Het is lastig de voordelen van geluiddempende en geluidsisolerende koptelefoons uit elkaar te halen. Beide technologieën doen iets vergelijkbaars, zij het op een geheel andere manier. Om deze reden wil je er graag zeker van zijn dat je de juiste koptelefoon voor jouw situatie koopt. Dit artikel zet de verschillen en overeenkomsten voor je op een rijtje.
Geluiddemping
Geluiddempende koptelefoons kunnen de hoeveelheid lage frequentie zoem of omgevingsgeluiden die je oor bereiken verminderen. Dit maakt het mogelijk naar je muziek te luisteren zonder dat je het volume idioot hard moet zetten, of zelfs om te slapen tijdens een lange reis – deze koptelefoons blokkeren niet al het geluid. Ze zijn nuttig voor mensen die veel onderweg zijn, vooral mensen die veel vliegen, aangezien het gezoem van vliegtuigmotoren behoorlijk storend kan zijn.
Deze koptelefoons maken gebruik van actieve noise control om lage frequentie geluid te blokkeren. Hierdoor hebben ze meer power nodig, meestal in de vorm van batterijen of een USB-verbinding.
Afhankelijk van het model koptelefoon dat je hebt, gebeurt een van deze drie dingen wanneer de batterij leeg is:
- De geluiddempende functie wordt uitgeschakeld, maar je kunt nog steeds naar muziek luisteren met de koptelefoon.
- Het geluid stopt volledig en je zult de batterijen moeten vervangen of opladen om de koptelefoon verder te kunnen gebruiken.
- De geluiddempende functie wordt uitgeschakeld en als de speakers hoge impedantie (en dus meer power nodig hebben), zal het geluid dat je hoort zwak zijn.
Geluidsisolatie
Geluidsisolatie is een term die gebruikt wordt voor koptelefoons die geluid van buitenaf blokkeren en geluidslekkage verminderen (waardoor degene die naast je zit niet ongevraagd met jouw muziek hoeft mee te luisteren). Dit wordt bereikt door hoe de koptelefoon in elkaar zit en de kwaliteit van het gebruikte materiaal. De meeste closed back koptelefoons of in-ear geluidsisolerende koptelefoons isoleren geluid, maar sommige slagen hier beter in dan andere. Vele factoren kunnen de isolatie verbeteren, zoals leren oorkussentjes, een goede in-ear seal, akoestische behandeling (demping) in de oorschelpen, een goed op je hoofd aansluitende hoofdband en zelfs het materiaal dat gebruikt is voor de behuizing van de driver.
Samenvatting
We zouden een geluiddempende koptelefoon (noise-cancelling koptelefoon) eigenlijk alleen aanraden als je veel reist en in het bijzonder geïrriteerd raakt door lawaai van bijvoorbeeld vliegtuigmotoren. Koptelefoons met geluiddempende functie leveren altijd iets in aan geluidskwaliteit. Een geluiddempende koptelefoon zal je dus niet het beste geluid voor je geld brengen. Voor de meeste mensen blokkeert een goede geluidsisolerende koptelefoon of goede in-ear koptelefoon voldoende omgevingsgeluid om in alle rust naar muziek te luisteren.
LEES OOK: