Voordelen
Goede actieve ruisonderdrukking; Kan muziek afspelen zonder batterij; Groot Bluetoothbereik; Luid, goed gebalanceerd geluid; Besturing gemakkelijk in gebruik
Nadelen
Nogal zwaar; Geen afstandsbediening op de kabel
Conclusie
De draadloze Plantronics BackBeat Pro levert rijk geluid, goede ruisonderdrukking, en een accuduur van meer dan 24 uur.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbiedingen
- Coolblue: bekijk aanbiedingen
Plantronics BackBeat Pro review
Mag ik u voorstellen aan de koptelefoon die alles kan. Op de een of andere manier heeft Plantronics NFC, actieve ruisonderdrukking, en Bluetooth met een bereik van 100 meter is de BackBeat Pro-koptelefoon weten te stoppen. Daar komt nog bij dat deze comfortabele over-ear koptelefoon luid, redelijk accuraat geluid geeft met een accuduur van meer dan 24 uur. Dit zijn maar een paar van de redenen waarom de Plantronics BackBeat Pro een van de beste headsets van het jaar is.
Ontwerp
De BackBeat Pro beschikt over een functioneel en aantrekkelijk ontwerp. Het is in de menigte geen aandachttrekker, maar de koptelefoon bezit wel een paar interessante elementen. De decoratieve, zilverkleurige metalen nep-grilles op iedere speaker voegen een beetje flair toe aan een verder minimalistisch uiterlijk.
Meer: De Beste Bluetooth Koptelefoons op de Markt
De hoofdband is omhuld in zacht, soepel zwart kunstleer. Het materiaal bovenop de band heeft een subtiel diagonaal patroon, en het leerachtige materiaal op de onderkant heeft een ruitpatroon waarachter zich een pluche schuimstrip schuilhoudt.
Een klein paars label met het Pro-logo voegt een beetje kleur toe, maar mijn favoriete onderdelen van het ontwerp zijn de zilverkleurige metalen verlengstukken. De binnenkant van de oorkappen bestaat uit zacht schuim in nog meer zwart kunstleer.
Dankzij een paar roterende scharnieren kunnen de speaker 90 graden worden gedraaid, waardoor de koptelefoon plat wordt en makkelijker kan worden opgeborgen in de meegeleverde zwarte nylon tas.
Knoppen en Sensoren
Plantronics heeft aardig wat functies in de speakers verwerkt. Je kunt de rechterspeaker indrukken om een telefoontje te beantwoorden, of ingedrukt houden om de Bluetooth-koppelmodus in te schakelen, en door de cirkelvormige ring op de kap rond te draaien kun je het volume wijzigen.
De aan/uitknop is op de achterkant te vinden, samen met een rij LED-lampjes over de grille die als accu-indicators dienen. Er zit een knop onderop om OpenMic aan te zetten – een exclusieve functie van Plantronics waarmee je kunt kiezen hoeveel omgevingsgeluid je door de koptelefoon wilt kunnen horen.
Om muziek te pauzeren of hervatten druk je op de linkerspeaker, en een ring om de buitenkant dient voor het terug- en doorspoelen van nummers. Met een schakelaar kun je de actieve ruisonderdrukking inschakelen. Onderaan de speaker is een 3.5mm audiojack te vinden, samen met een micro-USB poort voor de oplader. Ten slotte zit er in de linkerspeaker ook nog een NFC-chip, waarmee de koptelefoon aan andere apparaten gekoppeld kan worden.
Intelligente sensors in beide speakers pauzeren de muziek en schakelen de ruisonderdrukking uit als je de koptelefoon afzet.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbiedingen
- Coolblue: bekijk aanbiedingen
Comfort
Met zijn 329 gram is de BackBeat Pro nogal zwaar in vergelijking met de Bose QuietComfort 25 van 196 gram. De Phiaton Chord MS 530 weegt 290 gram.
Ondanks zijn gewicht voelt de BackBeat Pro nooit zwaar aan, zelfs na 4 uur non-stop gebruik. De combinatie van kunstleer en schuim voelde meteen prettig aan, en bedekte mijn oren in heerlijke zachtheid. Alleen op bijzonder warme dagen zorgde de opgeslagen warmte in de koptelefoon voor discomfort, en verzamelde zweet zich rond de randen.
Audiokabels
De BackBeat Pro mag dan draadloos zijn, je weet nooit wanneer een audiokabel handig is. Voor die gevallen levert Plantronics een paarse audiokabel van anderhalve meter mee. Helaas werkt de kabel alleen met Apple-apparaten, dus ik kon de ingebouwde afstandsbediening niet gebruiken om nummers door te spoelen of het volume te wijzigen van de Moto X (2014) of mijn Nokia Lumia 925. Plantronics maakt wel standaard audiokabels, maar die kosten je €19.99 extra.
Ruisonderdrukking
De BackBeat Pro biedt effectieve ruisonderdrukking, met dank aan de vier microfoons die onder het aluminium rooster verborgen zitten. Samen met de passieve ruisonderdrukking van de goed sluitende oorkappen heb je een soort muur van stilte op je hoofd.
In vergelijking met de Phiaton Chord MS 530 sloot de Pro geluid veel beter uit. De koptelefoon deed het goed in ons kantoor, en dempte het nogal harde geneurie van onze collega tot een zacht gefluister. Met de Phiaton mocht ik nog steeds genieten van haar onbedoelde serenades en het haast ritmische getik van haar toetsenbord.
De Pro wist ook het grootste gedeelte van het lawaai op de Amsterdamse metro buiten te sluiten; een accordeonspeler die vlak voor me stond werd een soort gedempte brul. Met de Phiaton 530 daarentegen hoorde ik bijna iedere aankondiging van de metro, én het ongevraagde accordeonconcert. Het platte oppervlak van de 530 zorgt ook dat de sluiting minder goed is, waardoor de passieve ruisonderdrukking minder is.
Al met al bood de BackBeat Pro goede actieve ruisonderdrukking, maar hij kon zich niet meten met de Bose QuietComfort 25 op dat gebied. In ieder scenario zorgt de QC 25 voor een bel van stilte in een lawaaistorm. In het kantoor klonk ieder gesprek als gefluister, en kon ik geen enkel toetsenbord horen tikken. De sonische aanval van de accordionspeler werd tot een verwaarloosbaar volume gedempt.
OpenMic
Bovenop de actieve ruisonderdrukking heeft de BackBeat Pro ook een unieke functie onder de naam “OpenMic”. Met een druk op de knop laat OpenMic geluid van buiten binnen, waarmee de oorspronkelijke audio naar de achtergrond wordt geduwd.
Zodra de functie aan staat kun je het volume van het omgevingsgeluid aanpassen met behulp van de rechter draaiknop op de speaker. Platronics zegt dat deze functie is toegevoegd zodat je een gesprek kunt houden zonder de koptelefoon af te zetten. Op half volume kon ik mijn vriend horen praten, maar ik werd steeds afgeleid door de ritmes op de achtergrond. Ik kon me pas helemaal concentreren als ik het geluid uitzette.
Een bijkomend voordeel van de OpenMic is dat je mensen om je heen af kunt luisteren, omdat het lijkt alsof je naar muziek luistert in plaats van het gesprek. Niet dat ik dat heb gedaan.
Prestaties
Er is een nauwe balans tussen volume en detail, en Plantronics beheerst die fantastisch. Tijden het luisteren naar “Blue Magic” van Jay Z werden mijn oren overspoeld door zware bas, intensieve instrumenten, heldere percussie, en het regelmatige ritme van de rapper.
Er was genoeg scheiding, waardoor Pharrell’s rijke achtergrondstem rustig meeklonk met de instrumenten. Dezelfde stem klonk op de Phiaton 530 als een afstandelijke echo. Niet alleen was het volume aanzienlijk lager, maar de 530 ontbrak aan detail. De Bose QuietComfort 25 had meer volume en directer geluid dan de MS530. Toen ik hem echter vergeleek met de BackBeat Pro, waarvan het geluid beter uitgebalanceerd is, vielen de krassendere hoge tonen van de QC 25 op.
De 530 presteerde beter tijdens Evanescence’s “My Immortal (Band Edition),” en produceerde meer samenhangend geluid, met heldere snaarinstrumenten, rijkere pianoklanken, en een doordringende, zangerige stem. De QC 25 bleef een beter volume en detail leveren, vooral toen de windklokken op de achtergrond begonnen te spelen.
Dat betekent niet dat de BackBeat Pro perfect is. De koptelefoon kon “Love Lockdown” van Kanye West, met zijn zware bas, niet bijhouden. De donkere, met autotune bewerkte stem klonk door de wollige bas nog verder vervormd.
Zonder de actieve ruisonderdrukking kon ik op gemiddeld volume nabije gesprekken op de metro verstaan, en was de audiokwaliteit merkbaar minder.
Bluetooth
In tegenstelling tot de meeste draadloze koptelefoons, die maar met één apparaat tegelijk kunnen verbinden, kan de BackBeat Pro met twee systemen tegelijk gekoppeld worden. Die functie was erg handig toen ik The Inevitable Defeat of Mister and Pete op Netflix aan het kijken was met mijn Nvidia Shield Tablet. Toen mijn Moto X middenin de film afging, kon ik de telefoonknop indrukken om de audio van Netflix te pauzeren en over te gaan op mijn telefoon.
Zodra het gesprek was afgelopen ging de koptelefoon over op de tablet, daarbij aankondigend dat hij terugging naar “phone 1” (Let op Plantronics: “Apparaat 1” zou een stuk logischer zijn). Op dat moment kon ik teruggaan naar de film door op de afspeelknop te drukken.
Je kunt apparaten koppelen met een enkele druk op de knop. Na de Moto X zichtbaar te maken hield ik de telefoonknop op de rechterspeaker ingedrukt, totdat een vrouwenstem aankondigde dat de koptelefoon verbinding aan het maken was. Het kostte mijn telefoon twee of drie seconden om de Pro te ontdekken en de verbinding te maken. Zodra de synchronisatie compleet was vertelde de stem mij dat de koppeling was gelukt, en dat “phone 1” verbonden was.
NFC
Als een knop ingedrukt houden teveel moeite voor je is, zal je het kunnen waarderen dat Plantronics de BackBeat Pro heeft uitgerust met een NFC-chip om te kunnen koppelen met een korte aanraking. Het proces is vrij simpel. Na NFC-koppeling aan te hebben gezet op de Moto X drukte ik de telefoon tegen de linkerspeaker tot ik een geluid hoorde, waarna een aangename vrouwenstem me vertelde dat de telefoon gekoppeld was.
Bluetoothbereik
Wat betreft Bluetooth-systemen kun je normaal gesproken een bereik van ongeveer 10 meter verwachten, dankzij hun radio’s van klasse 2. Maar Plantronics heeft de BackBeat Pro (die beschikt over Bluetooth 4.0) uitgerust met een radio van klasse 1, waarmee het bereik van de koptelefoon 100 meter wordt.
Zelfs op een afstand van 50 meter tot mijn Moto X bleef de audiokwaliteit van de BackBeat Pro goed. Ter vergelijking; de Phiaton Chord MS gaf er rond 15 meter de brui aan.
Accuduur
Volgens Plantronics houdt de lithium-ionaccu van de BackBeat Pro het tot 24 uur vol met een enkele lading, via Bluetooth, met de actieve ruisonderdrukking ingeschakeld. Als je alleen de ruisonderdrukking gebruikt, zonder de Bluetoothverbinding, schat het bedrijf een accuduur van 60 uur haalbaar.
De Bose QuietComfort 25 haalt, ter vergelijking, rond de 35 uur met een enkele AAA-batterij.
Phiaton gokt dat de MS Chord 530 tot 18 uur per accu kan halen met ruisonderdrukking aan, en 30 uur zonder.
Tijdens de maand waarin ik deze hoofdtelefoon heb gebruikt was het zeldzaam dat ik op zoek moest naar een stopcontact. Het kostte me een complete week om de koptelefoon naar medium leeg te spelen.
De LED accu-indicator zakte naar het rood net na een maand gebruik. Toen hij eindelijk leeg was hing ik hem aan de audiokabel, en ging door met luisteren. Ik kon weliswaar de ruisonderdrukking niet meer gebruiken, maar ik kon wel blijven luisteren naar mijn muziek. Toen ik de kans kreeg om de Pro op te laden duurde het ongeveer drie uur voor hij vol was.
Om de batterij verder te sparen biedt Plantronics de “DeepSleep”-modus, waarmee de Pro in slaapmodus gaat als het verbonden apparaat niet in de buurt van de koptelefoon is.
Telefonie
De microfoons van de BackBeat Pro zijn handig tijdens het bellen. Of het nu de mobiele telefoon van mijn moeder of de huistelefoon van mijn oma was, alle gesprekken klonken luid en helder aan beide kanten, ook al was ik onderweg. Mijn moeder gaf aan dat het gesprek relatief helder was, maar dat ze de auto’s kon horen toeteren op de achtergrond.
Conclusie Plantronics BackBeat Pro review
Bluetooth? Check. NFC? Check. Extreem lange batterijduur? Check. Geweldige audiokwaliteit? Check. Het idee van Plantronics om alle denkbare technologie in één koptelefoon te gooien pakt fantastisch uit. De BackBeat Pro biedt een berg nuttige functies in een comfortabele koptelefoon die luid en accuraat geluid genereert. De actieve ruisonderdrukking creëert een bel van stilte, maar de OpenMic-functie zorgt dat de buitenwereld maar een knop van je verwijderd is. De koptelefoon kan ook gekoppeld worden met twee apparaten, wat erg handig is als je een tablet en een telefoon hebt, of twee telefoons.
Voor degenen voor wie rust en stilte essentieel is biedt de Bose QuietComfort 25 betere ruisonderdrukking in een lichter pakket. Als je echter draadloos wilt luisteren is de BackBeat Pro één van de beste koptelefoons op de markt, voor zowel techheads als muziekfans.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbiedingen
- Coolblue: bekijk aanbiedingen
Ben je er nog niet uit? Lees ook
LEES OOK: