrukking van lage frequenties is meteen merkbaar. Gerommel langs de weg en buizen verdwijnen, maar de midden- en hoge frequenties vinden hun weg door het systeem, en dat is voor zover het verwachte gedrag van een solide ruisonderdrukkend systeem gaat. En dat is precies de conclusie over de Advanced Noise Cancelling: zeer solide, maar niet uitmuntend.
Het achtergrondgeluid tijdens activiteit is echter erg laag en het geluid van de Elite 85t is zacht en vol als Active Noise Cancelling is ingeschakeld. De lage tonen nemen veel ruimte in, maar zijn niet opdringerig. De middentonen dringen gemakkelijk door en zijn ook erg ruimtelijk – de hoge tonen komen soms niet zo helder en zuiver over, maar dit wordt snel opgehelderd met de EQ. Desondanks is er een gebrek aan frisheid en luchtigheid. Over het geheel genomen is de stemming echter coherent en natuurlijk, zonder vermoeidheid en nooit onaangenaam met voldoende druk en volume.
Als tegenhanger van Advanced Noise Cancelling is er HearThrough. Dit is een transparantiemodus die ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden de oren weer bereiken via de naar buiten gerichte microfoons (instelbaar in vijf stappen), die hoorbaarder worden naarmate de ingestelde waarde hoger is. Het ligt in de aard der zaak dat hierdoor ook de ruis toeneemt.
Bij het oor kun je schakelen tussen Active Noise Cancelling en Active Noise Cancelling met HearThrough, maar in de app (en alleen daar) is er ook de optie om beide functies uit te schakelen. Dit verandert het hele geluid van de Jabra Elite 85t ingrijpend: de lage en middentonen wijken ver terug, de hoge tonen worden overgeaccentueerd en het geluid wordt dun, wat maar half rechtgetrokken kan worden door een equalizer te gebruiken. Ik vind deze verandering in geluid erg onbevredigend en hoop dat de fabrikant met een geschikte firmware update komt, want volgens hun eigen informatie levert het uitschakelen van de functies twee uur meer speeltijd op.
Met de telefoon
Drie microfoons tegelijk moeten zorgen voor een goed en geluidsarm gesprek op lange afstand: In de praktijk betekent dit dat druk verkeer en lawaaierige vrachtwagens zachtjes maar stevig worden teruggedrongen, zodat er genoeg ruimte overblijft voor mijn eigen stem om duidelijk verstaanbaar te zijn. De “Sidetone” functie, die ik heb geactiveerd, brengt mijn eigen stem terug naar mijn oor, waardoor het gesprek voor mij natuurlijker en levendiger overkomt, hoewel het geluidsniveau ook toeneemt. Over het algemeen is er echter helemaal niets om over te klagen als ik telefoneer.
Conclusie: Moet je de Jabra Elite 85t kopen?
Vergelijk nu prijzen bij: