Sony MDR-ZX770BN review

goedkoper draadloos alternatief dan een Beats

  • Voordelen: De Sony MDR-ZX770BN is een goed ontworpen koptelefoon met Bluetooth die voor zijn geld aangenaam klinkt, comfortabel is om te dragen, en actieve ruisonderdrukking biedt met drie verschillende modi. Hij kan worden gebruikt als koptelefoon met kabel met ruisonderdrukking ingeschakeld.
  • Nadelen: Oogt en voelt niet echt als een kwaliteitskoptelefoon; de drie geluidsmodi zijn eerder verwarrend dan handig.
  • Conclusie: Hij is misschien niet even goed als de Beats Studio Wireless, maar Sony’s MDR-ZX770BN is een goede Bluetooth koptelefoon voor aanzienlijk minder geld.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sony MDR-ZX770BN review

In de afgelopen jaren heeft Sony een aantal draadloze koptelefoons met Bluetooth uitgegeven, sommige beter dan andere. In 2015 zijn er vier nieuwe modellen – de MDR-ZX770BN (€230), MDR-ZX770BT (€150), MDR-ZX330BT (€100), en MDR-AS600BT (€100) – daarmee vormen ze de kern van Sony’s aanbod aan goedkope en middeldure koptelefoons met Bluetooth.

Sony MDR-ZX770BN bluetooth koptelefoon reviewDe Sony MDR-ZX770BN beschikt over zowel Bluetooth als actieve ruisonderdrukking, en richt zich op frequente reizers: hij kan ook bekabeld worden gebruikt tijdens vluchten die gebruik van Bluetooth verbieden.

Sony lijkt zich ook te richten op consumenten die de Beats Studio Wireless net niet kunnen betalen, maar die desondanks op zoek zijn naar een goede draadloze koptelefoon die veel van zijn functies heeft, waaronder ruisonderdrukking.

 

Ontwerp

Dit is een goede Bluetooth koptelefoon, al kan hij zich net niet meten met de Beats. Hij is comfortabel, redelijk licht (ongeveer 240 gram), met traagschuim in de oorkussen, en hij heeft goed geplaatste volume- en navigatieknoppen op de rechterspeaker (de pauzeerknop doet ook dienst al knop voor het opnemen en ophangen van telefoongespreken).

De bouwkwaliteit is goed, zij het niet bijzonder – hij voelt niet even luxueus als een koptelefoon zoals de MDR-1A van Sony zelf, een nieuw bekabeld model dat indrukwekkend geluid biedt in combinatie met superieur comfort.

Met betrekking tot verdere extra’s krijg je koppeling via NFC (de mogelijkheid om de koptelefoon automatisch te verbinden met Androidtelefoons middels een aanraking, zolang die telefoon een NFC-chip bezit) en AptX voor smartphones die dat ondersteunen. (AptX is bedoeld om de kwaliteit van Bluetoothaudio te verbeteren, maar de functionaliteit van die technologie blijft een twijfelgeval.)

De ZX770BN is ook beschikbaar met blauwe accenten
De accuduur wordt gegeven als 13 uur met ruisonderdrukking en Bluetooth ingeschakeld, een redelijke waarde. Onder de kleuropties vinden we een volledig zwart ontwerp of zwart met blauwe accenten, en de koptelefoon wordt geleverd met een simpele beschermhoes, audiokabel, en USB-kabel om op te laden.

Vergelijk prijzen bij:

 

Prestaties

Eén ding moet je controleren als je de koptelefoon voor het eerst aanzet – dat hij in de goede luistermodus staat. De koptelefoon heeft drie niveaus van geluidskwaliteit, en dat had ik in het begin niet door. Er is een standaardmodus, waarbij de prioriteit ligt op een stabiele Bluetoothverbinding. Dat doet de geluidskwaliteit geweld aan, en het lijkt erop dat de koptelefoon in deze modus worden afgeleverd. Het grootste probleem is dat het lastig is om te bepalen welke modus is geactiveerd (een kleine LED flitst om aan te geven in welke modus je zit als je de aan/uit- en volumeknoppen indrukt).

De Sony MDR-ZX770BN

Liever ga je voor een van de twee modi van hogere kwaliteit, waarvan een exemplaar beschikt over de voorgenoemde AptX-ondersteuning en AAC. (Zelf vond ik het hele systeem met geluidsmodi een slecht idee).

Zoals ik al zei kun je dit model gebruiken met een kabel, maar je kunt de ruisonderdrukking niet uitschakelen als er een kabel is ingeplugd. De koptelefoon klinkt met een draad iets beter, maar het geluid kan niet op tegen dat van de luxere MDR-1a, die strakker, schoner, en geraffineerder geluid ontwikkelt. (Het moet echter gezegd worden dat de geluidskwaliteit nét iets toeneemt als je de ruisonderdrukking in Bluetoothmodus uitschakelt).

De ruisonderdrukking werkt behoorlijk aardig en heeft drie verschillende instellingen, afhankelijk van je omgeving (Vliegreizen, Omgevingsgeluid, en Grondverkeer). Het niveau is echter niet dat van de Bose QuietComfort 25, een koptelefoon die zich toespitst op ruisonderdrukking en die geen Bluetooth heeft. Ik merkte ook dat de koptelefoon meer omgevingsgeluid binnenlaat dan de Beats Studio Wireless, waarvan de oorkappen iets strakker lijken te sluiten.

Sony MDR-ZX770BN koptelefoonDe kwaliteit van telefoongesprekken was ook vrij goed, al krijg je niet de dubbele microfoon van de Beats Studio Wireless of Plantronics BackBeat Pro. Met twee microfoons kun je je eigen stem horen in de hoofdtelefoon terwijl je spreekt.

De geluidskwaliteit over Bluetooth is vrij goed – voor Bluetooth, dan toch – maar het valt een beetje tegen in vergelijking met de betere Bluetoothapparaten op de markt, waaronder de Beats Wireless Studio en zelfs Sony’s eigen MDR-10RBT (die ik voor zijn geld erg goed vond, en die te krijgen is voor €135 nu dat Sony hem aan het uitfaseren is).

Op welk gebied schiet de MDR-ZX770 tekort? Het geluid is iets doffer en meer teruggedrongen dan dat van de Beats, en hij klinkt minder luid. Dat is binnendeurs geen grote factor, maar op straat in de stad voelde ik me minder verbonden met de muziek. De bas is ook minder strak.

Ik gebruik termen zoals “iets” met een reden. Er is geen enorm verschil tussen deze Sony en de Beats, en sommigen zullen het meer ontspannen geluid kunnen waarderen. Ik vond ook dat het wat beter klonk na een gewenningsperiode van ongeveer 30 uur.

 

Conclusie Sony MDR-ZX770BN review

Niet iedereen wil €350 uitgeven aan een draadloze ruisonderdrukkende koptelefoon met Bluetooth. Koptelefoons zoals de Plantronics BackBeat Pro en het product uit deze Sony MDR-ZX770BN review zijn goede alternatieven die minder kosten dan €250. Voor gebruik in een kantoor is de Plantronics misschien de betere keuze, maar op reis gaat mijn voorkeur uit naar deze Sony – ondanks de mindere accuduur.

De Sony MDR-ZX770BT lijkt sterk op dit model, maar beschikt niet over ruisonderdrukking. Als je die functie niet nodig hebt, en gewoon op zoek bent naar een draadloze koptelefoon, dan moet je voor dat model gaan. Als je echter op zoek bent naar zowel ruisonderdrukking als Bluetooth – en niet meer dan €300 wilt uitgeven om die functies te bemachtigen – is de MDR-ZX770BN zeker het overwegen waard.

Vergelijk prijzen bij:

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo