Sony MDR-HW700DS review
De MDR-HW700DS is een draadloze koptelefoon van Sony, welke claimt om een 9.1-channel geluid effect te creëren zonder alle speakers. Dit is niet echt de soort koptelefoon die je zou koppelen met je smartphone op weg naar je werk, maar de soort die je thuis gebruikt om van films te genieten in ‘surround geluid’ zonder dat je je vrouw, kinderen, buren en huisdieren wakker maakt en je zelf onpopulair maakt. In deze Sony MDR-HW700DS review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.
Sony MDR-HW700DS review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Uitstekend om multi-channel films te kijken of games te spelen
- Ongelofelijk comfortabel om te dragen
- 4K schakel ondersteuning via een HDMI doorvoer
Negatief
- Niet net zo goed voor muziek
- Je hebt niet het idee dat dialogen bij het beeld vandaan komen
Belangrijkste features
- 7.1 en 9.1 afspeel ondersteuning
- HDMI doorvoer met 3-HDMI schakel ondersteuning
- Ook optische digitale audio en line input audio opties
- Prijs tijdens deze Sony MDR-HW700DS review:
Vergelijk nu prijzen bij:
Sony MDR-HW700DS review:
Design en features
Het is duidelijk dat zodra je naar de MDR-HW700DS kijkt, hij ontwikkelt is met comfort in gedachten. Er loopt een goed gevuld stuk leer over de hoofdband, terwijl de pluche leren vulling in de oorschelpen bijna 3cm dik is.
De focus op comfort is logisch, aangezien hij ontwikkelt is met de thuisbioscoop in gedachten en zodoende zal je hem meerdere uren per keer dragen. Of nog veel langer als je een Lord of the Rings en The Hobbit marathon gaat kijken.
De bouwkwaliteit van de bevestigingen en achterkant is aantrekkelijk genoeg vanaf een afstand (vooral de getextureerde afwerking van de gesloten achterkant van de oorschelpen. Maar hij ziet er mogelijk iets te plastisch uit van dichtbij (maar wel een robuust en dik plastic).
Op de linker oorschelp zit de primaire aan/uit knop en ook een USB poort om hem te verbinden met een USB oplaad apparaat, zoals een laptop (de koptelefoon is volledig oplaadbaar, zoals je vandaag de dag mag verwachten).
Aan de onderkant van de rechter oorschelp vind je nog vier besturingsknoppen. Eentje is een simpele volume draaiwiel, maar de andere zijn volledig gericht op de geavanceerd/ambitie van de MDR-HW700DS. Ten eerste is er een menu knop, welke een onscreen menu naar voren haalt als je gebruik maakt van de HDMI doorvoer feature van de externe transmissie unit van de koptelefoon (hier vertellen we later meer over).
Daarnaast is er een input knop (welke ook verbonden is met de functionaliteit van de transmissie unit) en een effect knop om te schakelen tussen drie geluidsverwerking opties.
De transmissie unit is veel meer geavanceerd dan de standaard transmissie unit die je bij draadloze koptelefoons krijgt. Het primaire verschil is de de aanwezigheid van niet alleen een HDMI doorvoersysteem, maar ook een multi-input doorvoersysteem. In andere woorden, kan je de digitale multichannel audio uit een HDMI bron halen, maar het transmitter kastje ook gebruiken als een HDMI schakelaar tot drie bronnen.
Nog meer verrassend is dat hij gebruikt kan worden als een 4K schakelaar. We waren in eerste instantie aardig verrast toen we het 4K logo van Sony op de doos van de MDR-HW700DS zagen en we vroegen ons af wat deze ultra hoge resolutie te maken had met een koptelefoon. Maar verbind een 4K bron met een van de HDMIs op de transmitter unit en een 4K bron zal uit de output komen. Dit is aardig indrukwekkend, aangezien de bedrijven die specifiek HDMI schakelkastjes verkopen, hier nog steeds problemen mee hebben.
Het transmissie kastje heeft ook een optische digitale audio doorvoer en stereo audio line input, als je niet gebruik wilt maken van de HDMI doorvoer (je moet echter wel onthouden dat je dan niet volledig kan genieten van de 7.1 of zelfs de 9.1-channel audio potentie die de koptelefoon beweert te bieden). Op de voorkant van het kastje wordt met oplichtende onderdelen aangegeven welke input en geluidsformaat je gebruikt.
De informatie tekst is echter aardig klein, wat het aardig lastig om te lezen maakt van een normale televisie kijkafstand, als je zoals wij denken de transmitter ergens in de buurt van je televisie hebt geplaatst. Dit is waar het onscreen menu van pas komt. Als je gebruik maakt van de HDMI doorvoer mogelijkheid, dan komt er een simpele maar effectieve onscreen interface naar voren als je op de menu knop drukt, welke je informatie geeft over welke je opties je momenteel geselecteerd hebt (het aantal audiokanalen, geluidsformaat, etc) en de overgebleven accuduur van je koptelefoon. Daarnaast is het ook mogelijk om dingen aan te passen, zoals centraal channel niveau, laag frequentie niveau, geluidsvertraging (wanneer je lipsynchronisatie problemen hebt) en of je de televisie audio naast de koptelefoon audio af wilt spelen.
Op het gebied van geluidsformaat ondersteuning krijg je de standaard DTS en Dolby Digital multi-channel optie (waaronder de HD versies) die je zou verwachten, maar ook 7.1 en 9.1-channel LPCM ondersteuning.
Daarnaast kan de MDR-HW700DS uiteraard gebruikt worden als een standaard muziek koptelefoon, waarbij dit high-end model onderdeel is van de nieuwe High-Res Audio drive, wat betekent dat ze high-res geluidsformaten zoals FLAC en DSD af kunnen spelen en ze hopelijk ook afspelen zoals ze bedoeld zijn.
Het frequentie reactie bereik van de koptelefoon is geschikt extreem en accepteert alles van 5Hz – 25.000kHz.
Nog een laatste mooie feature die we willen benoemen in deze Sony MDR-HW700DS review, is dat hij automatisch uitschakelt om de accu te besparen wanneer hij merkt dat je hem van je hoofd hebt gehaald en weer aangaat wanneer hij detecteert dat je hem weer op je hoofd hebt gezet.
Instellen Sony MDR-HW700DS
De MDR-HW700DS is moeilijker om in te stellen dan de meeste draadloze koptelefoons, omdat je je HDMI bronnen er door moet voeren als je zijn mogelijkheden wilt maximaliseren. Maar de toegang tot HDMI schakeling en de onscreen menu’s maken het meer dan waard.
Zonder de HDMIs wordt het instellen gehinderd door de kleine tekst op de transmissie unit en dat je de knoppen op de koptelefoon blindelings zelf aan moet sturen (vooral omdat de koptelefoon uitschakelt wanneer je probeert om een kijkje te nemen naar de knoppen voor makkelijke toegang).
Geluidskwaliteit Sony MDR-HW700DS
Op sommige gebieden is het geluid van de MDR-HW700DS spectaculair. Vooral zijn dynamische bereik is sensationeel, met bas die de donderende klanken creëert waar we vandaag de dag zo gewend aan zijn geraakt bij actiefilms (dit merkte we vooral op tijdens testen van The Dark Knight Rises en Indepence Day, waarbij de scène waar de schaduw van een buitenaards ruimteschip over de maan hangt een klassieke lage frequentie test is).
De zware bas wordt daarnaast geleverd zonder de mix te overmeesteren en ook zonder een verstoring te veroorzaken in de driver units.
Het schijnbare gemak waarmee de koptelefoon met de bas omgaat, betekent dat er nog steeds genoeg ruimte is om comfortabel met de gedetailleerde hoge treble informatie om te gaan die de beste soundtracks tot leven wekt.
Voor alles tussen de extreme hoge en lage uiteinden zijn er middenklanken die dynamisch, agressief, open en het beste van alles, prachtig geïntegreerd zijn met de meer extreme frequenties. Je krijgt nooit het idee dat de hoogste en laagste klanken gescheiden zijn van de middelste klanken.
Een koptelefoon die beweert surround geluid te kunnen bieden (laat staan 9.1-channel), moet een surround geluid aanwezigheid kunnen leveren als hij niet plat op zijn gezicht wil vallen. Dus het was fijn om te ontdekken dat de MDR-HW700DS een aardig indrukwekkend gevoel van audio rondom je weet te creëren. Daarnaast produceert de grote van het film of game geluid een wereld die veel groter is dan de fysieke aanwezigheid van de koptelefoon.
Je hebt ook nooit het gevoel dat delen van het geluid vanuit een enkel punt komen, ondanks dat de drivers erg dicht bij je oren zitten.
Alhoewel het surround geluid effect indrukwekkend is, is het een beetje moeilijk om vast te stellen hoeveel je echt profiteert van de 7.1-channel mogelijkheden. Het beste dat we kunnen zeggen, is dat audio clips die objecten hebben die van rechts, links of voren komen, ook zo klinken, met de ruimte die we zouden associëren met een meerdere speaker opstelling. Je kan uiteraard niet verwachten dat je hetzelfde ruimtelijke gevoel krijgt als bij een echt 5.1 speaker systeem.
Wat een beetje makkelijker vast te stellen is, is de aanwezigheid van een gevoel van hoogte van de geluiden die van voren komen, wat de 9.1 bewering ietwat rechtvaardigt. De hoogte channel impressie is erg subtiel en je merkt het waarschijnlijk alleen maar op tijdens scènes met een duidelijk hoogte effect, zoals scènes met de Batwing in The Dark Knight Rises.
Elk geluidstrucje die subtiel helpt om een duidelijker, meer samenhangend gevoel van ruimte te creëren, is het echter waard. En het feit dat Sony dit gevoel van hoogte heeft weten te creëren in het gelimiteerde bereik van een koptelefoon is aardig indrukwekkend.
Er is echter een redelijk substantieel (maar waarschijnlijk onvermijdbaar) probleem met het surround effect van de MDR-HW700DS. Alhoewel dialogen aanwezig en duidelijk zijn, voelen ze nog steeds afleidend gescheiden van wat je kijkt. De woorden die gesproken worden klinken alsof ze in je hoofd zitten, in plaats van dat ze bij de acteurs op het scherm vandaan komen.
Je hersenen compenseren een beetje na verloop van tijd, maar het probleem blijft een substantiële verbreking van het inlevingsvermogen, wat de rest van de koptelefoon zo goed probeert te creëren. Nu moeten we natuurlijk eerlijk toegeven dat het lastig om in te beelden is hoe welke surround koptelefoon dit ook maar kan vermijden.
Een ander klein probleem, is dat er een limiet is hoe luid je de koptelefoon kan maken voordat het detail in de mix begint te verminderen en voordat drukke scènes een beetje ruw beginnen te klinken. Maar het moment dat dit probleem naar voren komt, is voor de meeste personen veel luider dan dat ze een comfortabel volume zouden vinden.
Tot slot willen we de prestatie met muziek nog even toelichten. Wederom is het enorme dynamische bereik op de voorgrond, waarbij robuuste bas nummers stevig weergeven worden, terwijl krijsende gitaren of stem verheffende zangklanken agressief aanwezig zijn. Stereo mixen worden effectief geleverd en detailniveaus zijn hoog tijdens relatief stille stukken.
Er is een licht overvol gevoel bij de midden en hoge uiteinden van rock mixen en plotselinge pieken in bas worden vaak niet verwacht door de drivers, wat voor een sensatie zorgt die je nooit krijgt tijdens het kijken van films. Wanneer je volle muziek met een hoog volume luistert, dan is er ook een beetje ruwheid.
Het is het ook waard om op te merken dat je over moet schakelen op de ‘Voice’ preset, aangezien de andere twee effecten blijven gebruiken niet voor een fijne muziek ervaring zal zorgen.
De resultaten die we net omschreven hebben, behaalde we echter tijdens het luisteren naar normale cd’s en MP3/AAC bestanden. Geef de koptelefoon hoge resolutie bestanden en hij komt tot leven, met een duidelijk meer open en schoon geluid. Al met al vonden we echter nog steeds dat de MDR-HW700DS beter omging met de agressie van films en je niet de muzikaliteit geeft die je krijgt bij hi-fi koptelefoons.
Andere dingen om te overwegen
Zoals we al gehoopt hadden, is de MDR-HW700DS extreem comfortabel om te dragen. Tijdens deze Sony MDR-HW700DS review hadden we hem een paar keer gedurende vier uur op en we hadden nooit een onprettig gevoel.
Tijdens deze Sony MDR-HW700DS review viel het ons op dat het fijn geweest was als Sony een apart oplaadstation of standaard meegeleverd zou hebben en dat een afstandsbediening ook wel aangenaam geweest zou zijn. Dit zou de prijs echter nog meer opgeschroefd hebben en de keuze begrijpen we dus wel.
Moet je de Sony MDR-HW700DS kopen?
Als je niet een apart audiosysteem hebt of een filmfan bent die houdt van nachtelijke marathons/game sessies of in een twee-onder-een-kapwoning woont en dus niet je geluidssysteem erg luid kan zetten zonder dat de buren de politie bellen, dan is de Sony MDR-HW700DS een droom die uitkomt. We hebben zeker nooit een meer overtuigende, duidelijke en krachtige poging gehoord om het geluidsbereik van surround in een koptelefoon te stoppen die ook nog eens redelijk betaalbaar is.
Het enige probleem is dat stemmen niet bij het beeld vandaan komen, maar dit is een probleem van koptelefoons in het algemeen en het is daarom niet eerlijk om dit als een groot minpunt te zien. Vooral wanneer hij in ieder geval probeert om dialogen van voren te laten komen in de surround mix, wat meer is dan de meeste concurrerende koptelefoon modellen doen.
Als je echter ten eerste op zoek bent naar een serieuze hi-fi muziek koptelefoon en de surround mogelijkheden als een bonus ziet, dan is het mogelijk beter om een koptelefoon te overwegen die meer gericht is op muziek, ondanks de hoge resolutie audio ondersteuning. De Sennheiser Momentum of Sony MDR-1R zijn dan bijvoorbeeld twee modellen die je meer voldoening zullen geven.
Conclusie van deze Sony MDR-HW700DS review
Alhoewel de Sony MDR-HW700DS alleen maar goed is voor muziek in plaats van spectaculair, kan hij je game of film sessies compleet omtoveren wanneer je geen surround geluid speakers hebt of als je je gewoon even af wilt zonderen van de rest van de wereld.
LEES OOK: