Sony WH-1000xm4 review
Over-ear hoofdtelefoon met veel functies, noise cancelling, Bluetooth en LDAC
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de opvolger van de Sony WH-1000XM3 (review) uit 2018 – een van de populairste over-ear hoofdtelefoons met noise-cancelling ooit. Al met de voorgangermodellen heeft Sony een toppositie in de markt veroverd, die ze sinds de introductie van deze productserie in 2017 met succes hebben verdedigd (MDR-1000X – aan de tand). De verwachtingen zijn navenant hoog …
(ondertussen is het nieuwe model, de Sony WH-1000xm5 ook beschikbaar)
In dit artikel:
Vergelijk nu prijzen bij:
Uiterlijk is de hoofdtelefoon, die verkrijgbaar is in zwart en zilvergrijs, vrijwel onveranderd gebleven: Onopgesmukt, elegant en hoogwaardig afgewerkt, met een eveneens identiek laag gewicht van 255 gram. Sony vertrouwt opnieuw op een combinatie van hoogwaardige kunstlederen bekleding en een mat, discreet rubberen oppervlak, waarbij de buitenkant van de rechter oorschelp aanraakgevoelig is.
Functioneel levert de WH-1000XM4 de gebruikelijke full service: net als bij de voorganger worden dynamische 40 mm drivers met neodymium magneten, een speciale ruisonderdrukkende chip en talloze comfortfuncties gebruikt, die kunnen worden geconfigureerd via de gratis iOS/Android app “Headphones Connect”. Sony gebruikt nu Bluetooth 5 voor de radioverbinding – met een stabiel bereik over meerdere kamers.
De opmerkelijke batterijprestaties van 30 uur (muziek afspelen met noise cancelling) komen weer overeen met die van de voorganger. 200 uur stand-by, drie uur oplaadtijd via USB-C en een snellaadmodus zijn net zo overtuigend, net als de optie om de hoofdtelefoon actief en passief te bedienen via de meegeleverde audiokabel.
De kostenbesparende maatregelen op het gebied van codecs zijn verrassend: aptX en aptX HD zijn geschrapt zonder dat ze zijn vervangen. Hoewel er nog steeds een premium codec is met LDAC, krijgen Mac-gebruikers deze niet. De afwezigheid van de aptX familie kan in het ergste geval leiden tot een terugkeer naar SBC voor sommige Android smartphones. Tot slot blijft de adviesprijs onveranderd op 379 euro, inclusief draagtas, audio- en oplaadkabel en vliegtuigadapter.
In gebruik
Allereerst zit de WH-1000XM4 comfortabel, stevig en goed op het hoofd. Dit wordt gegarandeerd door de in grootte verstelbare hoofdband en de draaibare, goed gevoerde oorschelpen. Ter vergelijking had ik de MDR-1000X (review), die een iets lossere pasvorm en minder zachte oorkussens bieden. In een directe vergelijking zou ik het huidige testapparaat op dit punt de voorkeur geven.
Links zit de aan/uit-schakelaar, die ook verantwoordelijk is voor het koppelen (wat nu mogelijk is met twee zenders). Daarnaast is er een aangepaste schakelaar waarmee de noise cancelling en de zogenaamde ambient sound control geschakeld kunnen worden of de spraakassistenten Google of Alexa (maar niet Siri) opgeroepen kunnen worden.
De andere functies worden bediend via de aanraaksensor op de rechteroorschelp: Muziek afspelen (start/pauze) en oproepbeheer worden bediend met een dubbelklik, nummers overslaan met een horizontale veegbeweging en volumeregeling met een verticale veegbeweging. De functionaliteit is hetzelfde als voorheen, maar naar mijn mening kan deze in de tussentijd worden verbeterd. In firmware 2.0.6 vereiste dubbelklikken een vrij sterk drukpunt. De volumeregeling gaat stapsgewijs door verticaal te vegen of traploos door te vegen en vast te houden. Deze acties gaan echter altijd gepaard met statustonen die niet kunnen worden uitgeschakeld.
Door de hand op het oor te leggen, schakelt de gebruiker tijdelijk over naar de omgevingsmodus, waarin de ingebouwde microfoons externe signalen naar het oor sturen en zo communicatie mogelijk maken en de perceptie van de omgeving verbeteren. Dezelfde functie kan permanent worden ingeschakeld via de eerder genoemde knop op de linker oorschelp. Een leuk idee is de nieuwe Speak-to-Chat modus. Als je begint te praten, wordt het afspelen van de muziek gepauzeerd en pas na een instelbare tijd hervat. 15 seconden als ondergrens is echter te lang. Toch zal iedereen die veel onderweg is en afhankelijk is van regelmatige communicatie met de wereld om zich heen deze functie waarderen, mogelijk zelfs op kantoor.
De concurrentie biedt ook de automatische pauze en hervatting van het afspelen van muziek wanneer de handset wordt neergelegd. De nieuwste hoofdtelefoons van Sony kunnen zichzelf zelfs automatisch uitschakelen, waardoor ze nog geschikter zijn voor dagelijks gebruik.
Noise Cancelling
Sony heeft zijn huidige marktpositie verworven door uitstekende Noise Cancelling. De laatste coup was het gebruik van een speciale chip voor deze taak. Dezelfde QN1 chip wordt ook gebruikt in de WH-1000XM4, in combinatie met een vrij goede passieve ruisonderdrukking en in totaal vijf microfoons. Er is ook nog steeds een zogenaamde NC optimiser met een druk op de knop. De fabrikant raadt aan om deze functie, die de ruisonderdrukking moet optimaliseren, af en toe te starten als de draagomstandigheden zijn veranderd (bijvoorbeeld geen bril meer of een nieuw kapsel) of als de luchtdruk is veranderd tussen in het vliegtuig en op de grond.
Kwalitatief zijn er geen innovaties te melden, maar het systeem kan nog steeds als voorbeeldig worden beschouwd vanwege de effectieve werking en het goede aanpassingsvermogen. Alles is mogelijk, van het discreet uitfaden van laagfrequent geluid tot een intensief stille kamer – met of zonder muziek. Toch moet ik zeggen dat er bij gebruik zonder muziek nogal wat ruis te horen is.
Statische en laagfrequente geluiden worden goed onderdrukt, spraak en onregelmatige geluiden in de omgeving nog wel duidelijk, maar niet helemaal. Hoogfrequent geluid, zoals remmen van treinen, wordt daarentegen niet geëlimineerd door de elektronica, afgezien van de algemene demping.
Bovenal onderscheidt de WH-1000XM4 zich door de configureerbaarheid van het systeem: Sony biedt vier configureerbare modi met betrekking tot de mate van ruisonderdrukking, de intensiteit van het omgevingsgeluid en de mogelijke middenfocus voor stemmen: zitten, lopen, rennen en reizen. Het middenfilter zorgt ervoor dat gesproken mededelingen minder natuurlijk klinken, maar resulteert in een betere algehele ruisonderdrukking terwijl je die mededelingen nog steeds kunt verstaan.
Bewegingssensoren en luchtdrukmeting kunnen worden gebruikt om indien nodig automatisch tussen deze modi te schakelen. Een andere nieuwe functie is dat de app bepaalde locaties kan opslaan, ze kan toewijzen aan deze modi en ze automatisch kan oproepen.
In principe wil ik Sony echter nog steeds feliciteren met de uitvoering van de geboden ruisonderdrukking en de diverse interacties met de omgeving. Geen enkele concurrent kan het op dit moment beter. Eén klein detail: voor de typische windgevoeligheid die kan optreden door de buitenmicrofoons, biedt de WH-1000XM4 een aparte instelling die het probleem daadwerkelijk vermindert. Ook niet vanzelfsprekend: de Noise Cancelling van het testapparaat werkt desgewenst ook in de actieve kabelmodus – een absoluut pluspunt in een vliegtuig.
Geluid
Afgezien van de besparing op codecs levert het nieuwe Sony model vertrouwde geluidskwaliteit op hoog niveau. In zijn klasse hoeft Sony niet bang te zijn voor de concurrentie. Tegelijkertijd moet het wel gezegd worden: Hoewel de WH-1000XM4 niet goedkoop over de toonbank gaat, is het product te classificeren als een hoofdtelefoon die muziekgenot in het mobiele moderne leven wil ondersteunen en in hoge kwaliteit wil implementeren. Het is dus geen expliciet audiofiel apparaat.
Het basisgeluid is schoon en afgestemd op mobiel gebruik, dus de WH-1000XM4 geeft iets meer gas in het basbereik. Je hoort veel details, een brede panning, een goed dynamisch bereik, veel druk en goede niveau reserves. In het basbereik is de hoofdtelefoon even vol, warm en strak. Lage bas is ook geen probleem. In het middenbereik worden stemmen, solo-instrumenten maar ook de druk voor vervormde gitaren en drums gegenereerd. Hier produceert de hoofdtelefoon een direct, fris geluid voor pop, elektronica en rock, en verslapt niet in jazz, klassiek of gereduceerde singer/songwriter genres. Tot slot zijn de hoge tonen open, goed opgelost, snel en zonder hinderlijke hardheid. Uiteindelijk resulteert dit recept in een gedetailleerd, coherent en krachtig geluid, waarbij alleen het basbereik iets minder prominent had kunnen zijn. Aan de andere kant is het duidelijk dat het detail en de dynamische resolutie, evenals de transparantie van audiofiele specialisten, niet worden gehaald. Er zijn ook beperkingen op het gebied van kamerbeeldvorming, hoewel deze gelden voor bijna alle gesloten hoofdtelefoons.
Met deze eigenschappen overstijgt de Sony WH-1000XM4 genres en scoort hij punten voor luisterplezier. Dat geldt nog meer als je zo’n geluidservaring kunt creëren met behulp van Noise Cancelling, bijvoorbeeld zelfs op de ICE. Ik kan echter geen meerwaarde herkennen ten opzichte van de voorganger. Voor een directe vergelijking had ik de MDR-1000X bij de hand. Het basbereik van de MDR-1000X leek veel minder netjes.
De combinatie van Noise Cancelling en geluidsweergave is nog niet perfect. Ik merkte bijvoorbeeld een storende flutter in het geluid tijdens het reizen met de S-Bahn. Dit zou kunnen komen door de meting van het luchtgeluid, die wordt verstoord door dichtslaande deuren, open ramen en passerende treinen en die in de toekomst apart zou moeten kunnen worden uitgeschakeld.
Sony heeft nog meer speciale functies te bieden: Deze omvatten de schakelbare, verbeterde geluidsoptimalisatie voor gecomprimeerde audiobestanden DSEE Extreme. Net als bij de voorganger moet ik eerlijk bekennen geen verschil te horen met AAC op een iPhone 8. Met de LDAC codec (Sony Xperia 10, Android) schoof het geluidsbeeld iets naar voren. Alleen onder iOS gaat dit overschakelen overigens gepaard met een kleine onderbreking.
Nuttiger is de vijfbands grafische equalizer met extra duidelijke basregeling. Deze biedt verschillende presets en twee geheugenlocaties. Als je de hoofdtelefoon naar eigen smaak wilt afstellen, vind je hier een effectief hulpmiddel. Overigens is de betreffende codec bewaard gebleven in de test – dit was deels niet het geval bij de voorganger. Toch stuitte ik op een bug: als je overschakelt van een neutrale aangepaste instelling naar de uitgeschakelde stand van de equalizer, is er een volumesprong.
Actieve bediening met een kabel klinkt in principe identiek, maar de app kan niet meer worden gebruikt. Aan de andere kant is de passieve stand stiller en ook hoorbaar kleurlozer. Ik zou deze modus daarom beschouwen als een terugvalscenario.
Sony heeft de, naar mijn mening, overbodige opties voor het eventueel plaatsen van muziekweergave in een surround veld of het toevoegen van extra ruimtelijkheid laten vallen. In plaats daarvan is er compatibiliteit met 360 Audio (we berichtten) – een vrij nieuw formaat dat aanbieders als Tidal, Deezer en nugs.net gebruiken om geselecteerde opnames op te blazen tot een virtueel surround formaat. Dat klinkt spannend. Na een paar testrondes met overeenkomstige titels op Tidal, kom ik tot de conclusie dat de geluidskwaliteit duidelijk achterblijft bij een gewone stereo-opname. Het klinkt ruimtelijker, dat zeker, maar het klinkt minder direct en punchy. Last but not least moet ik duimen voor de hoge spraakkwaliteit tijdens telefoongesprekken: De communicatie in beide richtingen is voorbeeldig duidelijk en verstaanbaar.
Conclusie: Moet je de Sony WH-1000XM4 kopen?
We zaten bijna ongeduldig te wachten op de opvolger van de WH-1000XM3. En inderdaad, de hoofdtelefoon is ongewijzigd, overtuigend en praktisch, en absoluut indrukwekkend qua functies, draagcomfort en Noise Cancelling. Maar ook qua geluid valt er weinig te klagen voor de doelgroep. Ze klinken coherent, krachtig en zijn een waar genot om naar te luisteren.
Met de WH-1000XM4 kan Sony waarschijnlijk de titel van de meest uitgebreid configureerbare hoofdtelefoon op zijn vestje prikken. De meeste functies hebben te maken met Noise Cancelling en interactie met de omgeving. Toch is de sprong ten opzichte van de voorganger vrij klein. In hun kerncompetenties geluid en Noise Cancelling zijn de modellen min of meer gelijk, waarbij de voorganger zelfs scoort met een uitgebreidere codec selectie. Er is een toename in gebruiksgemak met nieuwe automatische functies en Bluetooth 5, wat zeker een voordeel is voor wie veel onderweg is en afhankelijk is van communicatie met de omgeving.
Voor dezelfde prijs is dit niet minder geweldig dan voorheen, waardoor de WH-1000XM4 in de topklasse van deze productcategorie blijft meespelen, maar aan de andere kant de concurrentie niet verder op afstand zet. Integendeel, de WH-1000XM4 concurreert momenteel met zijn voorganger, die voor een veel lagere prijs te koop is. Degenen die hem al in hun bezit hebben, hebben geen grote stimulans om te veranderen.
Vergelijk nu prijzen bij:
Technische gegevens
- Type: Over-ear
- Bouw: gesloten
- Transducerprincipe: dynamisch
- Audio zendbereik (ontvanger): 4 – 40.000 Hz
- Impedantie: 51,55 Ohm
- Geluidsdrukniveau (SPL): 108,3 dB
- Druk gemiddeld van grote en kleine kop: 561 g
- Gewicht met kabel: 266 g
- Gewicht zonder kabel: 252 g
- Kabellengte: 120 cm
- Merk: Sony
Omvang van de levering
- Mini jack kabel
- USB-C oplaadkabel (ca. 20 cm)
- Vliegtuig adapter
- Tas
Speciale functies
- Verkrijgbaar in zwart en zilver
- BT-codecs: SBC, AAC, LDAC
- BT-versie: 5.0
- BT-profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
- NFC
- Oplaadtijd batterij: ca. 3 uur (volledig opgeladen)