Bragi the Dash review

Het is 2017. Drones beginnen het luchtruim te vullen, elektrische auto’s rijden uit zichzelf en e-commerce giganten sturen raketten de ruimte in die uit zichzelf landen wanneer ze klaar zijn. Waarom is het dan zo moeilijk om goed functionerende draadloze oordopjes te creëren? Deze taak is schijnbaar een stuk moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Alhoewel een aantal bedrijven progressie op dit gebied gemaakt hebben, is het met je telefoon en elkaar laten communiceren van twee kleine oordopjes (en een redelijk geluid tijdens dit proces produceren) geen makkelijke taak. Bragi is een kickstarter bedrijf die jaren aan het werk is geweest om de puzzel op te lossen met de Dash. Deze kleine oordopjes zitten vol met sensors, microfoons en zelfs 4GB intern geheugen en zijn niet alleen volledig autonoom, maar ook gepositioneerd als smart wearables om alle andere te vervangen in deze technologische wereld. Maar met deze grote ambitie gaan een aantal sobere realiteiten gepaard, welke versterkt worden door de temperamentvolle aard van de Dash en een prijskaartje van €299. In deze Bragi Dash review zullen we je er alles over vertellen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Bragi the Dash review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Stijlvol, comfortabel design
  • Geweldig voor workouts
  • Indrukwekkend geluid

Negatief

  • Bluetooth signaal valt vaak weg
  • Niet handig voor telefoongesprekken
  • Touch besturing is lastig
  • Audio valt af en toe weg

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK: Bluetooth headset TOP 10

Bragi Dash review

Features

We hebben de afgelopen jaren werkelijk honderden koptelefoons in onze handen gehad, maar de Dash is werkelijk waar uniek. Als je de boekstijl doos opent worden de ebbenhouten oordopjes weergegeven, welke vastzitten op magnetische platen in een oester schelp case van stevig metaal, die zowel fungeert als de plaats om ze op te bergen en op te laden. De oordopjes bieden ongeveer twee of drie uur gebruik per volle batterij, terwijl je met een volledig opgeladen case ze vijf keer volledig op kan laden.

Boven en onder de Dash zitten alle benodigdheden, waaronder een robuuste plaat die ze ingepakt houdt als sardientjes voor het reizen, een microUSB naar USB oplaad/sync kabel en kleine FitSleeves, welke je over de oordopjes doet om deze perfect passend voor je oren te maken. Zodra je ze uit hun pakket gehaald en geactiveerd hebt door ze te verbinden met je Mac of PC, zullen ze tot leven komen met pulserend, rond blauw licht.

De Dash software wordt continu bijgewerkt, wat betekent dat je ze twee uur op moet laden, de laatste firmware downloaden (tijdens deze Bragi Dash review maakte we gebruik van firmware versie 1.4) en een tot twee uur wachten tot de firmware bijgewerkt is. Pas dan en alleen dan kan je de glanzend nieuwe oordopjes uit hun case halen en uitproberen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Hardware en besturing Bragi The Dash

In tegenstelling tot de meeste draadloze oordopjes, gaat het onder de knie krijgen van de Dash gepaard met een steile leercurve. In elk oordopje zitten 23 sensors, van snelheidsmeters tot gyroscopen, hartslag monitors, meerdere microfoons en een flash drive voor interne opslag, waar we verderop meer over zullen vertellen. Alhoewel al deze technologie voor een intuïtieve functionaliteit zorgt wanneer je het allemaal draaiende hebt, is het onder de knie krijgen niet een eenvoudige taak.

Het eerste wat je moet doen is de oordopjes verbinden met je apparaat, wat betekent dat je meteen te maken krijgt met de temperamentvolle touch besturing van de Dash. Elk oordopje reageert op dezelfde soort gebaren, waaronder aantik en inhoud commando’s aan de onderkant van de oordopjes en naar voren en achteren swipen in het midden. Aantikken en vasthouden van het rechter oordopjes zorgt ervoor dat de Dash met je apparaat verbind (wat bevestigd wordt door een vrouwelijke stem). Zodra je verbonden bent verstel je met voorwaarts en achterwaarts swipen het volume, met een enkele tik kan je inkomende gesprekken aannemen of muziek afspelen/pauzeren en met dubbele of driedubbele tikken ga je naar het volgende nummer of een nummer terug (dat is het idee in ieder geval). Wanneer de Dash echter diep in je gehoorkanaal zit, kan een keer aantikken al lastig zijn dus laat staan dat je dat twee of drie snel achter elkaar kan doen.

Goedkope Bragi Dash Review
Swipen is veel vloeiender, wat een goed iets is, aangezien je hiermee de meest gebruikte features bestuurd, namelijk volume op het rechter oordopje en ‘Transparancy’ op de linker. Er is geen actieve noise cancelling maar Dash heeft een goede passieve geluidsisolatie. Bragi heeft daarom microfoons ingebouwd die de wereld om je heen laten horen wanneer je de transparancy feature ingeschakeld hebt (erg handig voor joggen of fietsen).

De Dash zit vol met sensors om je hartslag en de hoeveelheid voetstappen te meten en heeft daarom ook workout modi ingebouwd, waar je toegang toe hebt door het linker oordopje ingedrukt te houden. Voor fanatieke hardlopers is het een goed iets dat dit de eerste keuze is, want net als bij het wisselen tussen nummers is het dubbel tikken voor de fiets en zwem modi bijna onmogelijk om met consistentie uit te voeren.

Je zou er vanuit gaan dat de app van Bragi je op dit gebied te hulp zou schieten, maar afgezien van het fungeren als een handleiding voor onderweg is hij extreem gelimiteerd en focust op volume, Transparancy en basis profielinstellingen. Je kan ook macro’s in of uitschakelen, wat momenteel de mogelijkheid biedt om je hoofd te knikken of schudden voor het aannemen of weigeren van inkomende gesprekken, maar de Dash is heel erg afhankelijk van touch besturing.

Een van de meest interessante features is niet alleen de 4GB opslag, maar ook de waterbestendigheid, zodat je je muziek zo’n beetje overal naartoe kan nemen. Het laden van muziek gaat echter ook weer gepaard met een leercurve. Zodra je de bestanden succesvol naar de Dash hebt gesleept vanaf je computer, moet je de oordopjes eerst ontkoppelen voordat je toegang hebt tot de muziek. Dat maakt het schakelen tussen interne en externe muziek erg vervelend en limiteert de bruikbaarheid van het hebben van beide.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

The Dash dagelijks gebruiken

De Dash zit vol met potentie, maar het gebruik loopt uiteen van intuïtief tot frustrerend wispelturig. Dit is een woord die we jammer genoeg zo vaak tijdens deze Bragi Dash review kunnen gebruiken. Op het moment van schrijven wil de Dash bijvoorbeeld niet koppelen met ons apparaat. Dat gebrek aan betrouwbaarheid maakt alles nog vervelender, gezien de geweldige belofte van Bragi dat dit de ultieme oplossing is voor al je audio en fitness behoeften. Zo dichtbij, maar toch zo ver.

 

Geweldig voor workouts

Wanneer alle cilinders draaien, is er niets gaver of meer bevredigend dan de Dash gebruiken voor workouts. Je haalt ze uit hun case, doet ze in je oren en ze verbinden zonder problemen met je telefoon, klaar voor de avonturen die je voor ze hebt. Volume aanpassingen doe je makkelijk met een snelle swipe en Transparency laat je de wereld om je heen horen, waardoor het joggen met je favoriete muziek een stuk veiliger en leuker is. Haal ze uit je oren en je muziek en workout tracking wordt gestopt en doe ze weer in en alles gaat weer door.

De Dash is ook een van de meest comfortabele oordopjes die we geprobeerd hebben. Je doet ze makkelijk in je oor, maar ze zitten goed vast en blijven aardig goed zitten tijdens een workout. We vertrouwen de fitness data niet helemaal, aangezien een hartslag van 77 werd gegeven, terwijl we handmatig 106 maten. Maar kleine extra’s zoals het om de vijf minuten weergeven van je hartslag en voetstappen status zorgt voor intuïtiviteit.

Goedkoopste Bragi Dash Review

 

Bluetooth problemen

Jammer genoeg werken dingen vaak gewoon niet zoals ze zouden moeten en dan hebben we het niet eens over de vreemde touch besturing. Dit komt allemaal grotendeels door de wispelturige Bluetooth verbinding. Aangezien het rechter oordopje met je telefoon verbind (en met je linker oordopje via NFC), moet je je telefoon altijd aan de rechterkant van je lichaam houden en vaak buiten je broekzak. Beweeg je apparaat meer dan een armlengte van het oordopje vandaag en de verbinding wordt onderbroken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Niet geschikt voor telefoongesprekken

Alhoewel de macro’s voor het automatisch beantwoorden misschien gaaf lijken, is de Dash gebruiken voor telefoongesprekken nutteloos. De beengeleidende microfoon lijkt alles op te vangen behalve je stem, waardoor gesprekken in drukke gebieden onmogelijk zijn. Zelfs naar huis bellen uit een stille hotelkamer zorgde voor een verstoord geluid en we wenste dat we onze Apple Earpods hadden.

 

Geluidskwaliteit Bragi The Dash 

De Dash klinkt gelukkig erg goed. Wanneer alles goed werkt zorgen de drivers van de Dash voor een indrukwekkende audio voor Bluetooth oordopjes die vol met hardware zitten. Zoals gewoonlijk onderdrukt de draadloze connectie het geluid een beetje en het algehele stereo image is niet helder, maar er is voldoende detail in de instrumenten wat gepaard gaat met een soepele en warme kleur in het midden bereik.

Bas is vol en relatief strak, zolang je de oordopjes goed in je oren doet. De Earin wireless oordopjes bieden iets meer helderheid en sterkte aan het midden bereik en treble, maar de Dash zorgt voor een meer comfortabele rit, met een beetje extra warmte.

Maar wederom verpeste onregelmatigheden onze ervaring. Een keer hoorde we helemaal geen muziek meer uit het rechter oordopje en we moesten de oordopjes weer in de case doen om ze te resetten (iets wat je vaak zal moeten doen). Op sommige momenten leunde het midden geluid meer naar links of rechts. Dat is echter ook iets dat we met de Earin gemerkt hebben en gaat momenteel gepaard met de complexiteit van draadloze oordopjes.

 

Conclusie van deze Bragi The Dash review

Wanneer alles goed werkt is de Dash een perfect voorbeeld van high-end audio technologie, met een hoop features en een cool factor die de pan uitrijst. Hij voelt echter momenteel meer aan als een prototype dan een geweldig voorbeeld van baanbrekende technologie. Alhoewel we hopen dat de Dash ooit zo goed presteert als Bragi bedoeld heeft, zullen we onze €299 momenteel voor betere dingen bewaren.

Vergelijk prijzen nu bij:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo