Een héél goede draadloze koptelefoon

OPGELET: De Parrot Zik 3 is de nieuwste koptelefoon van Parrot. Lees hier onze Parrot Zik 3 review.

De Parrot Zik is zowat de chicste en meest hightech Bluetooth koptelefoon die je dezer dagen kan kopen.

klik om te vergroten

In het geval je nog nooit van Parrot hebt gehoord: het is een Frans bedrijf dat al een tijdje bestaat. Ze hebben reeds enkele strakke Bluetooth luidsprekers geproduceerd, maar ze zijn toch zeker het bekendst om hun AR.Drone op afstandsbediening die vaak de show steelt op technologiebeurzen. Nu heeft Parrot samengewerkt met de bekende Franse designer Philippe Starck (wat niet de eerste keer is) om de Zik te ontwerpen, een koptelefoon met een tweeledige focus op technologie en design. De koptelefoon heeft een veelheid aan functies, zoals touchbediening aan de rechterzijde van de koptelefoon, actieve noise cancellation, NFC-capaciteit, een verwijderbare en vervangbare batterij, en een applicatie voor iOS en Android smartphones welke dienst doet als virtueel controlepaneel voor de koptelefoon.

  • Pluspunten: De Parrot Zik biedt excellente klank voor een draadloze Bluetooth koptelefoon, en heeft een strak, in het oog springend design, een relatief comfortabel pasvorm, en een veelheid aan functies, zoals draadloze audiostreaming, noise cancellation, en touchbesturing aan de rechterzijde van de koptelefoon.
  • Minpunten:Hoewel de Zik heel duur is, beschikt hij over een goedkope stoffen draagtas. Soms zijn er ook enkele kleine foutjes die de anders wel indrukkwekkende geluidskwaliteit verstoren.
  • Verdict: Ondanks enkele problemen, kan Parrot zijn Zik als de Porsche van de Bluetooth koptelefoons beschouwen

LEES OOK:

>>> klik hier voor meer info, prijzen & ratings >>>

Design

De Parrot Zik lijkt –en voelt aan – als een dure koptelefoon, met gevormd metaal, draaibare armaturen en luxueus gevoerde earcups. Alhoewel ik hem zeker comfortabel vond, voelde hij wel nog al zwaar aan (hij weegt 330 gram), zeker voor mobiel gebruik, en zorgt hij er voor dat je oren gloeiend heet worden bij warmer weer. Hij heeft wel een in het oog springend design en een unieke look. Een kunstwerk? Ik denk niet dat ik zo ver zou gaan, maar ze zijn een leuke verandering tegenover de Beats koptelefoons die zo populair geworden zijn.

Het eerste dat je moet doen nadat je de koptelefoon hebt uitgepakt is de verwijderbare batterij in het daarvoor bedoelde vak steken in het rechteroorstuk. Dit was makkelijker dan ik dacht, omdat de bedekking van dit vak magnetisch vast hangt en je er gewoon zachtjes aan moet trekken om het los te maken.

Je kan de Zik ook als een bekabelde koptelefoon gebruiken, ook al zorgt dat niet voor een betere klank.

Aan de onderkant van het linkeroorstuk vind je

  • de aan/uitknop,
  • een micro USB-poort om de koptelefoon op te laden met de inbegrepen kabel,
  • en een koptelefoonaansluiting die je toelaat om de koptelefoon als bekabelde koptelefoon te gebruiken (straks meer hierover).

Het is ook het vermelden waard dat er een kaakbeensensor aanwezig is in de gevoerde earcup die detecteert wanneer je aan het praten bent indien je de koptelefoon als headset gebruikt, en stuurt de externe microfoon dan aan om de focus op je stem te leggen. Parrot zegt dat de koptelefoon beschikt over vier microfoons: twee interne en twee externe. Die werken samen met elkaar om de noice cancellation te optimaliseren en om achtergrondgeluiden weg te filteren wanneer je aan het praten bent. Een ingebouwde bewegingssensor registreert ook wanneer je de koptelefoon afneemt en pauzeert dan automatisch de muziek. En jawel, het werkt goed.

klik om te vergroten

De aan/uitknop is de enige knop op de hele koptelefoon. Volume, oproepen beantwoorden/beëindigen, pauzeren/afspelen, en volgende/vorige track worden allemaal geregeld via touchbesturing aan de buitenkant van het rechteroorstuk. Je veegt naar boven of beneden om het volume te controleren, en naar links of rechts om naar het volgende/vorige track te springen. Een paar keer toen ik de koptelefoon wat herzette op mijn hoofd vergat ik dat de koptelefoon gevoelig was voor aanraking, en selecteerde ik per ongeluk een andere track of pauzeerde ik mijn muziek. Je moet er eerst wat aan wennen, maar eigenlijk is het verrassend handig.

Hoewel de koptelefoon het zeer goed doet op vlak van design, heeft hij wel enkele kleine minpunten. De earcups heeft een matte afwerking die zacht aanvoelt. Dat is leuk, maar deze afwerking neemt wel het vocht van je handen op waardoor je vegen krijgt. Ik weet niet hoe deze koptelefoon er uitziet na een jaar gebruik, maar je zal waarschijnlijk voorzichtig moeten omspringen om hem mooi te houden.

Het zou ook geholpen hebben als Parrot een betere draagtas zou meegeleverd hebben. Diegene die er nu bij zit is een dunne, relatief goedkope stoffen tas die je niet kan vergelijken met de meeste opbergkoffers met harde wanden die meestal inbegrepen zijn bij koptelefoons in dezelfde prijsklasse (Bose levert bijvoorbeeld een mooie opbergkoffer mee bij hun noise-cancelling koptelefoons). Dat is wel spijtig.

Functies

Zoals ik al gezegd heb, beschikt de Zik koptelefoon over een karrevracht aan geavanceerde functies, waarvan ik er al veel gebruikt heb. Sommige van deze functies zijn al volledig en goed uitgewerkt terwijl anderen nog volop in ontwikkeling zijn. Parrot lokt bijvoorbeeld kanten met NFC (Near Field Communications) waarover de Zik beschikt, een functie die momenteel enkel beschikbaar is op enkele smartphones ( maar binnenkort ook beschikbaar op veel meer smartphones). Indien je over het juiste model beschikt, eentje die gebruik maakt van Android 4.1 Jelly Bean OS, kan je op de koptelefoon tikken om te koppelen en dubbeltikken om te ontkoppelen. Spijtig genoeg was de enige smartphone met NFC die ik gebruikt heb de Samsung Galaxy S3 en daar werkte de NFC-functie van de Zik niet bij.

klik om te vergroten

Je kan het volume aanpassen door simpelweg naar boven/beneden te vegen op het touchgevoelige rechteroorstuk.

Het andere grote pluspunt en belangrijk onderdeel van de Zik is de Parrot Audio Suite applicatie. Je kan deze gratis downloaden voor iOS en Android toestellen en, zoals ik al gezegd had, is het eigenlijk een controlepaneel voor de koptelefoon en van vitaal belang voor je gebruikerservaring met de Zik. In de applicatie kan je noise-cancelling aan/uitzetten, de EQ aanpassen, checken of er firmware updates beschikbaar zijn en bekijken hoelang de batterij nog meegaat.

Als jij het type bent dat graag de geluidsinstellingen van zijn muziek aanpast – en in veronderstel dat veel mensen die deze koptelefoon kopen tot die groep behoren – dan is deze applicatie leuk om mee te werken. Indien je niet tot deze groep behoort is het eerder hinderlijk. Het legt je ook limieten op indien je niet beschikt over een iOS of Android toestel. Ja, je kan dit waarschijnlijk gebruiken met eender welk toestel dat compatibel is met Bluetooth, zoals een laptop, maar je zal noise cancellation of andere geluidsinstellingen niet kunnen aanpassen.

Prestaties

De prestaties van de Zik zijn wat moeilijk te beoordelen omdat hun prestaties niet alleen hun geluidskwaliteit omvatten. Niettemin kan je stellen dat deze koptelefoon geweldig klinkt voor een Bluetooth koptelefoon; hij behoort tot de beste die ik al beluisterd heb. Het enige probleem met zo’n goede koptelefoon is dat ze de gewoonte hebben om slecht opgenomen of slecht gecomprimeerde muziek nog slechter te doen klinken. Wanneer ik naar perfect gecomprimeerd materiaal luisterde, klonk het geweldig. Met veel detail en goede strakke bas, is deze koptelefoon goed gebalanceerd en hebben ze een geluidsprofiel dat veel audiofielen wel zal aantrekken. (Nee, ze benadrukken de bas niet, dus als je een basliefhebber bent zal deze waarschijnlijk tekort komen voor jou).

Parrot Zik
klik om te vergroten

Wanneer ik Spotify ging gebruiken, was de luisterervaring eerder alles of niets. Sommige tracks klonken heel goed terwijl anderen wat ruwer klonken en hun foutjes verergerd werden.

Ik heb wat gespeeld met de EQ instellingen en het standaard ingeschakeld concerthaleffect uitgezet, en daarna terug ingeschakeld. Ik heb ook noise cancellation eens uitgeschakeld, welke eigenlijk heel goed zijn werk doet; deze koptelefoon hoort bij de beteren op vlak van noise cancellation naar mijn mening. Geen enkele van deze aanpassingen zorgde voor een groot verbetering in geluidskwaliteit, maar mensen hebben verschillende muzieksmaken, en deze instellingen maken het mogelijk om dingen aan te passen naar je eigen smaak.

Eén ding dat vooral opviel was dat tijdens bekabeld gebruik van de Zik de geluidskwaliteit niet echt verbeterde. Je zou denken dat dit wel het geval is, maar met al de digitale verwerking die zich voordoet, lijkt het me beter om gewoon draadloos te luisteren.

Omdat de koptelefoon passief veel geluid uitsluit, is het misschien beter om noise-cancelling uit te schakelen. Wanneer de muziek  uitstond of bij het verwisselen van track merkte ik een zwakke ruis, wat normaal is bij noise-cancelling, en deze ging weg wanneer ik noise-cancelling uitschakelde. Ik heb wat telefoongesprekken gevoerd met de koptelefoon en hoewel ik denk dat de Zik het goed deed als headset, verwachtte ik er toch wat meer van. Ik kon de mensen waarmee ik praatte goed verstaan, maar zij zeiden dat ik wat korrelig en gedempt klonk en dat het leek alsof de microfoon niet dicht bij mijn mond stond.

Op vlak van batterijduur doet hij het goed, maar niet geweldig. De batterij houdt het 6 uur uit wanneer alle functies ingeschakeld zijn. Indien je de Bluetooth uitschakelt en gewoon de noise-cancelling aanlaat, kan je hem 18 uur gebruiken voor je hem moet herladen. Indien de batterij het begeeft kan je de koptelefoon bekabeld gebruiken, maar dan kan je geen gebruik maken van noise-cancelling of andere Bluetooth functies

Parrot Zik review bluetooth koptelefoon
klik om te vergroten

Zoals ik al eerder zei, is het een beetje moeilijk om de prestaties van de Zik te beoordelen omdat, niet zoals bij andere koptelefoons, er meer dan alleen geluidskwaliteit invloed heeft op de prestaties – zoals het draadloos afspelen. Ik moet zeggen dat ik toch wat ruwe kantjes tegengekomen ben tijdens het afspelen van muziek. Soms had ik last van wegvallende muziek, en een paar keer nadat ik de koptelefoon terug opzette na een pauze maakte hij wat bokkensprongen. De muziek speelde verder, stopte dan en ging uiteindelijk weer verder. Ook ondervond ik dat na het upgraden van de firmware naar versie 0.10 via de applicatie, ik de koptelefoon niet meer kon aanzetten. Ik nam de batterij er uit, stopte deze er terug in en plugde dan de USB-oplaadkabel er in. Uiteindelijk startte  de koptelefoon terug op en werkte alles OK.

Ik weet niet zeker wat het cijfer 0.10 eigenlijk betekent (meestal betekent een cijfer kleiner dan 1.0 dat de firmware nog in beta is), maar ik veronderstel dat bijkomende firmware upgrades de werking van de koptelefoon stabieler maakt.

Conclusie Parrot Zik review

In het geheel gezien ben ik echt tevreden van de Parrot Zik koptelefoon, maar ik heb toch nog enkele opmerkingen. Zoals ik al gezegd heb is de geluidskwaliteit excellent voor een Bluetooth koptelefoon. Ik vond de geluidskwaliteit van de Zik gedetailleerd en gebalanceerd, met een geluidsprofiel dat zeker tegemoet komt aan audiofielen. Hoewel de koptelefoon comfortabel is, is hij wat aan de zware kant, en na langdurige luisterperiodes zal hij misschien wat minder comfortabel aanvoelen. (Ik denk dat deze koptelefoon beter geschikt is voor mensen met grotere hoofden).

Als het gaat over iets als de Zik koptelefoon, met zo veel digitale verbeteringen en een bijhorende applicatie, heb je het eigenlijk eerder over een “slim” toestel dan over een simpele set luidsprekers die je over je oren draagt.

Als je op zoek bent naar een draadloze Bluetooth koptelefoon die heel goed klinkt, een verbazingwekkend design heeft, en een paar hele vernuftige functies heeft ( vooral de touchbesturing) die je vrienden jaloers zullen maken, dan is het een makkelijke beslissing om deze te kopen. Ik wou alleen dat ze een betere opbergkoffer meeleverden.

>>> Vergelijk de prijzen goed bij Coolblue & Bol.com

Ben je er nog niet uit?

BluetoothKoptelefoon.com
Logo