Apple AirPods Pro 2 review

in-ears Apple AirPods Pro 2 review
9.4

€261,99

Beste deal op: bol.combol.com
Apple AirPods Pro 2 review
Apple AirPods Pro 2 review
€261,99
Geluid
Noise Cancelling
Transparante modus
Pasvormtest
Volumeregeling op de oorstukken

Generatie 2 van de succesvolle True Wireless In-Ears met Noise Cancelling

Het is alweer drie jaar geleden dat Apple de AirPods Pro (review) introduceerde en ze waren een schot in de roos. Hoewel we vanaf het begin enthousiast waren, hadden we nog wel wat kritiekpunten, waarvan sommige niet meer van toepassing zijn op de tweede generatie. Maar daarover later meer.

Een snelle check van wat er nieuw is aan de Apple AirPods Pro (2e generatie):

 • de nieuwe H2 chip verbetert de geluidskwaliteit, Noise Cancelling en de levensduur van de batterij
 • Adaptieve transparantie vermindert harde geluiden in de omgevingsmodus
 • Gepersonaliseerde 3D Audio creëert een individueel hoorprofiel op basis van de vorm van je hoofd
 • Het volume kan nu direct op de in-ears worden aangepast
 • Het oplaadetui heeft de nieuwe U1-chip en een ingebouwde luidspreker voor nauwkeurige tracking.
 • het oplaadetui is nu IPX4 gecertificeerd
 • vier siliconen oordopjes (XS, S, M, L) voor een perfecte pasvorm

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:13
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Ontwerp

De Apple AirPods Pro 2 lijken bijna precies op hun voorgangers. De enige verschillen zijn de plaatsing van de microfoons en de ventilatieopeningen. Voor de rest zijn ze weer aangenaam licht met een gewicht van 5,3 gram, zodat ze urenlang comfortabel gedragen kunnen worden. Dat laatste vereist ook een optimale pasvorm, en hier heeft Apple een tandje bijgezet: Een vierde paar siliconen oordopjes in maat XS wordt nu meegeleverd.

Apple AirPods Pro 2 in-ear koptelefoon

Het ontwerp van de oplaadbehuizing is ook hetzelfde gebleven, hoewel er hier duidelijk nieuwe functies zijn: Drie kleine gaatjes aan de onderkant verraden het bestaan van een kleine luidspreker die geluiden uitzendt, zodat de case snel gevonden kan worden als hij kwijt is. In de toekomst zal de functie “Waar is” de oplaadcase niet alleen visueel op een kaart laten zien, maar ook akoestische feedback afspelen om hem te lokaliseren, wat natuurlijk ook geldt voor de twee in-ears. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om een draagriem (niet meegeleverd) aan de rechterkant van de koffer te bevestigen, zodat het kleine witte doosje aan een rugzak of handtas kan worden bevestigd. Tot slot heeft het etui nu ook een IPX4-certificering en profiteert dus van bescherming tegen spatwater.

Apple AirPods Pro 2 in-ears case

Bediening

Onze kritiek op de eerste generatie Apple AirPods Pro is gehoord! Tot nu toe moest je om het volume te veranderen je smartphone tevoorschijn halen of de kroon van de Apple Watch gebruiken, of Siri vragen om het te corrigeren. Dat gaat nu eindelijk sneller, want de twee stelen van de Apple AirPods Pro 2 hebben een sensor die het volume verandert door met een vinger te vegen. Dit werkte bij ons echter niet meteen zo soepel en vergde wat oefening. Voor ons werkte deze variant het beste: de duim stabiliseert de steel van achteren, terwijl de middelvinger omhoog of omlaag over de inkeping aan de voorkant strijkt. Een zacht knallend geluid zorgt voor de bijbehorende akoestische feedback.

Apple AirPods Pro 2 bediening

De rest is niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger: Met één keer drukken speel je muziek af of pauzeer je muziek of accepteer of beëindig je een gesprek. Lang indrukken schakelt ook tussen Noise Cancelling en adaptieve transparantiemodus, terwijl twee keer indrukken een nummer vooruit gaat en drie keer indrukken een nummer terug.

