Logitech UE 9000 review

Het uitgangspunt van  draadloze koptelefoons is geweldig – geen bedrading,  geen lawaai van kabels en geen echte verbinding met je muziekspeler buiten de draadloze verbinding waarvan jouw koptelefoon gebruik maakt. De realiteit is echter heel anders. De Logitech UE 9000 koptelefoon weet de meeste problemen van goedkopere draadloze koptelefoons op vlak van geluidskwaliteit en betrouwbaarheid te vermijden, maar zijn prijs is enkel weggelegd voor diegenen die echt een draadloze koptelefoon willen.

LEES OOK:

Pluspunten

 • Fantastische bas indien versterker aanstaat
 • Leuke, heldere klank
 • Karrenvracht aan functies
 • Goede geluidsisolatie

Minpunten

 • Prijzig
 • Versterkte bas niet voor puristen
 • Noise cancellation is middelmatig

Kerneigenschappen:

 • Bluetooth met apt-x;
 • Actieve noise cancellation;
 • Geïntegreerde versterker;
 • Verwijderbare optiekabel:
 • Mediabesturing op de koptelefoon

Bekijk hier de nieuwste modellen van Bluetooth koptelefoons >>>

Ontwerp & design

Logitech UE 9000 close

klik om te vergroten

Op vlak van ontwerp wordt de Logitech UE 9000 voorgesteld als een volwaardige circum-aurale koptelefoon. Na een snelle blik kom je misschien tot de conclusie dat hij niet meer dan dat is, maar deze koptelefoon beschikt over veel meer functies dan eender welke koptelefoon die wij het voorbije jaar getest hebben. 

Deze koptelefoon is niet alleen van relatief hoog niveau, hij biedt ook draadloze audio via Bluetooth, de apt-x codec voor streaming van hogere kwaliteit, interne microfoons voor hands-free bellen en – en voor de goede orde – actieve noise cancellation.  Om heel eerlijk te zijn loopt deze koptelefoon over van de functies, waardoor de prijs van €300 makkelijk te verklaren is.

Ultimate Ears – dat is waar het ‘UE’ gedeelte voor staat in Logitech UE 9000 – heeft altijd symbool gestaan voor geluidskwaliteit boven alles, maar deze laatste nieuwe reeks koptelefoons voegt hier ook wat stijl aan toe. De Logitech UE 9000 heeft is ouderwets hoekig en zijn look schommelt ergens tussen de jaren 80 en 90.  Deze stijl moet je ongetwijfeld leren waarderen en eerst waren wij helemaal niet overtuigd door deze look.  Deze eerste indruk is echter verzwakt naarmate we hem meer en meer gebruikte.

De gewaagde stijl is een belangrijk onderdeel van het grote plan van de Logitech UE 9000. Deze koptelefoons willen gedragen worden buiten op straat – die hoekige lijnen steken een welgemeende middenvinger op naar de Beats koptelefoons die tegenwoordig grote sier maken.

Het hardware design van de Logitech UE 9000 is dan ook compleet gericht op gebruik buitenshuis, niet alleen de flexibele draadloze Bluetooth is hier voor bedoeld.

Dit is een redelijk zware koptelefoon, met dank aan meer bedrading binnenin dan de gemiddelde koptelefoon, samen met een serieuze batterij voor 10 uur draadloos gebruik. Om dit te compenseren neemt deze Logitech UE 9000 enkele maatregels om zeker te zijn dat deze koptelefoon vast op je hoofd blijft zitten.

De hoofdband klemt met een goede druk op je hoofd, en de voering van de hoofdband is bedekt met een rubberachtig materiaal in de plaats van stof of leder. Dit biedt een veel hogere wrijving, waardoor de koptelefoon vast op je hoofd blijft, zelfs wanneer je loopt. Dit type materiaal wordt ook gebruik bij de Monster Beats Solo HD, met min of meer hetzelfde doel. 

Een strakke pasvorm en een relatief dunne hoofdband met rubberen bovenlaag zorgen niet echt voor luxueuze pasvorm, maar toch is de UE 9000 zeker niet oncomfortabel, met dank aan de goede synthetische lederen earpads. Deze zijn dik, en hun zachtheid is net ideaal om een balans te vinden tussen comfort en geluidsisolatie.

 

Functies

Logitech UE9000Isolatie is één van de meest belangrijke onderdelen van een draagbare koptelefoon, en dit is waar de Logitech UE 9000 echt uitblinkt. Hoewel hij over actieve noise cancellation beschikt wanneer je hem aanzet, is de isolatie ook excellent zonder dat je deze functie inschakelt. Logitech claimt misschien wel dat ze de meest flexibele koptelefoon wilden maken, maar het doet ons wel afvragen waarom de UE 9000 zo nodig over actieve noise cancellation technologie moet beschikken, zeker als je weet hoeveel dit de kostprijs de hoogte injaagt.

Logitech UE 9000 review

Hier knelt het schoentje namelijk – de actieve noise cancellation is niet bijster goed. De natuurlijke isolatie van deze koptelefoon is al zo goed, dat de actieve noise cancellation alleen maar een heel stille ruis toevoegt aan de muziek. Het is alleen merkbaar bij de stilste muziek, maar het doet toch vermoeden dat Logitech niet al te veel geld gespendeerd heeft voor de ontwikkeling van deze technologie. De actieve noise cancellation verwijdert zachte en middelmatige achtergrondgeluiden, maar voelt eigenlijk aan als overbodig.

Als je de Logitech UE 9000 wat minder kritisch bekijkt, biedt hij wel het volledige pakket op vlak van geluidsblokkering wanneer noise cancellation is ingeschakeld. De cancellation werkt de zachte ruis weg, terwijl de isolatie hardere geluiden in de kiem smoort waar actieve noise cancellation niet zo effectief tegen is.

Functies zoals noise cancellation kunnen grotendeels via de koptelefoon zelf bestuurd worden. Op het rechteroorstuk vind je een aan/uitknop die de noise cancellation en de Bluetooth activeert, samen met een trio knoppen die het volume en de tracks regelen wanneer je Bluetooth gebruikt. Om het pakket te vervolledigen op vlak van cancellation en telefoongesprekken zitten er microfoons aan de onderzijde van elk oorstuk.

Als je echter geïrriteerd raakt door de ongemakken van Bluetooth kan je de Logitech UE 9000 bekabeld gebruiken met standaard kabels voor een koptelefoon. Aan de onderzijde van het rechteroorstuk bevindt zich een 3.5mm aansluiting waarmee je jouw muziekspeler op de ouderwetse manier kan aansluiten. Een kabel wordt naar behoren meegeleverd in de verpakking, en deze beschikt zelfs over een afstandsbediening met drie knoppen zodat je jouw muziekspeler nooit uit je zak moet halen ( als we er vanuit gaan dat het een Apple toestel is – deze koptelefoon is hoofdzakelijk ontwikkeld voor de Apple brigade).

 

Geluidskwaliteit

Logitech UE 9000

klik om te vergroten

De UE 9000 maakt gebruik van 40mm dynamische drivers, wat standaard is voor koptelefoons van deze grootte. Om te beginnen vonden we deze koptelefoon wat teleurstellend klinken voor deze prijs. Hij klinkt goed en vindt een ideale balans tussen leuk klinken (wat belangrijk is voor draagbare koptelefoons) en gebalanceerd klinken ( wat belangrijk is voor alle koptelefoons). Toch is dit niet de meest verfijnde koptelefoon die wij al om de oren hebben gehad.

Uiteindelijk vraag je jezelf af of zoveel functies toevoegen wel de beste oplossing is, en hoe dat er voor kan zorgen dat het geluid van de koptelefoon niet in verhouding staat met zijn prijs. Als je de koptelefoon opzet klinkt hij net als een fantastische koptelefoon van €150, maar voor dubbel deze prijs verwachten we toch wat meer.

Niettemin heeft de Logitech UE 9000 nog een verborgen troefkaart. Het is een eigenschap waar Logitech niet veel over zegt, maar het is misschien wel onze favoriete functie van het hele pakket.

De functie in kwestie is een geïntegreerde versterker – iets dat je bijna niet vindt in een koptelefoon, laat staan bij een grote fabrikant. Sommigen staan sceptisch tegenover wat  ingebouwde koptelefoonversterkers nu echt kunnen, maar je merk het verschil wel degelijk.

De basprestaties verbeteren sterk wanneer de versterker van de Logitech UE 9000 is ingeschakeld. De prestaties bij heel lage bastonen zijn echt fenomenaal, waardoor dit één van de meest opwindende koptelefoons voor dance muziek is die we al ooit gehoord hebben. Hij is zo krachtig dat je dat fysieke effect van een subwoofer hebt, waarbij je de bas niet alleen hoort, maar ook voelt.

Puristen zijn natuurlijk niet te vinden voor zulke dingen, maar het wordt enkel op heel lage tonen toegepast waardoor de klank niet verpest wordt. En het is gewoon heel leuk.

Bekijk hier de nieuwste modellen van Bluetooth koptelefoons >>>

Conclusie Logitech UE 9000 review

De Logitech UE 9000 heeft meer functies dan eender welke andere koptelefoon die vandaag op de markt is. Met onder meer functies zoals draadloze Bluetooth, noise cancellation, geïntegreerde microfoons en zelfs een geïntegreerde versterker. Al deze extra toeters en bellen jagen de prijs de lucht in, en de geluidsweergave kan niet tippen aan de beste modellen met een prijs van €300. Als je houdt van pompende dance muziek, zijn er maar weinig betere koptelefoons beschikbaar. Maar Ultimate Ears maakt ook een goedkoper bekabeld model dat je ook eens moet bekijken als je het gebruik van een kabel niet erg vindt.

Logitech UE 9000 review

BluetoothKoptelefoon.com
Logo