Jabra Revo Wireless review: koptelefoon met een geweldig design

Bluetooth-koptelefoon met een geweldig DESIGN

Voordelen

Jabra Revo Wireless koptelefoonDe Jabra Revo Wireless heeft een uitstekende pasvorm en afwerking, is comfortabel, en kan opgevouwen worden voor compactere opslag. Hij biedt ook aanraakbediening en NFC-koppeling met geschikte apparaten.

Nadelen

Geluid had iets strakker gemogen, en de draagtas zou voor deze prijs luxueuzer kunnen zijn.

Conclusie

Ondanks een paar schoonheidsfoutjes in de geluidskwaliteit, en een vrij hoge prijs, onderscheidt de Revo Wireless zich van andere Bluetooth-koptelefoons door zijn superieure comfort en ontwerp.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK:

Jabra staat vooral bekend om zijn (al dan niet bekabelde) headsets, maar heeft nu de sprong gewaagd naar de premium koptelefoonmarkt met twee on-ear modellen, de Revo en Revo Wireless, samen met een goedkoper in-ear model, de Vox.

De Revo en Revo Wireless hebben erg vergelijkbare ontwerpen, en zijn twee van de comfortabelste en best ontworpen koptelefoons die ik getest heb, met hun stevige pasvorm, goede afwerking en inklapbaarheid. Ik vond beide modellen erg fijn, en geweldig voor dagelijks gebruik, al had de Revo Wireless voor zijn prijs een iets betere geluidskwaliteit kunnen leveren. Voor Bluetoothgeluid is het aardig, maar op het gebied van helderheid kan hij zich niet meten met Bluetooth-koptelefoons van een vergelijkbare prijs, zoals de Harman Kardon BT.

 

Ontwerp en functies

Jabra Revo Wireless koptelefoon

De koptelefoon heeft aanraakknoppen.

Het ontwerp van de Revo Wireless is mogelijk zijn grootste voordeel. Waar het on-ear koptelefoons betreft ben ik meestal erg kieskeurig (ik heb liever over-ear of in-ear modellen), maar hiermee had ik geen problemen. Ze hebben traagschuim in de oorkussens, en ze passen goed op je oren en sluiten een redelijke hoeveelheid omgevingsgeluid buiten. Het is ook prettig te weten dat ze niet zó strak zitten dat ze je oren indrukken, dus ze sluiten goed – maar niet te goed.

De koptelefoon voelt stevig aan, en heeft een prettig beklede hoofdband, met metalen frame. Ik vond het ook fijn dat de speakers met “right” en “left” gemarkeerd zijn aan hun binnenkant, zodat ze makkelijk te herkennen zijn.

Zoals ik al zei kun je de hoofdtelefoon inklappen. En hij mag dan geen supercompact pakket vormen, maar het blijft vrij klein.

Ik was niet erg onder de indruk van de draagtas die bij het product zit. Hij is dun, licht, en erg simpel. Voor deze prijs zou ik iets luxueuzers verwachten. De Klipsch Image One Bluetooth wordt bijvoorbeeld geleverd met een mooie, harde beschermhoes (die koptelefoon is opgevouwen wel plat).

jabra revo ingeklapt

De koptelefoon kan worden ingeklapt, maar de draagtas is erg simpel.

Het is dan weer fijn om te zien dat de Revo Wireless, net zoals de Parrot Zik, beschikt over aanraakgevoelige besturing – door je vinger rond de rechterspeaker te vegen verander je het volume (Jabra noemt dit “Turntable Touch Controls,” omdat het op een draaitafel lijkt door de groeven op de speaker). Je kunt twee keer voor op de “draaitafel” tikken om een nummer door te spoelen, en twee keer achterop om terug te gaan. Door de “multifunctie”-knop in het midden van de draaitafel aan te tikken pauzeer je nummers, en beantwoord of beëindig je gesprekken. Om een gesprek af te wijzen hou je de knop even ingedrukt.

Vergelijk prijzen bij:

De Revo Wireless biedt ook NFC-koppeling voor smartphones en andere apparaten die het ondersteunen (je houdt het apparaat bij de “NFC-zone” op de linkerspeaker om te koppelen). Het werkt – ik heb het getest met de Samsung Galaxy S3 – maar ik denk gewoon dat NFC-koppeling geen erg nuttige functie is. Ik heb bijvoorbeeld ook een iPhone 4S, die geen NFC ondersteunt (geen enkel iOS-apparaat doet dat op het moment), maar na de eerste koppeling verbond de koptelefoon automatisch met de smartphone als ik hem aanzette (zolang Bluetooth op de telefoon aanstaat, natuurlijk).

Een paar andere interessante dingen: bij de hoofdtelefoon krijg je een afneembare kabel – met ingebouwde afstandsbediening – zodat je hem als koptelefoon met draad kunt gebruiken (ja, het geluid klinkt met kabel minder rommelig).

De accurduur zou 12 uur zijn – je laadt op via USB.

Je kunt de koptelefoon ook verbinden met je PC via de meegeleverde micro-USB laadkabel voor een directe digitale verbinding. Bluetooth werkt niet altijd soepel met PC’s (je zou de koptelefoon draadloos moeten kunnen gebruiken met een PC die Bluetooth ondersteunt, maar er kunnen problemen met de koppeling optreden afhankelijk van je systeem). De koptelefoon laadt op als hij via USB aan je computer hangt, en tijdens het opladen kun je hem via Bluetooth met je telefoon gebruiken. (Let op: er wordt alleen een USB-kabel meegeleverd, geen wisselstroomadapter).

Al met al heeft de Revo Wireless een flinke verzameling functies. Alleen ruisonderdrukking ontbreekt.

jabra wireless close

De oorkussens zijn van traagschuim

 

Prestaties

Het is nogal lastig om de prestaties van de Revo Wireless te beoordelen. Een van de problemen is dat je kunt kiezen om de muziek te draaien vanaf de Sound-app van Revo, die gratis te downloaden is voor iOS en Android met een code. De app laat je de bas en hoge tonen aanpassen, en geeft de mogelijkheid om Dolby Digital Plus-bewerking in te schakelen, waardoor je muziek anders klinkt. Sommigen zullen het geluid na Dolby-manipulatie beter vinden, anderen niet. Je krijgt ook de mogelijkheid om “Mobile Surround” te activeren, waardoor de indruk van een breed podium gewekt wordt.

Audiopuristen zullen dit waarschijnlijk allemaal niet waarderen, maar, zoals ik al zei, sommige mensen vinden Dolby-bewerking een vooruitgang. Hoe dan ook is het probleem dat de app alleen werkt met de iTunes-bibliotheek op je telefoon (of de muziekbibliotheek van Android), en niet met muziekdiensten zoals Spotify en Rdio, die steeds meer mensen – ik ook – gebruiken.

jabra wireless vs vox

De koptelefoon had voor deze prijs net iets beter kunnen klinken. (foto: revo vs vox)

Wat ik wel kan zeggen is dat dit niet de best klinkende Bluetooth koptelefoon is die ik ooit getest heb. Voor Bluetooth is hij redelijk, maar niet bijzonder. De koptelefoon levert een goede hoeveelheid bas, maar audiofans zullen het geluid een beetje dof vinden, en het valt te verdedigen dat dat niet zou moeten gebeuren bij koptelefoons van €250. Als je op zoek bent naar een natuurlijkere, helderdere Bluetoothervaring, zal je beter geluid krijgen van de Harman Kardon BT, Parrot Zik, en Nokia Purity Pro by Monster.

Ik heb deze koptelefoon ook vergeleken met de Klipsch Image One Bluetooth, die ook een geweldig design heeft (ik vind de Image One zelfs iets beter ontworpen). Ik verwachte dat de Klipsch even goed of beter zou klinken dan de Jabra Revo Wireless, maar de Jabra overwon (de Image One heeft veel bas, maar is nogal slap). Ik vond de Jabra ook beter dan de Beats by Dre Wireless. In andere woorden: dit model klonk iets beter dan enkele andere producten in zijn prijsklasse, maar haalde het niveau van het topsegment niet.

Met de kabel klonk de Revo Wireless beter, met dus minder rommelig geluid. En hoewel ik niet weet wat het interne verschil is klonk de standaard Revo hetzelfde of iets beter dan de Wireless variant. (Voor de duidelijkheid, ik bedoel de Revo in vergelijking met de Revo Wireless over de kabel).

De accuduur is afdoende. Men zegt dat hij 12 uur muziek kan afspelen, en ik kon de koptelefoon tijdens mijn dagelijkse rit naar het werk (in totaal iets meer dan een uur) een week lang zonder probleem gebruiken.

Ten slotte kun je de Revo Wireless, net zoals de meeste stereo Bluetooth-koptelefoons, gebruiken om mee te bellen. Zoals je zou kunnen verwachten van een bedrijf dat al een tijd actief is in de headsetmarkt was de belkwaliteit goed – bellers zeiden dat ze me in ieder geval binnen goed konden verstaan; volgens het klonk ik niet alsof ik over een headset belde.

 

Conclusie Jabra Revo Wireless

De Revo Wireless is een van die producten die lastig een eindbeoordeling te geven zijn. Hij heeft zoveel positieve kanten op het gebied van het ontwerp en het comfortniveau, samen met een indrukwekkende stapel functies, dat je de kleine prestatieproblemen en de matige draagtas over het hoofd kunt zien.

Als je een veeleisende audiopurist bent is deze koptelefoon misschien niet geschikt. Maar als “mobiele” koptelefoon voor dagelijks gebruik was het een genot om te gebruiken, en ik kan me voorstellen dat je hem in de sportschool kan dragen, al zou je waarschijnlijk beter kunnen uitkijken met zweet (het is altijd een optie om hem over een muts heen te dragen).

Vergelijk prijzen bij:

 

Als de prijs wat lager was zou ik hem echter vier sterren geven.

BluetoothKoptelefoon.com
Logo