Hardware en prestaties

Zoals hierboven vermeld, vormt de nieuwe interne H2-chip het hart van de nieuwe Apple AirPods 2. Deze heeft verschillende functies, van Noise Cancelling tot 3D-audio (ruimtelijke audio), inclusief head tracking. Net als de Apple AirPods 3 of de Apple AirPods Max hebben de nieuwe AirPods Pro zogenaamde “gepersonaliseerde 3D audio”. Als je een iPhone met TrueDepth camera hebt, kun je een foto van jezelf en je oren maken zodat er een persoonlijk hoorprofiel kan worden aangemaakt. Met compatibele Apple hardware wordt dit gesynchroniseerd zodat het beschikbaar is op alle eindapparaten. Qua geluid moet je echter heel goed luisteren om verschillen op te merken. Dit is tenminste het geval voor het gehoor van de tester. Als je andere ervaringen hebt, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Apple AirPods Pro 2 hardware

Bluetooth

Er zijn in het verleden veel geruchten geweest over welke Bluetooth versie en codecs Apple zijn nieuwe koptelefoon zou geven. Bèta firmware detectives beweren de nieuwe LC3 codec te hebben geïdentificeerd, beter bekend als LE audio. Of LC3 zal worden gebruikt als opvolger van de SBC codec kan op dit moment nog niet met zekerheid worden beantwoord, ondanks al het onderzoek. Feit is dat de nieuwe Apple AirPods Pro Bluetooth versie 5.3 en de AAC codec ondersteunen. Interessant is dat de in-ears zonder klagen mediacontent via SBC afspelen op een Google Pixel 3a, terwijl een Pixel 6a dit weigert en alleen AAC accepteert.

Levensduur van de batterij

Apple stelt dat de AirPods Pro 2 in totaal zes uur muziekplezier bieden (ANC aan) voordat ze moeten worden bijgetankt in de oplaadcase. Deze is in staat om de in-ears tot vijf keer op te laden, zodat een totale gebruiksduur van 30 uur wordt bereikt. Vijf minuten in de case levert ongeveer een uur luistertijd op, en de case zelf kan worden opgeladen via een Lightning kabel, Apple Watch of MagSafe oplader, maar ook met een Qi-gecertificeerde oplaadmat. De runtimes zijn natuurlijk een door de fabrikant gemeten waarde; in de praktijk haalden we de zes uur niet, omdat we niet op 50 procent volume luisterden, maar iets harder. We kwamen uit op een goede 5,5 uur.

Noise Cancelling en adaptieve transparantiemodus

De actieve ruisonderdrukking van de Apple AirPods Pro 2 zou twee keer zo effectief zijn. Het is natuurlijk onmogelijk om te zeggen of dit waar is, omdat alleen de akoestische ingenieurs van Apple de waarheid kennen.

Terwijl de ANC van de eerste generatie al erg goed is, gaat Apple hier nog een stap verder: dankzij de H2 chip, nieuwe drivers en veranderingen in de positie van de microfoons en de ventilatieopeningen, annuleert de Noise Cancelling van de Apple AirPods Pro 2 zelfs nog breder en effectiever. De kwaliteit is gewoon indrukwekkend: statische geluiden zoals grasmaaiers, motorgeluid of zelfs de parketschuurmachine van de buren zijn bijna volledig geëlimineerd. Gekletter van het toetsenbord is nog wel hoorbaar, maar veel stiller en “dunner”.

Apple AirPods Pro 2 noise cancelling

In directe vergelijking met de Bose QuietComfort EarBuds II (zie review) verliezen de Apple AirPods Pro 2 het onderspit. Alleen nuances ontbreken, maar Bose’s ANC werkt iets effectiever. Wat Apple hier beter onder controle heeft is het achtergrondgeluid, dat beduidend lager is dan dat van de Boses.

Hetzelfde geldt voor de transparantiemodus, waarin de ruis door het systeem toeneemt. Hier gedraagt het nieuwe model van Apple zich onopvallender in directe vergelijking met de Bose. De nieuwe versie behoudt ook de natuurlijkheid en dankzij de nieuwe H2 chip wordt de intensiteit van de transparantiemodus automatisch aangepast. Met andere woorden: harde geluiden zoals een sirene worden zachter gezet zodat de rest van de omgeving beter hoorbaar is. In de praktijk was dit echter niet echt merkbaar. Of deze functie werkt zo discreet dat er nauwelijks verschillen merkbaar zijn, of ons testscenario activeerde dit niet goed. We zullen dit natuurlijk blijven observeren onder ons akoestisch vergrootglas en het hier overeenkomstig invoeren.

Geluid

Nieuw ontwikkelde drivers, een adaptieve equalizer die het geluid in realtime aanpast, speciale versterkers met een hoog dynamisch bereik. Dit alles belooft “briljante hoge tonen en diepe, rijke bassen met een indrukwekkende helderheid” – dat is tenminste wat Apple beweert.

In de praktijk betekent dit: het bedrijf is er weer in geslaagd om te luisteren! Of het nu gaat om intieme singer-songwriter stukken of bombastische EDM: de Apple AirPods Pro 2 klinken zeer dynamisch voor een koptelefoon voor consumenten – inclusief een breed geluidsveld. In directe vergelijking met de eerste generatie klinken de lage tonen rijker en meer gedefinieerd. Het middengebied, dat belangrijk is voor het verstaan van spraak, is helder en gedetailleerd. De hoge tonen zijn niet te veeleisend, wat luistermoeheid tegengaat.

in-ears Apple AirPods Pro 2 review

Ook hier is het interessant om te kijken naar de Bose QuietComfort Earbuds II, die we iets beter vonden klinken. In de hogere registers klinken ze wat frisser, levendiger en opener.

Wie het geluid van de eerste AirPods Pro goed vond, zal niet teleurgesteld zijn door de nieuwe generatie – integendeel.

Het feit dat Apple nu zelf zijn hele Apple Music catalogus codeert in het verliesvrije ALAC formaat (16 bit/44,1 kHz naar 24 bit/192 kHz) is welkom, maar helaas ondersteunen de eigen Apple en Beats hoofdtelefoons dit nog steeds niet. We kunnen alleen maar hopen dat dit verandert met de volgende generatie AirPods.

Apple AirPods Pro en Android

Tot slot de hamvraag: Hoe gedragen de nieuwe AirPods Pro 2 zich met Android-apparaten? Het zal je niet verbazen dat hier niets nieuws is. Om een lang verhaal kort te maken: ze gedragen zich als elke andere Bluetooth koptelefoon. Ze kunnen niet geconfigureerd worden en Auto Pause werkt ook niet. Dus als je geen actuele iOS smartphone hebt om als side-kick te configureren, moet je op zoek naar alternatieven die beide platforms gelijk behandelen. Een meer dan zeer goed alternatief zijn de nieuwe Bose QuietComfort Earbuds II (review). Maar de Sony WF-1000XM4 (review) of de Sennheiser Momentum True Wireless 3 (review) zouden ook goede alternatieven zijn.

Apple Airpods Pro 2 vs. Sony WF-1000XM4

Na onze test van de Apple AirPods Pro 2e generatie kunnen we een eerste inschatting geven van hoe ze het doen ten opzichte van de beste testkoplopers. Zoals je zou verwachten scoren de Sony WF-1000XM4 in vrijwel elke categorie iets beter dan hun uitdagers van Apple. Hun geluid is gewoon weer evenwichtiger. De grootste kracht van de XM4 is echter zijn ANC. In dit opzicht kan geen enkele in-ear hoofdtelefoon er tegenop.

Sony WF-1000XM4 review

Met hun eigen app bieden de Sony’s ook een enorm scala aan functies die je vooral met Android apparaten kunt benutten. De AirPods Pro 2 hebben daarentegen een duidelijke voorsprong in het Apple-universum. Geen enkele hoofdtelefoon is gemakkelijker aan te sluiten en te bedienen met Apple apparaten dan de Apple hoofdtelefoon. Je hebt echter niet de mogelijkheid om het geluid aan te passen via de equalizer.

Qua batterijcapaciteit gaan de Apple AirPods 2e generatie aan kop met een verschil van ongeveer 14 uur. De Sony WF-1000XM4 gaat slechts 16 uur mee met een oplaaddoosje. Aan de andere kant bieden de Sony spelers 8 uur ononderbroken muziek afspelen. Dat is ongeveer twee uur meer dan de Apple.

Vergelijking met de AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro

De AirPods Pro 2 zijn de nieuwste en duurste AirPods. Je kunt oudere modellen voor veel minder krijgen. Maar is het nog steeds de moeite waard om oudere AirPods te kopen? Wij vinden van wel! In onze AirPods Pro 2 vs. AirPods 3 vergelijking vinden we dat de AirPods 3 de goedkopere aanbeveling zijn voor degenen die het zonder de Noise Cancelling van de AirPods Pro 2e generatie kunnen stellen. De AirPods 3 hebben ook een ander ontwerp dan de AirPods Pro 2: het zijn semi-in-ears, dus ze hebben niet de siliconen bovenkant van typische in-ears. Als je niet houdt van de manier waarop ze uit je oor steken, zijn de AirPods 3 de betere keuze.

Vergelijking met de Bose QuietComfort Earbuds II

Bose QuietComfort Earbuds II in-ears

Nog een interessant duel: Bose QuietComfort Earbuds II vs. Apple AirPods Pro 2. In feite liggen de twee in-ear hoofdtelefoons dicht bij elkaar. In de belangrijkste categorieën, geluid en ANC, liggen de Apple AirPods Pro 2 qua geluid iets voor, terwijl de Bose QuietComfort Earbuds II de nieuwe Apple koptelefoon zelfs kan verslaan op het gebied van actieve ruisonderdrukking.

Vergelijking met de Galaxy Buds2 Pro

Galaxy Buds2 Pro in-ears

In de Galaxy Buds2 Pro vs. AirPods Pro 2 race wordt duidelijk hoe goed de AirPods zijn ontworpen om samen te werken met iOS-apparaten. De Samsung koptelefoon volgt dezelfde filosofie als de AirPods, maar dan de andere kant op: ze werken alleen volledig met Android apparaten. In dat geval is de aanbeveling duidelijk: als je Apple gebruikt, kun je beter voor de AirPods Pro 2 gaan. In vergelijking presteren ze over het algemeen iets beter dan de concurrentie. We zien ze vooral voorgaan op het gebied van ANC en batterijduur.

Conclusie: Moet je de Apple AirPods Pro 2 kopen?

De Apple AirPods Pro 2 klinken erg goed en de actieve Noise Cancelling werkt uiterst effectief. De technologie die de fabrikant hier heeft ingebouwd is gewoon uniek op de markt. Helaas is er ook kritiek: het gebrek aan lossless ondersteuning voor Apple’s eigen muziekcatalogus, het gebrek aan optimalisatie voor niet-Apple apparaten en tot slot de prijs, die 20 euro hoger ligt dan zijn voorganger. Is het daarom de moeite waard om te upgraden? Alleen als de batterijen van je Apple AirPods Pro 1 verzwakken of gedeeltelijk defect zijn. De eerste generatie is nog steeds verkrijgbaar en de straatprijs ligt nu dicht bij de 200 euro. Je kunt hier nu dus bijna 100 euro besparen.

Als je van plan bent een nieuwe aankoop te doen en je je uitsluitend in de Apple kosmos bevindt, kun je niet misgaan met de Apple AirPods Pro (2e generatie)!

9.4Expert Score
Zeer goed geluid, bijzondere en vernuftige technische details

De nieuwe Apple AirPods Pro bieden een zeer goed geluid, bijzondere en vernuftige technische details en actieve Noise Cancelling, die volgens de fabrikant twee keer zo effectief is als zijn voorganger. Dankzij de nieuw ontwikkelde H2-chip is er nu ook adaptieve transparantie die harde geluiden kan onderdrukken. Maar er is ook veel gedaan op het gebied van bediening, MagSafe oplaadcase en batterijduur.

Geluid
9.1
Bediening
9.6
Prijs/Kwaliteit
9.1
Functies
9.6
Positief
 • Geluid
 • Noise Cancelling
 • Transparante modus
 • Pasvormtest
 • Volumeregeling op de oorstukken
Minpunten
 • Ontbreken van Bluetooth-codecs met hoge resolutie
 • Ontbrekende lossless ondersteuning
 • Gebrek aan optimalisatie voor niet-Apple apparaten

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 16/06/2024 23:13
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Technische gegevens

Technische gegevens
Bluetooth-standaard5.3
Levensduur batterij6 uur met ANC aan, laadkoffer tot 30 uur
Snellaadfunctie5 minuten opladen voor 1 uur afspelen
RuisonderdrukkingJa
CodecsSBC,AAC
Tegen water beschermdIPX4
Aansluitingen van de laadkofferLightning, draadloos
GewichtAirPods: 5,3 g | Oplaadetui: 50,8 g
AfmetingenAirPods: 30,9 x 21,8 x 24 mm | Behuizing: 45,2 x 60,6 x 21,7 mm
Prijs299 euro

BluetoothKoptelefoon.com
Logo