Sony MDR-XB950N1 review

Als je een audio enthousiasteling bent, dan houdt de zoektocht naar een kwalitatief geluid nooit op. Er zijn een eindeloze hoeveelheid koptelefoons beschikbaar op de markt en elke is zo afgestemd dat een uniek geluid geboden wordt. Online op zoek gaan naar een koptelefoon is vooral uitdagend, omdat je geen idee hebt hoe goed hij zal presteren totdat het pakket bij je afgeleverd wordt. Ook wij zijn altijd op zoek naar een geweldige bluetooth koptelefoon. Toen we ontdekte dat Sony hun XB bij ging bijwerken, om een nieuw model met ruisonderdrukking toe te voegen, wisten we dat er iets geweldigs ontwikkelt zou worden. Maar voordat we een beslissing konden maken besloten we om hem uit testen en ontdekken wat hij zoal te bieden had. Je leest er alles over in deze Sony MDR-XB950N1 review .

Vergelijk prijzen nu bij

 

Sony MDR-XB950N1 review:

Eerste indruk

De MDR-XB950N1 is een redelijke grote koptelefoon, welke enorme oorschelpen heeft en drivers met een wijde diameter om een krachtig geluid te leveren. Het is een Bluetooth koptelefoon, waardoor hij totaal draadloos kan werken. Alhoewel de meeste koptelefoons afgestemd zijn met een bepaalde geluidshandtekening, zijn de Sony XB serie koptelefoons ontwikkelt om te werken met hun Headphone Connect app, zodat je dynamisch het geluid aan kan passen om deze bij je smaak te laten passen.

Goedkope Sony MDR-XB950N1 Review

Alhoewel bas een erg belangrijk onderdeel is van de meeste muziek, is het maar een onderdeel. Als deze koptelefoon echt een goede indruk achter wil laten, dan moet hij goed presteren op elk gebied.

 

Design van de Sony MDR-XB950N1

Alhoewel de oorschelpen erg groot zijn, is een van de eerste dingen die je opmerkt dat ze voor het overgrote deel gevuld zijn. De zachte, pluche oorschelpen nemen ongeveer 75% van de breedte van de koptelefoon in beslag, met de drivers in een super slank plastic omhulsel.

Aan de onderkant van de oorschelp vind je verschillende knoppen en inputs terug. Richting de voorkant zit een kleine ronde knop met de label NC. Dit schakelt de noise cancelling feature in of uit. De koptelefoon herinnert je instelling, dus wanneer je hem de volgende dag weer aanzet, dan zal hij je laatst gebruikte instellingen gebruiken.

Beste Sony MDR-XB950N1 Review

Aan de onderkant van de oorschelp zitten twee inputs. De 3.5mm poort kan gebruikt worden met een aux kabel om de koptelefoon te gebruiken met bedrade outputs. Daarnaast zit een Micro USB aansluiting die gebruikt wordt om de koptelefoon op te laden. Tot slot heb je nog een schakelaar die twee features activeert. XB is de extra bas optie. Dit versterkt de lage uiteinden, wat de bas versterkt zonder voor verstoring te zorgen. Tot slot heb je de aan/uit knop om de koptelefoon in of uit te schakelen.

De hoofdband is bedekt met een nepleer materiaal en gevuld met pluche vulling, net als de oorschelpen. Je kan hem erg lang verlengen, veel meer dan bij de meeste koptelefoons. Dit zou ervoor moeten zorgen dat iedereen hem kan dragen, zelfs als je een pet draagt.

Vergelijk prijzen nu bij

 

Comfort

Ondanks dat deze koptelefoon erg groot is, is hij verrassend lichtgewicht en comfortabel. Onze favoriete onderdeel zijn de grote pluche oorschelpen. Deze hebben een oor omsluitend design, wat betekent dat ze om je hele oren zullen zitten. Hij zit iets strakker op je hoofd dan de meeste koptelefoons, waardoor hij goed om je oren sluit. Omdat het pluche materiaal een goed gebied bedekt, zorgt deze extra druk er niet voor dat hij erg strak rond je oren zit. Dit zorgt voor een comfortabele luisterervaring. We zouden deze koptelefoon zonder problemen gedurende een lange tijd gebruiken, wat we niet kunnen zeggen van de meeste koptelefoons die zo groot zijn.

 

Geluidskwaliteit

Het geluid dat geproduceerd wordt door de MDR-XB950N1 koptelefoon is zeker uniek en erg meeslepend. Hij doet zijn naam eer aan, aangezien de bas duidelijk aanwezig is. Sony lijkt een goede balans gevonden te hebben tussen bonkend en nauwkeurig. Je krijgt nog steeds die energieke kick die je krijgt bij een paar goede subwoofers, maar de bas lijkt een beetje meer gecontroleerd dan we gewend zijn. Dit geeft de koptelefoon de mogelijkheid om je de kick te geven waar je naar op zoek bent, maar zonder harmonie van het liedje te verminderen.

Sony MDR-XB950N1 Review

Maar wat ons verraste is hoe soepel de hoge uiteinden van deze koptelefoon waren. Het geluid is erg scherp en het is erg makkelijk om de details in onze muziek op te merken. Tegelijkertijd kan je merken dat bepaalde details zoals stemmen en snaarinstrumenten meer naar voren gebracht worden. Het eindresultaat is een erg pittig, meeslepend geluid. Het is niet zo helder als bij een studio koptelefoon, maar dit unieke geluid zal ideaal zijn voor iedereen die van muziek met een hoop energie houdt.

Vergelijk prijzen nu bij

 

Ruisonderdrukking

Er zijn twee soorten van noise cancelling op de markt. Een is passief en de andere is actief. Passieve ruisonderdrukking komt het meeste voor en is het goedkoopste om te maken. Actief is de duurdere stijl, maar veel moeilijker om correct uit te voeren. Deze koptelefoon heeft beide.

Actieve ruisonderdrukking wordt uitgevoerd door een kleine microfoon die aan de zijkant van de oorschelp is geplaatst. Al het geluid van je externe omgeving wordt gemeten en de koptelefoon compenseert met een gelijke en tegenovergestelde reactie van de speaker kegel. Dit verwijdert effectief geluidsgolven.

Veel fabrikanten gebruiken dezelfde stijl van noise cancelling, maar er zijn maar weinig die het zo goed geïmplementeerd hebben als Sony. Met de muziek uit en de ruisonderdrukking aan zal je een geluid versie van een leeg doek krijgen. Zelfs wanneer je reist in een drukke metro of langs een bouwplaats loopt, kwam er maar weinig geluid door de koptelefoon.

Goedkoopste Sony MDR-XB950N1 Review

De passieve ruisonderdrukking speelt een erg belangrijke rol bij het ondersteunen van het actieve systeem. De oorschelpen sluiten aardig dicht rond je oren, zodat maar weinig geluid binnen wordt gelaten. Hun grote diameter maakt een hoop luchtbeweging mogelijk, zodat de speaker kegels de grote geluiden effectief kunnen onderdrukken. Al met al heeft deze koptelefoon een van de beste implementaties die we getest hebben.

Vergelijk prijzen nu bij

 

Accuduur

Deze koptelefoon heeft een hoge capaciteit lithium ion accu, wat een erg lange accuduur mogelijk maakt. Sony beweert dat je er 22 uur gebruik uit kan halen en dat kan je als een conservatieve schatting zien. Tijdens het testen behaalde we 24 uur, maar we moeten wel toegeven dat een deel van deze tijd in stand-by was. Dit betekent dat je zo’n 22 uur gebruikstijd zou moeten krijgen, waarbij de koptelefoon in een lagere verbruiksmodus gaat in stand-by.

 

Aanpasbaarheid

Een van de unique selling points is de mogelijkheid om het geluid aan te passen op basis van je persoonlijke behoeften. Dit kan je doen met behulp van de Headphone Connect App. Het eerste ding waar we mee speelde was de bas instelling. Hij werkt op basis van een schuifregelaar en kan aangepast worden van 0 tot 100%. Standaard zijn ze ingesteld op 50%. Als je dit verlaagt krijg je minder bas, waardoor hij meer begint te lijken op standaard koptelefoons. De bas verhogen naar 100% is mogelijk een beetje te veel van het goede, maar past mogelijk wel bij bepaalde muziekstijlen en je smaak.

We vonden het erg fijn dat we het basniveau aan konden passen. Dit kan een hoop verschillen per liedje, dus dit geeft je de mogelijkheid om het geluid precies zo te krijgen als je wilt.

Er zijn ook van te voren ingestelde instellingen, zoals Club, Arena, Hall of Outdoor. De Club modus is specifiek ontworpen voor elektronische muziek, terwijl de Hall en Arena modi meer geschikt zijn voor live muziek. De Outdoor instelling geeft een meer luchtig geluid aan je muziek, wat de ervaring van een concert nabootst.

Persoonlijk zijn we geen grote fans van audio presets. We vonden dat de muziek het beste klonk wanneer het gespeeld werd zoals de artiest bedoeld had, alhoewel we de aanpasbare bas aardig veel gebruikte.

 

Nadelen

Voor rap, hip-hop, elektronica en pop muziek is de additionele bas in deze koptelefoon ideaal. Maar hij is zwaar gepolariseerd en niet voor iedereen bedoeld. Als je luistert naar klassieke of akoestische muziek, dan zal je een koptelefoon willen hebben met een meer rauw, natuurlijk geluid. Om deze reden zal deze koptelefoon niet voor iedereen zijn.

 

Conclusie van deze Sony MDR-XB950N1 review

Al met al vinden we de Sony MDR-XB950N1 een geweldige koptelefoon die zijn ietwat premium prijskaartje zeker rechtvaardigt. Hij heeft een enorm geluid, welke een van de meest impactvolle en meeslepende geluiden creëert die we getest hebben.

Met een erg hoge hoeveelheid comfort en een lange accuduur is dit een koptelefoon die het vele jaren vol zal moeten houden. Als je een fan bent van zware bas muziek, dan zien we geen reden waarom je deze koptelefoon snel zal moeten vervangen.

Vergelijk prijzen nu bij

Nu we dat gezegd hebben, vinden we wel dat deze koptelefoon gericht is op een niche publiek. Als je op zoek bent naar een meer neutraal geluid, dan raden we aan om een kijkje te nemen naar de B&O Beoplay H4 of de H9 als je een groter budget ter beschikking hebt. Alhoewel deze niet zo meeslepend zijn als de Sony koptelefoon, is hun geluid ontwikkelt voor een meer geavanceerd publiek, die van audioliefhebber opnames willen genieten zoals ze bedoeld zijn, in plaats van dat ze hun geluid willen kleuren om bij een specifieke stijl te passen.

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo