lg-tone-ultra-hbs-800-wall

Een favoriete stereo Bluetoothheadset wordt beter, maar zijn prijs stijgt mee

De Voordelen

De LG Tone Ultra HBS-800 is een stereo Bluetoothheadset die het ontwerp van de vorige Tones naar een hoger niveau tilt en comfortabel is om te dragen. Hij biedt ook beter geluid (meer bas, betere helderheid) en behoorlijke accuduur, in het bijzonder als je ruisonderdrukking uitzet.

De Nadelen

Duur in vergelijking met de vorige LG Tone stereoheadsets; ruisonderdrukking leek geen verschil te maken.

De Conclusie

Met een beetje hulp van JBL heeft de LG Tone Ultra draadloze stereoheadset een upgrade gekregen qua ontwerp en geluidskwaliteit – samen met een ongewenste prijsverhoging.

>> Vergelijk goed de prijzen bij Coolblue & Bol.com >>

 

LG Tone Ultra HBS-800 review

Stereo Bluetooth koptelefoons zijn nog steeds een zeldzaamheid in vergelijking met draadloze headsets met monogeluid, maar de Tone HBS-700 en de daaropvolgende Tone+ HBS-730 van LG zijn lang favoriete modellen geweest. Hun ontwerp, met de nekband en de geïntegreerde oordoppen is comfortabel om te dragen en je krijgt fatsoenlijk geluid – voor Bluetooth dan toch – voor ongeveer €50.

LG Tone Ultra HBS-800Ik was dan ook enthousiast toen ik erachter kwam dat LG samen met JBL een model van hogere kwaliteit uit zou brengen, de Tone Ultra HBS-800, met het “kenmerkende geluid van JBL,” actieve ruisonderdrukking, en Google Voice Actions samen met de functies van de HBS-730. Het ontwerp is ook verbeterd.

Dat is allemaal erg mooi – en de Tone Ultra HBS-800 is over het algemeen een erg goed product. Het enige probleem is dat hij een adviesprijs van €130 meekrijgt en dat hij, tenminste ten tijde van de lancering, voor dicht tegen die prijs te koop wordt aangeboden. Dat is meer dan twee keer de prijs van de nog steeds verkrijgbare HBS-730, en ondanks het verbeterde geluid en ontwerp zal dat voor sommige mensen een te groot verschil zijn. Het helpt ook niet dat de ruisonderdrukking nauwelijks op te merken is.

 

Ontwerp en functies

Ik heb het ontwerp van LG’s Tone-serie altijd goed gevonden. De nekband krult losjes om je nek, met de knoppen ongeveer bij je sleutelbenen, en hij is licht genoeg om na een tijdje onmerkbaar te worden. Als je de oordoppen niet gebruikt kun je ze opbergen in de uiteinden van de nekband (ze bevestigen zichzelf daar magnetisch).

De Tone Ultra HBS-800 is in wit of zwart verkrijgbaar, en heeft een vernieuwd ontwerp en nieuwe functies.

In de overgang van de Tone naar de Tone+ heeft LG slechts erg kleine veranderingen aangebracht in het ontwerp. Maar bij het ontwerpen van de Tone Ultra hebben ze zeker geluisterd naar de klachten van hun gebruikers. Veel mensen vonden bijvoorbeeld de blauwe LED, die pulseerde als je een draadloze verbinding had, te fel. In dit model is dat lichtje nu een piepkleine LED, en is hij verplaatst naar de binnenkant van de nekband om minder op te vallen.

De nekband is zelf ook een beetje gebogen. Dat maakt weinig verschil, maar de headset ligt iets beter op je schouders. Het is belangrijker dat de kabels en de clips waarmee de kabels van de koptelefoon aan de nekband worden verbonden dikker zijn gemaakt, waardoor de kabels minder snel los of in de knoop raken.

LG Tone Ultra HBS-800 bluetooth headset review

Ten slotte hebben de ontwerpers ook de vorm van de meest gebruikte knoppen aangepast, zodat ze gemakkelijker op de tast te gebruiken zijn. Zo heeft de knop waarmee je gesprekken beantwoordt of afsluit nu de vorm van een telefoon in plaats van een cirkel.

Net zoals de meeste in-ear koptelefoons wordt deze geleverd met een aantal formaten oordoppen. Om het basgeluid te maximaliseren kun je het best degene kiezen die het best afsluit (ik ga meestal voor de grote doppen, maar in het geval van de HBS-800 kon ik de mediums beter mijn oorkanaal ingeduwd krijgen).

Het is merkwaardig dat de plastic behuizing van de elektronica iets groter lijkt te zijn in dit model. Het is even vreemd dat de bouwkwaliteit, ondanks de hogere prijs, niet beter is dan die van de simpelere modellen, met uitzondering van de dikkere kabels en sluitingen.

>> Vergelijk goed de prijzen bij Coolblue & Bol.com >>

Na verbinding te hebben gemaakt met mijn iPhone 5S (ik heb ook de Samsung Galaxy S4 en Google Moto X geprobeerd) begon ik rond te spelen met de knoppen, die, zoals ik eerder heb gezegd, op de tast gebruikt kunnen worden. De volumebesturing zit op de linkerrand van de hoofdband. De knop om gesprekken te beantwoorden en op te hangen zit (samen met de stembesturing) linksboven. De rechterrand is de locatie voor het door- en terugspoelen van nummers, en bovenop zitten de pauzeer- en speelknoppen.

LG heeft de knoppen verbeterd.

De knop voor ruisonderdrukking is nogal klein, maar te vinden als je met je rechtervinger over de rechterkant van de nekband glijdt. Zet hem aan en een stem vertelt je dat ruisonderdrukking ingeschakeld is. Het enige probleem is dat het geen verschil lijkt te maken. Ik heb een ventilator ongeveer een meter van mijn oor neergezet en de schakelaar overgehaald, en hoorde niets veranderen. Ik heb de functie ook op straat in Amsterdam geprobeerd, en merkte even weinig. Misschien is het erg lichte ruisonderdrukking, maar je kunt de doppen ook hard je oren induwen en op die manier veel omgevingsgeluid buitensluiten.

Net zoals bij al dit soort Bluetooth stereoheadsets is er een microfoon ingebouwd, en de gesprekskwaliteit was goed genoeg (de microfoon zit voor in de nekband). Helaas is het niet van het niveau van een goede monoheadset met Bluetooth.

LG Tone Ultra HBS-800

De oordoppen blijven met magneten aan de band zitten als je ze niet gebruikt.

 

Prestaties

De HBS-700 en HBS-730 hadden niet precies fabelachtig geluid, maar voor hun prijs klonken ze goed. Dit met name als je nagaat dat veel Bluetooth-koptelefoons ver boven de €100 kosten, en dat je voor een premium full-sized koptelefoon meer dan €200 neerlegt. In een koptelefoon met Bluetooth voor een lage prijs ben je vooral op zoek naar helderheid, want veel “budget”-modellen klinken nogal dof.

LG Tone Ultra HBS-800 review wallDe HBS-800 ondersteunt AptX voor apparaten met die functie (zoals bijvoorbeeld Samsung’s Galaxy S4). AptX zou moeten zorgen dat Bluetooth-verbindingen meer klinken alsof het over een kabel gaat, maar volgens mij is het verschil lastig te merken als je niet naar een professionele koptelefoon (of speaker) aan het luisteren bent. Ik zou de Tone Ultra HBD-800 niet beschrijven als een professionele koptelefoon.

Toch is het een verbetering ten opzichte van de vorige LG Tone-modellen. De bas is voller en je krijgt iets meer helderheid. Hij is vergelijkbaar met de Plantronics BackBeat Go 2 Bluetooth, ook een in-ear koptelefoon, die te koop is voor €79 of  €99 met een laadtas.

Om alles in perspectief te plaatsen: Je kunt vergelijkbaar klinkende koptelefoons met draad krijgen voor €30 (de Moshi Mythro, bijvoorbeeld) en zelfs de Panasonic Ergo Fit HJE-120s van €8 kan zich er aardig mee meten. Maar waar je voor betaalt is het gemak van draadloze audio, en de LG Tone Ultra doet het goed vergeleken met in-ear concurrenten van Plantronics en JayBird, die zweetbestendige producten leveren. (De Tone Ultra is dat niet, dus hij is lastig aan te raden als sportkoptelefoon. Toch zou hij waarschijnlijk prima werken voor lichte sportsessies.)

Je laadt de koptelefoon op via Micro-USB, waarna hij tot 15 uur meegaat zonder de ruisonderdrukking.

LG Tone Ultra HBS-800Het gebied waarop de LG zijn concurrentie wel de loef afsteekt is de accuduur. Zonder ruisonderdrukking kun je tot wel 15 uur krijgen, maar met ruisonderdrukking aan wordt het minder (eerder 10 uur). Ik gebruikte de headset regelmatig tijdens mijn reizen van en naar mijn werk en een beetje gedurende dag, en moest hem ongeveer elke derde dag opladen. Daarbij gebruikte ik geen ruisonderdrukking.

 

Conclusie LG Tone Ultra HBS-800 review

Voor zijn huidige prijs heb ik mijn twijfels over de Tone Ultra HBS-800. Wat betreft ontwerp en geluidskwaliteit is het een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, dus daarvoor complimenten. Maar de bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, en functies verschillen niet genoeg om het een goede koop te maken, vooral omdat de HBS-730 nog steeds te koop is voor ongeveer €50 (eigenlijk concurreert deze nieuwe LG Tone met de oude iteraties). Het helpt ook niet dat ik niet onder de indruk was van de ruisonderdrukking.

Kortweg zou ik zeggen dat de LG Tone Ultra eigenlijk ergens rond de €79-€99 zou moeten kosten. Helaas eisen winkelketens zo’n hoog percentage op dat makers gedwongen worden om verhoogde prijskaartjes aan hun producten te hangen bij de eerste verkoop (of de fabrikant loopt het risico geen geld te verdienen).

Later in zijn levensloop zal de Tone Ultra ongetwijfeld goedkoper worden, en zodra hij dat doet zullen wij ons waardeoordeel verhogen. Tot die tijd zullen zijn voordelen niet zo positief worden beoordeeld als had gekund.

>> Vergelijk goed de prijzen bij Coolblue & Bol.com >>

 

1 REACTIE

  1. Het is uiterst belangrijk om in gedachten te houden dat wanneer
    u binnen deze plaatsing bent u over het algemeen in de war als het gaat om
    te begrijpen wat er gebeurt met de verschillende gamers .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here