Harman Kardon BT review: uitstekend geluid zonder de kabels

Uitstekend geluid zonder de kabels

Harman Kardon BT zwart closeDe Voordelen

  • Uniek ontwerp;
  • prima pasvorm en afwerking;
  • indrukwekkend geluid voor een Bluetooth koptelefoon;
  • ingebouwde accu levert goede prestaties (12 uur);
  • de Harman Kardon BT kan plat opgevouwen worden (een goede draagtas wordt meegeleverd);
  • werkt goed als headset voor telefoongesprekken;
  • kan gebruikt worden met draad.

De nadelen

  • Nogal zwaar voor een mobiele hoofdtelefoon;
  • de laadkabel is geen standaard Micro-USBkabel.

De Conclusie

Het ontwerp zal misschien niet iedereen bevallen, maar de Harman Kardon BT is een van de best klinkende Bluetooth-koptelefoons op de markt.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK:

Harman Kardon maakt een paar full-sized hoofdtelefoons, waaronder de Classic (CL), Noise Canceling (NC), en Bluetooth (BT). Allemaal bieden ze uitstekende geluidskwaliteit en hebben ze erg opvallende ontwerpen, met een moderne variant van de klassieke dubbele hoofdband en vierkante speakers die een beetje doen denken aan de P3- en P5-modellen van Bowers & Wilkins.

Het BT-model dat we hier bekijken ziet er bijna precies hetzelfde uit als het over-the-ear model met ruisonderdrukking, maar biedt draadloze audio voor smartphones en andere apparaten met Bluetooth. Met een prijs van €250 kwalificeert hij als premium hoofdtelefoon, al kost hij aanzienlijk minder dan andere topmodellen, zoals de €400 Parrot ZikSennheiser MM 550, en Denon Global Cruiser.

Naast de uitstekende pasvorm en afwerking is het belangrijkste pluspunt van de BT zijn geluidskwaliteit. Het is een goed gebalanceerde koptelefoon, met prima helderheid en een strakke bas, waarmee het een van de beter klinkende Bluetoothmodellen is die op het moment verkrijgbaar zijn.

Harman Kardon BT review wall

De Harman Kardon BT heeft traagschuimen oorkussens.

 

Ontwerp en Functies

Zoals ik al zei is het uiterlijk van de koptelefoon erg opvallend; het is een moderne variant van een klassiek ontwerp, en zal niet iedereen kunnen bekoren. De bouwkwaliteit lijkt mede dankzij de metalen bovenkant van de hoofdband prima. Een interessant feitje: Harman levert dat metalen component in twee formaten, en je kunt de een gemakkelijk met de ander verwisselen om de pasvorm op je hoofd te laten aansluiten.

Ik heb zelf geen bijzonder groot hoofd (of dat dacht ik in ieder geval), maar net zoals bij de CL-koptelefoon van het bedrijf (die dezelfde hoofdband gebruikt) voelde de standaard kleinere band niet geweldig. Vooral bij langere luistersessies werd het onprettig, dus ik heb hem vervangen door de grotere variant. Het maakte een flink verschil.

hoofdtelefoon Harman Kardon BT bluetooth

De koptelefoon kan plat worden geklapt.

Ik heb liever over-the-ear koptelefoons dan on-earmodellen, dus ik was niet verrast toen bleek dat ik het comfort van dit model beter vond dan dat van de CL. Net zoals de NC beschikt de BT over traagschuimen oorkussens die zich goed aanpassen aan de vorm van je hoofd, en die strak sluiten. Het enige probleem dat ik heb ervaren was het gewicht – en ja, die massa zorgt dat de BT steviger overkomt. De BT weegt 280 gram , iets minder dan de NC met de kleinere metalen hoofdband. Ter vergelijking: de populaire Bose QC 15 weegt 200 gram.

Je kunt de koptelefoon niet in elkaar vouwen, maar wel plat klappen – niet zo plat als de kleinere CL, maar toch aardig vlak. De meegeleverde draagtas is redelijk groot in de hoogte en breedte, maar door het ontwerp van de koptelefoon is hij vrij klein in de diepte. Hij past makkelijk in een laptoptas of rugtas, of misschien in een koffer.

Net zoals vrijwel alle stereo Bluetooth-koptelefoons heeft de BT een ingebouwde microfoon om te kunnen bellen. De afstandsbediening met drie knoppen is ingebouwd in de achterkant van de linkerspeaker, en kan gemakkelijk op de tast bediend worden. Je kunt het volume aanpassen, gesprekken opnemen en ophangen, en nummers door- en terugspoelen (je drukt twee keer op de telefoonknop om door te spoelen, en drie keer om terug te gaan).

Harman Kardon BT review

De ‘afstandsbediening’ met drie knoppen is ingebouwd in de linkerspeaker.

Het is ook belangrijk om te weten dat deze hoofdtelefoon beschikt over apt-X. Voor degenen die daar nog nooit van gehoord hebben: het is een stuk techniek dat er voor moet zorgen dat audio over Bluetooth beter klinkt. Helaas werkt het alleen met een kleine (maar groeiende) groep apparaten, waaronder de Samsung Galaxy S3 en Galaxy S4, die apt-X ondersteunen (op het moment vallen daaronder geen apparaten met iOS). Bij bepaalde nummers, in het bijzonder “lossless” bestanden zonder compressie, kan de technologie zorgen dat je muziek iets dynamischer klinkt.

Eén ding zat mij niet lekker: de hoofdtelefoon wordt opgeladen via een poort op de linkerspeaker die geen standaard USB-verbinding gebruikt (per lading krijg je tot 12 uur speeltijd). Het werkt goed, maar als je de kabel kwijtraakt zal je de koptelefoon niet meer op kunnen laden (je kunt de Micro-USBkabel van veel andere apparaten niet gebruiken). Ik zou de kabel dan ook veilig in een vak van de draagtas bewaren.

Vergelijk prijzen bij:

Harman Kardon BT koptelefoon

De koptelefoon wordt geleverd met een audiokabel voor ‘bedraad’ gebruik en een speciale USBkabel om op te laden.

 

Ten slotte heeft hij, als je de geluidskwaliteit wil optimaliseren, een afneembare kabel (die je in de poort kunt steken die ik net noemde) waardoor je de BT als koptelefoon met draad kunt gebruiken. Waarschijnlijk zal de overgrote meerderheid van de mensen hier niets mee doen (waarom zou je tenslotte een draadloze koptelefoon kopen als je hem niet draadloos gebruikt?), maar het is goed dat je de keuze krijgt.

 

Prestaties

Het grote probleem met Bluetooth-koptelefoons is dat het geluid vaak nogal bedompt klinkt en niet erg helder is. In het laatste jaar hebben een aantal high-end Bluetooth-modellen dat probleem weten te vermijden. Zij klinken meer als een koptelefoon met kabel. De Harman BT kan zich voegen bij die groep Bluetooth-koptelefoons met prima geluid.

Net zoals de NC klinkt de BT relatief natuurlijk en accuraat. Het geluidsprofiel lijkt op dat van de CL, die wordt gezien als een gebalanceerde, neutralere set die de bas én de hoge tonen niet overdrijft. Toch is de bas van de BT, net zoals in dat model, vol en prettig (het lijkt zelfs net iets voller dan de bas van de CL) maar niet overdreven. Net zoals bij de CL zijn de hoge tonen iets ingeperkt, dus je zult niet diezelfde spannende, scherpe ervaring hebben die meer agressieve koptelefoons bieden. Ik zou de koptelefoon niet echt relaxed noemen, maar hij is aardig warm. Ik heb hem geprobeerd op verschillende muzieksoorten, en kwam tot de conclusie dat hij behoorlijk veelzijdig is.

Harman Kardon BT koptelefoon frontaal view

Bij de koptelefoon krijg je een mooie draagtas.

Bijvoorbeeld “Everlasting Light” van de Black Keys deed het goed met zijn zware bas. Bij goedkopere hoofdtelefoons kan de baslijn nogal slap overkomen, maar bij de BT was hij lekker krachtig. Ja, je zou iets gedetailleerder, meer open geluid met een iets betere bas krijgen van een bedrade koptelefoon zoals de Audio-Technica ATH-M50. Maar voor een koptelefoon met Bluetooth is het geluid van de BT prima te doen.

Ik vond de geluidskwaliteit praktisch gelijk aan die van de Parrot Zik en de Nokia Purity Pro by Monster. Wel dacht ik dat de Zik iets comfortabeler was om te dragen.

Als headset bleek de gesprekskwaliteit aardig. Tijdens binnengebruik zeiden mijn conversatiegenoten dat ik helder klonk, en dat het geluid niet klonk als dat van een headset of speakertelefoon. Het moet echter wel gezegd worden dat, net zoals bij veel hoofdtelefoons met een microfoon op de oorkap (en dus niet dicht bij je mond), anderen je snel minder duidelijk kunnen als je in een rumoerige of winderige omgeving bent.

 

Conclusie Harman Kardon BT review

De Harman Kardon BT biedt uitstekend geluid voor een Bluetooth-koptelefoon, met een indrukwekkende pasvorm en afwerking. Net zoals bij de NC gaan mijn enige twijfels over het ontwerp. Hij is weliswaar opvallend en bijzonder, maar hij zal niet iedereen bevallen. Ook zal de koptelefoon voor sommigen zwaar lijken. Hoewel ik de Harman BT comfortabel vond verwacht ik dat sommigen niet helemaal overtuigd zullen zijn van zijn pasvorm.

In een perfecte wereld zou je natuurlijk de kans krijgen om deze koptelefoon uit te proberen en te vergelijken met andere producten voordat je hem koopt. Het alternatief is om hem te kopen en terug te brengen als je hem niet goed genoeg vindt (winkels zoals Coolblue en Bol.com hebben een tijdvak waarin je ze gratis kunt terugsturen). Ik denk dat de meeste mensen van hem zullen houden, maar alle oren en hoofden zijn anders. Toch is de Harman Kardon BT, wat betreft Bluetooth-koptelefoons, een van de beste modellen op de markt, en voor minder dan €250 online is hij relatief goedkoop.

Vergelijk prijzen bij:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo